Subtiliteiten van het opwarmen van de kelder van een houten huis

 Subtiliteiten van het opwarmen van de kelder van een houten huis

De belangrijkste functies van isolatie voor de fundering - het verminderen van het warmteverlies van de constructie en de bescherming van de fundering tegen beschadiging, bevriezing. Dit kan echter alleen worden bereikt door externe isolatie, op voorwaarde dat geschikte materialen worden gebruikt.

Speciale functies

Houten huizen zijn vrij lichte constructies in vergelijking met baksteen of betonnen tegenhangers, dus het kan een lichtgewicht fundament hebben. Afhankelijk van de kenmerken van de bodem op de site geselecteerd een of ander type fundering. In de regel is het een band met een ondiepe diepte, een stapel of een pooltape. Ongeacht het type systeem dat wordt gebruikt, is het echter noodzakelijk dat alle soorten bases nodig zijn voor hun isolatie.

Experts adviseren om binnen in de kelder een isolatiesokkel te produceren. Het is belangrijk om dit te doen op horizontale oppervlakken en verticale blinde gebieden. Door de fundering vanaf de buitenkant te verwarmen, kunt u een aantal problemen oplossen.

Verminderd warmteverlies thuis

Een niet-geïsoleerde fundering veroorzaakt tot 20-25% van het warmteverlies van een object, zelfs als er thermische isolatie van de wanden en de vloer is. Dit komt door de vorming van "koude bruggen" in de fundering, waardoor warmte vrijkomt.

Verminderde zwelling in de winter

Door de basis van buitenaf op te warmen, voorkomt u dat de grond aanzienlijk bevriest in de buurt van de isolatie. Dit verlengt op zijn beurt de levensduur van de structuur, vermindert de kans op seizoensgebonden vervorming van de grond en daarmee de schending van de horizontale en geometrische eigenschappen van de ondergrond.

Het aantal cycli bevriezen / ontdooien verminderen

Elk materiaal voor de ondergrond heeft vorstbestendigheid, hout is daarop geen uitzondering. Vorstweerstand verwijst naar het aantal vries / ontdooicycli dat een fundering kan ondersteunen, zonder zijn technische eigenschappen te verliezen. Het moet worden begrepen dat in de winter zoals vorst en ontdooien meer dan 10 kan plaatsvindendat beïnvloedt natuurlijk de duurzaamheid van de werking van de fundering, wat het hele gebouw betekent. Het gebruik van isolatie maakt het mogelijk om het aantal cycli van bevriezen / ontdooien van de fundering te verminderen.

Stichting bescherming

De fundering, beschermd tegen bevriezen en doordringen van vocht, wordt gekenmerkt door duurzaamheid en betrouwbaarheid. Doorweken, hout is onderhevig aan kromtrekken, begint te rotten, kracht te verliezen, evenals zijn karakteristieke warmte- en geluidsisolatie.

Zorgen voor een gunstig binnenklimaat

Bij het isoleren van de fundering vanaf de buitenkant, is het mogelijk het dauwpunt zo dicht mogelijk bij het oppervlak van de isolatietaart te plaatsen, wat helpt voorkomen dat muren en isolatie nat worden, en vermijdt het verhogen van de vochtigheid in de kamer. Integendeel, met de juiste warmte- en dampisolatie in het houten huis wordt een optimale luchtvochtigheid gehandhaafd.

Behoud van communicatieprestaties

Vaak lag er in de kelder van het huis een communicatienetwerk. Het gebruik van isolatie zorgt voor bescherming tegen bevriezing en storingen.

materialen

Materialen voor het verwarmen van de kelder van een houten huis moeten aan de volgende criteria voldoen:

  • lage thermische geleidbaarheid;
  • dampdoorlaatbaarheid;
  • vochtbestendigheid;
  • hoge slijtvastheid;
  • eenvoudige installatie

De belangrijkste zijn de eigenschappen van thermische geleidbaarheid, dampdoorlatendheid en vochtbestendigheid. Hoe minder materiaal warmte afgeeft, des te warmer zal het huis blijven. De boom wordt gekenmerkt door zijn vermogen om overtollig vocht te absorberen en, indien nodig, weg te geven. Daarom is het zo belangrijk om "ademhalings" -verwarmers te gebruiken die overtollig vocht kunnen verwijderen, waardoor ze niet direct in waterdruppels op het oppervlak van muren of isolatie kunnen worden omgezet. De dampdoorlatendheid van isolatie moet dicht in de buurt komen van de dampdoorlatendheid van het basismateriaal, als dit niet mogelijk is, is het gebruik van een dampremmende laag verplicht.

Onder de meest populaire materialen voor het verwarmen van houten basis zijn er verschillende soorten.

geëxpandeerd polystyreen

Het is bekend bij veel polyfoam. Vandaag raden experts echter aan om de beste optie te gebruiken - geëxtrudeerd polystyreenschuim. De laatste wordt gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid, het is beter om het schuim vocht te weerstaan, heeft een grote marge van veiligheid.

Dergelijke nadelen van isolatie als milieuveiligheid (in het proces van het gebruik van een bepaalde hoeveelheid styreen) en brandbaarheid (afhankelijk van het type productmateriaal behoort tot klasse G1-G4) bij installatie op de ondergrond worden onbeduidend.

Trekt gebruikers en gemak van bevestiging aan - polystyreenschuim wordt geproduceerd in de vorm van rechthoekige platen, heeft een plat oppervlak. Voor de bevestiging wordt een speciale kleefstofsamenstelling gebruikt (het is belangrijk dat deze geen oplosmiddelen bevat) en als pluggen worden paraplu-type pluggen gebruikt.

Een type polystyreenschuim isolatie is een penoplex, gemaakt op basis van geëxtrudeerd polystyreenschuim. Qua prestaties is hij iets hoger dan de vorige, blijkbaar niet anders.

Een belangrijk punt bij het gebruik van isolatie op basis van polystyreenschuim is hun instabiliteit in de effecten van UV-stralen, dus de isolatie moet worden afgesloten met beschermende en decoratieve elementen voor de sokkel en niet onverpakt worden bewaard.

Uitgebreide klei

Natuurlijke isolatie, die een kleine is, gevuld met lucht "kiezels". Verschilt in lage warmtegeleidbaarheid, milieuvriendelijkheid, brandveiligheid, goede indicatoren van damppermeabiliteit, maar absorbeert vocht. Geweekte isolatie verliest, zoals u weet, zijn technische eigenschappen. Om dit te voorkomen, is waterdichting van hoge kwaliteit mogelijk.

In de regel wordt claydite gebruikt in blokhutten, evenals huizen met een vloer op de grond. In dit geval wordt een schijn van een holte georganiseerd - op een hoogte van 50-60 cm wordt een blanco gebied gemaakt vanaf de grond, waarvan de wanden waterdicht zijn gemaakt en bedekt zijn met geëxpandeerde klei.

Voor isolatie is het beter om het materiaal van verschillende fracties te gebruiken - grotere fragmenten zullen het isolerende effect geven, de ruimte ertussen vullen.

Polyurethaanschuim

Moderne isolatie, die vergelijkbare indicatoren voor warmte-efficiëntie heeft met materialen van polystyreenschuim. Bovendien het verschilt in vochtbestendigheid, is veilig, uit het oogpunt van milieuvriendelijkheid, onbrandbaar.

Thermische isolatie met polyurethaanschuim houdt in dat het oppervlak met een laag van 3-10 cm dik over het oppervlak wordt gespoten. Net als polystyreenschuim is het materiaal instabiel voor ultraviolette straling, daarom is het noodzakelijk om het te beschermen na het harden.Bovendien kan de contactlijst in dit geval niet worden gemonteerd, dus zelfs vóór het spuiten moet de compositie voor de krat zorgen, wat wordt bepaald door basismaterialen op basis van geventileerde gevel.

penofol

Gerold materiaal op basis van polyethyleenschuim met goede thermische isolatie-eigenschappen. Bovendien een van de zijkanten van het product is uitgerust met een folielaag, die wordt gekenmerkt door zijn vermogen om warmte weer te geven. Met andere woorden, de isolatie werkt op het principe van een thermoskan - in het koude seizoen houdt het de warmte binnen in het huis, in de zomerhitte - het zorgt voor koelte in de kamer, waardoor het niet oververhit raakt.

Bovendien verbetert de aanwezigheid van folielaag de prestaties van vochtbestendigheid en sterkte van materialen. Het vrijgaveformulier biedt eenvoudige installatie.

Isolatiefuncties

Idealiter moet de isolatie van de fundering in het stadium van zijn ontstaan ​​worden aangepakt. In het gebouwde huis is het echter mogelijk om de basis met hoge kwaliteit te verwarmen, maar het proces zal arbeidsintensiever zijn.

Allereerst moet je de fundering vrijgeven en deze op de grond vrijmaken.Rond de fundering moet een geul zijn met een breedte die handig is om er in te werken. Als de constructie zich in het stadium van constructie bevindt, dan kunt u speciale apparatuur gebruiken om het proces te versnellen, als u in een reeds gebouwd huis het zelf moet opgraven.

Vervolgens moet de fundering over het gehele oppervlak zo nodig van vuil worden ontdaan om onregelmatigheden en scheuren, deuken te verwijderen. Gebruik een slijpmachine voor beton of hout om een ​​glad oppervlak te verkrijgen. Voor het wegwerken van scheuren en gaten in betonnen funderingen is een speciale oplossing met een hoge adhesiesnelheid mogelijk. Als hij in plaats van hem de gebruikelijke cementzandmortel gebruikt, moet je ongeveer 2 weken wachten tot hij grijpt. De stichting zo lang onbeschermd laten, is ongewenst.

Het is belangrijk dat de oppervlakken schoon en droog zijn (maximaal vochtgehalte - 4-8%). Dit is de enige manier om hechting van de isolatie te bereiken.

Alvorens tot de isolatie over te gaan, is het noodzakelijk om waterdicht te maken. In de eerste fase wordt de primer aangebracht. Het is belangrijk om eenheid van dekking te bereiken - zodat er geen keldergebieden zijn die niet door de primer worden beschermd.Het is handiger om te werken met een synthetische roller met een kort dutje, op moeilijk bereikbare plaatsen - met een borstel.

Nadat de primer is opgedroogd, wordt de afdichting van de rol gelijmd. Fixatie wordt uitgevoerd door fusing, er zijn ook duurdere zelfklevende versies van producten. Stok waterdichtheid moet naar boven toe.

Als u van boven naar beneden gaat, zal de gesmolten bitumenlaag leeglopen, waardoor werknemers het risico lopen te verbranden.

Vervolgens is bevestigd isolatie. Als dit vellen geëxpandeerd polystyreen zijn, worden ze gelijmd (fixatie op een bitumenprimer op een in water oplosbare basis is ook mogelijk). De platen worden van het ene uiteinde naar het andere gelegd, probeer te voorkomen dat er openingen tussen de elementen ontstaan.

Een laag isolatie die onder het maaiveld ligt, het volstaat om te lijmen. Na het inslapen wordt dit deel van de bodem van de bodemisolatie stevig geperst. Het is zeer onwenselijk om hier bevestigingsmiddelen te gebruiken, omdat dit een schending van de waterdichtingslaag betekent - grondwater kan contact maken met de fundering.

Isolatie in de bovengrondse delen kan en moet zelfs extra worden bevestigd met deuvels van het paraplu-type.Er wordt eerst een gat met een geschikte diameter geboord, en pas dan wordt een bevestigingselement ingeschroefd of erin gedreven.

Bij het gebruik van penoplex op de bovenkant van de ondergrond, wordt meestal een laag dakbedekkingsmateriaal in het ondergrondse gedeelte aangebracht. Voor het basement worden meestal hydroprotectieve membranen gebruikt, waaraan vervolgens decoratief materiaal wordt bevestigd (op de lat).

Over de installatie van al eerder genoemd polystyreen. Het belangrijke punt is de voorbereidende voorbereiding van kratten, spuiten wordt meestal uitgevoerd door professionals.

Compleet verschillende installatiekarakteristiek van geëxpandeerde klei. Om dit te doen, moet je een geul graven en uitrusten met bekisting. Verder wordt in de ruimte tussen de laatste en de fundering een betonmix met geëxpandeerde klei gegoten. Na het stollen van deze laag kan het verder worden geïsoleerd met geëxpandeerde klei en vervolgens worden waterdicht gemaakt.

Als we het hebben over opwarming met uitgezette klei van een paalfundering, gedragen ze zich anders. Geulen met een diepte van 30-40 cm worden omhoog getrokken tussen de dragers, balken met groeven worden aan de steunen zelf bevestigd. Ze worden in het bord geplaatst en krijgen dan een soort "pocket" -ruimte. Hij is bedekt met geëxpandeerde klei.

Het opwarmen van de fundering wordt voltooid met het vullen, aanstampen van de aarde rondom, het inrichten van de kelder of de ruimte tussen de palen en het overlappen van de eerste verdieping.

Zie hoe je de basis van een houten huis isoleert in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer