Mooie bloembedden: kenmerken van planning in landschapsontwerp

Bij het ontwerpen van elk landschapsontwerp een van de belangrijkste plaatsen ingenomen door bloemen. Ze worden in bloembedden geplaatst, die moeten worden gemaakt rekening houdend met de kenmerken van elk type plant dat erop groeit. Over deze functies en zal worden besproken in dit artikel.

Speciale functies

De plot van elk huis of huisgebied heeft zijn eigen unieke parameters. Voordat u een bloembed breekt, moet u een eerste plan maken voor de plaatsing van toekomstige gewassen en aanplant.

Om correct de tijd te berekenen van volledige rijping en bloei van geplante zaden per jaar, best om kant-en-klare lay-outs te gebruiken. Ze zijn te vinden in boeken over floristiek of, als er helemaal geen behoefte is om dit onderwerp te onderzoeken, gebruik dan de diensten van een professionele landschapsarchitect.

Bij het plannen van de landruimte voor een bloembed, moet u onthouden over uw eigen gemak. De afstand tussen de rijen en gemakkelijke toegang tot elk van hen zal de eigenaar maximaal comfort bieden. Dit is erg belangrijk, sindsdien toegankelijkheid beïnvloedt de volledige verzorging van planten. In het geval dat een persoon geen van de bedden kan bereiken, kan een volwaardige en hoogwaardige behandeling niet worden uitgevoerd, maar slechts een oppervlakkige behandeling.

Vergeet de menselijke factor niet. Het kan soms net zo vervelend worden om te rekken en te spannen om gevallen bladeren of bloembladen te verwijderen, zoals vaak gebeurt.

Met de juiste indeling van aanplantingen in een bloembed, zelfs op koude dagen, zullen planten u verrassen met hun schoonheid. In de sneeuw kunnen ze bijvoorbeeld bloeien met het groen, de Helleborus, Westerse Thuja, Deren.

De herfst is een koud seizoen. Een uitstekende oplossing zou zijn om een ​​bed van geneeskrachtige planten te laten groeien die zullen helpen om de eerste symptomen van ongesteldheid het hoofd te bieden. Het zou leuk zijn om zelfs een aparte "medische" bloembed te nemen. Daar kun je kamille, lavendel, citroenmelisse, salie, calendula, tijm laten groeien.

Heel vaak maken beginnende tuinders een groot aantal foutende meest voorkomende is om alle bloemen willekeurig te planten of volgens het principe "like - do not like". In dit geval gelaagdheid en nabijheid van planten kunnen worden beïnvloed. Door de ongeletterde opstelling van bloemen in de hoogte is schaduwwerking van de ruimte mogelijk, wat een negatief effect zal hebben op de ontwikkeling van laagblijvende planten.

Vergeet de bodem niet. Als gevolg van zijn verkeerde keuze zullen de bloeiwijzen hun gastheer niet in al zijn glorie kunnen behagen.

Landschapsontwerpers adviseren bloembedzones met zones. Op deze manier kan een combinatie van verschillende soorten bloemen en struiken worden bereikt zonder elkaar schade te berokkenen.

Het loont de moeite om aandacht te schenken aan de tijdige reiniging van de bodem van vervaagde bloesems en onkruid. Onkruid bederft niet alleen de aanblik van de beplanting, maar ook het leven van het wortelsysteem en de bloem als geheel. Systematische reiniging helpt problemen met plagen en natuurlijk afval te voorkomen.die wordt gevormd als gevolg van de levensduur van bloembedden.

Het is erg belangrijk om wietbedden tijdig te verwijderen, zodat er geen dikke en ruwe aardkorst is. Als het niet op tijd wordt verwijderd, zullen de wortels niets te ademen hebben, en dit kan in de toekomst leiden tot de dood van het wortelsysteem en de bloem. Het land moet goed verzorgd en los zijn.

Een belangrijk aspect is de seizoensbemesting van de grond.In de loop van groei en ontwikkeling voedt het zaad of de bol met macro- en micro-elementen die zich in de grond bevinden. Als het rijk genoeg is voor hen, zullen de eerste scheuten niet lang moeten wachten, als het schaars en leeg is, groeien de gewassen mogelijk helemaal niet.

Het bijhouden van een bloeiende en oogstkalender is een uitstekende oplossing om tijd en moeite te besparen. Volgens hem Bloemen moeten worden geplant met een kleine interval - ongeveer een week. Dus de eigenaar van het bloembed zal tijd hebben om voor elke soort te zorgen zonder haast en gedoe, wat meer liefde zal inboezemen voor zo'n moeilijke taak.

Types en vormen

Tegenwoordig is er een grote verscheidenheid aan vormen en soorten bloembedden, die verrukt zijn met hun uniekheid en originaliteit.

Allereerst is het noodzakelijk om te begrijpen wat een bloembed is. Dit is een kunstmatig aangewezen stuk land met een duidelijke vorm, structuur en een specifieke opstelling van bloemen en struiken. Meestal neemt het een dominante plaats in in het totale beeld van de bloementuin. Ze kunnen worden onderverdeeld in twee soorten: bloemen en tapijt.

Het bloembed onderscheidt zich door het feit dat er zowel jaarlijkse als meerjarige bloemen en struiken worden geplant, zodat het het hele jaar door kan bloeien.Uiteraard kunnen kruidachtige of bladverliezende planten geplant worden om het pracht en volume te geven. Vaak heeft het een structuur met meerdere niveaus en een grote soortendiversiteit.

Wat tapijtbedden betreft, worden hier voornamelijk bloemen geplant in hoogte en bloeiperiode. Uit de naam kan worden begrepen dat ze op een vlak tapijt lijken, in verband hiermee wordt een dergelijk bloembed vaak gesneden, zodat het kleurenvel gelijkmatig en goed verzorgd is.

De volgende indeling van bloembedden is gebaseerd op de bloeitijd van planten en struiken. Bloembedden zijn regelmatig en onregelmatig.

Regelmatig worden diegene genoemd die planten bevatten die bloeien op hetzelfde moment. In de regel hebben ze een rechthoekige, vierkante of ronde vorm, omdat het patroon ook duidelijke geometrische vormen moet herhalen. Anders ziet zo'n bloembed er onbeschoft uit en heeft het een chaotisch en ongemakkelijk beeld voor de ogen.

Het moet op gemakkelijk zichtbare plaatsen worden geplaatst, dat wil zeggen niet in de hoek of aan de rand van het perceel, maar in het midden of in het midden van het bloembed.

Als het een onregelmatig bloembed is, wordt de voorkeur gegeven aan natuurlijkheid en nabijheid van de natuur.Bloemen en struiken zijn beplant met kleine eilanden en kunnen een structuur met meerdere niveaus hebben.

Dit type is het populairst onder bloemisten en tuiniers, omdat het gemakkelijk is om er voor te zorgen, het heeft niet veel aandacht en tijd nodig.

Bijzonder in zijn uitvoering is een verhoogd bloembed. Het is uniek en interessant omdat het meerlagig kan zijn, waarbij elke volgende opwaartse laag wordt gescheiden door een muur van baksteen, decoratieve steen of hout en verschillende vormen kan hebben.

Halfrond en gerangschikt rond een as (in de vorm van een driehoekige veer) zien gedrapeerde bloembedden er heel mooi uit. De hoogte die ze kunnen bereiken tot 1,5 m, variërend van 25-30 cm. Het is handig omdat het niet veel voorover hoeft te buigen wanneer het bevrucht wordt, losraakt en andere zorg voor de aarde. Je kunt eenvoudig een kleine ontlasting plaatsen en rustig zorgen voor het bloembed zonder een belasting voor de rug.

Niet alleen eenvoudige bloemen kunnen worden geplant van planten, maar ook groenten, zoals pompoen of courgette. Halfrijp fruit zal de bloementuin versieren en aanvullen en zal ook als oogst de herfst waarderen.

Van pompoenen knipten vaak decoratieve kandelaars of enge hoofden voor Halloween.Natuurlijk zullen ze een korte tijd in een bloembed blijven, maar ze zullen blij zijn met hun uiterlijk.

In de tuinen van professionele bloemenkwekers vindt u verticale bloembedden. Dit is een kunstmatig verhoogde container voor planten waar klim- of liaanachtige beplantingen worden geplant. Dus je kunt het effect van een golf of waterval creëren. Het is op zijn beurt ook gemakkelijk en aangenaam om voor ze te zorgen en het is niet nodig om voorover te buigen en voorover te buigen.

Volgens de soortendiversiteit kunnen bloementuinen worden onderverdeeld in monoclices en panelen:

Monoklumby ze onderscheiden zich door het feit dat ze bloemen bevatten van praktisch dezelfde kleurtonaliteit of alleen een bepaald type bloemen. Een bloembed kan bijvoorbeeld alleen worden geplant met rozen, tulpen of chrysanten.

Bloembed paneel gebruikt om een ​​foto te maken. Als zelfs een beginneling de creatie van het bovengenoemde bed aankan, is een bepaald niveau van kennis en vaardigheden vereist. Het belangrijkste doel is om een ​​bepaald patroon weer te geven (bijvoorbeeld een horloge of een gezicht van een stripfiguur, een bloemvorm, enz.).

Zoals planten dwergstruiken of laaggroeiende heesters, evenals vaste planten gebruikten. Dit kan een violet, zinnia, Erica, fuchsia zijn.

Meest geschikt voor stedelijke beplanting tapijt bedden. Ze maken patronen voornamelijk van bladverliezende en ondermaatse struikplanten met een ongewoon gesneden of gekleurd blad. Ze vereisen zorgvuldige en professionele persoonlijke verzorging, maar het resultaat is het waard.

Originele inrichting

In de wereld van het landschapsontwerp is er een grote verscheidenheid aan decoratieve elementen voor bloembedden. De beperking is slechts de eigen verbeeldingskracht en, uiteraard, de financiële kant van het probleem, aangezien dit plezier zeker niet goedkoop is.

stenen

Misschien is een van de gemakkelijkste en meest duurzame manieren om een ​​bloementuin te versieren stenen te gebruiken. Stenen kunnen zowel worden gekocht als gevonden in de natuur. Vaak winnen tuinders ronde kiezels op de stenen zeekusten.

Sommige meesters schilderen ze met acryl- of olieverf en leggen ze vervolgens op bloembedden neer, zodat ze een interessant patroon, krullen of paden creëren.

Onlangs is het in de mode om de voortuin te decoreren met stenen, die huis- of wilde dieren in een hyperrealistische versie weergeven. Het lijkt eropalsof een echte kat of egel bij een prachtige bos viooltjes of asters ligt.

Handige materialen

Je kunt sieraden gratis maken en zonder bouwmaterialen te gebruiken. Landeigenaren nemen een metalen rooster en maken een volumineus, maar hol binnen hek of hek voor de bedden. Verder is alle binnenruimte gevuld met een mooie steen (dezelfde kiezels, soms zelfs gemengd met schelpen of decoratieve glazen bollen).

beton

Professionele ontwerpers in hun projecten gebruiken vaak concrete sporen. Ze worden gelegd in parken, in zomerhuisjes, in tuinen, enz. Het is gemakkelijk om er langs te bewegen zonder hun voeten vuil te maken.

Je kunt je eigen bloem maken van beton of speciale bloemen kopen voor bedden in de winkel. Ze zijn verschillend in hoogte en hebben ook verschillende vormen (cirkel, vierkant, zeshoek, enz.).

Zulke apparaten zien er erg mooi en laconiek uit in een bloementuin, wat een extra effect van verzorging en netheid op de site creëert.

Betonpaden in de vorm van klisbladeren zijn vaak gemaakt van beton. Neem hiervoor een groot klisblad, leg er een laag beton op en wacht tot het droog is.Het resultaat is stenen bladeren van klis met strepen, als een echt blad.

Voor meer realisme kunnen ze met inkt uit een blik worden geverfd en de details met een dun penseel worden getekend.

Gegalvaniseerd staal

Als omheining voor bloembedden worden gegalvaniseerde metalen platen aangeschaft waaruit eenvoudig een bloembed van elke vorm kan worden samengesteld. Het kan een zeshoek, een rechthoek of een driehoek zijn. Hun pluspunt is dat ze licht en duurzaam zijn. Deze zijden gaan lang mee, ze kunnen elk jaar van kleur veranderen.

baksteen

Een uitstekende assistent in het decor kan een gewone steen zijn. Hieruit kunnen gemakkelijk een decoratief frame voor bloembedden van elke vorm worden gemaakt. Meestal leggen tuinmannen steen in de hoekdan blijkt het "hek" zeer ongebruikelijk en in reliëf gemaakt te zijn.

Als de plannen een gelaagd bloembed vormen, kunnen stenen over de grenzen van de opgaande niveaus worden gelegd, waardoor het bloembed nog meer charme en nauwkeurigheid krijgt.

Voor schoonheid kun je ze in kleur afwisselen, maar als die mogelijkheid er niet is, is het beter om witte stenen te kopen en ze met spuitverf te schilderen.

Kunst van het weven

Een heel ongewoon en zo dicht mogelijk bij de natuur is de decoratie van bloembedden met behulp van geweven hekken. Rieten hagen zijn heel eenvoudig gemaakt, hoewel dit werk nauwgezet is.

Dit vereist kleine houten pinnen, en dunne twijgen van berk, wilg, wijnstok, wilg en zelfs framboos zijn geschikt als takje. Met hun hulp kunt u een werkelijk unieke en ongebruikelijke bloembedden met sierlijk patroon creëren. Zo'n "live" decor zal altijd een lust zijn voor het oog met zijn ongewone en unieke vorm.

soms als een vlecht de rollen van dik touw krijgt. Het gaat lang mee en helpt de takken van de bomen op hun plaats te houden.

Bloembed - de belangrijkste decoratie

Voor decoratieve doeleinden kan een bloembed zeer ongewone "houdingen" aannemen. Een van deze opties is om een ​​bloembed in de vorm van een fontein te installeren. Het ontwerp zelf is eenvoudig, maar vereist een zorgvuldige selectie van de plaats en kleur. Soms worden grote kommen aarde in een werkende fontein geplaatst, die er indrukwekkend uitziet.

Het bloembed zelf is een versiering van een tuin of een park, dus de vorm kan ook niet-standaard zijn. Gespleten bloembedden in de vorm van een vlinder, de zon, een eenvoudige bloem en gebruik andere opties.

Decoratieve figuren en beeldjes

Pleisterfiguren van verschillende afmetingen worden gebruikt als decoratie-elementen.Dit kunnen tuinkabouters, paddenstoelen, vogels, kittens of andere dieren zijn. Sommige vakmensen kopen gipsplaten en schilderen ze zelf. Deze methode zal goedkoper zijn, bovendien is het altijd aangenaam om te kijken naar de vruchten van je werk.

Het allerbelangrijkste is om een ​​evenwicht te bewaren en niet overdrijven met het vullen met decoratieve elementen, anders ziet het bloembed er smakeloos uit.

Op het gebied van landschapsontwerp is er altijd iets nieuws en ongebruikelijks uit een verscheidenheid aan materialen. Soms worden grondstoffen gebruikt die volledig onverenigbaar zijn met een bloembed, maar in feite wordt er een zeer effectieve ontwerpoplossing van gemaakt.

Plastic en glazen flessen

Een van de goedkope en betaalbare opties voor decoratie zijn gewone plastic flessen. Van hen in bekwame handen kunnen prachtige vogels of dieren maken. Ook uit dit materiaal zal een praktische omheining voor een bed blijken.

Om minder tijd te besteden aan water geven, kunt u de container half in de grond begraven met een speciaal gat en het vullen met water. De wortels van de planten zullen geen haast hebben om het te drinken, wat hun meester van onnodig werk bespaart.

In sommige gebieden zijn bloembedden gemaakt van glazen flessen. Voor hun fixatie met elkaar wordt hetzelfde beton gebruikt. Maak met hun hulp bedden van verschillende vormen. Het belangrijkste is dat het glas helder en uniform is (blauw, groen, geel).

Banden dekt

Voor straatbloembedden zou een oude bandenoplossing een geweldige oplossing zijn. We hebben allemaal niet één keer zulke bedden ontmoet. Om ze origineel en esthetisch aantrekkelijk te laten zijn, moeten ze goed worden gewassen en geverfd.

Vaak worden ze tot zwanen gemaakt, waarbij het hoofdlichaam een ​​bloembed is en het hoofd en de vleugels zijn gemaakt van banden, wat ook de passanten tevreden stelt en de tuinier zelf.

Nieuw leven van oude dingen

Voor het ontwerp van bloembedden kunt u ongebruikelijke materialen gebruiken. Dit kan een oude paraplu zijn of een lekkende metalen emmer. De paraplu wordt ondersteboven gekeerd en de aarde wordt erin gegoten, waar planten heel gemakkelijk worden geplant.

Als het handvat een haakvormig einde heeft, kan het worden opgehangen, het resultaat is een hangend bloembed.

het origineel bloembed kan worden gemaakt van metalen of plastic emmers. Ze zijn vaak gebouwd met een piramide zodat de bloemen op de onderste rijen hangen of ze zijn op een rij gerangschikt zodat de kleuren de regenboog herhalen. De beperking hier is alleen je eigen verbeelding.

Houten pallets of houten kisten kunnen een uitstekend uitgangsmateriaal zijn voor creatieve ideeën. Hiervan is het eenvoudig om een ​​samengesteld bloembed te maken in de vorm van een stoomlocomotief of een getrapte piramide.

Als er een oude, overbodige kleine ladekast is, dan kan deze ook worden gebruikt. Alle dozen worden verplaatst, gevuld met aarde en er worden favoriete bloemen geplant, het resultaat is een zeer origineel bloembed.

Het is heel belangrijk dat alle dozen worden behandeld met een oplossing of een oplossing waarbij het hout niet kan opzwellen of, beter nog, de bodem met zeildoek leggen. Maar het zal nodig zijn om er gaten in te maken, omdat water kan stagneren en tot rotting van de wortels kan leiden.

Voor een groot gebied moet het bloembed de juiste maat hebben. Fans van niet-standaard ontwerp nemen in het geval van boten, afgedankte baden, koffers, fietsen en zelfs oude auto's die hun tijdslimiet al hebben verlaten.

De fiets is meestal geverfd in een monochrome kleur en er worden manden of dozen op geplaatst, waar je zaden kunt planten.

Wat betreft de boot of auto, dan is het de moeite waard om te overwegen dat het ook nodig is om voor de objecten te zorgen, aangezien hout uit vocht zwelt op en verspreidt zich en het metaal is om dezelfde redenen vatbaar voor corrosie.

gazon

Een goede manier om wat bloemen van anderen op het bloembed te scheiden, is om een ​​gazon te gebruiken. De concentrische cirkels van de geplante bloemen van felle tinten met groene intervallen daartussen zijn prachtig gecombineerd.

Het belangrijkste is om de waterhuishouding te observeren, omdat groen gras een hoeveelheid water nodig heeft dat verschilt van de eisen die aan bloemen voor bewatering worden gesteld.

Alles voor het gemak

Voor degenen die niet meer willen bukken om water te geven en schoon te maken, is er een mogelijkheid om een ​​op de muur hangend bloembed van de gebruikelijke houten pallet te maken. Met behulp van deuvels wordt het aan de muur bevestigd. Het kunnen ook houten planken zijn. Het is wenselijk om plastic potten in speciale compartimenten in te brengen, zodat de belasting minder is. Dan worden kleine bloemen in de hoogte geplant zodat ze elkaars zonlicht niet blokkeren.

Een dergelijk ontwerp is om verschillende redenen handig: ten eerste is het eenvoudig om de onvolkomenheden van de muur te verbergen, ten tweede is het gemakkelijk om voor de planten te zorgen en periodiek de potten op sommige plaatsen te vervangen.

Landschapsontwerpers, mensen ertoe aanzetten om voor de tweede keer plastic en glazen flessen te gebruiken, maken een bloembed op een zeer interessante manier. Een zijopening wordt in de container gesneden om in een bloem te passen.Verder hangt hij aan de uiteinden van de draad en wordt hij met schroeven op de muur geplaatst. Figuur en lay-out kunnen elk zijn (in de vorm van stappen, schaakbord, ring of contour van het dier).

Het oorspronkelijke ontwerp en de decoratie van de bedden moeten eenvoudig en elegant zijn, zodat u in een dergelijke tuin uw lichaam en geest kunt ontspannen. Elk van de objecten moet ook op de juiste manier worden onderhouden - schoonmaken van vuil en stof, zodat de bloementuin u zal verrassen met zijn frisheid en kleuren.

Waar te plaatsen?

De locatie voor de locatie van het bloembed moet zeer zorgvuldig worden gekozen. Allereerst moet het goed worden bekeken om zijn oorspronkelijke taak te vervullen - om te voldoen aan de esthetische behoeften van de eigenaars.

Als het bloembed zich ergens in de hoek van het perceel bevindt, is er geen speciale betekenis in de locatie. Je kunt natuurlijk een bank naast haar zetten en eropuit gaan om haar te bewonderen, maar in een koele tijd is het altijd prettiger om de schoonheid vanuit een warm huis te aanschouwen dan vanaf de straat.

In verband hiermee is de beste positie voor haar een plaats bij het raam, naast het tuinhuis, bij de poort of naast de banken.

Het tweede belangrijke aspect is het zonlicht. Een lichte dag zou het gezaaide land zo lang mogelijk moeten bedekken., omdat het de basis is voor volledige bloei. Maar dan moet je lichtminnende planten planten, anders kunnen ze gewoon "branden" van heldere stralen.

En het derde aspect van het kiezen van een plaats voor een bloembed is het bodemvocht. Het is veilig om te zeggen dat deze factor veel belangrijker is dan licht.

Als schaduwminnende planten op de een of andere manier het hoofd kunnen bieden aan fel licht, dan kunnen ze het overtollige vocht niet verdragen. Het beste is als de grond enigszins droog en los is., omdat het altijd beter is om nog een keer te sproeien dan de wortels in de modderbrij rotten.

In de meeste gevallen is het bloembed verdeeld bijna in het midden van het stuk grond dat is toegewezen voor een bloembed, of het strekt zich uit langs een omheining of muur van een huis in een smalle strook.

Sommige geliefden maken de bloemperken "op een grote manier", waardoor het bijna het hele plot is. Dit kan een soort geselecteerd ornament of patroon zijn, maar hiervoor moet je veel kracht gebruiken.

De bedden in de lengte uitgerekt met een geschatte breedte van 1-1,5 m bevinden zich gewoonlijk langs de gehele lengte van de aanzuiglijn (hetzij binnen de kavel of buiten, er zijn gevallen waarin zowel daar als daar). Deze bloembedden worden korting genoemd.

Formulieren kunnen ook variëren. Een standaard is een cirkel, een ovaal of een vierkant bloembed.. Vanwege de eenvoud kun je ze afwisselen met de graspaden, maar het belangrijkste is om een ​​afstand te houden zodat de wortels van bloemen en gras niet aansluiten.

Populaire schema's

Voor liefhebbers van tuinieren en landschapsontwerp in het algemeen, is het moeilijk om meteen het oorspronkelijke schema van het toekomstige bloembed te tekenen, en vooral om de juiste selectie van kleuren te maken. In dit geval adviseren de meesters om de ervaring te gebruiken en deze vaardigheid te leren van mensen die al voldoende kennis hebben op dit gebied.

Persoonlijke ervaring kan met vallen en opstaan ​​worden verkregen door alle valkuilen in de sierteelt experimenteel te testen.

Wat betreft de foto op het bloembed, het hangt grotendeels af van de vorm, locatie en doel. Er zijn ook een aantal regels die moeten worden overwogen:

  • De hoogste en bossige bloemen en struiken zouden in het midden van de bloembedden moeten staan, en de onvolgroeide moeten dichter bij de rand worden geplaatst. Alle planten zijn dus zichtbaar. Ze zullen elkaar geen schaduw kunnen creëren.
  • In de bloementuin moet je een kleuraccent maken, en niet alle kleuren van de gemengde regenboog planten. De ideale optie is een combinatie van zilverachtig groene, bijna witte struiken met heldere, naastliggende struiken. Hierdoor wordt hun schoonheid verder benadrukt en wordt de tekening nog duidelijker.
  • In de eerste rijen van de bloembedden is het niet nodig om eenjarige planten te planten, omdat op het moment dat ze bloeien, een plaats op de grond leeg zal zijn en de algehele uitstraling zal bederven. Daarom adviseren deskundigen om dezelfde tulpen of narcissen naast weelderige vaste planten te planten, wat de lege plek zal verduisteren.

Voor het ronde bloembed zijn er een groot aantal optieschema's. De meest gebruikelijke zijn de gebruikelijke concentrische cirkels. Planten kunnen worden geplant in lange cirkels, van het midden naar de rand of in een glad canvas, maar hebben afwisselende kleuren in de vorm van een cirkel.

De tweede optie heeft de meeste voorkeur in parken. Voor deze doeleinden kunt u petunia's, goudsbloemen of andere laagblijvende bloemen gebruiken. U kunt zelfs verschillende kleuren van dezelfde plant gebruiken.

In de ronde bloementuin ziet de conische bloemschikking er heel goed en ongewoon uit. In de regel is het een kunstmatig verheven bloembed, waarbij elke laag van de ander wordt gescheiden door een scheidingswand of stenen.

De tweede meest populaire is imitatie van een eenvoudige bloem met vijf bloembladen. Floxen zijn hier geweldig. Het zal een goed schema van het hart zijn, evenals gewone spiralen.

Voor een vierkante bloembed is het beter om rechte en duidelijke schema's te kiezen, om de basisgeometrie niet te verstoren. Het kunnen eenvoudige parallelle bedden zijn, die op een gestreept tapijt lijken of vanuit het midden van de diagonaal gaan.

Een tekening die lijkt op een schaakbord is erg mooi en aangenaam om naar te kijken. Natuurlijk moet je veel tijd besteden, maar het resultaat zal het waard zijn.

Interessante schema's waarbij er combinaties van vormen zijn, bijvoorbeeld een vierkant in een cirkel, of omgekeerd. Hun creatie is ook een nauwgezet werk, maar het zal gewaardeerd worden.

Voor bloembedden zonder afgebakende vormen zijn eilandachtige schema's het meest geschikt, waarbij rijen elkaar kunnen weerspiegelen of de esthetische chaos zal domineren.

Voor een hangend of verticaal bloembed kunnen de schema's ook een schaakbord herhalen, zelfs afwisselende strepen hebben, elkaar in kleurcirkels vervangen. Het hangt allemaal af van de schaal en grootte.

In elke bloementuin kun je een bepaald schema volgen, maar zoals geadviseerd door ervaren bloemistenontwerpers, moet je elk jaar proberen om vormen te veranderen zodat deze materie kunst blijft en een uitdrukking van de innerlijke staat van de ziel, omdat elke bloem een ​​bepaalde betekenis en symboliek heeft.

Bodembewerking en planten

Nadat de tuinman een bepaalde plaats onder het bloembed heeft gekozen, een toekomstplan heeft getekend, is het noodzakelijk om een ​​bepaald aantal manipulaties met de grond uit te voeren, zodat er mooie en weelderige bloemen op groeien.

Primaire training

Eerst moet je de grond verwijderen van eventuele bouwafval en ook alle onkruid en grote kluiten aarde met stenen verwijderen. Ze zullen een ernstige belemmering vormen voor de ontwikkeling van het wortelsysteem van planten.

Tijdens de bouwwerkzaamheden begraven de overblijfselen van bakstenen en beton in de grond. Ze moeten ook worden uitgegraven en van de site worden verwijderd, omdat de aarde in het koude seizoen diep genoeg vriest en de steen warmte aanzuigt, zodat overblijvende planten en heesters (bijv. Lila, thuja) in de winter kunnen sterven.

Evaluatie van de samenstelling

Is het mogelijk om het land schoon van afval te beschouwen als vruchtbaar? Niet altijd. Het meest geschikt voor de groei en ontwikkeling van bloemen en planten in het algemeen zijn leemachtige bodems die rijk zijn aan turf en humus. Een groot voordeel is een kleine hoeveelheid klei, omdat het na het water geven verandert in viskeuze modder en na het drogen een harde korst heeft die moet worden gebroken en losgemaakt.

Daarom is het noodzakelijk om de samenstelling van de beschikbare grond te beoordelen. Idealiter zou de diepte van de vruchtbare laag ongeveer 30-45 cm moeten zijn. In bloemenwinkels en op de landbouwmarkten zijn al voorbereidde grondmengsels voor een bepaald type planten en bloemen.

Ervaren tuinders worden geadviseerd om een ​​laag onbruikbaar land te graven en deze volledig te vervangen door een nieuwe grond. Het moet los, zacht en voldoende vochtig zijn.

meststof

Vergeet niet zoiets als compost, wat een van de meest urgente en effectieve opties is om de mineraal watersamenstelling van de bodem te verbeteren.

Het kan als kant en klaar in de winkel worden gekocht en doe het zelf. Voor de vervaardiging organisch huishoudelijk afval zal doen (schaal van eieren, kaf van zaden, keukenresten), onkruid, dat uit de grond werd geselecteerd, verlaat de oogst.

Het belangrijkst is om geen wortels of takken in een bad humus te doen, omdat de ziekte zich naar alle planten in het bloembed kan verspreiden.

Ruimte organisatie

De volgende stap is het aanleggen van voorbereid land voor toekomstige aanplant. We hebben het over de voorbereiding van de bedden, waar zaailingen of zaden zullen worden geplant.

De bedden worden uitgegraven volgens een vooraf geselecteerd patroon (concentrische cirkels, vierkanten, gelijke strepen, enz.). Het is erg belangrijk dat de rand 15-20 cm diep isanders zal het moeilijk zijn voor de wortel om zich vast te klampen en het hoofdlichaam van de bloem vast te houden.

U moet ook de zogenaamde "comfortzone" van de plant kennen. Het hangt af van het type van zijn wortels en hoe wijd en zijd ze zich verspreiden in het groeiproces (er zijn wortels die leiden tot groei in de diepte van de grond, en er zijn er die een dicht horizontaal "netwerk" creëren). In het ideale geval wordt elk gebloemd "lichaam" geplant op een afstand van 7-12 cm van de volgende. De bloemen krijgen dus de gelegenheid om vrij te groeien en zich te ontwikkelen. De nabijgelegen "buren" zullen geen onnodige schaduw creëren, maar ook vitale vochtigheid en voedingsstoffen selecteren.

Kenmerken van planten

Voor het direct planten is het nodig om alle bedden goed af te storten en het zou fijn zijn om de grond te bemesten. Zaailingen morsen ook water in grote hoeveelheden zodat het gemakkelijk is om uit de plastic container te komen, maar het beste als het in turfpotten werd bereid. De plant is met hem in de grond geplant. Met deze optie hebben de wortels geen last van een verandering van plaats en ontwikkelen ze zich beter.

De bloem wordt geplant in een voorbereide put of tuin en zachtjes besprenkeld met aarde. Het belangrijkste is om de wortels niet te "wurgen", d.w.z. je hoeft ze niet te rammen en ze hard in te drukken.

Als wordt besloten om de grond met zaden te zaaien, is het beter om ze 5-6 uur in water te weken voordat ze in de grond worden gedompeld. Dus het zal gemakkelijker voor hen zijn om de chitinous shell uit elkaar te duwen en de zaadlobben in groei te brengen voor de ontwikkeling van de eerste twee vellen.

Zaden worden op een diepte van 5-7 cm in de grond gebracht en ook gepoederd.zodat het gemakkelijker voor hen is om te ascenderen (hoe dikker de aarden laag erboven is, hoe moeilijker het is om door te dringen naar het licht van de eerste twee bladeren).

Verdere zorg

Nadat de zaden of zaailingen naar het bloembed zijn verplaatst, moeten ze goed worden bewaterd. Beginnende tuinders maken vaak dezelfde fout - ze laten alleen de bovenste laag van de aarde water, terwijl het is noodzakelijk om watergieten van hoge kwaliteit uit te voeren! Ten eerste zal het water de plant kracht geven, en ten tweede zal het de locatie van elke wortel versterken (wanneer vocht in diepere lagen sijpelt, drukt het als het ware op de bovenste, dit helpt om de jonge bloem op zijn plaats te fixeren).

Het is vermeldenswaard dat de bedden met zaden zorgvuldig moeten worden bewaterd. Een krachtige stroom water kan de pasgelegde zaden van de grond wassen, dus de helft van de zaailingen zal niet verschijnen. Het beste is om een ​​gieter voor deze doeleinden te gebruiken.. Dankzij haar neus breekt de straal in druppels en beschadigt hij jonge planten niet.

Automatisch sproeisysteem is hierbij een goede hulp. Speciale spuitkoppen roteren snel, hierdoor wordt een druppel water nog kleiner, zodat de grond geleidelijk wordt verzadigd met water en er geen plassen zijn die verzakkingen in de grond veroorzaken.

Welke planten kiezen?

Selectie van bloeiende planten voor hun eigen bedden is niet zo eenvoudig als het lijkt op het eerste gezicht. Bloemen moeten niet alleen op basis van hun eigen voorkeuren worden geselecteerd, maar ook vanwege de geschiktheid van de plant voor deze bloembed.

Als het moeilijk is om een ​​keuze te maken, dan is de eenvoudigste oplossing in deze kwestie het bepalen van het kleurbereik van bloeiende planten. Het is al lang bekend dat kleur de stemming en prestaties van een persoon beïnvloedt, dus het is heel belangrijk om voor jezelf de meest aangename schaduw te kiezen.

Bloembedden en bloembedden met dominante rode, oranje en gele kleuren kunnen interne irritatie veroorzaken, opwinding met een lange blik op hen.

Als dit blauwe, witte of paarse tonen zijn, hebben ze het tegenovergestelde effect op de emotionele stemming. Ze kunnen kalmeren en ontspannen.

In dit opzicht adviseren landschapsarchitecten om deze kleuren in de juiste verhoudingen te combineren. Je kunt de bedden afwisselen met verschillende kleuren. De meest acceptabele combinaties zijn paars met geel (en hun variaties), rood met groen, blauw met oranje, wit met rood, etc.

Bij het kiezen van een palet moet rekening worden gehouden met de verlichting van het gebied waarop het bloembed zal worden geplaatst. Als dit de zonnige kant is, zien de blauwe, witte en violette kleuren er heel mooi en natuurlijk uit., maar als ze zich in het schaduwgedeelte bevinden, verliezen ze onmiddellijk hun charme en zijn ze praktisch onzichtbaar.

Je moet ook rekening houden met de "classiness" van de bloem en deze in overeenstemming hiermee in de buurt van de poort planten, of in de buurt van de boom, in de buurt van het huis, of op de meest prominente plaats in de tuin.

Als het een pioenroos, eustoma, hortensia of gloriosa is, mogen ze niet "op status" groeien aan de poort of ergens in de achtertuin, ze moeten een dominante plaats innemen.

De hele familie bloemen en planten is verdeeld in twee grote groepen - jaarlijks en meerjarig. Uit hun naam is het duidelijk dat sommige van hen meerdere seizoenen kunnen bloeien en geen lente landing vereisen.Anderen, op hun beurt, vervagen hun zomer en voltooien het door zaden te "uitgeven", die opnieuw in de grond moeten worden geplant.

Elk type heeft zijn voor- en nadelen. Daarom is het het beste wanneer beide soorten bloemen in het bloembed gevonden worden, omdat eenjarige bloemen een langere bloeiperiode hebben dan vaste planten.

Het meest eenvoudige beslissing kan zijn gewone rozen of struik, daglelies. Maar in de winter moeten ze worden beschermd tegen de kou, bedekt met speciaal materiaal. Ze kunnen meerdere jaren op rij bloeien.

Landingsstatistieken zijn een goede optie. of, zoals haar naam bij het volk is, immortelle. Er zijn zowel vaste als jaarlijkse soorten van deze bloem. Het heeft verschillende tinten en begint bijna vanaf mei te bloeien.

Heel veel vaak is de basis van het bloembed geyhera. Het is uniek omdat het een grote verscheidenheid aan heldere tinten heeft (bordeaux, geel), een goede "buurman" is voor vele culturen en een centrale plek in een bloementuin kan innemen.

Van eenjarigen, kunt u kiezen voor petunia's, goudsbloemen, epomeus, cynia. Ze zijn altijd relevant in elk bloembed en geven alleen positieve emoties als je ernaar kijkt of een aangename bloemengeur inademt.Het voordeel van dergelijke kleuren is dat ze elk jaar kunnen worden gewijzigd, kunnen experimenteren met kleuren en nieuwe geschikte combinaties kunnen vinden.

Bloemen moeten worden geselecteerd op basis van de parameters van het bloembed zelf. Het meest voorkomende type is de mixborder. Het wordt gekenmerkt door onregelmatige vormen en de aanwezigheid van grote planten. Als de belangrijkste of leidende kan elke struik of bonsai, appel of peer zijn.

Op dergelijke bloembedden is het aangewezen om jaarlijkse en meerjarige bloemen en heesters te mengen, zodat ze het hele jaar door bloeien en elkaar vervangen.

In het centrum kun je clematis, oosterse thuja of bukshout planten, dan is er misschien een meerbladige, decoratieve alsem, lavendel, gevolgd door koriopsis of zilverwier. In de achterste rijen staan ​​clematissen Tungus goed.

Voor bloembedden zoals rotstuinen, zou de selectie van kleuren enigszins moeten verschillen. Hier moeten ze klein van formaat zijn en ook worden gecombineerd met stenen die in het bloembed aanwezig moeten zijn. Eringium ziet er hier goed uit., die blauw- en zilvertinten, belletjes, sneeuwklokjes, irissen, primula's, verschillende soorten floxxen heeft.

Met de juiste aanplant, zullen deze bloemen hun weelderige bloei en pretentieloze zorg verrukken.

Voor reguliere bloembedden geschikte jaarlijkse bloemen zoals goudsbloem of petunia's. Tulpen of narcissen zien er goed uit. Laaggroeiende heesters hebben ook de voorkeur.

Specifieke kleurenkeuze in verticale bedden. Omdat ze meestal klein van formaat zijn, moeten de planten helder zijn. Kies vaak eenjarige begonia, petunia, kapucijners.

De bloembedden zien er vooral indrukwekkend uit als ze sterk groeien en iets onder de rand van de pot hangen.

Voor partners is het noodzakelijk om een ​​patroon of patroon te hebben, daarom is het noodzakelijk om een ​​bush-versie van bloemen te kiezen waaruit u iets meer kunt maken.

Als de zorg voor de tuin niet veel ervaring heeft, begin dan met het verbeteren van de bloembedden is iets eenvoudigs en ongecompliceerd. Het is beter om te beginnen met verschillende soorten dezelfde bloem en probeer ermee te experimenteren.. Als het resultaat positief is, kunt u uw taak voor het volgende jaar al ingewikkeld maken. Het belangrijkste is dat deze bezigheid plezier en emotionele ontspanning zou brengen.

Professionele tips

Professionals op elk gebied worden niet geboren, ze worden, na de weg van vallen en opstaan ​​te hebben gepasseerd. In landschapsontwerp is er altijd iets te leren, dus je moet constant geïnteresseerd zijn in de ervaring van mensen die met hun eigen handen prachtige bloembedden en bloementuinen maken.

In deze kunst zijn er takken - dit is direct het ontwerp van bloembedden, de verzorging van planten en de selectie van bloemen.

Alle meesters, zonder uitzondering, adviseren om altijd een toekomstig bestemmingsplan op papier te tekenen. Sommige tuinders maken een bloembed op het tekenpapier en markeren daarop het hoofdpatroon of de lay-out in de schaal. Markeer waar de communicatie wordt uitgevoerd (bijvoorbeeld een automatisch irrigatiesysteem), een arrangement van een decoratieve fluit of nog steeds objecten. Vervolgens markeren zij welke plant wordt geplant en waar, evenals de geschatte werkdatums, om de omvang van het uit te voeren werk te begrijpen.

Vergeet niet dat elke bloem of struik zijn eigen specifieke biologische klok heeft, die moet worden aangehouden, anders kunnen late geplant eenjarige planten eenvoudig niet stijgen. Wanneer je volgens het plan een gewoon bed moet maken, waar er een constante bloei moet zijn, het is onmogelijk om de voorwaarden van planten en schoonmaken niet in acht te nemen, omdat het er dan heel rommelig uitziet en "kale plekken" heeft, wat met de juiste zorg niet zou moeten zijn.

ook het is noodzakelijk om een ​​schema van water geven, routinematig voeren en preventieve behandeling van wortel- en bladparasieten bij te houdenin. Als een geïnfecteerde bloem is opgemerkt, is het beter om deze te isoleren (uitgraven) en de aarde te desinfecteren als een zaak van urgentie.

Onervaren tuiniers maken vaak de fout van het niet in acht nemen van de lichtvoorkeuren in planten. Zoals je weet zijn er liefhebbers van schaduw en de zonnige kant. Bloembedden kunnen niet altijd alleen op goed verlichte plaatsen worden geplaatst, maar ook in de 'donkere' hoeken van de site.

De zijkant wordt als gearceerd beschouwd als er ongeveer 2-3 uur zonlicht op schijnt, en de rest van de dag is er alleen diffuus licht. Hier kun je een vergeet-mij-nietje, gastheer, varens, rododendron planten. Ze zullen deze omstandigheden perfect verdragen, maar ook genieten van de schoonheid ervan.

Volledig schaduwzijde betekent het vinden van een bloembed onder de kronen van bomen die een dicht gordijn van de zon creëren. Het moet duidelijk zijn dat hier een speciaal microklimaat wordt gevormd en dat er een verhoogde luchtvochtigheid zal zijn. Voor dergelijke plaatsen geschikte kupena, begonia, maagdenpalm, hoef hond.

Professionals in landschapsontwerp adviseren om speciale aandacht te besteden aan de keuze van klaar zaailingen en zaden. Bijna 60% van het succes hangt ervan af.

Bij het planten moeten zaailingen zien hoe de aarde zich gedraagt, als u een plant uit de pot haalt. De wortelstok moet een stevige knobbel bewaren, en de grond is goed voor hem om te passen en niet af te brokkelen. De grond moet licht vochtig en niet overgedroogd zijn.. Kleine haren op wortels die water absorberen, moeten altijd in de grond liggen, anders bestaat er een groot risico dat de bloem geen wortel kan schieten.

De volgende stap is om het plantenlichaam zelf zorgvuldig te overwegen. De stengel en bladeren moeten dicht zijn, vrij van beschadiging en pijnlijke plekken.. Kleur - natuurlijk, niet saai, zonder gedroogde uiteinden.

Wat betreft de zaden, is het eerst noodzakelijk om te kijken naar hun houdbaarheid. Zonnebloempitten in capsules worden als van betere kwaliteit beschouwd, omdat de tijd voor het planten toeneemt, ze niet bevochtigen of rotten.

Elk bloembed heeft zijn eigen specifieke stijl. Ervaren bloementelers wordt geadviseerd om hun decoraties te gebruiken voor betonproducten, omdat ze in de eerste plaats een lange levensduur hebben, niet gevoelig zijn voor rotting en goed vocht verdragen.Ten tweede is beton een nogal plastisch materiaal dat in mallen kan worden gegoten en verschillende figuren, randen en zelfs sporen kan maken.

Dit materiaal is milieuvriendelijk en zal bloemen en aarde niet beschadigen.. Ook zijn grote pluspunt is een kleine kost. Ook beton is niet onderhevig aan branden.

Als we het hebben over het kiezen van een vorm voor een bloembed, zijn er geen dergelijke tips hier. Het kan worden gerangschikt als een driehoekig, rond, zeshoekig of vierkant, vooral om de eigenaar te mogen.

Het is natuurlijk beter om te beginnen met eenvoudige vormen om ervaring op te doen met het bouwen van een bloemstuk in een bloementuin.

Prachtige voorbeelden

Tegenwoordig zijn er een groot aantal decoratieve bloembedden die een inspiratie kunnen zijn voor het maken van uw eigen bloementuin.

  • Hier worden behoorlijk grote planten opgehaald. Ze zijn gecascadeerd en interfereren niet met elkaar. De kleuren zijn allemaal vrij helder, maar ze zijn mooi met elkaar gecombineerd, waardoor het bloembed als ondeelbaar wordt ervaren.
  • Van gewone houten planken kun je een echt uniek bloembed creëren. Het kan compleet verschillende vormen hebben. Dankzij het gebruik van natuurlijk materiaal ziet de bloementuin er nog romantischer en vertrouwder uit.
  • Deze foto toont een zeer goede locatie - voor het raam. Duidelijke randen, regelmatige vormen en elegante kleuren zullen elke ochtend worden opgefleurd door de eigenaar. Het is vermeldenswaard dat voor zo'n bloembed een nogal zorgvuldige zorg zal moeten leiden, maar het resultaat is het waard.
  • Dit is een van die voorbeelden waarin fantasie geen grenzen kent. Hoeveel arbeid is er in deze auto geïnvesteerd! Dankzij een combinatie van eenvoudige kleuren en complexe vormen, ontstaat een meesterwerk van landschapsontwerp.
  • Het lijkt misschien dat deze vorm vrij eenvoudig is, maar om dit te bereiken, zul je veel moeite moeten doen. Een mooie combinatie van delicate roze bloemen met een binnenrood bordeauxrode rand de lichtblauwe kern.
  • Door de juiste selectie van kleuren lijkt het erop dat dit een echte zwaan is die in het blauwe water van het meer zwemt. Vanwege het feit dat de bloemen groeien met een klein hoogteverschil, wordt een volledige imitatie van water in het meer gecreëerd op de binnenplaats, waar "riet" langs de kust groeit.

Bij het kiezen van het decor en de vorm voor de bloementuin is het belangrijkste om niet bang te zijn om te experimenteren, en dan zullen de bloembedden van jaar tot jaar worden gevuld met meer en meer ongewone vormen en kleuren.

Zie de volgende video voor informatie over het maken van een bedtransformator met uw eigen handen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer