Lariks voering: de voor- en nadelen

Als grondstof voor de vervaardiging van bouwmaterialen worden verschillende houtsoorten gebruikt, omdat natuurlijkheid een lange levensduur van het product garandeert, mits het op de juiste manier wordt verzorgd. Natuurlijke grondstoffen zijn meer in trek bij consumenten en ontwikkelaars, inclusief buitenlandse en binnenlandse bedrijven.

Speciale functies

Siberische lariks voor de productie van hout begon niet zo lang geleden te verwerven - voorheen grote vraag naar conifer rassen. Vanwege de uitstekende prestatie-eigenschappen en esthetische aantrekkingskracht is lariks echter erg populair geworden. Vandaag is de voering van dit ras van een boom constructiemateriaal dat op grote schaal wordt gebruikt voor het binnen en buiten afwerken van verschillende kamers.

voordelen

De positieve eigenschappen van dergelijke grondstoffen omvatten een aantal unieke eigenschappen, vanwege de specifieke omstandigheden waarin de boom groeit.

De aanwezigheid van gom in de grondstof verrijkt hout en geeft het speciale eigenschappen.

 • Bestand tegen rot en de schadelijke effecten van micro-organismen. Bio-resistentie is de hoogste in vergelijking met andere soorten hout die worden gebruikt in de productie.
 • Voor de meeste insecten is kauwgom gevaarlijk, dus ze schaden het hout niet. Dat is waarom de producten geen verplichte chemische behandeling van ongedierte vereisen, wat een noodzaak is voor vele andere materialen.
 • Het materiaal is niet onderhevig aan vervorming door vocht, waardoor lariks kan worden gebruikt bij het plaatsen van sauna's en baden. Bovendien is lariks het enige hout dat zijn eigenschappen in water niet verliest, maar integendeel zelfs sterker wordt.
 • Het is bewezen dat de dampen die hout afgeeft tijdens de werking ervan een gunstig effect hebben op de menselijke gezondheid: ze verhogen de immuniteit en verminderen het risico op frequente verkoudheid.Phytoncides verzadigen ook het binnenklimaat met antiseptische eigenschappen en een aangenaam delicaat aroma.

Naast de kenmerken die inherent zijn aan lariks als gevolg van de samenstelling, heeft het materiaal nog een heleboel andere voordelen.

 • Hoge sterkte van producten, die bestaat uit de volgende gegevens: uitrekken en comprimeren, buigen langs houtvezels, hardheid en andere kenmerken. Het is in deze indicatoren dat het aanzienlijk verschilt van dennen en ceder, omdat het, volgens de bovenstaande kenmerken, erg lijkt op eikenhout, wat het meest duurzame materiaal is.
 • Uitstekend niveau van brandwerendheid, dat in twee keer hoger is dan hetzelfde niveau van brandwerendheid van den.
 • Aantrekkelijk uiterlijk van hout, zelfs in vergelijking met een esdoorn of een beuk, wat wordt uitgedrukt in de fijne beoordeling van de lagen van een boom bij het uitvoeren van de doorsnede. Dankzij deze functie is lariks vloerplaat visueel erg vergelijkbaar met Canadees eiken. Ook lariks wordt niet blauw in de tijd.
 • Lange levensduur van producten.
 • Hoge thermische isolatieprestaties, waardoor de lambrisering in de warme periode voor koelte zorgt en in de winter warm blijft.
 • Het kleurenschema van het materiaal heeft veel verschillende opties, dus het is heel eenvoudig om de nodige schaduw voor buiten- of binnenwerk te kiezen. Het palet bevat 12 kleuren, die variëren van lichte gouden tinten tot een roodbruine kleur.
 • De leeftijd van hout verhoogt alleen de positieve eigenschappen van de grondstoffen en de natuurlijke kleur behaagt met zijn adeldom, waardoor het niet dringend nodig is om het te corrigeren met behulp van kleurcomposities.

Het is mogelijk om de natuurlijke schaduw van larikeren voering te behouden door middel van het verwerken van producten met speciale oliën of was voor hout, en u kunt de gewenste tonaliteit instellen door middel van verfsamenstellingen op basis van vernis.

tekortkomingen

De nadelen van het ras omvatten twee kenmerken die zeer subjectief en voorwaardelijk zijn.

 • De hoge kosten van producten. Voering en ander lariks hout vereisen een indrukwekkende aanschafwaarde, maar de duurzaamheid en uitstekende kwaliteitsindicatoren van grondstoffen zijn de kosten meer dan waard.
 • Slechte kwaliteit producten als gevolg van fouten in de verwerking en het drogen van het materiaal. Dit komt door het feitdat dit type hout behoort tot de teergrondstof, die een strikte naleving van het productieproces vereist met behulp van een speciaal gereedschap, omdat een goede droging het risico op scheuren van de grondstof vermindert.

species

Het bereik van het gebruik van lariks voering is vrij indrukwekkend - het omvat zowel de buitenkant als de binnenhuisarchitectuur van gebouwen en gebouwen voor verschillende doeleinden. Daarom kunnen we op basis van de omvang van het materiaal de hoofdtypen onderscheiden.

Voering is in feite een bekledingsplaat met een productdikte van ongeveer 20 mm. Het heeft een kam bestaande uit een spijker en een groef, waardoor de planken met elkaar verbonden zijn. De productie wordt uitgevoerd door hout te behandelen met frees- en reysmusovye-machines en het vochtgehalte wordt ingesteld met behulp van technisch drogen.

Producten zijn onderverdeeld in variëteiten op basis van de kwaliteit van het eindproduct.

Er zijn dergelijke variëteiten:

 • kalmeren;
 • geborsteld karton;
 • voering;
 • blokhuis;
 • Amerikaan.

Voering kalm

Het eerste type is een standaardhout.Kenmerken van het apparaatprofiel voeren rustig uit en bieden de mogelijkheid om de afwerking met minimale voegen uit te voeren. De producten die met een speciale samenstelling zijn geverfd, passen perfect in het interieur van elke kamer, dankzij de rustige voering die in verschillende gebruikssituaties te zien is: afwerking van garagedeuren, als vloerplaat, raamkozijn.

De voordelen van dit type hout zijn de volgende kenmerken:

 • indrukwekkende breedte van het product, waardoor het aantal verbindingen op het oppervlak wordt verminderd;
 • beknoptheid van producten in combinatie met andere materialen;
 • de mogelijkheid om met niet-standaard kamers te werken;
 • de aanwezigheid van groeven op de achterkant van het bord die zorgt voor ventilatie en condensaatafvoer;
 • gladde coating van de voorkant;
 • Gemak en installatiegemak.

Desgewenst kunt u met speciale gereedschappen de coating een interessant reliëf geven.

Voor de productie van voeringen kalm zijn er zeer strikte eisen. Per klas is het materiaal verdeeld in de klassen A, B, C, "Prima" en "Extra". Deze scheiding hangt af van de aanwezigheid van knopen, scheuren, harszakken, verwerkingsfouten en andere indicatoren.Uit consumentenevaluaties blijkt dat het ras "Extra" van hogere kwaliteit is in vergelijking met andere productklassen.

Geborstelde voering

Geborstelde voering is opmerkelijk vanwege de bijzondere textuur: het voorste deel van het bord heeft een reliëfoppervlak, waardoor de aantrekkelijkheid van een coating van dit materiaal enorm toeneemt. Het werd nog niet zo lang geleden gebruikt voor het afwerken, maar dankzij de bijzondere textuur en het gebruik van speciale technologieën kan het een uitgesproken textuur krijgen met een imitatie van een 3D-effect. Voor de vorming van het oppervlak worden borstelen, patineren en verouderen met gebruik van was en verf gebruikt. Je kunt de textuur van het materiaal met je eigen handen instellen, maar het is de moeite waard om te overwegen dat het poetsen met lariks een nogal arbeidsintensief proces is.

Dergelijke producten zijn populair als interieurdecoratie voor kamers in retrostijl, het platteland en de Provence. Ze worden ook gebruikt voor gebouwen en ruimtes voor verschillende doeleinden: terrassen, kantoren, woonkamers.

Euro voering

Voering geproduceerd op moderne apparatuur, het product wordt geëist vanwege de juiste geometrie.Van Amerikaanse producten verschillen in grootte: in de regel wordt de laatste kleiner geproduceerd. Euro-voering "Extra" is populair vanwege het gepolijste platte oppervlak, dat geen knopen of andere gebreken vertoont.

Grade C

Variatie C kan knopen en ondiepe scheuren bevatten, soms zijn er contrasterende vlekken. Maar ondanks het feit dat deze variëteit de nieuwste klasse is, zijn dergelijke platen perfect voor het afwerken van verschillende kamers of gebouwen, bijvoorbeeld bij het maken van tuinhuisjes. Meestal wordt de voering van lariks opgeslagen en vervoerd in verpakkingen van beschermende folie, die bescherming biedt tegen vocht en vuil, terwijl de juiste uitstraling van producten wordt behouden.

Amerikaanse vrouw

De Amerikaan is opmerkelijk vanwege zijn wigvormige configuratie, waardoor na het voltooien van de installatie het effect van het op elkaar leggen van producten op elkaar wordt gezet. Deze functie verhoogt de levensduur van de afwerking, omdat de betrouwbaarheid van de verbindingen van de elementen beschermt tegen de schadelijke effecten van externe factoren. Een Amerikaan wordt beschouwd als een ideale optie voor buitenmuurdecoratie.Wanneer de vraag over de keuze van hout voor wandbekleding, besloten ten gunste van Amerikaanse voering, moet rekening worden gehouden met de kwaliteit van het hout: hoe hoger het cijfer, hoe beter de kwaliteit. De hoogste kwaliteit wordt beschouwd als de klasse Extra van lariksvoering.

Blokhuis

Het blokhuis is een bord dat het meest wordt gebruikt voor buitendecoratie, waarbij de producten een halfrond gezicht hebben. Met deze configuratie kunt u imitatie van een afgeronde stam van hoge kwaliteit maken. De structuur, versierd met behulp van een dergelijke wandpanelen, ziet er luxueus uit, omdat het uitwendige ontwerp lijkt op een houten frame-afwerking.

Het blokhuis wordt met succes gebruikt, niet alleen voor de buitenmuren van chalets - panelen maken ook gevels van gebouwen in combinatie met andere materialen, evenals oppervlakken in huizen: wanden en plafonds. Voor het interieur van het pand, gemaakt in een rustieke stijl, is zo'n voering precies wat we nodig hebben. Voering van een blokhut uit een lariks zorgt voor warmte- en geluidsisolatie binnenshuis. Het wordt aanbevolen om het materiaal dat zal worden gebruikt voor extern werk extra te behandelen met een speciale samenstelling - dit verlengt de levensduur van de producten en beschermt tegen vocht en ultraviolette straling.

Lariks behoort niet tot waardevolle houtsoorten, dus in vergelijking met producten gemaakt van eiken of mahonie, zijn de kosten ervan betaalbaarder. Een esthetische aantrekkingskracht en een uitstekende kwaliteit zijn echter niet minder dan duurdere analogen van producten.

Betrouwbaarheid en duurzaamheid van Siberische lariks getest door de jaren heen en geschiedenisAangezien stapels van dit type hout dienen als originele vestingwerken voor verschillende soorten gebouwen in Venetië, werden het Sheremetyev-paleis en vele andere belangrijke gebouwen van dit hout gemaakt.

afmeting

Voering kalm heeft vaak de volgende afmetingen:

 • dikte - 14 mm;
 • breedte - 85-140 mm.

Door de individuele bestelling maken sommige fabrikanten producten met een dikte van 20 mm.

Voering en brasirovannye-producten vervaardigd volgens twee normen: Europees en binnenlands. De eerste standaard definieert de parameters van het product: lengte - 0,4 - 6 m, breedte 80 - 140 mm met een dikte van 12,5 mm.

Op basis van de grootte wordt het duidelijk dat de voering in lengte is verdeeld in twee typen: een lange, meestal gebruikt voor decoratie en een korte, wat wordt aanbevolen voor het plaatsen van dakoverhangen.

Amerikaanse lariks, als een gebouw-facing materiaal, is beschikbaar in een grote en kleine versie. Kleine panelen hebben een breedte van 0,6 tot 0,9 mm, met een smalle ribdikte van 14-20 mm en breed - 22-28 mm.

De grootste weergave heeft de volgende afmetingen: breedte - 0,9 - 1,4 mm met een dikte van een smalle rib van 16 tot 28 mm en breed - 28 - 40 mm.

Het blokhuis is gemaakt van lariks met een dikte van 28 mm en een breedte van 135 mm met een lengte van 2 tot 4 m. Afmetingen kunnen variëren, afhankelijk van de fabrikant.

Als u de afmetingen van het geselecteerde type producten kent, kunt u de meest geschikte optie voor afwerking kiezen door een voorlopige berekening van het vereiste materiaal uit te voeren.

Voorbeelden van afgewerkte gebouwen

Voering heeft lange tijd stereotypen vernietigd die betrekking hadden op de onjuiste uitspraken dat het materiaal naar verluidt alleen maar een acceptabele optie is voor de decoratie van landelijke gebouwen. Vandaag de dag is voering, en in het bijzonder van de Siberische lariks, een populaire ontwerpergrondstof geworden, die op grote schaal wordt gebruikt om het interieur en exterieur van woongebouwen en openbare gebouwen te maken.

Het ontwerp van de kamer, waarvan de wanden en het plafond zijn bekleed met dakspaan kalme lichte kleuren, zal de atmosfeer van vrije ruimte en luchtruimte bepalen, ondanks de aanwezigheid van meubels en muren. Een interessante oplossing zou een soortgelijk ontwerp zijn voor huizen met twee verdiepingen, waarbij het plafondoppervlak wordt versierd met houten caissons en een massieve kroonluchter.

Een veranda of een overdekt terras, waar de decoratie is gemaakt van donker gekleurde dakspaan in combinatie met rieten meubels, gemaakt om te passen bij de muren en het plafond, geeft het interieur een rustieke stijl die je zal verwarmen met comfort en warmte van het decoreren van de kamer met natuurlijke en milieuvriendelijke producten.

Over waar u de lambrisering kunt gebruiken, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer