Geluidsisolatie watten: materiaalspecificaties

 Geluidsisolatie watten: materiaalspecificaties

Een van de moeilijkste bouwfasen zijn isolatie en geluidsisolatie van het gebouw. Het gebruik van isolatiemateriaal vereenvoudigt dit proces enorm. De vraag naar hun materiaalkeuze blijft echter relevant - het is noodzakelijk om een ​​geschikt product te kiezen, het correct te monteren.

Speciale functies

Geluidsisolatiewol, beter bekend als minerale wol, is een materiaal voor het verminderen van het geluidsniveau dat een kamer binnenkomt. Verwar dit materiaal niet met een geluidabsorberend analoog, dat geluid in de kamer absorbeert, zodat het zich niet buiten de kamer kan verspreiden.

De basis van gewaade isolatie is lange en flexibele anorganische vezels verkregen uit kwarts, basalt, kalksteen of dolomiet.

Het productieproces omvat het smelten van de stenen basis, waarna vezels eruit worden getrokken, die vervolgens worden gevormd tot filamenten.

Geluiddichte vellen worden gevormd uit draden en het materiaal wordt gekenmerkt door een chaotische opstelling van vezels. Talrijke "lucht" vensters worden ertussen gevormd, waardoor het geluidsisolatie-effect wordt bereikt.

Gewapende materialen voor geluidsisolatie hebben de volgende technische eigenschappen:

 • lage thermische geleidbaarheidwaarmee je watten als verwarming kunt gebruiken;
 • brandwerendheidveroorzaakt door het stenen basismateriaal;
 • sterkte - we hebben het over de hoge sterkte-eigenschappen van niet één enkele vezel, maar een katoenen plaat;
 • weerstand tegen vervorminginclusief de compressie van het materiaal, de verwarming of koeling;
 • hydrofobie, dat wil zeggen, het vermogen om deeltjes water af te weren;
 • duurzaamheid - De gemiddelde levensduur van geluiddichte geluiddichte materialen is 50 jaar.

Toepassingsgebied

Minerale wol wordt tegenwoordig gekenmerkt door een breed scala aan toepassingen. Het materiaal wordt actief gebruikt voor de isolatie van oppervlakken die zijn blootgesteld aan hitte, wanden en vloeren, brandbeveiliging van verschillende gebouwen, evenals voor geluidsisolatie van woningen en niet-residentiële gebouwen, waaronder industriële gebouwen.

Er zijn de volgende gebieden waar katoengeluidisolatoren kunnen worden gebruikt:

 • isolatie van het buitenste gedeelte van gebouwen van gips en gemonteerd type;
 • isolatie van het interieur van de gebouwen - muren, plafond, vloer in het appartement, privéwoning, maar ook in huishoudelijke gebouwen;
 • isolatie van meerlagige omhullende structuren;
 • isolatie van industriële apparatuur, technische constructies, pijpleidingen;
 • isolatie van dakconstructies.

types

Afhankelijk van de samenstelling, eigenschappen en toepassingsgebied zijn er 3 hoofdsoorten wol voor geluidsisolatie:

materiaal

bazalt

In het hart van het materiaal - basalt, gekenmerkt door duurzaamheid. Dit zorgt voor de beste prestaties van geluids- en warmte-isolatie van het eindproduct, de mogelijkheid om warmte te weerstaan ​​en technische eigenschappen te behouden tot een temperatuur van +600 graden.

Voor de vervaardiging van basaltwol gebruikte vezels met een lengte van 16 mm. Hun diameter is niet groter dan 12 micron. In tegenstelling tot slakken en glas is dit soort minerale wol milieuvriendelijk., het is handig om het te knippen, wanneer het tijdens het installatieproces wordt gebruikt, is het niet geprikt

glas

Glaswol is een product van glas- en kalksteenverwerking, waaraan zand en soda zijn toegevoegd. Het resultaat is een duurzaam en veerkrachtig materiaal, dat echter minder vuurbestendig is. De maximale verwarmingstemperatuur is 500 graden. Het materiaal is erg fragiel, prikt. Formulier vrijgeven - rollen.

Glaswol is ook bekend bij mensen ver van de bouw. Bij het niet in acht nemen van de regels voor veilige montage, graven dunne en lange (tot 50 mm) draden van het materiaal onmiddellijk in de huid. Dat is de reden waarom de installatie van glaswol alleen in overalls moet worden gemaakt, waarbij handen en ogen worden beschermd.

slak

De basis van het materiaal zijn hoogovenslakken, die worden gekenmerkt door resterende zuurgraad. In dit opzicht veroorzaakt zelfs een kleine hoeveelheid water die op de isolatie is gevallen, op voorwaarde dat deze op het metaal wordt gelegd, het optreden van een agressieve omgeving.

Gekenmerkt door verhoogde hygroscopiciteit, wordt slakkenwol niet gebruikt om gevels en pijpleidingen te isoleren. De maximaal mogelijke verwarming van het materiaal overschrijdt de 300 graden niet.

Ecowool

Het is een materiaal dat voor 80% uit gerecycleerde cellulose bestaat. Aanvankelijk ecowool geïsoleerde structuur, maar al snel bleek dat het ook geschikt is voor geluidsisolatie. Volgens zijn warmte-isolerende eigenschappen is het niet minderwaardig aan schuimplastic.Stijve polystyreenplaten zijn echter niet geschikt voor het isoleren van pijpen en andere structuren met een complexe vorm.

Installatie van ecowool vereist speciale apparatuur, daarnaast is het brandbaar, het is in staat om vocht te accumuleren.

dichtheid

Afhankelijk van de dichtheidsindicatoren worden de volgende soorten wol onderscheiden:

makkelijk

Dichtheidsindicatoren - tot 90 kg / m³. Dient voor warme en geluidsisolatie, is gemonteerd op plaatsen die niet worden belast. Een voorbeeld van dit type materiaal is de geluidsisolatie Minwat P-75 met een dichtheid van 75 kg / m³. Het is geschikt voor thermische isolatie en geluidsisolatie van zolders en daken, pijpleidingen van het verwarmingssysteem, gaspijpleidingen.

streng

Het wordt gekenmerkt door een dichtheid van meer dan 90 kg / m³, en tijdens gebruik kan het onderhevig zijn aan enige belasting (de mate wordt bepaald door de dichtheid van watten). De harde is watten P-125, gebruikt om de muren en plafonds van gebouwen, interne partities van kamers te isoleren.

technisch

Het wordt gebruikt om industriële apparatuur te isoleren die bestand is tegen aanzienlijke belastingen. Bijvoorbeeld, minerale wol PPG-200 wordt gebruikt om technische constructies te isoleren, dient om de brandwerendheid van constructies te verhogen.

Formulier vrijgeven

Afhankelijk van de vorm van afgifte zijn minerale wolproducten van de volgende soorten.

matten

Handig voor gebruik op een groot oppervlak voor installatie in verlaagde plafonds, scheidingswanden. Voor het gemak van transport en opslag is het materiaal gecomprimeerd.en verkrijgt na het openen van het pakket de opgegeven parameters. Het nadeel is de moeilijkheid om in kleine stukjes te snijden.

platen

Betegelde producten hebben goede geluidsisolerende eigenschappen (vooral bij het absorberen van "lucht" geluid), eenvoudig te installeren. Het wordt gebruikt om daken, muren en plafonds te isoleren. Dichtheidswaarden zijn meestal niet groter dan 30 kg / m³

Harde platen

Dergelijk materiaal in de platen wordt aanbevolen om "schok" -ruis op te nemen. Ze zijn eenvoudig te installeren, gemakkelijk te snijden. Een belangrijke vereiste is het aanbrengen van een dampscherm tussen het isolatiemateriaal en het plafond.

rolls

De rollen zijn gewoonlijk gewalst materiaal van kleine en middelgrote hardheid.Door deze vorm is het gemakkelijk en gemakkelijk te transporteren, de gebruiker heeft de mogelijkheid om materiaallagen van de gewenste lengte te snijden. De breedte van het materiaal is standaard en is meestal 1 m.

Ten slotte zijn er akoestische wol met aan één zijde een folielaag. Geluidsisolatie met verijdeld materiaal is effectief, maar is geschikt voor externe delen van gebouwen of voor een zorgvuldige isolatie van het materiaal met folie.

Het materiaal met de folie vereist geen extra waterdichtheid, bovendien nemen de isolerende eigenschappen toe vanwege het vermogen om thermische straling te reflecteren.

De vorm van release van de verijdelde isolator - rollen en platen van basalt watten of fiberglas met aan één zijde aangebrachte folie. De dikte van het materiaal is 5-10 cm.

Samen met de indicatoren van de dichtheid van minerale wol groeien de waarden van thermisch rendement, brandwerendheid en vermogen om geluid te isoleren.

Hoe te kiezen?

 • Een van de belangrijkste selectiecriteria is de dichtheid van watten. Hoe hoger dit cijfer, hoe hoger de kosten van minerale wol, vanwege het hoge verbruik van grondstoffen.
 • Bij het kopen van minerale wol van een bepaalde dichtheid, moet het doel ervan in aanmerking worden genomen.Als het nodig is om de geluidsisolatie en isolatie van de gevel en andere elementen van een privéwoning te verbeteren, moet de voorkeur worden gegeven aan de optie van gemiddelde dichtheid (50-70 90 kg / m³).
 • Steenwol wordt als de beste optie beschouwd - het is een milieuvriendelijk en brandwerend materiaal, dat handig is om mee te werken. Het overtreft glaswol en slak analoog in zijn technische kenmerken, maar de kosten zijn ook hoger.
 • Als het nodig is om een ​​structuur met een onregelmatige vorm te isoleren, is het handiger om een ​​meer flexibele glaswol met een kleine of gemiddelde dichtheid te gebruiken (hoe lager de dichtheid, hoe zachter het materiaal en dus hoe eenvoudiger het is op het oppervlak van een complexe vorm). Tijdens het gebruik krimpt het echter, wat belangrijk is om te overwegen bij de installatie.
 • Als de warmte-isolerende eigenschappen van wol niet minder belangrijk zijn dan geluidsisolatie, kies dan voor wol met een chaotische samenstelling van vezels. Dergelijk materiaal bevat meer luchtbellen in vergelijking met verticaal georiënteerde analogen, en daarom is de thermische prestatie ervan hoger.
 • Een belangrijke parameter is de damppermeabiliteit van het materiaal, dat wil zeggen het vermogen om vochtdamp door te laten zonder dat er vloeistof in het materiaal wordt geaccumuleerd.De waarde van dampdoorlatendheid is vooral belangrijk bij het isoleren van de wanden van woongebouwen, voornamelijk houten. Steenwol omhelst beter dan andere met dampscherm.
 • Tijdens de productie worden polymeren en andere stoffen gebruikt als bindende elementen. Het is belangrijk dat ze geen formaldehydeharsen bevatten. In dit geval staat de giftigheid van het materiaal buiten twijfel.
 • Net als bij de aankoop van bouwmaterialen, is het bij de keuze van minerale wol aan de producten van bekende merken om uw keuze te stoppen. Het vertrouwen van kopers verdiend producten gemaakt in Duitsland. Positieve beoordelingen hebben merken zoals Isover, Ursa, Rockwool.

Hoe te gebruiken?

Bij het leggen van mineraalwarmtebranders met hun eigen handen, moet er allereerst op worden gelet dat de bovenste luchtwegen en de huid worden beschermd. Alle materialen in kwestie zijn meer of minder waarschijnlijk irriterend voor de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen.

Een van de belangrijkste regels voor geluidsisolatie is absolute dichtheid. Alle verbindingen tussen materialen moeten worden behandeld met siliconenkit. Het gebruik van polyurethaanschuim wordt niet aanbevolen, omdat het niet voor afdichting zorgt.

De meest voorkomende vorm van geluidsisolatie van gebouwen is de installatie van gipsplaatconstructies met minerale wol materialen aan de binnenkant. Allereerst is het noodzakelijk om oppervlakken te pleisteren. Dit elimineert niet alleen defecten, maar verhoogt ook de geluidsisolatie van de kamer.

Vervolgens worden speciale beugels en profielen op de wanden geïnstalleerd, waarop gipsplaten worden gemonteerd. Tussen hen en de muur liggen isolatielagen.

Het belangrijke punt is dat het frame zo moet worden ontworpen dat er een luchtstrook is tussen de gipsplaat en de muur. De efficiëntie van geluidsisolatie hangt af van de aanwezigheid en de dikte.

Vergeet niet dat de stopcontacten en de plaatsen waar pijpen de muren binnenkomen ook bronnen van geluid zijn. Ze moeten ook geluiddicht zijn en de naden zijn gevuld met siliconenkit.

In de volgende video vindt u de installatie van geluidsisolatie "TEHNOAKUSTIK" van TechnoNIKOL.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer