Hittebestendige tegellijm: kenmerken naar keuze

 Hittebestendige tegellijm: kenmerken naar keuze

Bij moderne kachels of open haarden worden vaak keramische tegels gebruikt. Dit wordt gerechtvaardigd door het uiterlijk, het gebruiksgemak en de betrouwbaarheid. Bevestiging van de tegel op het oppervlak is gemaakt met behulp van een speciale hittebestendige lijm.

Speciale functies

Blootstelling aan hoge temperaturen leidt tot een verandering in de structuur van materialen, waardoor vervorming en uitzetting optreedt. Daarom, bij het afwerken van verwarmde structuren met materialen die bestand zijn tegen temperatuurveranderingen. Het vuurvaste kleefmiddelmengsel dat wordt gebruikt voor het bevestigen van tegels aan verwarmingsinrichtingen is gemakkelijk te gebruiken. De speciale samenstelling verbindt niet alleen het oppervlak nauw, maar biedt ook betrouwbare thermische bescherming, waardoor de vernietiging van de structuur wordt voorkomen.

De samenstelling in de vorm van een pasta wordt gebruikt op plaatsen met een hoge luchtvochtigheid. Bestand tegen maximaal 1100 graden boven nul en tot 50 graden onder nul.

Hittebestendige lijm is bestand tegen hitte van 120 graden boven nul of tot 1500 graden boven nul gedurende een korte tijdspanne gedurende een lange tijd.

De samenstelling van hittebestendige lijm kan verschillen in de aanwezigheid van bepaalde componenten. Het wordt geproduceerd, afhankelijk van het doel en de bedrijfsomstandigheden. Voordat u een tool kiest, moet u daarom zorgvuldig alle kenmerken onderzoeken.

eigenschappen

Om de tegel veilig op het buitenoppervlak te lijmen, Het is noodzakelijk om lijm te gebruiken die zal beschikken over:

 • Hittebestendig. Kleefstof is bestand tegen temperaturen tot 750 graden boven nul gedurende een lange tijd of meer dan 1000 graden gedurende een korte tijd.
 • Goede hechting. Een sterk contact van oppervlakken maakt het mogelijk het risico op vervormingen te verkleinen.
 • Hoge elasticiteit. Vanwege de hoge temperatuur impact op het hittebestendige materiaal, vinden interne veranderingen plaats in de structurele elementen van de contactoppervlakken in verschillende richtingen.Om deze processen te egaliseren, moet hittebestendige lijm voldoende elastisch zijn.
 • Bestand tegen temperatuurveranderingen. Deze kwaliteit is vooral waardevol wanneer de kachel zich buiten bevindt.
 • Vochtbestendig. De aanwezigheid van deze kwaliteit is belangrijk in omstandigheden met een hoge luchtvochtigheid, bijvoorbeeld als het verwarmingsmechanisme zich in een bad of sauna bevindt.
 • Milieuvriendelijkheid. Hoge temperaturen hebben een nadelig effect op veel componenten van het vuurvaste materiaal. Dit kan leiden tot het vrijkomen van giftige, voor het milieu gevaarlijke stoffen.

toepassing

Wanneer u naar een kachel of open haard met tegels kijkt, worden alle werkzaamheden in verschillende fasen uitgevoerd:

 • Voorbereidende. Het oppervlak wordt grondig gereinigd van vuil, stof, verf, resten van bouwmengsels. Sluit alle gaten, onregelmatigheden. Vervolgens bevochtigd met grote hoeveelheden water. De tegel is ook in grootte uitgelijnd en vervolgens bevochtigd met water.
 • Tegelmontage. Als een droog mengsel wordt gebruikt, wordt het van tevoren bereid volgens de instructies op de verpakking. Men dient echter in gedachten te houden dat na ongeveer een uur de oplossing zijn viscositeit verliest, ongeschikt wordt voor gebruik.
 • Verder wordt de kleefmiddelsamenstelling aangebracht op de basis. De laagdikte kan oplopen tot 10 mm. Het hangt allemaal af van het merk lijm dat wordt gebruikt. Doe een kleine hoeveelheid zodat de stof geen tijd heeft om uit te harden. Ga vervolgens verder met het leggen van de tegel in een neerwaartse richting.

Verder wordt de kleefmiddelsamenstelling aangebracht op de basis. De laagdikte kan oplopen tot 10 mm. Het hangt allemaal af van het merk lijm dat wordt gebruikt. Doe een kleine hoeveelheid zodat de stof geen tijd heeft om uit te harden. Ga vervolgens verder met het leggen van de tegel in een neerwaartse richting.

Om de vorm van de gelegde tegels te behouden, worden er platen geplaatst in de openingen tussen de tegelblokken.

Het betegelde oppervlak wordt onmiddellijk genivelleerd en lijmresten worden snel verwijderd.

 • Voltooiing van de werkzaamheden. Na ongeveer vier dagen na het slijpen, voegen voegen. De samenstelling van de voeg moet ook hittebestendig zijn.

Veiligheidsregels:

 • De samenstelling van de hittebestendige lijm omvat verschillende synthetische chemische elementen. Dus, bij het verdunnen van een oplossing die cement bevat, wordt alkali gevormd. Contact met de huid of slijmvliezen kan ernstige brandschade veroorzaken.
 • Bij gebruik van een droog mengsel in de lucht is er een hoog gehalte aan stofdeeltjes, vezels, chemicaliënkorrels.In interactie met dergelijke stoffen is het noodzakelijk om veiligheidsregels in acht te nemen:
 1. Alle werkzaamheden moeten worden uitgevoerd in speciale rubberen handschoenen. Ter bescherming van de slijmvliezen van de ogen, evenals van de bovenste luchtwegen, worden een gasmasker en een bril gebruikt.
 2. Als een gevaarlijke stof in contact komt met de huid of slijmvliezen, moeten ze met veel water worden gewassen. Als er tekenen zijn van een diepe laesie, moet u onmiddellijk de hulp inroepen van gekwalificeerde professionals.

Typen formuleringen

De belangrijkste componenten van elke vuurvaste lijm zijn: zand, cement, vuurvaste vezels, mineralen, aanvullende synthetische componenten, bijvoorbeeld een weekmaker.

Hittebestendige lijm wordt uitgegeven in een look:

 • Poeder verdund met water. Het bestaat uit cement, weekmaker, hittebestendige kunstmatige componenten. Volg de instructies op de verpakking om de oplossing te bereiden.
 • Gebruiksklare emulsie. Oplossingen bevatten klei, kwartszand, kunstmatige, minerale componenten. Dergelijke lijm wordt economischer besteed, maar de kosten ervan zijn veel hoger.

Afhankelijk van de dominantie van een of andere component, veranderen de eigenschappen van de composities. De prevalentie van chamotte-vezels verbetert bijvoorbeeld de eigenschappen van hittebestendigheid. Weekmakers maken de oplossing meer plastic.

Er moet aan worden herinnerd dat de poedersamenstelling onmiddellijk vóór het begin van de werkzaamheden in de juiste hoeveelheid moet worden verdund. Kant en klare emulsies zijn handiger, omdat ze geen voorbereidende voorbereiding vereisen.

Merkoverzicht

Onder de meest bekende merken kleefmiddelsamenstelling zijn de meest populaire:

 • "Terracotta". Hittebestendige lijm is verkrijgbaar in droge poedervorm. Het bestaat uit kaolienstof, visceuze hittebestendige chemische elementen. De stof heeft hoge kleefeigenschappen, plasticiteit, weerstand tegen hoge temperaturen. Behoudt temperaturen tot 400 graden boven nul.
 • "Profix". Lijm komt in de vorm van een droge mix. De samenstelling bevat additieven uit het polymeer. Beschikt over hoge plastic eigenschappen. Naast hittebestendige eigenschappen heeft vuurvaste lijm de eigenschap van snelle uitharding, waardoor de tijd van naar het oppervlak gericht worden aanzienlijk wordt verkort. Behoudt temperaturen tot 700 graden boven nul.
 • "Hercules". Universele hittebestendige lijm kan niet alleen worden gebruikt voor het betegelen, maar ook voor het leggen van bakstenen. Lange tijd is het bestand tegen temperaturen tot 750 graden en tot 1200 graden boven nul voor een korte periode.

Hoe te koken met je eigen handen?

Vuurvast kleefstofmengsel kan thuis worden bereid. Deze methode wordt als de meest economische beschouwd en doet niet alsof er een hoog esthetisch resultaat is.

Dit vereist droog cement, zand, zout. In een verhouding van 1 tot 3 mix cementpoeder met zand. Voeg vervolgens een glas zout toe.

De klei wordt verdund met water. Meng, brengend tot een homogene massa. Voeg het vervolgens toe aan de droge mix. De hechtende oplossing wordt grondig geroerd totdat een uniforme consistentie wordt verkregen.

Om dit te doen, kunt u andere apparaten dan de mixer gebruiken. Aangezien opkloppende klei een schuim vormt, dat de kwaliteit van het kleefstofmengsel verslechtert.

De voordelen van deze samenstelling zijn lage kosten, de afwezigheid van toxische stoffen. Wanneer u echter een zelfgemaakte oplossing gebruikt, moeten alle verhoudingen strikt in acht worden genomen. Dergelijk werk vereist bepaalde kennis en vaardigheden.

Tips voor het kiezen:

 • Bij het kiezen van een hittebestendige kleefstofsamenstelling moet rekening worden gehouden met de locatie van de verwarmingsinrichting, bedrijfsomstandigheden, belasting. Bij frequente temperatuurschommelingen zal de belasting op de tegel groter zijn dan bij een constante temperatuurmodus.
 • Het is noodzakelijk om rekening te houden met eigenschappen zoals het soort materiaal waaruit de haard of haard is gemaakt, de vorm, de aanwezigheid van onregelmatigheden. De kleefeigenschappen van gewone stenen zijn bijvoorbeeld hoger dan die van natuursteen.
 • Geconfronteerd met keramiek hebben een verschillende dichtheid. Bij het kiezen van een meer dicht tegelmateriaal moet lijm worden gekozen met de hoogste kleefeigenschappen.
 • Het is ook belangrijk om rekening te houden met de aanwezigheid van eventuele aanvullende effecten op het verwarmingselement, bijvoorbeeld fysiek, de aanwezigheid van trillingen, vocht.
 • Alvorens een kleefmiddel aan te schaffen, is het aanbevolen dat u de instructies voor gebruik, doel, kenmerken van de samenstelling, uitgiftedatum zorgvuldig bestudeert. In het verzegelde pakket wordt de lijm niet meer dan een jaar bewaard.

Kennis van de subtiliteiten van de materiaalkeuze is allereerst noodzakelijk voor de specialist. Voor niet-professionele gebruikers helpen ze om het verrichte werk te oriënteren en het uiteindelijke resultaat correct te evalueren.

Overzicht van lijm voor bekledingsovens en haarden, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer