Isolatie: soorten en kenmerken van materialen

 Isolatie: soorten en kenmerken van materialen

De kwestie van de isolatie van gebouwen vandaag is bijzonder relevant. Aan de ene kant zijn er geen grote problemen met de aanschaf van thermische isolatiematerialen - de bouwmarkt biedt vele mogelijkheden. Aan de andere kant, juist deze diversiteit geeft aanleiding tot het probleem - welke isolatie moet je kiezen?

Wat is het?

Het probleem van de thermische isolatie van moderne gebouwen (met name stedelijke nieuwe gebouwen) is tegenwoordig bijzonder acuut. Thermische isolatie is de structurele elementen die de warmteoverdrachtsprestaties van materialen en de structuur (eenheid) als geheel verminderen.

Onder thermische isolatie wordt ook verstaan ​​een proces dat verhindert dat de thermische energie van een constructie (koelapparatuur, verwarmingsleidingen, enz.) En gebouwen zich vermengen met de externe omgeving. Met andere woorden, de isolatielaag heeft het effect van een thermoskan.

Thermische isolatie zorgt voor een comfortabel binnenklimaat, houdt het warm in het koude seizoen en bespaart op warme dagen op overmatige hitte.

Met behulp van isolatie kunt u de kosten van elektriciteit tot 30-40% verlagen. Bovendien hebben moderne isolatiematerialen voor het grootste deel geluidsisolerende eigenschappen. Een vrij veel voorkomende praktijk in de bouw van een privéwoning is het gebruik van materialen die zowel een isolerend als structureel element van de wanden en vloeren zijn.

Afhankelijk van de warmtegeleidbaarheid worden de volgende klassen thermische isolatiematerialen onderscheiden:

 • klasse A - materialen met een lage thermische geleidbaarheid in het bereik van 0,06 W / m kV. en hieronder;
 • klasse B - materialen met een gemiddelde thermische geleidbaarheid, met een index van 0,06 - 0,115 W / m kV;
 • klasse C - materialen met een hoge thermische geleidbaarheid gelijk aan 0.115 - 0.175 W / m kV.

Er zijn veel manieren om isolatie te installeren, maar ze behoren allemaal tot een van deze technologieën:

 • Monolithische muur - is een stenen of houten scheidingswand waarvan de dikte voor warmte-efficiëntie minimaal 40 cm moet zijn (afhankelijk van de regio).
 • Gelaagde "taart" - de methode waarbij de isolatie zich binnen de muur, tussen de buitenste en de buitenste scheidingswand bevindt. De implementatie van deze methode is alleen mogelijk in de bouwfase of wanneer geconfronteerd met de gevel met bakstenen metselwerk (als de sterkte van de fundering dit toelaat of als er een aparte fundering voor de leg is).
 • Buitenisolatie - een van de meest populaire, vanwege zijn efficiëntie, methode, wat inhoudt dat de buitenmuren worden bedekt met isolatie, waarna ze worden bedekt met gevelmaterialen. De organisatie van de geventileerde gevel maakt het mogelijk om de warmte-isolerende indicatoren te vergroten, wanneer er een luchtspleet is tussen de muur met isolatie en geveldecoratie. De werkwijze omvat noodzakelijkerwijs het gebruik van dampdoorlatende en hydroprotectieve coatings en films.
 • Interne isolatie - een van de moeilijkste en minder effectieve in vergelijking met externe manier van opwarming. Het veronderstelt de opwarming van oppervlakken van de binnenkant van het gebouw.

kenmerken van

Alle soorten isolatie worden gekenmerkt door bepaalde eigenschappen. Het volgende komt vaak voor:

 • Lage thermische geleidbaarheid. Indicatoren voor thermische efficiëntie zijn essentieel bij het kiezen van isolatie. Hoe lager de warmtegeleidingscoëfficiënt (gemeten in W / (m × K) geeft de hoeveelheid thermische energie aan die door 1 m3 droge isolatie gaat bij een temperatuurverschil van 10 ° C), hoe minder warmteverlies het materiaal heeft. Het warmste is polyurethaanschuim met een thermische geleidingscoëfficiënt van 0,03. Het gemiddelde is ongeveer 0,047 (warmtegeleidingsvermogen van polystyreenschuim, merk P-75 van minerale wol).
 • Opneembaarheid. Dat wil zeggen, het vermogen van isolatie om vocht te absorberen. Hoogwaardige isolatie absorbeert geen vocht of absorbeert de minimale hoeveelheid. Anders moet het bevochtigen van het materiaal niet worden vermeden, wat betekent dat de belangrijkste eigenschap verloren gaat (hittebesparing).
 • Dampbarrière. Het vermogen om waterdamp door te laten, waardoor een optimale luchtvochtigheid in de kamer wordt gegarandeerd en muren of andere werkoppervlakken droog blijven.
       • Brandwerendheid Een ander belangrijk kenmerk van isolatiemateriaal - weerstand tegen vuur.Sommige materialen hebben een hoog brandgevaar, hun brandtemperatuur kan oplopen tot 1000 graden (bijvoorbeeld basaltwol), terwijl andere extreem onstabiel zijn tot hoge temperaturen (geëxpandeerd polystyreen). Moderne kachels zijn meestal zelfdovende materialen. Het verschijnen van een open vlam op hun oppervlak is bijna onmogelijk en als dit toch gebeurt, is de brandtijd niet langer dan 10 seconden. Tijdens de verbranding worden er geen gifstoffen uitgestoten, de massa van het materiaal neemt tijdens de verbranding af met minstens 50%.

       Sprekend van brandwerendheid, wordt de brandende giftigheid algemeen vermeld. Het beste materiaal is dat het, zelfs bij verhitting, geen gevaarlijke toxische stoffen afgeeft.

        • Milieuvriendelijkheid. Ecologische veiligheid is vooral belangrijk voor binnenshuis gebruikte materialen. De sleutel tot milieuvriendelijkheid is meestal de natuurlijke samenstelling. Basaltisolatie, die vanuit het oogpunt van milieuvriendelijkheid als veilig wordt beschouwd, is dus gemaakt van gerecyclede stenen, geëxpandeerde klei - van gesinterde klei.
        • Geluidisolerende eigenschappen. Niet alle thermische isolatiematerialen kunnen worden gebruikt voor geluidsisolatie.De meeste van hen hebben echter beide eigenschappen, bijvoorbeeld minerale wolisolatie, polyurethaanschuim. Maar veel gebruikt geëxpandeerd polystyreen geeft niet het effect van geluidsisolatie.
        • Biologische stabiliteit. Een ander belangrijk criterium voor de klant is biostabiliteit, dat wil zeggen de weerstand van het materiaal tegen de effecten van schimmels, schimmels, het uiterlijk van andere micro-organismen, knaagdieren. De sterkte en integriteit van het materiaal, en daarmee de duurzaamheid, zijn rechtstreeks afhankelijk van biostabiliteit.
             • Weerstand tegen vervorming. Isolatie moet bestand zijn tegen de belasting, omdat deze zich op het vloeroppervlak, belastbare constructie-elementen, tussen partities kan bevinden. Dit alles dicteert de vereisten voor zijn weerstand tegen stress en spanning. Persistentie is grotendeels afhankelijk van de dichtheid en dikte van het materiaal.
             • Duurzaamheid. De duur van de werking hangt grotendeels af van de thermische efficiëntie, vochtbestendigheid, damppermeabiliteit en biostabiliteit van het materiaal. Kwaliteitsproducten (bijvoorbeeld polyurethaanschuim, basaltwol) krijgen een voldoende lange garantie van maximaal 50 jaar. Een andere factor in duurzaamheid - overeenstemming met installatietechniek en bedrijfsomstandigheden.
             • Eenvoudige installatie en installatie. De meeste verwarmers hebben een handige vorm van vrijgave - in matten, rollen, vellen. Sommigen van hen kunnen eenvoudig op het warmte-geïsoleerde oppervlak worden bevestigd, zonder dat speciale vaardigheden en apparatuur nodig zijn (schuimplaten), terwijl andere vereisten voldoen aan bepaalde installatieomstandigheden (bijvoorbeeld bij het werken met minerale wolisolatie, is het noodzakelijk om de ademhalingsorganen, handen te beschermen).

               Er zijn ook dergelijke soorten isolatie, waarvan de installatie alleen mogelijk is door specialisten die speciale apparatuur hebben (bijvoorbeeld polyurethaanschuim wordt gespoten met een speciale eenheid, de werknemer moet een beschermend pak gebruiken, een veiligheidsbril en een gasmasker).

               Soorten werk

               Thermische isolatie verwijst naar het proces van het verminderen van warmteverlies tot de berekende waarden (individueel voor elke regio en objecten). Deze term is vergelijkbaar met het concept van "thermische isolatie", wat de bescherming van een object tegen de negatieve uitwisseling van thermische energie met de luchtomgeving betekent. Met andere woorden Het is de taak van thermische isolatie om de opgegeven temperatuurindicatoren van het object te behouden.

               Het object kan residentiële en administratieve gebouwen, industriële en technische constructies, medische en koelapparatuur omvatten.

               Als we het hebben over de isolatie van residentiële en industriële gebouwen, dan kan dit extern zijn (een andere naam - isolatie van de gevel) en intern.

               Het opwarmen van de buitenmuren van woongebouwen heeft altijd de voorkeur boven thermische isolatie van interne onderdelen. Dit komt door het feit dat externe isolatie efficiënter is, met interne isolatie blijft er altijd 8-15% van de warmteverliezen.

               Bovendien wordt het "dauwpunt" met interne isolatie verschoven binnen de isolatie, die vol zit met vocht, een toename van de vochtigheidsgraad van de kamer, schimmel op de muren, vernietiging van het muuroppervlak en afwerking. Met andere woorden, de kamer is nog steeds koud (als een vochtige isolatie kan warmteverlies niet voorkomen), maar vochtig.

               Ten slotte neemt de isolatie van binnenuit ruimte in beslag, waardoor het bruikbare vloeroppervlak wordt verkleind.

               Tegelijkertijd zijn er situaties waarin interne isolatie de enige manier is om de temperatuur te normaliseren. Om de onplezierige effecten van thermische isolatie te voorkomen, is strikte naleving van de installatietechnologie mogelijk. Zorg voor de stoom- en waterdichtingsoppervlakken en voor hoogwaardige ventilatie. Een standaard toevoersysteem is meestal onvoldoende, het is noodzakelijk om een ​​geforceerd luchtcirculatiesysteem te installeren of vensters te gebruiken met speciale kleppen die voor luchtverversing zorgen.

               Om de efficiëntie van externe isolatie te verbeteren, nemen ze hun toevlucht tot de organisatie van een geventileerd gevelsysteem of een drielaags systeem. In het eerste geval wordt een luchtspleet gehandhaafd tussen de isolatie en het bekledingsmateriaal dat op een speciaal frame is gemonteerd. Het drielaags systeem is een muurbedekking die wordt opgezet door een putmethode, waartussen de isolatie wordt opgevuld (klei, perliet, ecowool).

               Wat betreft afwerking, zowel "nat" (bouwmengsels worden gebruikt) en "droge" gevel (bevestigingsmiddelen worden gebruikt) gevel kan worden geïsoleerd.

               Vaak vereist de ruimte niet alleen isolatie, maar ook geluidsisolatie. In dit geval is het handiger om materialen te gebruiken die zowel warmte- als geluidsisolerende eigenschappen hebben.

               Sprekend over de isolatie van het huis binnen of buiten, is het belangrijk om te begrijpen dat de muren niet de enige bron van warmteverlies zijn. In verband hiermee is het noodzakelijk om onverwarmde zolders en kelders te isoleren. Wanneer u een zolder gebruikt, moet u een systeem van meerlaagse geïsoleerde dakbedekking overwegen.

               Bij de uitvoering van interne isolatiewerken moet veel aandacht worden besteed aan de voegen tussen de vloer en de muur, de muur en het plafond, de muur en scheidingswanden. Op deze plaatsen worden meestal 'koude bruggen' gevormd.

               Met andere woorden, ongeacht het soort werk dat wordt uitgevoerd, is het belangrijk om te onthouden dat thermische isolatie een geïntegreerde aanpak vereist.

               Verschillende materialen

               Alle kachels, afhankelijk van de gebruikte grondstoffen, zijn onderverdeeld in:

               • organisch (milieuvriendelijk samengesteld zijn - afval van de landbouw, houtverwerkende industrieën, de aanwezigheid van cement en sommige soorten polymeren is aanvaardbaar);
               • anorganische.

               Er zijn ook producten van het gemengde type.

                Afhankelijk van het principe van het functioneren van isolatie zijn:

                • reflecterend zicht - vermindert het warmteverbruik en leidt de thermische energie terug naar de ruimte (hiervoor is de verwarming uitgerust met een gemetalliseerd of verijdeld element);
                • waarschuwingstype - worden gekenmerkt door een lage thermische geleidbaarheid, waardoor er geen grote hoeveelheid thermische energie kan vrijkomen voorbij het geïsoleerde oppervlak.

                Laten we de meest voorkomende soorten organische isolatie in meer detail bekijken:

                 Ecowool

                 Het wordt beschouwd als cellulose-isolatie, 80% bestaat uit gerecycleerde cellulose. Het is een milieuveilig materiaal met een lage thermische geleidbaarheid, goede damppermeabiliteit en geluidsisolatie.

                 Om de ontvlambaarheid van het materiaal te verminderen en de biostabiliteit ervan te verhogen, kunnen vlamvertragers en ontsmettingsmiddelen aan de grondstoffen worden toegevoegd.

                 Het materiaal wordt in de tussenmuurruimte gegoten, het is mogelijk om op vlakke oppervlakken op de droge of natte methode te spuiten.

                 jute

                 Een modern alternatief voor het slepen, traditioneel gebruikt om het warmteverlies van de interventuurscheuren in gebouwen gemaakt van hout te verminderen. Beschikbaar in de vorm van linten of touwen, in aanvulling op hoge warmte-efficiëntie, hoeft niet te worden vervangen, zelfs nadat de muren krimpen.

                  spaanplaat

                  Isolatie, 80-90% bestaande uit kleine chips. De resterende componenten - harsen, vlamvertragers, waterafstotende middelen. Het verschilt niet alleen met goede warmte- en geluidsisolerende eigenschappen, het is milieuvriendelijk, duurzaam.

                  Ondanks de behandeling met waterafstotende middelen, heeft het nog steeds geen hoge waterbestendigheid.

                  Verkeersopstopping

                  Warmte-isolator op basis van kurkeikenschors, geproduceerd in de vorm van rollen of vellen.Het wordt alleen gebruikt als een interne isolatie. Het fungeert als een basis voor behang, laminaat en andere vloeren. Het kan worden gebruikt als een afzonderlijke afwerklaag vanwege een ongewoon, maar nobel uiterlijk. Vaak zijn het verwarmde paneelhuizen van binnenuit.

                  Naast warmte-efficiëntie, biedt geluidsisolatie en decoratief effect. Het materiaal is hygroscopisch, daarom kan het alleen op droge oppervlakken worden gemonteerd.

                  Arbolit

                  Het is een blok houtsnippers. Door het hout in de samenstelling heeft het warmte- en geluidsisolerend vermogen, terwijl de aanwezigheid van beton weerstand biedt tegen water, weerstand tegen beschadiging en sterkte van het materiaal. Het wordt zowel als verwarming toegepast als als onafhankelijke bouwstenen. Verkreeg wijdverspreid in de rol van materiaal voor frame-shield gebouwen.

                  De moderne markt voor anorganische isolatiematerialen is wat breder:

                   geëxpandeerd polystyreen

                   Er zijn 2 bekende modificaties - schuim (anders schuim) en geëxtrudeerd. Het is een set van gecombineerde bubbels gevuld met lucht.Materiaal dat wordt onderworpen aan extrusie verschilt daarin dat elke luchtholte wordt geïsoleerd van de volgende.

                   Polyfoam is geschikt voor externe en interne opwarming, gekenmerkt door hoge warmte-isolerende indicatoren. Het is niet dampdoorlatend en daarom is een betrouwbare dampremmende laag vereist. Het is vermeldenswaard de lage vochtbestendigheid van het schuim, wat de installatie van hydraulische bescherming verplicht maakt.

                   Over het algemeen is het materiaal betaalbaar, licht van gewicht, eenvoudig te knippen en te monteren (vastgelijmd). Voor de behoeften van de koper worden platen van materiaal in verschillende groottes en diktes vervaardigd. De laatste heeft direct invloed op de thermische geleidbaarheid.

                   Op het eerste gezicht is het schuim een ​​waardige optie-isolatie. Houd er echter rekening mee dat het tijdens de werking toxisch styreen afgeeft. De gevaarlijkste - het materiaal is vatbaar voor verbranding. Bovendien bedekt het vuur snel het schuim, in het proces van toenemende temperaturen zijn gevaarlijk voor verbindingen van menselijke gezondheid. Dit heeft geleid tot een verbod op het gebruik van polystyreen voor de decoratie van woningen in sommige Europese landen.

                   Polyfoam verschilt qua duurzaamheid niet van elkaar.Al 5-7 jaar na het gebruik ervan worden destructieve veranderingen in de structuur gevonden - scheuren en gaatjes verschijnen. Natuurlijk veroorzaakt zelfs kleine schade aanzienlijk warmteverlies.

                   Ten slotte is dit materiaal erg geliefd bij muizen - ze knabbelen het, wat ook niet bijdraagt ​​aan langdurig gebruik.

                   Geëxtrudeerd polystyreen is een verbeterde versie van het schuim. En hoewel de thermische geleidbaarheid iets hoger is, toont het materiaal de beste indicatoren voor waterbestendigheid en brandwerendheid.

                   Polyurethaanschuim

                   Het warmte-isolerende materiaal wordt op het oppervlak gesproeid. Het heeft de beste thermische prestaties, dankzij de installatiemethode vormt het een uniforme hermetische laag op het oppervlak, vult het alle scheuren en naden. Dit wordt een garantie voor de afwezigheid van "koude bruggen".

                   Tijdens het sproeien geeft het materiaal toxische componenten af, daarom wordt het alleen in een beschermende pak en gasmasker aangebracht. Terwijl het stolt, verdampen de toxinen, zodat het materiaal tijdens de operatie een volledige milieuveiligheid vertoont.

                   Een ander voordeel is de onbrandbaarheid, zelfs onder invloed van hoge temperaturen geeft het materiaal geen gevaarlijke verbindingen af.

                   Tot de nadelen behoren lage damppermeabiliteitswaarden, daarom wordt het materiaal zelfs niet aanbevolen om op houten ondergronden te worden aangebracht.

                   Door deze applicatiemethode is het niet mogelijk om een ​​perfect vlak oppervlak te bekomen, zodat het gebruik van contactafwerking (schilderen, gips) bijna altijd is uitgesloten. Afstemming (zoals het verwijderen van een laag polyurethaanschuim) is een vrij ingewikkeld en tijdrovend proces. De oplossing zal het gebruik van opgezette structuren zijn.

                   penofol

                   Universele isolatie op basis van polyethyleenschuim. Luchtkamers waaruit materiaal wordt gevormd, verschaffen een lage thermische geleidbaarheid. Het belangrijkste verschil tussen penofol is de aanwezigheid van een folielaag aan één kant, die tot 97% van de thermische energie reflecteert, terwijl deze niet opwarmt.

                   Behalve de hoge waarden van thermische isolatie, demonstreert het geluidsisolatie-eigenschappen. Ten slotte vereist het geen gebruik van dampremmende en waterdichte coatings, het is eenvoudig te installeren.

                   Van de nadelen - de hogere kosten, maar het wordt genivelleerd door indrukwekkende indicatoren van hittebestendigheid van het product. Het gebruik ervan zorgt voor een derde om de verwarmingskosten te verlagen.

                   Ondanks de sterkte van het materiaal, is het niet de bedoeling om het op het behang te plakken of pleister aan te brengen. Penofol is niet bestand tegen de belasting en instorting, dus de ermee behandelde wanden zijn afgesloten met gipsplaat. Er wordt afgemaakt. Het kan als verwarming dienen, niet alleen voor de wanden, maar ook voor het plafond en de vloer.

                   Penofol is een uitstekend substraat voor de meeste vloerbedekkingen, evenals een vloerverwarmingssysteem.

                   Vezelplaatplaten

                   Het is een op hout gebaseerde plaat, gebonden met een cementsamenstelling. Meestal gebruikt voor buitendecoratie, kan fungeren als een onafhankelijk bouwmateriaal.

                   Ze worden gekenmerkt door warmte en geluidsisolerende eigenschappen, maar ze hebben een aanzienlijk gewicht (noodzakelijkerwijs de fundering en ondersteunende structuren versterken), evenals een lichte vochtbestendigheid.

                   Vloeibare keramische isolatie

                   Relatief nieuw isolatiemateriaal. Extern lijkt het op acrylverf (ook toegepast, trouwens), die geëvacueerde bellen bevat. Dankzij hen wordt het warmte-isolerende effect mogelijk (volgens de fabrikanten vervangt een laag van 1 mm metselwerk met een dikte van anderhalve baksteen).

                   Keramische isolatie vereist geen volgende afwerkingslaag en is goed bestand tegen de functie van afwerkingsmateriaal. Het wordt hoofdzakelijk binnenshuis gebruikt, omdat het het bruikbare gebied niet wegneemt.

                   De vochtbestendige laag verlengt de levensduur van de coating en maakt het mogelijk om hem nat te reinigen. Het materiaal is brandwerend, niet-ontvlambaar en voorkomt bovendien de verspreiding van de vlam.

                   Isolatie van minerale wol

                   Dit soort isolatie onderscheidt zich door een vezelachtige structuur - het materiaal is een willekeurig gerangschikte vezel. Tussen de laatste luchtbellen hopen zich op, waarvan de aanwezigheid een warmte-isolerend effect heeft.

                   Verkrijgbaar in de vorm van matten, rollen, vellen. Door het vermogen om gemakkelijk te herstellen en zijn vorm te behouden, is het materiaal eenvoudig te transporteren en op te slaan. - het rolt op in rollen en is verpakt in compacte dozen, en dan neemt het gemakkelijk een bepaalde vorm en afmeting aan. Velmateriaal is meestal dunner dan andere opties.

                   Als gevelbekleding worden vaak tegels, wandpanelen, gevelbekleding, beplating voor buitenbekleding en wandbekleding of gipsplaat (als bekleding) voor binnengebruik gebruikt.

                   Tijdens het werk is het noodzakelijk om te zorgen voor de aanwezigheid van een gasmasker. Tijdens de installatie worden deeltjes materiaal in de lucht gelicht. Eenmaal in de longen irriteren ze de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen.

                   Afhankelijk van de gebruikte grondstoffen zijn er 3 soorten minerale wol - op basis van slakken, glas en basaltvezels.

                   Het eerste type isolatie heeft een hoge thermische geleidbaarheid en het vermogen om vocht te absorberen, het is brandbaar en van korte duur en wordt daarom zelden gebruikt voor isolatie.

                   Glasvezel toont de beste thermische isolatie-eigenschappen, de brandtemperatuur is 500 graden. Het materiaal brandt niet, maar daalt in volumes onder invloed van temperaturen boven de aangegeven waarden.

                   Het materiaal over de beschrijving van gebruikers van biostacks heeft een betaalbare prijs. Vanwege de elasticiteit is het geschikt voor het afwerken van gebouwen en structuren met complexe vormen en configuraties. Een van de nadelen is een lage waterbestendigheid (hoogwaardige waterafdichting is vereist), het vermogen om toxische verbindingen af ​​te geven (hierdoor wordt het voornamelijk gebruikt voor externe isolatie of vereist het een betrouwbare bescherming).

                   Dunne en lange glaswolvezels steken onder de huid en veroorzaken irritatie.Ten slotte krimpt glaswol met een amorfe component (glas) in de samenstelling ervan, en wordt deze geleidelijk dunner tijdens de werking, wat een afname van de thermische isolatie-eigenschappen veroorzaakt.

                   Basaltwol wordt verkregen door het smelten van gesteenten (basalt, dolomiet). Vezels worden gewonnen uit halfvloeibare grondstoffen, die vervolgens worden onderworpen aan persen en kortdurende verwarming. Het resultaat is een duurzame, dampdoorlatende isolatie met een laag warmtegeleidingsvermogen.

                   Steenwol wordt behandeld met speciale impregnaties, waardoor het bestand is tegen vocht. Het is een milieuvriendelijk, onbrandbaar materiaal met een groot bereik.

                   Warm gips

                   Gips- en afwerkingsmengsel, dat deeltjes van dergelijke isolerende materialen bevat, zoals perliet, vermiculiet.

                   Het heeft een goede hechting, vult scheuren en gewrichten, neemt een bepaalde vorm aan. Het voert twee functies tegelijkertijd uit: isolerend en decoratief. Afhankelijk van de plaats van gebruik, kan het op cement (voor buitendecoratie) of pleister (voor binnenhuisarchitectuur) basissen zijn.

                   Schuimglas

                   De basis van het materiaal is glas gerecycleerde materialen, onderworpen aan bakken in ovens op hoge temperatuur naar de staat van sinteren.Het resultaat is een verwarmingstoestel dat wordt gekenmerkt door vochtbestendigheid, hoge brandveiligheid en biostabiliteit.

                   Het bezit van recordsterkte-indicators tussen andere verhitters, het materiaal wordt gemakkelijk gesneden, gemonteerd en gepleisterd. Formulier vrijgeven - blokken.

                   vermiculiet

                   Het is een vrij stromende isolatie op natuurlijke basis (behandelde gesteenten - mica). Verschillen in brandwerendheid (smeltpunt - niet minder dan 1000 graden), dampdoorlatendheid en vochtbestendigheid, worden niet vervormd en neigen niet tijdens de werking. Zelfs als het nat is, kan 15% zijn isolerende eigenschappen behouden.

                   Het is opgevuld in interwallruimten of op vlakke oppervlakken (bijvoorbeeld een zolder) voor thermische isolatie. Gezien de hoge kosten van vermiculiet, zal deze isolatiemethode niet goedkoop zijn, dus het kan vaak worden gevonden in de samenstelling van warm pleisterwerk. Het is dus mogelijk om de kosten van grondstoffen voor thermische isolatie te verlagen, maar niet om de briljante technische eigenschappen van het materiaal te verliezen.

                    Uitgebreide klei

                    Bekend sinds de oudheid, losse isolatie. Het is gebaseerd op speciale klei, die wordt gesinterd tijdens het roosteren op hoge temperatuur.Het resultaat is extreem lichte "kiezels" (evenals grind en zand) met hoge thermische isolatie-eigenschappen. Het materiaal is niet vervormd, het is biostabiel, maar extreem hygroscopisch.

                     Piepschuimkorrels

                     Dezelfde luchtcapsules die de basis vormen van polystyreenschuimplaten. Het is waar dat ze hier niet aan elkaar worden vastgemaakt en in tassen worden afgeleverd. Ze hebben dezelfde kenmerken als polystyreenschuimplaten - lage thermische geleidbaarheid, laag gewicht, hoog brandgevaar, gebrek aan dampdoorlatendheid.

                      Isolatiemateriaal mag niet in de lege ruimtes in slaap vallen en met een compressor besproeien. Dit is de enige manier om de dichtheid van het materiaal te vergroten en daarom het isolerend vermogen te vergroten.

                      Penoizol

                      Extern lijkt op kleine vlokken (het materiaal heeft een kleinere fractie vergeleken met de geëxpandeerde polystyreenkorrels, zachter). De basis is natuurlijke harsen. De belangrijkste voordelen zijn lage thermische geleidbaarheid, vochtbestendigheid en dampdoorlatendheid, brandwerendheid. Meestal gebruikt voor wanden en vloeren, die worden besproeid met speciale apparatuur.

                      fabrikanten

                      Tegenwoordig heeft de markt een groot aantal isolatiematerialen. Het selecteren van de beste producten is niet eenvoudig, vooral als u helemaal niet bekend bent met de aangeboden merken.

                      Er zijn echter fabrikanten waarvan de producten a priori van hoge kwaliteit zijn. Onder deze - de Deense fabrikant van steenwol steenwol. De productlijn is vrij breed - een verscheidenheid aan materialen met verschillende vormen van release, afmetingen en dichtheid. De meest populaire is wol van 10 cm voor buitendecoratie.

                      Een van de beroemdste lijnen:

                      • "Light Batts" - materiaal voor het verwarmen van privé-huizen gemaakt van hout;
                      • "Light Batts Scandik" - materiaal voor het verwarmen van particuliere huizen gemaakt van steen, beton, bakstenen;
                      • "Acustik Batts" - materiaal met verbeterde geluidsisolatieprestaties, gebruikt voor de isolatie van administratieve gebouwen, winkel- en amusementsfaciliteiten, industriële faciliteiten.

                      De rating van producenten van minerale wol materialen wordt ook altijd geleid door het Franse bedrijf Isover. In de productlijn vindt u een tamelijk stijf materiaal, gestapeld op vlakke horizontale oppervlakken en vereist geen bevestigingsmiddelen, evenals tweedelige gevel-analogen.Universele isolatie, opties voor schuine daken, evenals matten met verbeterde geluidsisolerende eigenschappen zijn gewild.

                      De meeste producten worden geleverd in rollen van 7 en 14 meter, waarvan de dikte 5-10 cm is.

                      Upscale warmte, en in combinatie worden de geluiddichte materialen geproduceerd onder de merknaam Ursa. Te koop kunt u de volgende soorten isolatie vinden:

                      • "Ursa Geo" een reeks matten en rollen van verschillende stijfheid voor thermische isolatie van alle delen van het huis, inclusief kelder- en zolderkamers;
                      • "Ursa Tetra" - platen gekenmerkt door hoge sterkte en de aanwezigheid van aanvullende hydrofobe impregnering;
                      • "Ursa PureOne" - zacht glasvezel, acryl werkt als een bindmiddel. Vanwege de milieuvriendelijkheid van het materiaal, is het geschikt voor gebruik in een ziekenhuis en kinderopvang;
                      • "Ursa XPS" is een polystyreen platen met verhoogde stijfheid.

                      De bekende Duitse kwaliteit wordt gedemonstreerd door in Duitsland gemaakte Knauf-producten. Alle variëteit aan gefabriceerde producten kan worden toegeschreven aan een van de series - "Knauf Insulation" (materialen voor professionele isolatie van residentiële gebouwen met meerdere verdiepingen, ziekenhuizen, administratieve instellingen) of "Heat Knauf" (isolatiematerialen voor particuliere huizen).

                      Een uitstekende oplossing voor de organisatie van de geventileerde gevel zijn merkisolatie Izovol. De platen hebben voldoende stijfheid om de lasten te weerstaan, hebben een waterbestendige impregnering, extra versterkt met glasvezel. De meest populaire zijn de volgende productlijnen:

                      • algemene technische isolatie (universele isolatie voor zolder en dak, muren, vloer);
                      • technologische cilinders en matten met een vochtbestendige folielaag voor pijpisolatie;
                      • plaatisolatie voor de vervaardiging van sandwichpanelen;
                      • isolatiematten met verbeterde geluidsisolatieprestaties.

                      De toonaangevende binnenlandse fabrikant van kachels is het bedrijf TekhnoNIKOL. De belangrijkste productierichting is de productie van basaltwol en polystyreen isolatie. Het materiaal is niet vervormd, het is bestand tegen zware belastingen en heeft verbeterde geluidsisolerende eigenschappen.

                      Afhankelijk van het type producten varieert de dichtheid en thermische geleidbaarheid van het materiaal. Er zijn de volgende soorten producten "TechnoNIKOL":

                      • "Roklayt" - platen met verbeterde sterkte-eigenschappen en bestemd voor de isolatie van een woonhuis;
                      • "Tehnoblok" - materiaal geschikt voor de installatie van gevels, fungeert zowel als een structureel element en isolatie;
                      • "Teploroll" - matten langwerpige rechthoekige vorm met een verlaagd gehalte aan fenol in de samenstelling;
                      • "Tehnoakustik" - een warmte-isolator met verbeterde geluidsisolatie (reduceert geluid tot 60 dB), gebruikt voor geluidsisolatie van kantoren, entertainmentbedrijven.

                       Het Wit-Russische bedrijf Beltep neemt een waardige plaats in bij de beoordeling van fabrikanten van materialen voor verwarmingstoestellen. Producten die slechts in geringe mate inferieur zijn aan Europese tegenhangers, maar die betaalbaarder zijn. Tot de voordelen behoren speciale hydrofobe impregnering, verbeterde geluidisolerende eigenschappen.

                       Als u op zoek bent naar kwalitatief hoogwaardig en relatief veilig vanuit het oogpunt van polystyreen met milieuschuim, moet u letten op de producten van het merk "Evropleks". In de opstelling van de fabrikant - zowel geschuimd als geëxtrudeerd polystyreenschuim. De dichtheid van het materiaal varieert van 30 tot 45 kg / m³, afhankelijk van het type product.

                       De keuze van de koper verschillende formaatopties. Dus, de lengte van de producten kan 240, 180 en 120 cm, breedte - 50 of 60 cm zijn,dikte - 3-5 cm.

                       Geëxtrudeerd polystyreenschuim onderscheidt zich ook door zijn grote sterkte en verbeterde waterbestendigheid. "Penoplex". De uitgevoerde experimenten demonstreren de koude weerstand van het materiaal. Zelfs na 1000 vries / dooicycli wordt de thermische efficiëntie van het materiaal met niet meer dan 5% verminderd.

                       Zoals bekend is penostolerol de goedkoopste isolatie, en aangezien beide bedrijven binnenlands zijn, kunnen we het hebben over aanzienlijke besparingen.

                       Hoe te kiezen?

                       Bij het kiezen van een warmte-isolerend materiaal, is het belangrijk om te focussen op het materiaal waaruit de wanden of andere oppervlakken zijn geïsoleerd.

                       • Voor houten wanden is cellulose-isolatie, glasvezel of steenwol verwant aan het. Toegegeven, je moet het waterdichtingssysteem zorgvuldig overwegen. Nauwe interlock-openingen helpen bij jute. Vezelcementplaten of arbolitblokken kunnen worden gebruikt voor frameschermstructuren, die zullen dienen als structurele elementen van de wanden. Daartussen kunt u bulkisolatie (geëxpandeerde klei, ecowool) invullen.
                       • Schuimisolatie en minerale wol zijn goed geschikt voor buitenisolatie.Wanneer dergelijke gebouwen worden geconfronteerd met baksteen, is het toegestaan ​​om geëxpandeerde klei, perliet en ecowool tussen de gevel en de hoofdmuur in te vullen. Het is bewezen polyurethaanschuim.
                       • Minerale wol kachels worden traditioneel gebruikt voor de interne isolatie van bakstenen gebouwen, die zijn genaaid met gipsplaat.
                       • Betere oppervlakken met de slechtste isolatieprestaties worden aanbevolen om aan beide zijden te worden geïsoleerd - extern en intern. Voor buitenisolatie is het beter om een ​​geventileerd gevelsysteem te kiezen. Warm gips of scharnierende panelen, gevelbekleding zullen geschikt zijn als afwerkingsmaterialen. Kurkisolatie, een dunne laag geëxpandeerd polystyreen of minerale wol, versierd met gipsplaten, kan worden gebruikt voor interieurdecoratie.

                       Hoe te berekenen?

                       Verschillende kachels hebben verschillende diktes, terwijl het erg belangrijk is om de vereiste parameters van de kachel te berekenen voordat u een aankoop doet. Een te dunne laag isolatie is niet bestand tegen warmteverlies en veroorzaakt ook de verplaatsing van het "dauwpunt" in de kamer.

                       De overtollige laag zal niet alleen leiden tot een ongerechtvaardigde belasting van de dragende structuren en ongeschikte financiële kosten,maar het veroorzaakt ook een schending van de luchtvochtigheid in de kamer, een temperatuursyndroom tussen verschillende ruimtes.

                       Om de vereiste dikte van het materiaal te berekenen, is het noodzakelijk om de weerstandscoëfficiënt van alle gebruikte materialen vast te stellen (isolatie, waterbescherming, deklaag, enz.).

                       Een ander belangrijk punt is de definitie van het materiaal waaruit de muur is gemaakt, omdat dit ook rechtstreeks van invloed is op de dikte van de isolatie.

                       Gezien het soort materiaal van de muur, kunnen we conclusies trekken over de thermische geleidbaarheid en thermische eigenschappen. Deze karakteristieken zijn te vinden in SNIP 2-3-79.

                       De dichtheid van het warmte-isolerende materiaal kan verschillen, maar de meest gebruikte producten met een dichtheid in het bereik van 0,6-1000 kg / m kubus.

                       De meeste van de moderne high-rise gebouwen gebouwd van betonblokken, die het volgende heeft (belangrijk voor het berekenen van de dikte van de isolatie) indicatoren:

                       • GOSOP (berekend in aantal dagen tijdens het stookseizoen) - 6000.
                       • Bestand tegen warmteoverdracht - van 3,5 S / m kV. / W (muren), vanaf 6 S / m kV. / W (plafond).

                        De indicatoren van de warmteoverdrachtsweerstand voor wanden en plafonds op de overeenkomstige parameters brengen (3,5 en 6 S / m kV./ W) Het is noodzakelijk om de formules te gebruiken:

                        • muren: R = 3,5-R wanden;
                        • plafond: R = 6-R plafond.

                        Nadat het verschil is gevonden, is het mogelijk om de vereiste dikte van de isolatie te berekenen. Dit helpt de formule p = R * k, waarbij p de gewenste maat voor de dikte is, k is de thermische geleidingscoëfficiënt van de gebruikte isolatie. Als het geen rond (integer) getal is, moet het worden afgerond.

                        Experts adviseren om een ​​isolatielaag van 10 cm te gebruiken bij het kiezen van schuimpolystyreen of minerale wol.

                        Als onafhankelijke berekeningen door de formules u nogal gecompliceerd lijken, kunt u speciale rekenmachines gebruiken. Ze houden rekening met alle belangrijke telcriteria. De gebruiker hoeft alleen de vereiste velden in te vullen.

                        Het is het beste om de rekenmachines te gebruiken die zijn gemaakt door gerenommeerde fabrikanten van thermische isolatiematerialen. Een van de meest nauwkeurige is dus een rekenmachine die is ontwikkeld door het merk Rockwool.

                        Toepassingstips

                        • Moderne minerale wol isolatie geleverd op rollen, matten en platen. De laatste 2 leveringsopties hebben de voorkeur, omdat ze gemakkelijker passen zonder gaten en scheuren te vormen.
                        • Zorg er bij het installeren van plaatverwarmers voor dat hun breedte 1,5 - 2 cm langer is dan de afstand tussen de profielen van het subsysteem. Anders blijft er een opening tussen de warmte-isolator en het profiel, die het risico loopt een 'koude brug' te worden.
                        • Opwarming, die zal worden voorafgegaan door diagnostiek, zal veel effectiever en efficiënter zijn. Gebruik een warmtebeeldcamera om het uit te voeren om de belangrijkste gebieden van "lekkage" van warmte te identificeren. Deze aanbeveling wordt vooral relevant bij het isoleren van de interne delen van de constructie.
                        • Nadat de belangrijkste punten van warmteverlies zijn geïdentificeerd (dit zijn meestal de hoeken van gebouwen, de vloer of het plafond op de eerste en laatste verdieping, de eindmuren), soms is het voldoende om ze alleen te isoleren om de optimale temperatuur in de kamer te bereiken.
                        • Ongeacht de isolatiemethode en het gebruikte materiaal, moet het oppervlak zorgvuldig worden voorbereid - het moet glad en schoon zijn. Alle bestaande voegen en scheuren moeten worden afgedicht met cementmortel, onregelmatigheden afstoten, communicatie-elementen verwijderen.
                        • De laatste fase van de voorbereidende werkzaamheden is het aanbrengen van een primer in 2-3 lagen. Het geeft een antiseptisch effect en verbetert de hechting van oppervlakken.
                        • Wanneer u metalen profielen gebruikt, moet u ervoor zorgen dat ze een corrosiebestendige coating hebben. Houtlippen voor het frame worden ook behandeld met brandvertragers en waterafstotende middelen.
                        • Minerale en vilten kachels zijn gestapeld in verschillende lagen. Het samenvallen van de verbindingen tussen de lagen van verschillende lagen is onaanvaardbaar.
                        • Het merendeel van de gelijmde isolatie (schuimpolystyreen, minerale wol) heeft extra bevestigingspluggen nodig. De laatste zijn gemonteerd in het midden van de isolerende plaat, evenals op 2-3 punten langs de randen.
                        • Ondanks de gelijkenis van vloeibaar keramiek met verf, is het onmogelijk om het toe te passen met een spuitpistool en vergelijkbare apparaten. Het is dus mogelijk om de keramische schaal te beschadigen en daarom de samenstelling van de isolerende eigenschappen te ontnemen. Het is juister om het mengsel met een kwast of roller aan te brengen.
                        • Geef indien nodig het behandelde oppervlak een bepaalde tint keramische isolatie die kan worden verdund met acrylverf. Breng de compositie aan op 4-5 lagen, wachtend op het drogen van elk van de coatings.
                        • Fixatie van de kurklaag kan alleen op ideaal gladde oppervlakken worden uitgevoerd, anders ontstaat er een "koude brug" in de ruimte tussen de coating en de muur en condenswater.Als het onmogelijk is om de muren te effenen door te bepleisteren, wordt een doorlopend gipsplaatframe gemonteerd waarop de kurk wordt gelijmd. Speciale lijm is noodzakelijk voor de bevestiging.

                        Bij het gebruik van schuim is het belangrijk om het oppervlak van de muren grondig te reinigen van sporen van oude verf, oplosmiddelen. Het is belangrijk om contactisolatie uit te sluiten met benzine en aceton, omdat ze polystyreenschuim oplossen.

                        Elk deel van het gebouw heeft "zijn" isolatie nodig.

                        • Voor een schuin dak Basaltplaten met hoge dichtheid worden aanbevolen. U kunt ook polystyreenschuimplaten gebruiken, maar in dit geval is het belangrijk om hoogwaardige ventilatie te bieden. Als de snelheid van installatie belangrijk is, spray polyurethaanschuim, een goedkopere optie is ecowool. De dikte van de laag is meestal 100 mm.
                        • Voor onverwarmde loft het is mogelijk om geëxpandeerde klei of andere bulkmaterialen te gebruiken. Een meer betaalbare optie is droog zaagsel gemengd met gebluste kalk in de verhouding van 8: 2. Perlietkorrels, ecowool of plaatisolatie zullen ook werken. De laagdikte bij gebruik van bulkmaterialen moet minstens 200 mm zijn, 100 mm is voldoende voor plaatisolatie.
                        • Wandisolatie vaak geproduceerd door schuim, minerale wol, polyurethaanschuimspray of ecowool. Ze moeten worden gekozen op basis van de kenmerken van de structuur en hun eigen financiële mogelijkheden. Het meest betaalbaar is het schuim, de duurdere opties - minerale wol en polyurethaanschuim.
                        • Vloerisolatie - de vraag is meerwaardig. In een huis met een lage ondervloer is het logischer om met bulkmaterialen thermische isolatie op de grond uit te voeren. Uitgebreid polystyreen is geschikt voor een betonnen dekvloer, als de hoogte van de plafonds dit toelaat, kunt u geëxpandeerde klei vullen (50 mm laagdikte is voldoende voor isolatie met geëxpandeerd polystyreen, terwijl ten minste 200 mm wordt gebruikt met geëxpandeerde klei). Als een isolatie tussen de vertragingen, zal elk materiaal doen. De technologie is vergelijkbaar met de thermische isolatie van de zolder.
                        • Voor fundering en plint toepasbaar polyurethaanschuim en polystyreenschuim. Een belangrijke nuance - beide materialen worden vernietigd onder invloed van zonlicht, waarmee rekening moet worden gehouden bij het verwarmen van de kelder.

                        Meer informatie over de populairste isolatie voor het bouwen van een huis vindt u in de volgende video.

                        Comments
                         auteur
                        Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

                        Inkomhal

                        Woonkamer

                        slaapkamer