Hoe groot moet het toilet zijn?

Vaak letten de eigenaren bij het kopen van een appartement of het bouwen van een nieuw huis bijna niet op de grootte van het toilet. Dit is een vergissing: een persoon brengt veel tijd door in deze kamer, zelfs als hij onopgemerkt blijft. Velen proberen andere kamers te vergroten door de badkamer te verkleinen. Dit is ook verkeerd - de ruimte in de kamer moet voldoende zijn voor de locatie van alle elementen van het interieur.

Geaccepteerde normen

In een poging om ruimte te besparen ten koste van het toilet, zijn veel mensen hier te verslaafd aan, niet wetend hoe ze het toiletgebied tot een kritisch minimum hebben gereduceerd. Iedereen moet zich ervan bewust zijn dat er algemeen geaccepteerde minimale afmetingen van het toilet zijn, deze worden geregeld door de staatsnormen en bouwvoorschriften.

De belangrijkste parameters van de toiletten gereguleerd door SNiPs:

 • breedte - meer dan 0,8 m, lengte - vanaf 1,2 m, plafondhoogte - vanaf 250 cm;
 • bij het plaatsen van het toilet op de zolder, moet de afstand van het toilet tot het hellend vlak minimaal 105 cm zijn;
 • de deuren naar het toilet openen zich alleen naar buiten toe, de installatie van de deuren binnen is ten strengste verboden;
 • de uitgang van het toilet moet zodanig worden opgesteld dat hij in de gang valt, en niet in de woonkamer of in de keuken;
 • de hoogte van de gang bij het verlaten van het toilet moet minimaal 210 cm zijn.

Ook in SNiP gereguleerd en installatie van sanitair.

Als er naast het toilet een bidet, wastafel of douchecabine in het toilet is geïnstalleerd, moeten de volgende richtlijnen bekend zijn en gevolgd worden:

 • voor de douche of het bad moet er een ruimte zijn van meer dan 70 cm;
 • Het bidet moet ongeveer een kwart meter van de toiletpot worden geïnstalleerd;
 • vanuit de toiletpot aan de linker- en rechterkant moet er een afstand van minimaal 25 cm zijn;
 • er moet meer dan 60 cm vrije ruimte zijn voor het toilet;
 • voor de gootsteen moet de vrije ruimte minimaal 70 cm zijn.

Echte lay-outs

De afmetingen van de toiletten in gebouwen met meerdere verdiepingen zijn altijd bepaald door SNiP's. Omdat de basisnormen al tientallen jaren niet zijn veranderd, zal de grootte van toiletruimten niet veel verschillen.

Ouderwetse behuizing

In veel oude appartementen hebben latrines in alle opzichten een minimale grootte. Dit doet echter geen kwaad om van deze kamer een comfortabele kamer te maken met de beschikbaarheid van vrije ruimte.

Om dit te doen, moet je een aantal regels volgen:

 • Maak een plattegrond. Bij het plaatsen van het toilet en andere sanitaire voorzieningen, is het noodzakelijk om te begrijpen of er voldoende vrije ruimte overblijft.
 • Schik een nis in de muur. Dit maakt de ruimte een paar centimeter breder, en dan kun je de pijpen verbergen of de planken schikken voor de nodige details.
 • Kies een toilet, onthoud dat voor een enorm model in de "Chroesjtsjov" er gewoon geen plaats meer zal zijn. Alle items moeten redelijk klein zijn.

Nieuwe gebouwen

In moderne paneelhuizen hebben latrines afmetingen die groter zijn dan de minimumwaarden voor SNiP's. In kleine appartementen is de grootte van het toilet 4 vierkante meter. m, in gemiddelde grootte - tot 6 vierkante meter. m. In luxe appartementen kan een toiletruimte een oppervlakte van maximaal 9 vierkante meter hebben. m - hiermee kunt u het gebied volledig comfort bieden.

Houd ook in nieuwe gebouwen rekening met enkele van de nieuwste vereisten van SNiPs, waaraan niet wordt voldaan in de "Chroesjtsjov". In moderne kleding met dezelfde lay-out, is er een gezamenlijke badkamer - toilet, wastafel en badkuip. In appartementen met 2 of 3 kamers is er een aparte badkamer - de toiletruimte is gescheiden van de badkamer. In de vier-kamer appartementen moeten twee gezamenlijke badkamers worden gepland. Deze voorschriften zijn opgesteld om het gemak en het welzijn van de bewoners te waarborgen.

Individuele constructie

Bij het bouwen van een groot privé-huis of een kleine kamer in het land, is het noodzakelijk om rekening te houden met de aanwezigheid van een toilet. De afmetingen moeten voldoen aan SNiP's en de plaatsingsregels moeten ook volledig worden nageleefd. Niets belet om het toilet in de ruimte onder de trap te plaatsen, als de hoogte het toelaat en u de kamer de gang in moet.

Voor de buitenwijken is het niet nodig om een ​​toilet te hebben met toegang tot het riool. Volgens de RF SNiPs is het voldoende om een ​​biotoilet of een vestibule-gateway te hebben.

Hoe de beste optie berekenen?

In veel gevallen is het bijna onmogelijk om de grootte van de toiletruimte te veranderen: heel weinig mensen willen een dergelijke operatie in een appartement uitvoeren en het is de moeite niet waard om de muren te breken. Deze vraag doet zich gewoonlijk voor als een huis helemaal opnieuw wordt opgebouwd en een plan wordt gemaakt voor het toekomstige huis.

Uiteraard moet bij het berekenen van het gebied worden overwogen of de badkamer afzonderlijk of gecombineerd zal zijn.en dat zal in deze kamer zijn. Dergelijke beslissingen moeten niet spontaan zijn, maar vereisen een koude berekening. Nadat het plan met kamers is gemaakt, is het mogelijk om meer in detail bezig te zijn met het plannen van een toiletruimte.

Bij het verhuizen van een klein appartement naar een groot huis, zijn veel mensen in de verleiding om elke kamer zo volumineus mogelijk te maken. Het is vermeldenswaard - een grote kamer of een ruime slaapkamer is een uitstekende oplossing, maar een grote badkamer is een onredelijke verspilling van ruimte.

Gezien de constructienormen en wetten van de ergonomie, kunt u berekenen hoeveel ruimte nodig is voor de juiste plaatsing van een sanitair armatuur:

 • voor een douchecabine is 2-2,5 vierkante meter nodig. m;
 • bad - van 2 tot 3,5 vierkante meter. m;
 • toilet - tot 2 vierkante meter. m;
 • gootsteen - 1 vierkant. m.

Ook voor een goede planning moet je weten:

 • standaardafmetingen voor een toiletpot - 440x650, 600x400, 650x360 mm;
 • bidet - 60x40 cm;
 • badmaten - breedte 75 of 80 cm, lengte 150, 160 of 170 cm;
 • hoekbaden hebben afmetingen van 150x150 cm of 160x160 cm;
 • douchecabines hebben een oppervlakte van 80x80, 90x90 of 100x100 cm;
 • de minimale afmeting van de gootsteen is 400 mm breed.

Ontwerpideeën

Vaak wordt de vraag naar het interieur niet beïnvloed als het gaat om het toilet.Misvatting dat het toilet een eenvoudige kamer zonder decoratieve elementen zou moeten zijn. Er zijn een groot aantal kasten, planken, accessoires die de binnenruimte van de kamer kunnen versieren.

In zeldzame gevallen, in appartementen of particuliere huizen, hebben latrines geen vierhoekige vorm. Dit gebeurt meestal in situaties waarin een dergelijke beslissing wordt ingegeven door het idee van de ontwerper. Dergelijke opties zijn niet erg populair vanwege het feit dat het ongemakkelijk is om iets in de hoeken te hebben dat niet gelijk is aan 90 graden.

Let echter op de mogelijkheid om een ​​driehoekig toilet te maken. Deze optie is geweldig voor het decoreren van de achtertuin. De constructie vereist geen enorme investering van inspanning, tijd en geld, maar het effect zal verbluffend zijn. Dit ontwerp is meestal gemaakt van hout en metaal, maar er kunnen ook verschillende composietversies worden gebruikt.

De keuze van hoogte, lengte en breedte van zo'n toilet is de zaak van de maker. Voor het gemak moet u alles meten en de hoeveelheid materiaal berekenen. Buitentoilet is vooral populair in de zomer, wanneer je niet meer naar huis wilt.

Illustratieve voorbeelden voor inspiratie

De kleurenkeuze voor het inrichten van het toilet is volledig afhankelijk van de smaak van de eigenaar. Er is een enorme hoeveelheid behang, tegels voor muren, plafondpanelen en vloerbedekkingen. Indien gewenst kan alles in felle kleuren worden bewaard en sneeuwwit sanitair worden opgepikt. Met deze kleur gaat het goed met rood - in dit geval is het een redelijk heldere kamer.

De badkamer ziet er geweldig reliëf muren. Ze helpen om te verbergen dat de kamer erg klein is. Het ziet er interessante donkere vloeren uit. Ze creëren het noodzakelijke contrast en de kamer is niet meer saai en eentonig.

Bij het bouwen van een huis, moet u precies weten wat er in de toiletruimte zal zijn - dit zal u toelaten om de oppervlakte correct te berekenen. In appartementsgebouwen is het onmogelijk om de toiletruimte te vergroten, maar u kunt het ontwerp wijzigen en nieuwe kleuren toevoegen aan de kamer. De indeling van het toilet is een zeer belangrijke stap, omdat deze kamer nodig is in elke woonruimte.

Hoe je het interieur in een klein toilet kunt regelen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer