Mooie geventileerde gevels van porselein: de voordelen van installatie voor buitenhuizen

Geventileerde gevels met keramische granietplaten werden oorspronkelijk alleen gebruikt voor het afwerken van openbare en administratieve gebouwen. De sterkte en duurzaamheid van het materiaal, maar ook het verfijnde en dure uiterlijk, trokken al snel de aandacht van particuliere huiseigenaren. Het is niet verwonderlijk dat hedendaagse chalets met fineersteengoed op grote schaal worden verspreid.

Materiële functies

De geventileerde façade van porseleinen aardewerk dient om de wanden van het gebouw te beschermen tegen negatieve omgevingsfactoren en heeft ook een decoratieve functie. Het materiaal wordt gebruikt om het scharnierende gevelsysteem te organiseren,een van de kenmerken hiervan is de bevestiging van het afwerkingsmateriaal op een speciale kist.

Gordijnwand kan worden geventileerd en niet-geventileerd. Het eerste type wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van luchtruimte tussen de muur en het gevelmateriaal. De voordelen van het geventileerde systeem met het gebruik van porseleinen tegels zijn bij het verbeteren van de warmte- en geluidsisolatie van het gebouw, zijn weersbestendigheid en tegelijkertijd en duurzaamheid.

Het gebruik van draaibanken stelt u in staat om kleine defecten en onregelmatigheden van het te trimmen oppervlak te verbergen. Ten slotte kan een thermisch isolatiemateriaal in het luchtruim worden geïnstalleerd. In dit geval wordt het luchtkussentje gevormd tussen de buitenste afwerklaag en een isolatielaag.

Siding, platen en porselein steengoed populair vandaag zijn gebruikt als facing materialen. Laten we in meer detail bekijken wat dit materiaal is.

Porseleinen tegels zijn een soort kunststeen. Het bestaat uit kwartszand, klei, veldspaat, maar ook kleurstoffen en modifiers. Het oppervlak van porselein steengoed imiteert de textuur van natuursteen.De visuele gelijkenis van de materialen is verrassend nauwkeurig - het is mogelijk om een ​​kunstmatig analoog aan een niet-professional te bepalen bij nauwlettend onderzoek.

In tegenstelling tot natuursteen heeft porselein een kleiner gewicht, een eenvoudiger verwerkings- en installatiemethode. Het vereist geen constante zorg, heeft een glad oppervlak dat gevoelig is voor zelfreiniging en wordt gekenmerkt door de afwezigheid van achtergrondstraling. Ten slotte zijn de kosten van porseleinen tegels bijna drie keer lager dan de kosten van de natuurlijke tegenhanger.

Het is ook de moeite waard om dergelijke voordelen van gevelmateriaal op te merken als:

 • hoge sterkte, weerstand tegen omgevingsinvloeden;
 • verhoogde weerstand tegen stress (statisch en dynamisch);
 • verbeterde geluidsisolatiewaarden;
 • onderhoudbaarheid - de mogelijkheid om alleen het beschadigde element te vervangen zonder de volledige gevel te demonteren;
 • brandveiligheid - het materiaal brandt niet, is niet vatbaar voor zelfontbranding, stoot geen giftige stoffen uit in geval van brand;
 • milieuvriendelijkheid door de natuurlijke samenstelling;
 • duurzaamheid.

In vergelijking met andere bekledingsmaterialen (behalve natuursteen), is aardewerk van porselein zwaar. Dit impliceert een extra versterking van de fundering van het gebouw, wat een toename betekent van de complexiteit van het proces van constructie en installatie van platen, en een verhoging van de financiële kosten met zich meebrengt. Opgemerkt moet worden dat de kosten van het materiaal zelf vrij hoog zijn.

inrichting

Het indrukwekkende gewicht van borden gemaakt van porcellanato betekent de vervaardiging van een krachtig en betrouwbaar subsysteem. De technologische kaart van het materiaal raadt het alleen aan op een aluminium basis. In de praktijk echter, om installatiekosten te verminderen, worden gegalvaniseerde tegenhangers gebruikt. Er zijn geen officiële gegevens die erop wijzen dat de façade instort als gevolg van een dergelijke vervanging. Houd er echter rekening mee dat niet-naleving van de aanbevelingen van de fabrikant extra risico's met zich meebrengt.

Het subsysteem wordt gebruikt om porselein-aardewerk erop te plaatsen en om de luchtspleet tussen de bekleding en de muur te behouden. De basis van het subsysteem zijn de profielen die horizontaal en verticaal met elkaar zijn verbonden.

Het fixeren van porselein is meestal uitgevoerd op klemmen die op een open of verborgen manier zijn bevestigd. De laatste methode is arbeidsintensiever en draagt ​​bij tot een verhoging van de schatting, maar esthetisch aantrekkelijker. Voor het werk wordt alleen de voorste tegel uit porseleinen tegels toegepast.Ondanks de schijnbare sterkte van de tegenhanger van de vloer, is het gebruik ervan onaanvaardbaar vanwege de grotere dikte van de tegel, en daardoor groter gewicht. De dikte van de gevelplaat is altijd dezelfde en is 10 mm.

Het bevestigen van subsysteemprofielen aan de muur gebeurt op de beugels. Tussen de kist en de muur is ook isolatie (minerale of basaltwol) en daar bovenop - winddichte folie aangebracht. Alle componenten en bevestigingen moeten van roestvrij staal zijn of een corrosiebestendige coating hebben.

types

Afhankelijk van de methode die wordt gebruikt om het subsysteem te fineren, zijn er 2 soorten geventileerde gevels van ceramiek en graniet:

 • lijmsysteem (platen worden met polyurethaanlijm aan de krat bevestigd);
 • klyammernaya-systeem (montage van porselein op het subsysteem wordt geproduceerd door middel van bevestigingsmechanismen).

De structuur afgezet met keramisch graniet kan er anders uitzien. Voor een deel hangt dit af van het type "steen" dat wordt gebruikt.

Er zijn de volgende soorten porseleinen tegels:

 • mat (het oppervlak is niet gepolijst tijdens het productieproces, dus het product blijkt niet-glanzend te zijn, heeft de laagste kosten);
 • glanzend (ziet er eleganter uit, respectabel, het oppervlak trekt geen stof aan, maar daarop zijn de kleinste scheuren en krassen merkbaar);
 • satijn (gekenmerkt door verschillende tinten en de aanwezigheid van donkere patronen, die wordt bereikt door de depositie van mineraal zout op het oppervlak);
 • semi-gepolijst (gepolijst met composities met grotere fracties, wat de kosten van het product verlaagt ten opzichte van de glanzende tegenhanger);
 • structureel (mat, enigszins ruw oppervlak met imitatie van de textuur van natuursteen).

Verschillen kunnen betrekking hebben op de afmeting van de platen. Er bestaat geen enkele standaard voor de vereisten voor de afmetingen van het materiaal. Meestal zijn de platen vierkant met zijden van 40 tot 80 cm. Het gebruik van kleinere platen ziet er visueel niet zo aantrekkelijk uit - van een afstand krijgt men de indruk van een fijn gelijnde gevel.

Bevestigingsmethoden

Zoals eerder vermeld, kan porselein met behulp van klemmen aan de krat worden gelijmd of aan polyurethaanhechtmiddelen worden gelijmd. Naast lijm wordt dubbelzijdig plakband gebruikt. Het is zijn taak om het materiaal te bewaren tot de volledige polymerisatie van de kleefmiddelsamenstelling.

De mechanische methode heeft betrekking op open en gesloten installatietypen. De open (zichtbare) technologie omvat het gebruik van een gewone clip, waarvan de antennes na installatie duidelijk te zien zijn. Dit is het nadeel van deze methode. Het type open installatie is echter meer operationeel en minder arbeidsintensief.

Wanneer de installatie gesloten is, wordt de porseleinen tegel bevestigd met behulp van een klem op het geleideprofiel. Het is duidelijk dat de kosten van het werk toenemen, evenals de complexiteit ervan. Als gevolg hiervan zijn de verbindingen tussen de platen en de antislipbevestigingen onzichtbaar, waardoor het effect ontstaat van een enkele stenen muur.

De belangrijkste fasen van het werk

Installatie van scharnierende geventileerde keramische granieten gevels wordt uitgevoerd in verschillende fasen. We presenteren een voorbeeldige actie-instructie.

 • Een project maken. In dit stadium worden tekeningen van toekomstige gezichten opgesteld. Voorbeelden zijn te vinden op het internet en passen ze aan de afmetingen en kenmerken van een bepaald huis aan. Na het opstellen van het plan wordt het vereiste aantal platen, profielen voor de lat, klemmen en andere bevestigingsmiddelen duidelijk.
 • Voorbereiding voor werk. In dit stadium, de aankoop en levering van materialen aan de bouwplaats.Aangezien het landhuis zich op een privéterrein bevindt, is het niet nodig om de plaats van toekomstig werk in te sluiten bij de relevante normen en materialen om een ​​waarschuwingsbord te installeren. Om echter zijn eigen veiligheid te waarborgen en om accidentele schade aan materialen te voorkomen, raadt het aan om op de een of andere manier de werkplek te identificeren.
 • De gevel voorbereiden. Deze fase van het werk omvat op zijn beurt kleinere processen: inspectie van de gevel, verwijdering van uitstekende elementen van de huidige beplating, versterking van vervallen gebieden, voorbehandeling van het oppervlak.

Vervolgens is de markering van de gevel met aanduiding van de plaatsen van installatie van bevestigingsmiddelen. Om te werken is een niveau, meetlint en verf nodig (dit is bij voorkeur krijt).

Het is belangrijk dat de opmaak nauwkeurig wordt uitgevoerd met de projectdocumentatie.

 • Installatiebeugels. Van de nauwkeurigheid en betrouwbaarheid van de beugels is afhankelijk van de kwaliteit van het bevestigen van porselein. Onder de beugel op de gevel gaten maken waarvan de diameter 5 mm kleiner is dan de diameter van de hardware. Voordat de montage van de beugels tussen hen en de muur wordt paronitovaya (compenserende) invoegen gelegd.
 • Isolatie bevestigen. Basalt-isolatie in de vorm van platen wordt veel gebruikt.Het ligt tussen de beugels en wordt gefixeerd door middel van schuimlijm of pluggen. Het is noodzakelijk om van onderen warmte-isolerende vellen te leggen, het wordt aanbevolen om ze op een sokkel of startprofiel te plaatsen.

Dit laatste voorkomt slippen van isolatie en beschermt het ook tegen knaagdieren. Elke volgende rij isolatiemateriaal wordt offset geplaatst door ½ vel.

 • Installatie van het membraan. Een winddichte folie (of de verbeterde versie ervan - een diffusiemembraan) is ontworpen om de warmte-isolerende platen te beschermen tegen luchtstromingen die via ventilatieopeningen de ruimte onder de gevel binnendringen. De film bestrijkt de gehele gevel en overlapt. Na de installatie over de film, ponsisolatie, zijn de deuvelparaplu's geïnstalleerd. Hierdoor is het mogelijk om de materialen te bevestigen en te zorgen voor een betrouwbare fixatie.
 • Installatie van profielen. Het is gemaakt in overeenstemming met de aanbevelingen van de fabrikant over het type montage van de kinderontwerper - ten eerste worden draagelementen geïnstalleerd en vastgemaakt, en vervolgens de rest.
 • Installatie van porseleinen tegels. Als de platen op de profielen zijn geplakt, moet u de instructies van de fabrikant volgen, die meestal met lijm op de verpakking worden vermeld.Bij bevestiging op klemmen in overeenstemming met de projectdocumenten, moet de locatie van het bevestigingsmiddel op het T-profiel worden bepaald. Boor om gaten te maken voor bevestigingsmiddelen en bevestig de klem vervolgens met klinknagels. Nu kan het op de gevelplaat worden geïnstalleerd.

Bij inbouwmontage worden aan de uiteinden van het porcellanato-metaal minimaal 4 sneden gemaakt, deze gaten zijn verbonden met bevestigingsmiddelen. Met deze technologie kunt u de klemmen verbergen en het gewicht van de plaat op het frame gelijkmatig verdelen.

Correctie van mogelijke fouten

Om de werking van de gevel aangenaam en langdurig te laten zijn, is het belangrijk om veel voorkomende fouten te voorkomen.

 • Installatie van het subsysteem bij een negatieve temperatuur, wat leidt tot verzwakking van de bevestigingsmiddelen, verlies van sterkte door het subsysteem.
 • Weigering om de voering te compenseren bij het installeren van beugels veroorzaakt hun geleidelijke verzwakking als gevolg van compressie en uitrekking van het materiaal tijdens temperatuurschommelingen.
 • Bij het installeren van isolatie in meerdere lagen, is er een samenloop van de naden van de warmte-isolerende platen, hetgeen kan resulteren in een afname van het thermisch rendement van de gevel als gevolg van de vorming van koude bruggen.
 • Overmatig dichte bevestiging van klemmen, waardoor het steengoed te strak is om in de bevestigingsmiddelen te passen. Bij verhitting veroorzaakt dit een toename van de interne systeemspanning en een toename van de plaatafmetingen. Hierdoor kan het zelfs breken.

Ontwerpoplossingen

Het geventileerde porseleinen aardewerkgevelsysteem ziet er altijd elegant en respectvol uit. Het is het meest geschikt voor huizen met een groot oppervlak.

Bij een keuze uit een schakelkap zal een beige of grijze kleur een veilige variant zijn. Om te voorkomen dat eentonigheid helpt strook materiaal van een contrasterende of alleen een andere tint.

Glanzende panelen worden effectief gecombineerd met grote spiegelende ramen. Bovendien benadrukt elk van de elementen de aantrekkelijkheid van de "partner". Het gebouw ziet er ruim uit, 'status'.

Het thema van glanzende geglazuurde oppervlakken kan worden uitgebreid door het combineren van mousserende porseleinen aardewerken platen met voorruiten.

De platen zien er harmonieus uit zowel op muren die vrij eenvoudig in configuratie zijn, als op complexe muren. Het benadrukken van de verfijning van architecturale vormen maakt de combinatie van platen van verschillende tinten of texturen mogelijk.

Hoe de geventileerde gevel wordt geconfronteerd met porselein, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer