Doel en principe van de werking van algemene ventilatie

Uiterlijk kan ventilatie lijken op een eenvoudige eenheid en daarom denken mensen niet speciaal na over de structuur ervan. Het is uitermate belangrijk om te begrijpen hoe het werkt, wat een blok is. Het is raadzaam om erachter te komen voordat u apparaten koopt en installeert om geen geld te verspillen.

Wat is het en waar is het voor?

Het doel van algemene ventilatie is om te zorgen voor een stabiele circulatie van luchtmassa's door het hele volume van de kamer. Het wordt gebruikt als stoffen die schadelijk zijn voor de kamer en de gezondheid van de mens:

 • rechtstreeks in de lucht in de kamer;
 • verspreid over het hele volume;
 • kan om welke reden dan ook niet op lokale wijze worden verwijderd.

De lozing van schadelijke stoffen omvat:

 • giftige gassen;
 • waterdamp;
 • stoffen die een slechte of gewoon een doordringende geur creëren;
 • stofdeeltjes;
 • overtollige warmte;
 • wateroverlast.

Algemene ventilatie heeft uitlaat- en inlaatcomponenten. Dit zorgt voor de gelijktijdige verwijdering van verontreinigde luchtmassa's en de stroom verse lucht. De uitlaat moet zo werken dat wanneer de lucht wordt vervangen door een nieuw gedeelte, de verontreiniging binnen de standaardparameters blijft. In de meeste gevallen is het ontwerp en de configuratie van het systeem zo ingesteld dat dezelfde hoeveelheid lucht naar binnen en naar buiten wordt verplaatst.

Een uitzondering wordt gemaakt voor situaties waarin het nodig is om van slecht ruikende stoffen of gassen die schadelijk zijn voor de gezondheid af te komen - in dit geval wordt meer gas gewonnen dan het binnenkomt.

Het belangrijkste toepassingsgebied van algemene verversingsventilatie zijn die ruimten waar de temperatuur en vochtigheid buitensporig hoog zijn. Het omgaat met de zuivering van lucht veel beter dan de lokale opties. Het gebeurt zo dat de hitte niet genoeg is. In een dergelijke situatie worden er algemene toevoerluchttoevoercomplexen gemonteerd met mechanische aandrijvingen en verwarmingseenheden.Maar aangezien verwarming gepaard gaat met een toename van de stofconcentratie, zijn er extra filters geïnstalleerd.

Typen systemen en basiskenmerken

Algemene industriële ventilatie van industriële gebouwen, evenals de lokale uitlaatconstructie, wordt gekozen met inachtneming van de explosieve en brandcategorie van de productiefaciliteit. Het onderscheid wordt gemaakt op de volgende indicatoren:

 • drijvende kracht (natuurlijk of geforceerd);
 • stromingsbeweging (invoer of uitvoer);
 • de aanwezigheid of afwezigheid van kanalen.

Ongeacht deze verdeling, is het vereist om strikt de gezondheidsnormen in acht te nemen die in de Russische Federatie worden goedgekeurd. Zelfs systemen met een mechanische druk van de luchtstroom beginnen te tellen en ontwerpen met de definitie van natuurlijke stuwkracht. Om het nauwkeurig te beschrijven, moet u het volgende overwegen:

 • het niveau van verschil tussen externe en kamertemperatuur;
 • drukverschil tussen de kamers en afzuigkappen op de daken;
 • windsnelheid.

De eenvoud van natuurlijke ventilatie is verleidelijk voor veel mensen, omdat het kan worden gemonteerd zonder verbonden te zijn met het elektrische netwerk.Vervolgens zal ook zeer dure energie niet worden gebruikt. Directe hechting aan de parameters van de omgeving wordt echter weerspiegeld in het functioneren van het systeem is erg slecht. Zelfs met een lichte afwijking van de norm, begint het aanzienlijk slechter te werken dan nodig is om een ​​hygiënische atmosfeer te garanderen. Daarom is in de meeste gevallen de kunstmatige versie van algemene ventilatie veel perfecter dan de "natuurlijke" tegenhanger.

In de praktijk proberen ze weg te komen van de twee uitersten, door de gemengde versie zo actief mogelijk toe te passen. Vanwege de fans is de stroom van gezuiverde luchtmassa's georganiseerd. Om het vervuilde deel van de atmosfeer te verlaten, worden slots en deuren gebruikt voor algemene ventilatie. De lucht ontsnapt alleen door deze gaten. Aangezien de luchtdruk excessief wordt wanneer lucht wordt toegevoerd, gaat deze het meest effectief naar de buitenruimte.

Vaak wordt algemene ventilatie van het inlaattype aangevuld met speciale filters. De selectie van de mate van reiniging gebeurt afzonderlijk. Met moderne filterapparatuur kunt u de penetratie van pathologische micro-organismen binnenin blokkeren.Onderzoek van trekkende ventilatiesystemen toont aan dat ze werken op het omgekeerde systeem. De toevoer is op natuurlijke wijze georganiseerd door ventilatie vanuit aangrenzende delen van het gebouw.

De uitstroming wordt bereikt door het gebruik van ventilatoren, die de lucht door het systeem van afvoerkanalen jagen. Algemene uitwisselingsventilatie behaalt de beste resultaten wanneer:

 • lokale pompen zijn inefficiënt;
 • het binnendringen van schadelijke stoffen in de lucht gaat gepaard met een slechte afdichting van de hoofdonderdelen van het systeem;
 • Het is onmogelijk om specifieke bronnen van toxines in de atmosfeer te vinden.

Het maken van lijsten met de belangrijkste hygiënische en hygiënische normen voor de ventilatie van gebouwen, het is onmogelijk om de geringste eigen wil te tonen. Degelijke instructies over dit onderwerp zijn vervat in regulerende enactments en SNiP. Het wordt aanbevolen om alle ongelijksoortige ventilatiesystemen tegelijkertijd met het gebouw zelf te ontwerpen en te installeren, rekening houdend met de specifieke functies die het toekomstige object heeft en zelfs de afzonderlijke onderdelen ervan.

Om de benodigde apparatuur nauwkeurig te bepalen, moet eerst worden nagegaan hoeveel lucht moet worden toegevoerd en weggepompt om een ​​comfortabel en aangenaam microklimaat te creëren.Bij de productie, informatie over temperatuur, vochtigheid en geluidsregimes, wordt ook rekening gehouden met de uitstoot van schadelijke stoffen.

De juiste keuze en fijnafstemming van de ventilatiesystemen worden geëvalueerd door het niveau van ruiseffecten. Het moet het interfererende niveau niet bereiken, wanneer het onmogelijk wordt om volledig te leven of te werken. Maar de afwijkingen van de normale installatie worden bijna onvermijdelijk in sterke geluiden. Situaties waarbij airing-complexen bijdragen aan het verstoppen van de atmosfeer door vreemde stoffen zijn ook absoluut onaanvaardbaar. Om het werk van ventilatiesystemen te vereenvoudigen, nemen ze vrij algemeen hun toevlucht tot automatisering: hoe groter het servicegebied, des te relevanter het is.

Maar het is belangrijk om te begrijpen dat automatisering een serieuze houding vereist, omdat de kleinste fouten bij de selectie, installatie en aanpassing van modi leiden tot een vervorming van de normale balans, tot de beweging van stof en vuil tussen afzonderlijke zones. Vaak zijn onjuiste instellingen van geautomatiseerde ventilatie te herkennen aan de chaotische verdeling van slechte geuren.

Als bij het instellen van het regime de wettelijke vereisten voor de veelvoud aan uitwisseling van luchtmassa's worden geschonden, zal er bijna onvermijdelijk sprake zijn van stijfheid.Daarom moeten alleen opgeleide professionals zich bezighouden met automatisering van ventilatiesystemen.

De multipliciteit wordt berekend als de verhouding van het luchtvolume dat naar binnen passeert naar het totale volume van de ruimte. De echte multipliciteit wordt vaak variabel gemaakt, zodat deze zich flexibel aanpast aan het aantal mensen in de kamers, de temperatuur en de luchtvochtigheid.

Het is automatisering waarmee u effectief de frequentie van luchtuitwisseling kunt variëren - het is onmogelijk om hetzelfde succes te bereiken met handmatige bediening. Daarom zijn complexe beheercomplexen in werkelijkheid geen verspilling van geld, maar echte assistenten van vastgoedeigenaren.

Experts merken op dat geautomatiseerde ventilatie:

 • minimaliseert de behoefte aan zelfaanpassing van het systeem;
 • stelt u in staat het elektrische circuit en de apparatuur die erop is aangesloten betrouwbaar te beschermen tegen alle spanningspieken, kortsluiting, bevriezing;
 • faciliteert en versnelt het zoeken naar defecten in technische systemen;
 • kunt u de werkingsmodus in het algemeen en in individuele kamers specificeren, de parameters in de tijd verdelen;
 • corrigeert niet alleen de temperatuur van de lucht, maar ook de hoeveelheid giftige gassen, de luchtvochtigheid van de atmosfeer.

Automatische systemen kunnen mensen informeren over de noodzaak om de olie in de compressor te vervangen, om de luchtkanalen, het stroomverbruik en de luchtdruk in de ventilatiekanalen te reinigen. Met sensoren kunt u real-time informatie verzamelen over de status van het bewaakte object. De digitale code die aan de displays wordt geleverd, wordt door de converter ingesteld. Samen met sensoren worden regelaars altijd gebruikt. Ze zijn meestal van twee typen: apparaten voor het regelen van de snelheid van de luchtstroming en apparaten voor het instellen van een bepaalde temperatuur.

Automatisering schild is een ander essentieel onderdeel. Hiermee kunnen consumenten en specialisten met behulp van speciale algoritmen ingrijpen in het werk van het systeem. Het is op de borden dat de huidige informatie over de huidige toestand van de apparatuur wordt weergegeven, en via deze worden opdrachten gegeven voor het handmatig starten of afsluiten van het ventilatiesysteem.

Selectie van specifieke apparaten en methoden voor hun onderlinge interactie in hardware en software moet door technologen worden uitgevoerd, omdat niemand anders de juiste beslissingen kan nemen.

Air exchange berekening

Zelfs in het geval dat het verwijderen van stof erg belangrijk is, moet het verschil tussen het pompen en het verwijderen van lucht met meer dan 15% worden geëlimineerd. Bij het berekenen van de luchtuitwisseling door middel van algemene ventilatie moet men zich vooral richten op de afvoer van overtollige warmte en op het verminderen van de concentratie van schadelijke stoffen tot aanvaardbare waarden. Wat zijn deze waarden in de praktijk, gedetailleerd in GOST 12.1.005-88. Voor het hele grondgebied van Rusland is de normale temperatuur van de lucht die de kamer binnenkomt 22,3 graden - dit is de parameter waaraan de ventilatie moet worden aangepast.

Bepaal de warmtebalans om de hoeveelheid warmte te bepalen die buiten moet worden verwijderd. Denk eraan om het te overwegen:

 • zonnestralen;
 • mensen in de kamer;
 • hete items koelen.

Apparaat lay-out

Bij het ontwerpen van het ontwerp van algemene ventilatie aandacht moet worden besteed aan:

 • pijpleidingen en kanalen;
 • lucht ontvangende kamers;
 • mondstukken voor inlaatmassa;
 • gaskleppen;
 • kleppen voor aanpassing;
 • filtereenheden;
 • trekkende assen.

Tips meesters

       Het gebeurt zo dat het nodig is om lange luchtafvoerkanalen te installeren.Wanneer hun lengte groter is dan 30-40 m, is het onwenselijk om een ​​axiale ventilator te installeren - het is vereist om centrifugaalinrichtingen te gebruiken. In keukens is het noodzakelijk om ervoor te zorgen dat de luchtwisselkoers 9 of 10 keer is. Op hetzelfde moment voor 1 persoon die constant in de kamer is, moet u ongeveer 60 kubieke meter inleveren. m van lucht. Er moet ook rekening mee worden gehouden dat ten minste 1 kW verwarmingsapparatuur in een keuken ten minste 70 cu moet hebben. m lucht per uur.

       Typen ventilatiesystemen worden in de volgende video in detail besproken.

       Comments
        auteur
       Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

       Inkomhal

       Woonkamer

       slaapkamer