Dekens maken voor stoelen doe het zelf

 Dekens maken voor stoelen doe het zelf

Een stoelbekleding kan verschillende problemen tegelijk oplossen: het interieur opfrissen, de stoel beschermen tegen vervuiling of wrijven of andere gebreken verdoezelen. Je kunt een kant-en-klare versie kopen, maar die is niet goedkoop en het model zal nog lang moeten kiezen. Daarom is het zo populair om stoelhoezen met uw eigen handen te maken.

materialen

De materiaalkeuze hangt van veel factoren af. Hoezen voor stoelen kunnen voor verschillende doeleinden zijn. Je kunt ze alleen voor vakanties naaien en op meubels zetten voor de aankomst van gasten. Hoezen voor elke dag zijn anders dan de feestdagen en in kleur en stijl.

Daarnaast speelt de kamer zelf een rol.Als de stoel in de kinderkamer staat, kunt u een stof van heldere kleuren kiezen, voor de woonkamer van een klassiek ontwerp is het de moeite waard om lichte en edele tinten te kiezen, voor keukens in de geest van het land of de Provence - een materiaal in een kooi of bloem.

Ongeacht de kleur moet de stof voor overtrekken zijn:

 • Sterk en slijtvast (afdekkingen moeten een grotere belasting weerstaan).
 • Verkruimel de sneden niet, want door de constante wrijving zullen zelfs de behandelde naden in dergelijke stoffen zich verspreiden.
 • Makkelijk te onderhouden, geen vervuiling te absorberen.
 • Goed strijkbaar.
 • Minimaal stof verzamelen op zichzelf (om deze reden zijn wol en fluweelachtige stoffen zoals synthetisch fluweel en velours niet geschikt voor overtrekken.

Deze vereisten komen het meest overeen met:

 • Katoenen stoffen: satijn, twill, denim, gewoon dikke katoenen stof.
 • Dichte zijdeachtige stoffen: satijn, brokaat, zijde-gabardine.
 • Vlas - een gladde doek of stof van een ruwe interliniëring als een canvas.
 • Biflex-stoffen - doeken die hetzelfde uitrekken zowel op de lob als op de inslagdraad.
 • Meubelstoffen - koppel, microfiber en anderen.
7 foto

Elk van deze materialen heeft zijn eigen kenmerken.

katoen opties zijn goedkoop, maar ze absorberen vervuiling en vervagen snel genoeg. Een katoenen hoes kan op een kinder- of schoolstoel worden genaaid - het is een kortstondige optie, maar de huid van het kind zal ademen en het zweet zal worden geabsorbeerd.

denim Covers zorgen voor een ongewoon accent in het interieur - dergelijke producten passen bij het landelijke interieur, zolderruimtes en andere.

zijdeachtig Om aan te raken, is het beter om glanzende stoffen op de voorkant te plaatsen. Ze zijn behoorlijk glad en elke dag erop zitten zal niet zo comfortabel zijn. In dit geval zijn de hoezen van deze materialen vrij duurzaam. Deze stoffen zijn perfect gedrapeerd, vormen zware en mooie vouwen, strikken.

linnen De opties zijn duurzaam en handig omdat vlas zelfreinigend is. Plekken die een beetje in zo'n stof worden gegeten, zodat linnenproducten langer "leven". Ongebleekt grof vlas is perfect voor keukens of woonkamers in het dorp of ecostijl. In dit geval zal het materiaal er duur uitzien. Vlas fijner werk, oorspronkelijk geschilderd, geschikt voor de woonkamer in een klassieke stijl.

materialen supplex Ze zijn goed omdat de hoes van hen precies kan worden "geplant" op een stoel.Vanwege hun hoge rekbaarheid krijgen ze elke vorm. Het is van dergelijke materialen dat kant-en-klare universele hoezen worden gemaakt die passen bij verschillende modellen stoelen en fauteuils. Ze zien er minder toonbaar uit dan opties uit natuurlijke stoffen. Maar ze zijn duurzaam, niet kreukelig en kunnen gemakkelijk worden gewist.

Meubelstoffen moeilijk op maat te maken en te knippen. Om met hen te werken, hebt u een betrouwbare naaimachine, dikke draden en een bijpassende naald nodig. Meestal zijn ze zwak en niet drapeerbaar, maar zo'n hoes lijkt op een stoelbekleding. In de zorg voor deze materialen zijn handig omdat ze moeten worden gereinigd, niet wassen. Ze kunnen direct met een borstel op de stoel worden schoongemaakt - ze kunnen veel van dergelijke operaties weerstaan.

De stof moet op de stoel passen. Meubelstoffen zijn het meest geschikt voor zachte stoelen die al zijn bekleed met leer of stof en die wat volume hebben. Dure zijden of linnen materialen hoeven niet te worden gebruikt voor het stofferen van goedkope plastic stoelen en krukken. Dergelijke meubels zijn het best omhuld met een bescheiden katoenen doek.

Berekeningen en metingen

Ongeacht welk model van de case u liever naait, moet u meten en opnemen:

 • ruglengte;
 • rugleuning breedte;
 • stoel lengte;
 • zitbreedte;
 • lengte van stoel tot vloer als je de benen helemaal wilt sluiten;
 • de lengte van de stoel zo veel als je wilt.

Als u wilt dat de poten volledig worden gesloten, bijvoorbeeld ruche, moet u de lengte als volgt berekenen: de afdekking mag niet ten minste 1 cm in afgewerkte vorm bereiken. Het is noodzakelijk dat de stoel comfortabel kan worden verplaatst en de onderkant van de afdekking niet vuil wordt en niet beschadigd.

Het is de moeite waard om te overwegen in de berekeningen en aanvullende details, zoals snaren, strikken, zakken.

Het is noodzakelijk het verbruik van de stof te berekenen, rekening houdend met het feit dat de details langs de lengtelijn zijn uitgezet. Dat wil zeggen, de onderdelen moeten parallel aan de lengte van de draad worden gelegd (het belangrijkste kenmerk van de draad is de zoom, die altijd langs de draad van de share loopt).

Als de onderkant van de cover is gepland om ryushku te maken, moet de breedte ervan worden berekend. Ondiepe vouwen worden verkregen bij een berekening van 1: 1,5, wanneer u de helft moet toevoegen aan de breedte van de ryushka in voltooide vorm. Bijvoorbeeld, in afgewerkte vorm, de breedte van de kraag zal 70 cm zijn, wat betekent dat om lichte vouwen te leggen, u het onderdeel met een snelheid van 70 cm + 35 cm = 105 cm moet uitsnijden.

Er zijn verhoudingen van vouwen 1: 2 (in ons voorbeeld is dit 70 + 70), 1: 2,5 (70 + 105), 1: 3 (70 + 140) cm, enzovoort. De meest voorkomende en dichte vouwen worden verkregen met een lay-out van 1: 4.

Meestal worden meubelkappen van verschillende lagen stof genaaid. Dat wil zeggen, alleen het belangrijkste - externe - materiaal zal niet voldoende zijn. Zorg ervoor dat je pakkingmaterialen (sintepon, schuimrubber) en voeringmateriaal nodig hebt.

Patroonopbouw

Hoezen voor stoelen zijn solide en er zijn afzonderlijke. Het model uit één stuk bestrijkt de hele stoel en de hele achterkant, terwijl de details van de rugleuning en de zitting aan elkaar worden genaaid. De afzonderlijke versie is een hoes aan de achterkant en een zachte zitting met een rok (plooikraag) van elke lengte. In principe zijn de details van de snit voor beide opties hetzelfde, met het enige verschil of ze samen worden genaaid.

Voor een afzonderlijke hoes moet u de details van de bovenkant en de zitting uitsnijden. Op papier moet je een deel maken dat identiek is aan de vorm van de achterkant van een stoel - het kan een rechthoek of een rechthoek met een afgeronde bovenkant zijn. In grootte zou het precies hetzelfde moeten zijn als de achterkant.

Dit detail met naadtoeslagen moet worden gesneden uit de hoofdstof, opvulmateriaal (voering polyester) en voering.

Om op papier te zitten, wordt een detail gebouwd dat identiek is aan de stoel van een stoel - vierkant, rond, trapeziumvormig. Met rechten wordt gesneden uit basis-, demping- en voeringmaterialen.

De ryushka is uitgeknipt als een eenvoudige rechthoek van de lengte die je nodig hebt (rekening houdend met de vergoeding). De breedte in de voltooide vorm, deze moet gelijk zijn aan de som van de drie zijden van de stoel (voorkant, links en rechts). Bij het maken van patronen moet u het materiaal op de vouwen leggen volgens de hierboven beschreven formule.

Voor solide modellen zijn delen van de rugleuning en het zitvlak op dezelfde manier uitgesneden, alleen de voorkant van de rug en de rug zijn anders in lengte, omdat de voorkant met de zitting zal naaien en de rug eenvoudigweg naar beneden hangt. Voor vakantie-opties met strikken aan de achterkant zijn er driehoekig gevormde banden die in de zijnaden worden genaaid.

Voor degenen die totaal onbekend zijn met tekenpatronen op papier, is er een life hack - dummy-techniek. Het is noodzakelijk om de stoel "omslag" van kranten en tape te lijmen. Dan - snijd in delen. De resulterende stukken zullen patronen zijn zonder rekening te houden met naadtoeslagen.

Knippen en naaien

Een belangrijke fase vóór het openen is het ontkoppelen van de stof. Deze bewerking is nodig om krimpen van het weefsel na het wassen te voorkomen. Als u katoen, denim of linnen gebruikt, dat na het wassen gaat zitten, moet u het eerst controleren.

Dit gebeurt als volgt:

 • maak een stuk stof nat met water;
 • droog op natuurlijke wijze en strijk een warm strijkijzer.

Het is dus nodig om de details van de reeds zittende stof te snijden, wat betekent dat een extra hoes de toekomstige hoes niet zal bedreigen.

Patronen moeten langs de draad worden uitgezet op de stof. Een dergelijke lay-out is altijd minder economisch, maar het is noodzakelijk om het op deze manier te doen, omdat het onderdeel dat is aangepast aan de inslag, in het naaiproces scheef trekt.

Let op de richting van het patroon op de stof!

Als het een horizontale balk is, moeten alle delen worden uitgesneden zodat de banden horizontaal zijn. Als er bijvoorbeeld bloemen op het materiaal zijn afgebeeld, moeten alle details worden uitgesneden zodat de stelen naar beneden kijken enzovoort.

Snijden wordt gemaakt rekening houdend met toleranties voor naden. Aan de zijkant en de bovenkant van de rug moet je brede rechten maken - 5-8 cm. Dit is nodig zodat de hoes door de dikte van de stoel gaat. Bij alle andere naden is het voldoende om rekening te houden met 1,5 cm en aan de onderkant - 3 cm.

Ervaren vakmensen adviseren om eerst een etui te maken van een goedkope stof - een oud laken of dekbedovertrek. Zodat u van tevoren alle moeilijke plaatsen kunt zien en aanpassen.

De technologie van het aanpassen in elk geval is individueel, maar over het algemeen is de volgorde als volgt:

 • Eerst moet u het hoofd- en voeringmateriaal naar de andere kant vouwen en het plaveien met padding polyester, als dit gepland is. Details kunnen zachtjes langs de rand worden samengevoegd met handsteken of machinesteken, zodat ze niet bewegen. Vouw vervolgens de delen van de rugleuning naar boven en naar elkaar toe en naai op de gebruikelijke lijn, maar laat deze 1,5 cm van de rand. Het is wenselijk om de snede handmatig te bewerken met een naad "over de rand", overlock of zigzagstikken. Als de stof synthetisch is en sterk schilfert, kunnen de randen ervan lichtjes worden gebrand met een aansteker.
 • Als er strikken in de zijnaden aan de achterkant van de hoes worden genaaid, moeten deze van tevoren worden gemaakt. De onderdelen zijn naar elkaar toe gevouwen, geslepen en uitgezet. Het is noodzakelijk om de snaren te strijken, zodat hun randen netjes zijn. Verder worden de banden in de zijnaden van de rug gestoken en met één steek gemalen.
 • Dan is de rok gemaakt. Het is uitgesneden, het onderste deel is gesneden met overlock of zigzag, de naadtoeslag van 3 cm is van binnen gestreken en vastgezet met machinesteken. Voor elegante opties van delicate stoffen, kunt u de onderkant niet met een typemachine naaien, maar deze rand met lijm "web" bevestigen,die is gelijmd met een strijkijzer. Plooien worden volgens de verhoudingen op de rok gelegd, met een handmatige steek erop bevestigd.

Je kunt eenvoudig de handsteken langs de hele ryushka leggen, en vervolgens - om eraan te zuigen en de draad aan beide kanten te trekken. Het belangrijkste is dat het in lengte overeenkomt met de som van de drie zijden van de zitting waar het zal worden genaaid.

 • Vervolgens bevestigen ze het hoofdonderdeel en de zittingafdichting aan elkaar. Vervolgens zijn de details van de hoofdstof en de voering van de zitting van aangezicht tot aangezicht. De rok wordt ingesneden op de schaar. De naad moet worden gespleten met pennen en aan drie zijden worden gestikt (links, rechts en voor). Keer het werk door de overgebleven niet genaaide snit.
 • Haak de delen van de rugleuning en de zitting op elkaar, naai en werk de naad uit.

Als de hoes van de hoes lang is, is het raadzaam om hem niet in de naad op de zitting te naaien, maar naai hem zorgvuldig op de afgewerkte hoes aan de bovenkant.

Kenmerken van het kindermodel

De hoes op de hoge stoel kan het beste worden gemaakt van dikke katoenen materialen. De stof zal de lucht passeren en is gemakkelijk te dragen. In dit geval is het niet jammer om de dekking te veranderen wanneer deze onbruikbaar wordt.

Op de kinderstoel voor baby's kunt u kiezen voor waterafstotende synthetische stoffen die gemakkelijk kunnen worden gewassen.Omdat elke stoel een eigen ontwerp heeft, is het mogelijk om een ​​patroon te maken door alleen de oude omslag op het papier te omcirkelen. Overweeg zorgvuldig de plaatsen waar er naden zijn op de afgewerkte behuizing - sommige kunnen niet worden gedaan, maar op die plaatsen waar de zaak is gebogen, moet het patroon worden geknipt en worden naadtoeslagen toegevoegd.

Het naaiproces zal ongeveer zo zijn:

 • Bevestig langs de rand van de hoofdstof met een pakking.
 • Vouw van aangezicht tot aangezicht met voering.
 • Naai tot rand, laat 20-25 cm los aan de zijkant om te draaien.
 • Schroef het deksel los, maak het recht, stop de niet-gevouwen randen naar binnen en bevestig het met een typemachine of handmatig.
 • Zorg ervoor dat u aangeeft waar in het geval er gleuven voor veiligheidsgordels zijn. Op deze plaatsen moet u gaten knippen en deze handmatig of op een typemachine vegen met behulp van de "overcast loop" -functie.

Voor decoratie wordt vaak een passe-partout of lint in de zijzoom van een stoelbekleding genaaid.

Extra afwerking

Covers voor stoelen zijn meestal afgezet met ruches, strikken, linten. Je kunt piping, soutache en kant gebruiken. Op keukenafdekkingen is het raadzaam om zakken te naaien voor servetten of andere kleinigheden.

Voor kinderstoelen kunt u een sticker gebruiken.

Heel mooi op elke hoes zien gedekte knoppen eruit. Neem hiervoor de knoppen "op de poot" en bedek deze met stukken van de stofhoes. Er zijn speciale knoppen "onder de huid", die het bovenste deel demonteren - de stof kan eenvoudig tussen de details van de knoppen worden geklemd. Aansluitende knoppen worden altijd in de studio gemaakt.

Voorbeelden en opties

Een voorbeeld van hoe een schitterende stof een wonder kan creëren. Een eenvoudige barkruk is in het eenvoudigste geval "aangekleed" en gemaakt van een licht getextureerde stof. Ideaal voor etnische interieurs.

De oude stoel kan ook worden bijgewerkt door er een hoes voor te maken. Dergelijke stoelen zien er vooral goed uit in landhuizen en op het platteland. De vorm van de hoes herhaalt de vorm van de rugleuning, de zitting en de armleuningen. De rok reikt bijna tot de vloer.

Een eenvoudige en aantrekkelijke variant van hoezen voor elke dag - de stoel is gemaakt op een elastische band. Een dergelijk model van de hoes zit strak op de stoel en glijdt niet weg.

Een gezellige cover voor het interieur in de geest van "Hugge" kan worden aangesloten! De gebreide hoes is niet erg praktisch, maar het is handig omdat het breisel strak en goed uitrekt. In deze uitvoeringsvorm, geassocieerd met een lang canvas, zoals een sjaal. Bovenop de achterkant van het item is gebogen en genaaid aan de zijkanten en op de stoel net weggestopt.

Hoe u afzonderlijke hoezen op de stoelen kunt naaien, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer