Wat is het verschil tussen gips en pleister?

De moderne bouwmarkt is 'rijk' aan een verscheidenheid aan materialen en composities die worden gebruikt voor reparaties. Een van de meest populaire soorten zijn gips en stopverf, die op grote schaal worden gebruikt voor wanddecoratie.

Veel mensen geloven ten onrechte dat deze bouwmaterialen niet van elkaar verschillen. Daarom is het, om het verschil tussen de composities te begrijpen, noodzakelijk bekend te worden met de kenmerken en eigenschappen van elke optie.

Kenmerken van materialen

gips

Om te beginnen is het de moeite waard om te zeggen dat gips wordt gebruikt om scheuren en verschillende oppervlaktegebreken te elimineren. Na de applicatie wordt een harde en duurzame laag gevormd. Gips kan worden gebruikt om niet alleen wanden, maar ook plafonds te nivelleren. Met behulp van zo'n bouwmengsel kun je snel en efficiënt piekspanningen op het oppervlak verwijderen.

Vaak wordt de pleister alleen in een enkele laag aangebracht, die enkele centimeters is. Dit is voldoende om onregelmatigheden te elimineren en scheuren op te ruimen. Aan de basis van het gipsmengsel bevinden zich grote korrels. De grootte en dikte van de aangebrachte laag is direct afhankelijk van de grootte van deze componenten.

Voor het maken van een eenvoudige pleister gebruikte de volgende componenten:

 • zand;
 • cement;
 • water.

Eén deel van het cement zal voldoende zijn voor drie delen van de zandbasis. Het is vermeldenswaard dat het heel moeilijk is om zo'n mengsel te kneden, vooral als je je voor het eerst bezighoudt met reparatiewerkzaamheden.

Meestal gips wordt gebruikt voor grote oppervlakken. Deze optie is iets goedkoper dan de gipsmix. Het is vermeldenswaard dat deze compositie gemakkelijker op het oppervlak kan worden aangebracht. Bovendien leent het gipsmengsel zich goed voor uitlijning, wat het reparatieproces vereenvoudigt.

breeuwen

Om te begrijpen hoe gips verschilt van gips, is het noodzakelijk bekend te raken met de basiseigenschappen van het materiaal.Deze verbinding wordt meestal gebruikt om kleine defecten aan het oppervlak te verwijderen. In tegenstelling tot pleister, kunt u het oppervlak met een dunne laag plamuren, omdat de basis geen grote korrels bevat.

Een fijn mengsel wordt zowel op de muur als op het plafond aangebracht. De samenstelling is goed geëgaliseerd, die wordt geproduceerd met een spatel. Bovendien bieden fabrikanten van dit materiaal klanten een vrij breed scala aan mengsels:

 • De eerste optie is een cementlook. Weekmakers worden toegevoegd aan de hoofdcomponenten van de stopverf. Verschil met gips bestaat in het bestaan ​​van kleine korrels. Kenmerk van cementbeits is een hoge mate van vochtbestendigheid. Vaak wordt deze optie gebruikt als afwerklaag na het verwerken van de wanden.
 • De naam van de gipspleister kan worden begrepen dat het hoofdbestanddeel gips is. Maar veel mensen vragen zich af hoe deze optie verschilt van gips. De samenstelling is gebaseerd op fijngemalen pleister. Dit materiaal vervult niet alleen een vulmiddel, maar ook een bindmiddel.Het belangrijkste nadeel van gipspleister is dat het niet kan worden gebruikt in ruimtes met een hoge luchtvochtigheid. Onder dergelijke omstandigheden barst de coating en vervormt deze. Daarom wordt deze stopverf uitsluitend gebruikt voor interieurdecoratie.
 • Niet minder in trek op de bouwmarkt is een acrylmengeling. De samenstelling van het materiaal is rijk aan harsen en zorgt voor een glanzende tint van het oppervlak na voltooiing van het werk. Krijt en waterbasis worden vaak gebruikt als extra componenten.
 • Minder vaak wordt lijmvulmiddel gebruikt voor reparaties. In de kern van het materiaal zit een natuurlijk lijnzaad. Bovendien voegt de samenstelling tot 10% van de adhesieve component toe.

Toepassingsgebieden

Putty en gips worden gebruikt voor het egaliseren van oppervlakken. Maar de tweede optie wordt meestal gebruikt om ernstige schade te herstellen. Het kunnen scheuren zijn, sterke druppels op de muur of het plafond. Dit komt door het feit dat grote korrels zorgen voor een betrouwbare bevestiging van de laag tijdens het aanbrengen.

Een ander kenmerk van gips is de afwezigheid van krimp. Maar veel deskundigen zeggen dat de laagdikte niet groter mag zijn dan 30 mm, anders is versterking vereist. Het moet worden begrepen dat gips door zijn structuur in staat is om ernstige defecten te elimineren. Maar het is onmogelijk om een ​​perfect glad oppervlak te maken met deze compositie.

Wat de stopverf betreft, deze bevat kleinere componenten, zoals hierboven vermeld. Als gevolg hiervan zal de samenstelling aan het einde van het voorbereidingsproces een glad oppervlak verschaffen.

Na verwerking met stopverf is de muur volledig voorbereid voor verdere manipulaties - decoreren en behangen.

De bijzonderheid van dit materiaal ligt in het feit dat het kan worden gebruikt om kleine defecten aan het oppervlak te elimineren. Als de stopverf wordt aangebracht met een dunne laag en de juiste technologie wordt waargenomen, zal de samenstelling een vrij lange periode goed blijven.

Als de laag te dik is, kan het materiaal verder krimpen..

Vaak worden bij het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden pleister en putty gecombineerd. De eerste optie wordt gebruikt voor de eerste egalisatievlakken, de tweede als nabewerkingsoplossing.

Werk met composities

Het verschil in materialen zit niet alleen in de hoofdcomponenten en het eindresultaat, maar ook in de toepassingsmethoden. In principe hangt de werkmethode af van het type vulmiddel dat wordt gebruikt, omdat dit onderdeel de aard van het mengsel met het oppervlak bepaalt.

Om met cementtype gips door de meester te werken, wordt een speciale spatel gebruikt. Met de methode van gooien kunt u zorgen voor een maximale hechting van het materiaal op de behandelde muur.

Bijzondere aandacht moet tijdens het gebruik voldoende vocht worden gegeven.

Het oppervlak moet periodiek worden behandeld met water of anders hecht pleister niet goed aan de muur.

Het afwerken van interne oppervlakken wordt uitgevoerd door één trap. Wat het buitenwerk betreft, voordat u de muur pleistert, moet u eerst het bevochtigen uitvoeren en een primer erop aanbrengen. Verplichte stage is nakryvka.

Uiteindelijk wordt de verwerking uitgevoerd met stopverf of decoratieve pleister. In dit geval hangt de keuze af van uw voorkeuren en, natuurlijk, van het type oppervlak.

Wat betreft de stopverf, dan kan deze samenstelling het best worden aangebracht met een speciale spatel.Een smal hulpmiddel wordt gebruikt om het mengsel te verzamelen, waarna het wordt overgebracht naar de inventaris met een smalle basis. Vervolgens wordt het mengsel over het oppervlak weggespoeld.

Putty, vooral gips, moet in een dunne laag op de muur worden gespreid. In dit geval is het materiaal niet vervormd en krimpt het niet.

Hoe te kiezen?

Als je een stopverf en een pleister kiest om de muren in de kamer voor te bereiden, moet je aandacht besteden aan een paar belangrijke punten:

 • Als u de eerste optie koopt, moet u eerst de locatie van de reparatie bepalen. Als u van plan bent een reeds gestuukte gevel voor te bereiden, kunt u het beste de voorkeur geven aan het mengsel voor buitenwerk. Er is ook een speciale warmte-isolerende stopverf, die ideaal is voor het repareren van kleine scheurtjes.
 • Als u van plan bent de wanden in de badkamer uit te lijnen, kunt u het beste het startmengsel kiezen. Dergelijke stopverf wordt gebruikt voor interieurwerkzaamheden. Het voordeel is dat de oppervlakken niet hoeven te worden uitgelijnd.
 • Bij het voorbereiden van de muren in woonwijken voor verdere schilderwerkzaamheden, verdient het de voorkeur om een ​​pleister stopverf te geven. Een goede keuze is de polymeersamenstelling,gekenmerkt door hoge prestaties. Als de oppervlakken geen sterke druppels hebben, kunt u de afwerkingsoptie gebruiken.
 • In het geval dat de stopverf wordt gebruikt voor decoratieve afwerking, is het beter om de gebruikelijke textuurplamuur aan te brengen.
 • Wat de keuze van gips betreft, hangt alles hier ook af van het type oppervlak en de technologie van reparatie. De gebruikelijke oplossing van cement en zand wordt bijvoorbeeld gebruikt voor het voorbewerken van werkzaamheden aan de oppervlakteafwerking. De samenstelling wordt gebruikt om ernstige defecten te elimineren.
 • Met betrekking tot gipspleister moet worden gezegd dat dit het beste wordt toegepast nadat de wanden zijn behandeld met een cement-zandmortel. Het mengsel helpt bij het wegwerken van kleine defecten.
 • Decoratieve pleister wordt tegenwoordig vaak als alternatief behang gebruikt. Het materiaal wordt gepresenteerd in een breed scala aan kleuren. Aparte aanzichten zijn decoratieve composities die worden gebruikt voor gevelwerkzaamheden.

Handige tips

Als u voor de eerste keer zelf reparaties uitvoert en nog niet eerder met gips of stopverf hebt gewerkt, moet u op verschillende belangrijke nuances letten:

 • Bijvoorbeeld, bezig met de voorbereiding van het oppervlak van cellenbeton, is het noodzakelijk om de muren te verankeren. De samenstelling kan worden gebruikt als een afwerkingsbehandeling. Maar pleisterwerk voor dit oppervlak is niet altijd nodig, omdat het wordt gekenmerkt door gelijkmatigheid.
 • Als je met composities werkt, is het niet nodig om meteen een groot deel van de oplossing te verdunnen. In het tegenovergestelde geval zal de stopverf of pleister beginnen te drogen, hetgeen het proces van het voorbereiden van de wanden aanzienlijk zal bemoeilijken.
 • Voordat u met het werk begint, moet u het oppervlak zorgvuldig inspecteren. Als er ernstige druppels en beschadigingen aan de muur zijn, moet u zeker gips gebruiken.
 • U moet eerst de geschatte laagdikte berekenen. Als de laag materiaal de markering van 5 cm overschrijdt, is het noodzakelijk om de betonnen muren met pleister waterpas te maken. Verwerking stopverf gedaan in de laatste stadia om zachtheid en maximale vlakheid te geven.

Neem ongetwijfeld een beslissing om putty of gips te maken, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer