Isolatie met minerale wol: hoe te kiezen en correct te gebruiken?

 Isolatie met minerale wol: hoe te kiezen en correct te gebruiken?

Omdat het betrokken is bij de bouw van een privéwoning, is het belangrijk ervoor te zorgen dat het zo leefbaar mogelijk is, wat op zijn beurt bepaalde normen van warmte naar voren brengt, die het hele jaar door binnenshuis zouden moeten zijn. Als u de isolatie van wanden en andere oppervlakken niet uitvoert, slijten de bouwmaterialen zo nodig sneller, en eventuele temperatuurdalingen zijn zeer merkbaar in het huis.

Om negatieve gevolgen te voorkomen, is het belangrijk om te kiezen voor een gemakkelijk te gebruiken, veilige en betrouwbare isolatie, die minerale wol is.

Speciale functies

In het proces van het repareren of bouwen van een huis, naast kwesties met betrekking tot de berekeningen van de fundering, de keuze van de stenen, de lay-out van de toekomstige plattegrond, is het belangrijk om ervoor te zorgen dat de kamers comfortabel zijn in alle aspecten. De juiste locatie in de richting van het licht, de optimale afmetingen van de kamer en een aangename temperatuur in elke kamer.

Dit kan alleen worden bereikt met behulp van muurisolatie, en indien nodig ook het plafond, als de zolder als woonruimte wordt gebruikt.

Er zijn nogal wat opties voor materialen die nu kunnen worden gebruikt om muren warm te maken, en niet iedereen weet wat het beste is om te kiezen en in welk geval. Er wordt aangenomen dat minerale wol isolatie de meest geschikte optie is voor gebruik in het huis, omdat het niet bang is voor vuur, dat de muren beschermt tegen mogelijk vuur, zelfs in het geval van onzorgvuldige omgang met de vlam.

Het meest voorkomende materiaal waarmee het meest wordt gewerkt, is minerale wol.Dit is geen specifieke variant van de set, maar een groep isolatiematerialen die wordt verenigd door de compositie waarin sprake is: natuursteen van gabbro-basaltsteen, afvalglas, metalen, silicaat en bakstenen.

Isolatie heeft het uiterlijk van de fijnste vezels, die op een chaotische manier kunnen worden gerangschikt of een duidelijke richting hebben. Vanwege deze luchtstructuur heeft minerale wol uitstekende warmtebehoudprestaties. Het proces van het verkrijgen van componenten voor minerale wol is complex, er worden vaak extra stoffen gebruikt, deze kunnen zijn:

 • formaldehydehars en carbamide;
 • fenolische alcohol;
 • de combinatie van formaldehyde met fenol;
 • bentonietklei;
 • emulsies van latex, bitumen en polymeer.

Voor het afwerken van de binnenkant van het huis, is het het beste om minerale wol te gebruiken, die basalt bevat, dat is gebonden met bentonietklei.

Deze componenten worden als de veiligste beschouwd vanwege de ecologische zuiverheid van het product.

Voors en tegens

Om precies te weten welk materiaal als verwarmingstoestel moet worden gekozen, is het noodzakelijk de positieve en negatieve kanten ervan te begrijpen. Thermische isolatie met minerale wol heeft dergelijke voordelen als:

 • lage thermische geleidbaarheid, waardoor u dit materiaal kunt selecteren als een van de meest succesvolle voor de isolatieprocedure;
 • laag risico op brand door onbrandbaarheid van watten;
 • de stabiliteit van de toestand van minerale wol bij een temperatuurverschil, de plaat heeft hetzelfde uiterlijk, zonder veranderingen te ondergaan;
 • weerstand tegen vochtabsorptie van het proces van dampbeweging tussen de isolatie en de muur, dit maakt het mogelijk om de muren tegen vochtigheid te beschermen;
 • de samenstelling van de isolatie is bestand tegen chemische en fysische factoren;
 • goede dampdoorlatendheid, waardoor de platen kunnen ademen;
 • goede geluidsisolatieprestaties, die worden bereikt door de elastische structuur van de stof en een akoestisch effect hebben, dat volledige bescherming tegen externe ruis biedt;
 • installatiegemak;
 • lange levensduur die ten minste 25 en maximaal 55 jaar kan zijn bij optimale gebruiksomstandigheden.

Op basis van het voorgaande kan worden geconcludeerd dat minerale wol een uitstekend materiaal is voor het verwarmen van een kamer. Deze universele verwarmer heeft echter zijn nadelen.

 • Aanvullende verwerking van het product met een waterafstotend preparaat, zodat de vezels geen onnodig vocht opnemen. Als dit niet gebeurt, zullen natte materialen niet zo goed werken en zal de isolatie veel slechter zijn.
 • Groot gewicht van het materiaal, wat essentieel is als u de levering van dergelijke materialen door transportbedrijven bestelt.
 • De aanwezigheid van een kleine hoeveelheid fenol-formaldehyde hars, die schadelijk is voor de mens. De inhoud van deze stof is erg klein en kan geen schade aanrichten, maar er is altijd de mogelijkheid van een speciale gevoeligheid, die de gezondheid op een onredelijk risico kan stellen.
 • Het risico van het binnendringen van vezels in de luchtwegen en het slijmvlies van het oog, waardoor het gebruik van beschermingsmiddelen bij de installatie wordt afgedwongen.

Als je minerale wol koopt, moet je op de fabrikant letten, omdat de kwaliteit van de producten er vaak van afhangt. Bewezen en grote bedrijven maken betrouwbaardere, milieuvriendelijkere en kwalitatief betere wol dan kleine leveranciers, vooral degenen die het product verkopen, zijn veel goedkoper dan de marktwaarde.

Om het huis absoluut veilig te maken en uzelf en familieleden te beschermen tegen blootstelling aan fenol-formaldehyde, dat zich onderscheidt van het katoen bij hoge temperaturen, kiest u gewoon voor een duurdere soort isolatie, die dunner is en basalt bevat in plaats van fenol.

Typen en kenmerken

Minerale wol is een soort materialen waarmee u muren en andere oppervlakken in de kamer kunt isoleren. Er zijn drie hoofdopties.

Glaswol

Het heeft de vorm van geperste platen, de dikte van de vezels erin kan 15 micron zijn en de lengte is 5 cm. Het materiaal dat wordt gebruikt om glaswol te maken is gesmolten glas, kalksteen, dolomiet, borax en soda. Het resultaat van het mengen van alle componenten is een nogal elastisch en duurzaam product. Het heeft een sterke hygroscopiciteits- en dichtheidsindicatoren, die aanzienlijk lager zijn dan alle andere soorten minerale isolatie.

De plaats van gebruik van deze warmte-isolator is een technische ruimte die niet voor wonen zal worden gebruikt. Dit komt door de broosheid van de vezels, die bij vervorming iemands huid kunnen irriteren en met name gevaarlijk zijn als ze de ademhalingsorganen binnendringen.In dit opzicht wordt de installatie van dit materiaal alleen gedaan met behulp van beschermende uitrusting voor de ogen, neus en mond, evenals in overalls en handschoenen.

Een andere succesvolle plek om glaswol te gebruiken is de pijpleiding. Elke minerale isolatie heeft zijn eigen kenmerken, in dit type is de thermische geleidbaarheid van 0,3 tot 0,05 W / (m * K). Het temperatuurbereik loopt van -60 graden tot +450 graden en de damppermeabiliteitsindex is van 0 tot 0,6 mg / m * Pa. Glaswol verdraagt ​​het contact met water niet, waardoor zijn warmte-isolerende werking sterk wordt verminderd.

Slakkenwol

Het is gemaakt met behulp van hoogovenslakken, verkregen als metallurgisch afval. De dikte van de vezels in dit geval is van 4 tot 12 micron, en de lengte is 16 mm. Slakkenstof en kleine balletjes kunnen aan het basismateriaal worden toegevoegd. De plaats van gebruik van slakkenwol is niet-residentiële gebouwen of die waarin een persoon niet lang zal zijn. Vanwege de hoge hygroscopiciteit, lage dichtheid en slechte vuurbestendigheid, is het onmogelijk om het te gebruiken voor het afwerken van de gevel, het isoleren van de pijpleiding, de zolder op plaatsen waar de schoorsteen zal passeren.

Vanwege het evenwicht van zuren in de samenstelling, mag het materiaal niet in contact komen met metalen oppervlakken De belangrijkste kenmerken van deze minerale isolatie hebben een thermische geleidbaarheid van 0,46 tot 0,48 W / (m * K), het bereik van toegestane temperaturen van -50 graden tot + 250 graden, de snelheid van vocht per dag is 1,9%. Extern ziet het er slakachtig uit als gewoon donkergrijze wol. Deze isolatie is de goedkoopste van alle drie de opties, wat het belangrijkste voordeel is.

Steenwol

Dit materiaal wordt ook basaltwol genoemd, het wordt geproduceerd door het smelten van vulkanisch gesteente (basalt, diabase, porfriet), waarna het wordt verwerkt in een centrifuge, waar de plastic massa de vorm aanneemt van fijne vezels. De volgende stap is de toevoeging van bindcomponenten en waterafstotend middel, die helpen om de isolatie bestand te maken tegen vocht. De resulterende massa wordt bij hoge temperatuur geperst en verwerkt, wat de isolatie van de outputkwaliteit oplevert. Vanwege de lage thermische geleidbaarheid, goede dampdoorlatendheid en vochtbestendigheid, is steenwol de meest geschikte optie voor het afwerken van de gevel van een woongebouw.

Borden zijn bestand tegen plotselinge veranderingen in de luchttemperatuur, maar zijn niet vervormd.

Als we de kenmerken van het materiaal in ogenschouw nemen, is de thermische geleidbaarheid 0,032-0,048 W / (m * K), de dampdoorlaatbaarheid 0,3 mg / (mg / m * Pa) en de maximale temperatuur die steenwol kan weerstaan, is 1000 graden.

Dit type isolatie is de veiligste voor het werk en de isolatie van woningen., omdat de samenstelling geen formaldehydehars bevat en het bindmiddel bentonietklei is, dat kan worden gebruikt voor de voedingsindustrie. Milieuvriendelijkheid van het materiaal, gebruiksgemak, veiligheid van de installatie maken deze look de meest populaire onder de rest.

Wat de andere indicatoren betreft, zal de grootte van de minerale wol de volgende kenmerken hebben:

 • diktebereik van 30 tot 100 mm;
 • lengte van 1170 tot 1250 mm;
 • breedte van 565 tot 600 mm.

Als we het hebben over niet-standaard parameters, maakt de fabrikant Knauf een minerale wol met een dikte van 50 tot 150 mm, waarbij de lengte en breedte ook verschillen. De dikte van steenwol is van 5 tot 10 cm, de lengte is meestal 2 m en de breedte is 1 m, maar elke fabrikant heeft zijn eigen specifieke isolatiedimensies. Wat betreft de slakkenwol hebben de vezels een dikte van 5 tot 15 micron en een lengte van 15 tot 50 mm.

Tips om te kiezen

Warmte-isolatiewol moet van hoge kwaliteit zijn, zodat deze het huis buiten veilig kan opwarmen. Om de meest geschikte optie te vinden, moet u letten op de verschillende fabrikanten van dit materiaal. De beste Duitse kwaliteit is Ursa, Isover, Rockwool. Als u een geschikte optie kiest, moet u letten op de relatie tussen prijs en dichtheid van minerale wol.

De hoge dichtheid van het materiaal vereist extra grondstoffen, wat betekent dat het meer kost.

Als er een wens is om goedkopere opties voor glaswol en slakkenwol te kopen, moet u zich niet haasten, omdat deze materialen een lage geluidsisolatie hebben en bovendien geen warmte en minerale wol kunnen vasthouden. Installatie is ook ingewikkelder, omdat het werken met glaswol erg gevaarlijk is, vooral in onhandige handen.

Materiaal van de hoogste kwaliteit kiezen voor muurisolatie, Het is noodzakelijk om minerale wol de voorkeur te geven, maar dit materiaal heeft zijn eigen kenmerken.

 • Het is belangrijk om te weten in welke richting de vezels zich bevinden: met een verticale positie wordt het product beter warm gehouden en geïsoleerd van overmatig lawaai.Met een dynamische opstelling van de vezels krijgt wol meer duurzame eigenschappen en is het bestand tegen zware belastingen.
 • Het loont de moeite of er een GOST-markering op het pakket staat.dat zegt ook veel over de technologie van het product. Als we het hebben over platen minerale wol, dan worden ze verklaard in overeenstemming met GOST 9573-96, en in het geval van firmware matten zal het GOST 21880-94 zijn, wat betreft PPG-platen, dan zal de waarde gelijk zijn aan GOST 22950-95.

Wil je de minerale wol binnen afwerken, zorg dan voor de juiste maat van het materiaal. Alle indicatoren moeten precies overeenkomen met die op de verpakking, daarom is het beter om alles persoonlijk te meten, vooral de dikte van het product, waarop de kwaliteit van de gehele reparatie zal afhangen

Als er nabewerkingen bovenop de isolatie worden gepland, moet u extra materialen aanschaffen die kunnen worden gebruikt voor pleisterwerk, schilderwerk of behangen.

Isolatie kan niet alleen voor wanden worden gebruikt, maar ook om het plafond en soms de vloer te overlappen. Als niet-residentiële gebouwen, zoals een zolder of kelder, geschikt moeten worden gemaakt voor een volledig of gedeeltelijk verblijf, dan kan zonder isolatieplaten dat niet.Het dak is geïsoleerd op de zolder en in de kelder, wat helpt bij het creëren van optimale leefomstandigheden met minimale inspanning.

Subtiliteiten van installatie

De apparaatisolatie huisvest met hun eigen handen - geen gemakkelijke taak, maar als u over de nodige kennis beschikt, wordt het proces begrijpelijker. Om de gevel van een woongebouw te isoleren, kunt u verschillende materialen gebruiken, maar minerale wol houdt al vele jaren de leiding. Het kan zowel binnen als buiten worden gebruikt en het resultaat is even goed.

Er wordt aangenomen dat het gebruik van schuim van buiten de wanden productiever is, omdat het geen vocht absorbeert, in tegenstelling tot watten.maar er is een belangrijk nadeel aan verbonden, dit is een brandgevaar, wat vooral belangrijk is in het geval van een landhuis. Vanwege de vezelachtige structuur laten de wollen platen de muren ademen, wat niet wordt gedaan door het schuim, omdat het oppervlak uiteindelijk kan beginnen te instorten.

Als u de minerale wol op de juiste manier installeert, beschermt dit het materiaal tegen het gevaar van nat worden. Het is belangrijk om de dichtheid van het product te kiezen, het moet ten minste 140 kg / kubieke meter zijn.Als je een dunnere versie koopt, zal deze na een tijdje gaan verzakken en zijn kwaliteiten verliezen. Minplate plaat heeft meestal twee diktemogelijkheden van 5 en 10 cm.

Het is het beste om een ​​dikkere versie te kiezen, omdat deze zijn vorm beter vasthoudt, niet vervormt en niet doorbuigt.

Bij het kiezen tussen een plaat en een rol watten, is het beter om de voorkeur te geven aan het eerste type product., omdat het niet gesneden hoeft te worden, wat betekent dat het opwarmingsproces sneller en veiliger gaat werken voor de gezondheid van de werknemer. Gezien de varianten van minerale wol, waarvan er vandaag de dag nogal wat zijn, is het het beste om te kiezen voor de basaltvariëteit, waarvoor de impact van water het minst gevaarlijk is.

Het kiezen van de beste optie isolatie voor de gevel van het huis, is het belangrijk om de juiste volgorde van werken weten. Begin met het voorbereiden van de wanden voor installatie en ga direct door naar het proces om minerale wolplaten aan de oppervlakte te bevestigen.

opleiding

Om ervoor te zorgen dat de minerale wol goed hecht aan het wandoppervlak en zijn functies effectief uitvoert, is het belangrijk om het wandoppervlak goed voor te bereiden op het installatieproces. Het zou geen grote problemen moeten veroorzaken, de technologie verschilt praktisch niet van het werk in het geval van opwarming door polyfoam. Voor de installatie hebt u de volgende gereedschappen en materialen nodig:

 • schraper;
 • spatel;
 • gips mortel;
 • primer;
 • tang;
 • schuurpapier.
 • Werk aan het voorbereiden van de gevel op isolatie begint met het reinigen van de oude pleister, het zal de nauwe passing van het materiaal op het oppervlak verstoren, hetgeen de ontwikkeling van schimmel en schimmel zal veroorzaken, die zowel de wand zelf als de isolatie zal beschadigen. Als de bovenste laag los zit, kunt u deze verwijderen met een spatel, alle verharde stukken worden er met een hamer afgeslagen. Deze fase is belangrijk voor hoogwaardige oppervlakteverwarming, en voorkomt de kans op condensaatophoping in scheuren van de oude pleister.
 • De volgende stap zal zijn het schoonmaken van de muren van het huis van metalen producten van welke aard dan ook: nagels, nietjes, goot enzovoort. Dergelijke maatregelen zijn noodzakelijk vanwege de corrosie van metaal door blootstelling aan vocht, dat zich hoe dan ook zal verzamelen onder de isolatie. Na verloop van tijd zal roest door de minerale wol treden en zullen er lelijke vlekken verschijnen op de decoratieve afwerking.
 • De volgende fase van voorbereiding zal zijn grondige reiniging van gebieden met vetvlekken, vervuiling door stof, de aanwezigheid van schimmel, de groei van mos of korstmos, wat uiteindelijk een schadelijk effect zal hebben op de isolatielaag en de muur zelf. Als de gevel van het huis is geverfd, moet alle verf worden verwijderd, ook als deze goed blijft. Pas nadat de muur is ontdaan van alles overbodig, kan het pleisterproces worden gestart, waardoor alle defecten aan muren, onregelmatigheden, spaanders en scheuren kunnen worden opgeheven waarin zich water kan verzamelen en micro-organismen zich kunnen ontwikkelen. Om dit te voorkomen, is het noodzakelijk om de wanden aanvullend te behandelen met een schimmelwerende primer.
 • Nadat alle werkzaamheden aan het reinigen van de wanden zijn voltooid, alle gebreken zijn geëlimineerd en een afwerklaag primer is aangebracht, hoeft alleen nog te worden gewacht tot het materiaal volledig is gedroogd. Pas daarna kunt u beginnen met de installatie van minerale wol aan de buitenkant van de muren van het huis.

technologie

De installatie van minerale wol vereist niet alleen kennis, maar ook vaardigheden om ermee te werken. TDe isolatietechnologie verschilt van het werken met schuim, omdat het noodzakelijk is om alle activiteiten op verantwoorde wijze uit te voeren. Als je de minerale wol slecht en slecht fixeert, vernietigt deze geleidelijk de pleister onder zich, wat leidt tot een gedeeltelijke of volledige ineenstorting van de isolatie.

 • De technologie van het bevestigen van wollen platen wordt beperkt tot het feit dat in eerste instantie moet je loodlijnen makenwaarop het mogelijk zal zijn om het materiaal soepel in te stellen. De eenvoudigste, maar niet minder betrouwbare manier is om het nylon koord aan de nagels te bevestigen. Eén spijker wordt in het bovenste gedeelte van de muur gehamerd, de tweede - onderaan. De afstand van het ene snoer tot het andere moet 80 cm zijn.
 • Dit systeem helpt bij het maken en bekisting, het correct positioneren van profielen. Het snoer wordt op een korte afstand van de muur gespannen, waardoor u vrij extra structuren kunt installeren, indien nodig, terwijl u een duidelijke richtlijn hebt. Als u de oriëntatiepunten langs de hele lengte van de muur plaatst, is het belangrijk om een ​​dampscherm te installeren voordat u begint te werken met de bekisting en isolatie. Met deze maatregel kunt u het oppervlak van de muur beschermen tegen overtollig vocht en tegelijkertijd de hoeveelheid condensaat die op de wol valt minimaliseren, de integriteit behouden en de levensduur verlengen.
 • Omdat minerale wol vrij zwaar is, plaats het gewoon op het muuroppervlak, zoals schuimplastic, het zal niet werken, het zal uiteindelijk beginnen weg te gaan. In dit geval, voor hoogwaardige isolatie, is het de moeite waard om metalen profielen te gebruiken waarin het materiaal goed past.Voor een beter resultaat moet u een speciale lijm gebruiken. Plastic deuvels met grote doppen zorgen voor een extra isolatie van de isolatie aan de muur, hierdoor kunt u de kwaliteit van het werk garanderen.
 • Platen moeten correct worden gemonteerd.zodat elke plaat goed aansluit op de volgende en direct contact heeft met de kist. Anders worden holten gevormd die de functies van thermische geleidbaarheid beïnvloeden, waardoor ze aanzienlijk worden verminderd. Nadat u alle platen op de muur hebt geplaatst, moet u een versterkende laag maken en het oppervlak van de lijm van minerale wol aanbrengen die het materiaal tijdens de installatie heeft behandeld. Door het meerdere keren vast te lijmen, kun je een sterke versterkte laag krijgen die de wol beschermt tegen de gevolgen van wind en regen, die hem zal beschermen tegen vernietiging door de krachten van de natuur.
 • De laatste fase, voorafgaand aan de toepassing van decoratieve afwerkingen, zal de tweede laag waterdicht schuim zijn, ontworpen om de isolatie verder te beschermen tegen de nadelige effecten van omgevingscondities.

Het is het beste om voering of kunststof panelen te gebruiken als decoratieve elementen in het geval van watten,omdat ze lucht kunnen doorlaten, wat erg belangrijk is als we de gevel verwarmen met minerale wol.

Handige aanbevelingen

 • Eerst minerale isolatie kopen waardevolle aanbevelingen voor gebruikdie worden aangeboden door de fabrikant, omdat ze gebaseerd zijn op de kennis van de grondstoffen die voor een bepaald materiaal zijn genomen en de opties voor verwerking tot het uiteindelijke uiterlijk. Als het werk wordt uitgevoerd in ongemakkelijke gebieden waar u stukken katoen moet snijden of verkleinen, dan wordt deze procedure uitgevoerd met een speciaal mes.
 • Minerale wol krijgen of beginnen met leggen, u moet de plaat inspecteren en de vlakheid van de randen beoordelenzijn ze gescheurd of gescheurd, dan is het de moeite waard het product in de winkel te vervangen of af te snijden als het probleem thuis is aangetroffen. Er zijn gebieden waar het vooral belangrijk is om maximale warmte- en geluidsisolatie te creëren, waarbij wol niet in één maar in twee lagen tegelijk wordt geplaatst. Elke tegel moet elkaar overlappen, en in het geval van kratten, moet de toonhoogte zodanig zijn dat de plaat stevig aan de binnenkant past, zodat er geen openingen zijn.
 • Omdat minerale wol de neiging heeft om vocht op te hopen, het wordt aanbevolen om meer binnenshuis te gebruiken. Om effectieve isolatie buiten te realiseren, moet u een dampremmende laag installeren, waarop zich al isolatie bevindt. Een dergelijke maatregel helpt de muur en het binnenste deel van de isolatie te beschermen tegen de negatieve verschijnselen die samenhangen met vocht. Als we het hebben over de effecten van wind, regen en sneeuw, dan kan een andere laag dampschermfolie worden gebruikt voor bescherming, waarvan de effectiviteit zal worden verbeterd door een speciale kleefstofoplossing die op de afgewerkte isolatie kan worden aangebracht.
 • Het gebruik van minerale wol is en zal vele jaren populair zijn omdat dit materiaal onschadelijk is, milieuvriendelijk, zowel binnen als buiten het gebouw kan worden gebruikt, niet brandt en goede geluidsisolerende eigenschappen heeft. Het installatieproces heeft een aantal functies, wetende dat u de platen snel en efficiënt kunt installeren en gedurende vele jaren een comfortabel verblijf in huis kunt bieden.

Hoe je een huis isoleert met minerale wol, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer