Basaltisolatie voor muren buiten het huis: kenmerken van het gebruik van steenwol

Het gebruik van basaltisolatie voor externe isolatie van het huis is een eenvoudige en effectieve manier om de efficiëntie te verhogen. Naast thermische isolatie zal het gebruik van dit materiaal de geluidsisolatie van het gebouw verbeteren. Onder andere technische kenmerken - brandwerendheid, milieuvriendelijkheid en duurzaamheid van isolatie.

Wat is het?

Isolatie gemaakt van de fijnste vezels van minerale oorsprong, minerale wol genaamd. Afhankelijk van de basis van de compositie, heeft het verschillende variëteiten. De hoogste warmte- en geluidsisolerende eigenschappen, evenals milieuvriendelijkheid en brandveiligheid worden aangetoond door steenwolisolatie.

Basalt wol is een verscheidenheid van minerale wol isolatie, de technische eigenschappen zijn aanzienlijk beter dan de belangrijkste soorten. Basaltisolatie bestaat uit vezels die zijn gesmolten en langwerpig zijn tot filamenten. Roeren op een chaotische manier, vormen ze een luchtig, maar duurzaam en warm materiaal.

Tussen de vezels accumuleren een groot aantal luchtbellen, die een warmte-isolerend effect hebben, en ook het vermogen tot reflectie en absorptie van geluid demonstreren. De naam van de kachel was te wijten aan het feit dat de vezels van het materiaal worden verkregen door rotsen te verwerken. Steenwol wordt ook "basalt" en "mineraal" genoemd.

Soorten basaltisolatie kunnen worden bepaald aan de hand van de dichtheid en diameter van de gebruikte vezels. Op basis van dichtheid wordt zachte, halfharde en harde watten geïsoleerd. De dikte van de vezelwol is van 1 μm (microdun) tot 500 μm (ruwe vezels).

De vorm van lossing van materiaal - frontplaten, geproduceerd in tweedimensionale versies: 0,5 bij 1,0 m en 0,6 bij 1,2 m. Dikte is 5 - 15 cm. 10 cm dikke platen worden beschouwd als de meest populaire voor externe isolatie van een landhuis. .Minder gebruikelijk is het analoge op rollen: het is minder dicht en tegelijkertijd gevoelig voor vervorming.

Het materiaal heeft een breed scala aan toepassingen. Als we het hebben over de isolatie van buitenmuren, past deze zowel onder de "natte" als onder de "droge" gevels.

Hoe te produceren?

De voorloper van moderne isolatiestalen draden gevonden in Hawaii bij de vulkaan na de uitbarsting. Locals hebben ontdekt dat deze lichtvezels, samengevouwen, de thermische efficiëntie van de woningen verbeteren, niet bang zijn voor water en niet gescheurd zijn. Technisch gezien kon de eerste basalt watten worden verkregen in 1897 in de VS. In die tijd werd het echter in openluchtwinkels geproduceerd, waardoor de kleinste deeltjes basaltgrondstoffen de luchtwegen van de arbeiders binnendrongen. Het werd bijna geen mislukking om materiaal te produceren.

Na een tijdje was er een manier om het productieproces op een andere manier te organiseren en werknemers te beschermen. Tegenwoordig wordt basaltwol gemaakt van gesteenten die worden verhit in ovens tot 1500 C. Daarna worden de draden uit de gesmolten grondstof getrokken. Vervolgens worden vezels gevormd die zijn geïmpregneerd met speciale verbindingen om de technische eigenschappen van de isolatie te verbeteren en chaotisch worden gelegdbestelling.

Voors en tegens

Isolatie op basis van steenwol heeft veel positieve eigenschappen.

  • duurzaamheid. Dankzij de lange levensduur (tot 50 jaar, volgens de fabrikant) kunt u de noodzaak vergeten om de gevel lange tijd te verwarmen. Als de installatieregels in acht worden genomen, kan de bedrijfsperiode met 10-15 jaar worden verlengd.
  • Warmte-efficiëntie. De poreuze structuur van het materiaal zorgt voor een hoge isolatieprestatie. Het gebruik ervan stelt u in staat om een ​​gunstig microklimaat in het huis te handhaven: warm in het koude seizoen, aangename koelte in de zomerhitte. Het materiaal heeft een lage thermische geleidbaarheid, die 0,032-0,048 W per meter-Kelvin is. Polystyreenschuim, kurk en geschuimd rubber hebben een vergelijkbare thermische geleidbaarheid. Tien centimeter basaltisolatie met een dichtheid van 100 kg / m 3 in staat om een ​​bakstenen muur te vervangen met een dikte van 117-160 cm (afhankelijk van het type baksteen dat wordt gebruikt) of een boom waarvan de dikte bijna 26 cm is.
  • Hoge geluidsisolatieprestaties. Naast een hoog thermisch rendement heeft het materiaal verbeterde geluidsisolerende eigenschappen. Dit komt ook door de eigenschappen van de samenstelling en de structuur van het materiaal.
  • Brandwerendheid. Het materiaal wordt als niet-brandbaar beschouwd, omdat het bestand is tegen temperatuurstijgingen tot 800-1000 C.
  • Dampdoorlaatbaarheid. Dampdoorlaatbaarheid van het materiaal zorgt voor condensaatafvoer. Dit zorgt op zijn beurt voor de veiligheid van de technische eigenschappen van isolatie, de afwezigheid van een hoge luchtvochtigheid in de kamer, bescherming tegen schimmels en schimmels, zowel in het gebouw als op het oppervlak van de gevel. Permeabiliteit van permeabiliteit - 0,3 mg / (m · h · Pa).
  • Chemische inertie, biostabiliteit. Steenwol wordt gekenmerkt door chemische passiviteit. Als u het op metalen producten aanbrengt, kunt u er zeker van zijn dat ze niet aan roest zullen worden blootgesteld en zullen schimmel en schimmels niet op het oppervlak verschijnen. Bovendien zijn steenvezels te zwaar voor knaagdieren.
  • Gebruiksgemak. Verschillende opties voor de afmetingen van de vellen, evenals de mogelijkheid om het materiaal te snijden, vereenvoudigen de installatie ervan aanzienlijk. Anders dan glaswol prikken basaltvezels niet en kunnen ze niet door de huid dringen.
  • Vochtbestendigheid. Vanwege deze eigenschap bezinken er geen vochtdruppels in het materiaal, maar gaan deze erdoorheen.Daarnaast heeft watten een speciale hydrofobe impregnatie, zodat het vocht letterlijk afstoot. De vochtopname van het materiaal is minimaal 2%, waardoor het een optimale isolatie is, niet alleen voor de gevel van het huis, maar ook voor de wanden van de sauna, het bad en andere objecten die worden gekenmerkt door een hoge luchtvochtigheid.
  • Geen vervorming. Het materiaal is niet vervormd en krimpt niet, wat een garantie is voor het behoud van de technische kenmerken gedurende de gehele gebruiksperiode.
  • Milieuvriendelijkheid. Door de natuurlijke samenstelling van het materiaal is niet giftig. De koper moet echter voorzichtig zijn: soms voegen fabrikanten slakken en additieven toe aan de samenstelling van de basaltverwarmer om de kosten van het materiaal te verminderen.

Men moet niet vergeten dat ze branden bij een temperatuur van 400 C, en het materiaal met dergelijke additieven heeft de slechtste prestatiekarakteristieken.

Het nadeel van isolatie kan hoge kosten worden genoemd. Als ze echter de gevel van het gebouw isoleren, kunt u in de toekomst besparen op de verwarming. Zoals alle minerale wolmaterialen vormt steenwol tijdens het zagen en tijdens de installatie het kleinste stof dat de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen irriteert.Om dit te voorkomen, kunt u een beschermend masker gebruiken.

Ten slotte wordt basaltisolatie vanwege de hoge dampdoorlatendheid niet aanbevolen voor het afwerken van de kelder en kelder van het huis.

Hoe te kiezen?

Voor de wanden van een landhuis volstaat basalt-katoenwol met een gemiddelde dichtheid (halfvast materiaal met een dichtheid van ten minste 80 kg / m3) van 8-10 cm dik. Let op de locatie van de vezels. Chaotisch geplaatste draden bieden de beste geluids- en warmte-isolerende eigenschappen in vergelijking met horizontaal of verticaal georiënteerde vezels.

Om de isolerende eigenschappen te verbeteren, kunt u folie-analoog aanschaffen. Aan de ene kant heeft het een folie, die niet alleen de thermische energie weergeeft, maar ook een betrouwbaardere hydroprotectie heeft, waardoor de dikte van de gebruikte isolatie kan worden verminderd. Bovendien is de verijdelde versie van isolatie geschikt voor gebieden met een hoge luchtvochtigheid, voor huizen in de buurt van water, evenals voor bakstenen muren, omdat het wordt gekenmerkt door verbeterde hydrofobiciteit.

Deze laatste eigenschap is vooral waardevol voor een natte gevel, omdat een te dikke isolatielaag niet stevig aan de wanden hecht, waardoor een te grote belasting ontstaat.

Voor een framehuis, in de wanden waarvan de aanwezigheid van een isolatielaag al wordt verwacht, kunt u watten met een lagere dichtheid gebruiken - 50 kg / m3. Voor de noordelijke regio's, maar ook voor gebruik in extreme omstandigheden, is het raadzaam om een ​​stevige steenwolmat te gebruiken. Het heeft een breder temperatuurbereik van de werking.

Bij het kopen van steenwol moet de voorkeur worden gegeven aan bekende fabrikanten die een positieve beoordeling van kopers hebben ontvangen. Onder hen: de producten van het binnenlandse bedrijf TehnoNIKOL, evenals producten vervaardigd onder het Franse merk Isover en het Finse handelsmerk Paroc. Let op hoe het product wordt bewaard: het moet in de originele verpakking zitten en in krimpfolie worden gewikkeld. De verpakking mag geen gaten en beschadigingen bevatten. Het is onacceptabel om producten onder de open zon op te slaan - alleen onder een luifel.

Let er bij het kopen van isolatie in een kartonnen doos op dat deze niet nat wordt. Vuile vlekken op de verpakking, verschillende dichtheid van karton - dit kan allemaal wijzen op het binnendringen van vocht. De aankoop moet worden gestaakt, omdat het waarschijnlijk is dat het materiaal zijn technische eigenschappen verliest.

Belangrijk punt: de lijm waarmee de steenwol wordt verbonden en de folielaag vermindert de brandwerendheid van het eindproduct. Om dit te voorkomen, zal de aankoop van doorboorde basaltmaterialen mogelijk zijn.

Subtiliteiten van toepassing

Steenwol wordt meestal gebruikt voor buitenisolatie, wat niet alleen wordt veroorzaakt door een hoog thermisch rendement en vochtbestendigheid van het materiaal, maar ook door de mogelijkheid om te voorkomen dat de vloerruimte wordt verkleind, wat onvermijdelijk is wanneer wandbekleding van binnenuit wordt gebruikt.

Kies een droge, warme dag om het materiaal buiten te isoleren. De luchttemperatuur moet +5 ... +25 С zijn, de vochtigheidsgraad mag niet hoger zijn dan 80%. Het is wenselijk dat de zonnestralen niet vallen op het te behandelen oppervlak.

Ongeacht of basaltwol onder de pleister of gordijngevel is bevestigd, het is correct om te beginnen met leggen met het voorbereidende werk.

opleiding

In dit stadium is het noodzakelijk om de gevel te bevrijden van cementdruppels, uitstekende elementen, pennen. Het is noodzakelijk om alle communicatie te verwijderen: leidingen, draden. Zorg ervoor dat de gaten en scheuren door de cementmortel worden verwijderd.

Nadat het mogelijk is om gelijkmatigheid en gladheid van het oppervlak te bereiken, kunt u doorgaan naar de grondlaag van de gevel.Het moet in 2-3 lagen worden aangebracht, zodat de vorige droogt voordat de volgende wordt aangebracht.

Nadat de gegronde oppervlakken volledig droog zijn, gaat u verder met de installatie van het frame. Het bestaat uit metalen profielen die met deuvels aan de muur zijn bevestigd.

montage

Technologie die basaltisolatie legt, hangt af van het type gevel. Als de gevel wordt afgewerkt met gips, worden de platen gemonteerd op een speciale kleefstofsamenstelling. Dit laatste is vooraf verdund met water in de verhoudingen aangegeven op de verpakking, waarna het grondig wordt gemengd.

Lijm wordt aangebracht op het oppervlak van de isolatie, waarna het materiaal strak tegen de muur wordt gedrukt. Het is belangrijk om het te installeren en glad te maken voordat de lijm volledig is aangebracht op de oppervlakken van de muur en wol. Nadat het vorige product is gefixeerd, wordt de volgende plaat gelegd.

Voor extra wapening in het midden en aan de zijkanten van elke plaat isolatie worden gaten gemaakt waarin deuvels worden ingebracht. Nadat de wol is gelegd en op het oppervlak is bevestigd, wordt deze bedekt met een dikke laag kleefmiddelsamenstelling en vervolgens wordt het wapeningsnet erin gedrukt.Het leggen van de laatste begint vanuit de hoeken, waarvoor speciale verstevigingshoeken worden gebruikt. Nadat de hoeken zijn versterkt, kunt u na ongeveer een dag het raster langs de rest van de gevel fixeren.

Na nog een dag kun je beginnen met het pleisteren van de muren. Eerst wordt een ruwe afwerking toegepast, die niet perfect glad is. Geleidelijk aan wordt de gevel echter geleidelijk aan gelijkmatiger. Bij het organiseren van een gemonteerd materiaal met uw eigen handen, nadat het frame op de muur is gemonteerd, is een hydrobeschermfolie bevestigd en daarboven lagen steenwol. Ze hoeven niet gelijmd te worden - ze worden onmiddellijk met deuvels bevestigd.

Een winddicht membraan wordt gebruikt om de isolatie te beschermen tegen wind en neerslag, het wordt op steenwol gelegd. Het is belangrijk om met één deuvel in één keer 3 lagen te bevestigen: winddicht, isolatie en hydroprotectief. De dikte van steenwol wordt gekozen op basis van klimatologische omstandigheden en structurele kenmerken van de structuur.

afwerking

De afwerking onder de "natte" gevel begint met het schilderen van gepleisterde muren. Hiervoor wordt grondverf gebruikt. Voor een betere hechting op het oppervlak van de wanden worden deze bewerkt met fijn schuurpapier.Afwerking heeft twee functies: beschermend en decoratief. De gepleisterde gevels gemaakt met de "natte" methode worden veel gebruikt. Droog gipsmengsel wordt verdund met water en op de voorbereide wanden aangebracht.

Hoeken, raam- en deuropeningen en architectonische elementen worden gemaakt met behulp van extra structuren. Om het thermisch rendement van het gebouw te verbeteren, nemen ze hun toevlucht tot het organiseren van een geventileerde gevel, die kan worden gemonteerd of uitgevoerd met behulp van bouwmengsels. Een kenmerk van de geventileerde gevel is de luchtspleet tussen de bekleding en isolatie.

De meeste gemonteerde gevels hebben dergelijke gaten, de algemene principes van hun organisatie zijn hierboven beschreven. Voor de organisatie van een "natte" geventileerde gevel wordt de isolatie na installatie ook afgesloten door een damp-dampbarrière winddicht materiaal. Aan de wanden is een krat gevuld, waarop gipsplaatplaten zijn bevestigd. Het is belangrijk dat er tussen de lagen steenwol en gipsplaten een luchtspouw van 25-30 cm wordt aangehouden.Vervolgens wordt het oppervlak van het gipskarton gevuld met primer en worden de naden zorgvuldig verzegeld vergeleken met de rest van de plaat.Na het drogen wordt de primer aangebracht op gips of op het oppervlak.

Daarnaast kunnen gepleisterde en geprimede gevels worden geverfd met acrylverf op basis van gevels.

Hangende constructie omvat het gebruik van vinylbeplating, porseleinen tegels, platen van kunstmatige of natuursteen. Ze zijn gemonteerd op een frame van metaal en bevestigd met deuvels. Om de betrouwbaarheid van de scharnierende gevel te vergroten, biedt de windweerstand en de afwezigheid van openingen tussen de afzonderlijke elementen de aanwezigheid van een vergrendelingsmechanisme op de panelen of platen voor afwerking.

In de volgende video kun je meer te weten komen over het opwarmen van de buitenmuren van het huis.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer