Knauf-isolatoren: Types en subtiliteiten van toepassing

Verwarmers Knauf zijn de belichaming van de hoogste Duitse kwaliteit en duurzaamheid. De fabrikant produceert minerale wol en polystyreen isolatie voor de isolatie van verschillende objecten en bouwplaatsen.

Speciale functies

Knauf werd in 1932 gesticht door de gebroeders Knauf in Duitsland. Aanvankelijk was de hoofdactiviteit de productie van gipspleistermengsels. In de loop van de tijd is het bereik steeds diverser geworden. In 1947 werd in Beieren een fabriek voor de productie van gipsmengsels geopend en in 1958 begon de productie van gipsplaten.

Sinds de jaren 1970 heeft het bedrijf zijn activiteiten aanzienlijk uitgebreid.Eerst verschijnen op cement gebaseerde bouwmengsels, vervolgens bouwchemicaliën, dan structurele onderdelen en warmte-isolatiematerialen op basis van polystyreen en minerale wol.

Producten verschenen op de binnenlandse markt in 1993, en 10 jaar later verschenen de eerste Knauf-fabrieken in Rusland. Tegenwoordig zijn ze te vinden in St. Petersburg, Kungur, Chelyabinsk en andere steden.

Fundamentele parameters

Het is logisch om de Knauf-isolatie te beoordelen aan de hand van de belangrijkste criteria voor alle isolatiematerialen:

 • Thermische geleidbaarheid. Afhankelijk van de hoeveelheid warmte die het materiaal geleidt, wordt de warmte-efficiëntie bepaald. Met andere woorden, isolatie moet de laagst mogelijke thermische geleidbaarheid hebben. Producten van het merk in kwestie hebben een thermische geleidbaarheid in het bereik van 0,31 ÷ 0,42 W / m × C, waardoor ze als effectieve isolatoren kunnen worden beschouwd. Zo kan een polystyreenschuimplaat met een dikte van 12 mm worden vergeleken in zijn warmte-isolerende eigenschappen met het thermisch rendement van metselwerk met een dikte van 450 mm of een betonnen wand met een dikte van 2100 mm.
 • Dampdoorlaatbaarheid. Het vermogen van een materiaal om vochtdamp te voeren, waardoor wordt voorkomen dat ze worden omgezet in waterdruppels en bevochtigingsmuren of afwerkingsmaterialen. Indicatoren - in het bereik van 0,02 ÷ 0,03 mg / (m × h × Pa).Polystyreenplaten hebben de laagste snelheid, dat wil zeggen zijn in feite niet-permeabel. Daarentegen wordt minerale wol gekenmerkt door een zeer goede damppermeabiliteit. Dit maakt het de optimale (en vrijwel de enige) isolatie voor houten oppervlakken.
     • Vochtbestendigheid. De beste indicatoren voor vochtbestendigheid zijn polystyreenplaten. Ze nemen geen vocht op. Mineraal-katoenen isolatiematerialen zijn bang voor water, dus bij de installatie ervan moet de aanwezigheid van een waterdichtingslaag worden overwogen. De fabrikant gebruikt een speciale technologie - het behandelt minerale wol met hydrofobe verbindingen, wat de vochtbestendigheid enigszins verhoogt. Als we glaswol en basaltisolatie vergelijken, is de eerste minder bestand tegen vocht.
     • Druksterkte, weerstand tegen vervorming. Beide soorten materiaal zijn geschikt voor het laden van oppervlakken, bestand tegen vervorming. Minerale wol kan op rollen worden geproduceerd en in compacte dozen worden geplaatst, maar na verwijdering neemt het zijn oorspronkelijke vorm aan, geen plooien op het oppervlak.
     • biologische stabiliteit. Styrofoam verliest in dit opzicht minerale wol - het trekt knaagdieren aan.
     • Brandwerendheid. Minerale wol is een niet-brandbaar materiaal, wat niet gezegd kan worden over geëxpandeerd polystyreen.

        Onder andere kenmerken, duurzaamheid (levensduur van minerale wol is tot 50 jaar, polystyreenschuimplaten zijn half zo lang), geluidisolerende eigenschappen (minerale wol is ook geschikt voor geluidsisolatie), kosten (steenwol heeft hogere kosten).

        Het materiaal heeft een andere vorm van afgifte (platen, matten, rollen voor minerale wol, platen voor geëxpandeerd polystyreen), evenals verschillende afmetingen. Standaardafmetingen: plaatbreedte - 1000 mm, lengte - 1000-1200 mm, breedte - van 20 tot 150 mm. De meest populaire zijn producten met een dikte van 50 mm en 100 mm.

         Wat doen ze?

         De belangrijkste soorten isolatie die in de Knauf-fabrieken worden geproduceerd, zijn minerale wol en polystyreenschuim.

         De basis van polystyreenschuimmaterialen zijn luchtbellen ingekapseld in polystyreenschuimbasis. Vervolgens wordt het materiaal onderworpen aan extrusie om de prestatie te verbeteren.

         Glasvezel is een filament van gesmolten anorganisch glas met de toevoeging van zand, kalksteen, dolomiet en andere componenten.

         Steenwol bestaat uit vezels die uit rotsen zijn geproduceerd.Ze worden onderworpen aan verwerking bij hoge temperatuur, waarna de draden worden getrokken uit halfvloeibare grondstoffen. Ze worden tot lagen gevormd en verder verwerkt met hete stoom, waarna ze worden geperst.

         types

         Afhankelijk van het productiemateriaal kunnen Knauf-producten worden geëxpandeerd polystyreen en minerale wol. Minerale wol, op zijn beurt, is verdeeld in basalt en glas.

         Als de classificatie gebaseerd is op de vorm van vrijgave van producten, zijn er gerolde, plaatmaterialen en ook matten. Minvatu in een rol handig op horizontale oppervlakken gelegd. Platen in vergelijking met matten hebben een grotere elasticiteit en een lager soortelijk gewicht.

         Afhankelijk van de installatiemethode is het mogelijk om onderscheid te maken tussen isolatiematerialen voor die welke aan de basis zijn gelijmd en die voor het bevestigen van welke framestructuren worden verschaft.

         Ten slotte zijn de materialen, afhankelijk van het werkingsgebied, onderverdeeld in 2 grote groepen:

         • voor interne isolatie;
         • voor isolatie van buiten.

          In elke groep is er een meer subtiele differentiatie - materialen voor muren, vloer, plafond. Externe opwarming is een thermische isolatie aan de voorkant, opwarming van een dak, sokkel, kelder, overlappingen tussen de vloeren.Daarom heeft de gevel een speciale isolatie nodig, het dakmateriaal kan ook variëren (voor hellende, platte daken, enz.).

          Gevelisolatieproducten worden vervaardigd onder een geventileerde en niet-geventileerde gevel, onder gips of gemonteerde systemen.

          Merkserie

          De meest populaire zijn de volgende Knauf-productseries:

           «Therm»

           Polystyreenschuim isolatie die een speciale behandeling heeft, waardoor een verbetering van de technische eigenschappen van het materiaal wordt bereikt. Het wordt gekenmerkt door veelzijdigheid van gebruik (geschikt voor isolatie van industriële en privéfaciliteiten), kan worden gebruikt op belaste oppervlakken tot aan bestrating op de weg.

           Het materiaal is gebaseerd op geschuimd geëxtrudeerd polystyreenschuim. Het voordeel van het materiaal is een aanzienlijke vermindering van de toxiciteit van het product, wat wordt bereikt door enkele van de gevaarlijke componenten van de samenstelling te vervangen door volledig veilige (maar duurdere) componenten. Chloorbevattende, fenol- en aldehyde-verbindingen zijn afwezig in de producten.

           De warmtegeleidingscoëfficiënt van de platen varieert binnen 0,31 ÷ 0,42 W / m × C, en thermische geleidbaarheid - 0,02 ÷ 0,03 mg / (m × h × Pa), waterabsorptie - niet meer dan 2%.Het materiaal wordt gekenmerkt door een breed temperatuurbereik van de werking.

           In tegenstelling tot gebruikelijke polystyreen verwarmers, is het een licht brandbare, zelfdovende thermische isolator. Brandbaarheidsklasse - G1-G3.

           Afhankelijk van de toepassing worden de volgende onderscheiden. ondersoort "Heat Knauf" - "Dak" (materiaal voor het verwarmen van daken, zolder en vloerverwarming). Platen met het label "Dak" worden gebruikt om platte daken te isoleren "Roof NL" optimaal voor hellende structuren "Roof Light" geschikt voor thermische isolatie van plafonds van binnenuit.

           Voor de isolatie van muren geproduceerde platen "Knauf Therm Wall", voor gevels - "Knauf Therm Facade" (geschikt voor externe isolatie van muren, onder verschillende soorten gevels), voor de vloer - "Knauf Therm Floor" (bestand tegen hoge drukbelastingen, daarom worden ze niet alleen gebruikt voor vloerisolatie, maar ook voor vloeroppervlakken in garages, ze kunnen direct onder een betonnen dekvloer worden gebruikt).

           Het is vermeldenswaard dat de fabrikant een breed scala aan platen voor vloerisolatie produceert. Als de kamer geen grote belasting op de vloer heeft, kunt u geld besparen door te kopen "Knauf Therm-beton".

           Er is een speciale aanpassing voor het vloerverwarmingssysteem - "Knauf Therm Warm Floor". Deze platen hebben een speciaal reliëf, tussen de uitstekende delen van die buizen zijn geplaatst voor het organiseren van een verwarmde vloer.

           "Knauf Therm Compack" - dit is een soort platen, niet bedoeld voor grote ladingen, maar met een hogere dampdoorlatendheid, waardoor het materiaal kan worden gebruikt voor interne isolatie van ruimten.

           Robuuste platen hebben volledig tegenovergestelde eigenschappen. "Knauf Therm Perimeter 5 in 1"die zich ook onderscheiden door hun veelzijdigheid - geschikt voor stichtingen, vloeren, muren. Deze platen hebben de hoogste technische prestaties van alle andere producten van de fabrikant.

           Verbeterde sterkteprestaties dankzij de productietechnologie - het materiaal krijgt onmiddellijk de nodige afmetingen voordat het wordt geperst, het wordt niet gesneden uit kant-en-klare vellen. Dit op zijn beurt vermijdt beschadigde korrels.

           Voor het gemak van installatie heeft het materiaal een getrapte rand, waardoor een afgedicht monolithisch oppervlak wordt gevormd.

           "Warm Knauf"

           Minerale isolatie voor particuliere woningen. Verkrijgbaar in 2 versies - glaswol en basalt-analoog.Afhankelijk van de dichtheid kan het in verschillende delen van het huis worden gebruikt. Materialen zijn aangepast voor gebruik in woningen, hebben elasticiteit.

           De volgende wijzigingen worden onderscheiden:

           • "Warm Knauf House" - Universele isolatie voor particuliere huizen, waarin het hele jaar door wonen wordt geboden. Verkrijgbaar in 2 versies - 50 en 100 mm dik.
           • "Warm Knauf Cottage" - een verwarmer waarin de "drie in één" -benadering is geïmplementeerd. Het beschermt het huis tezelfdertijd tegen lawaai, interfereert met warmteverliezen en bezit de verhoogde indicatoren van vochtbestendigheid. Verkrijgbaar in rollen en platen, waarvan de dikte 50 mm is. Er is ook een soort "Cottage +" met een materiaaldikte van 100 mm. Geschikt voor scharnierende gevels en contactafwerkingen (bijvoorbeeld "Grunband" -pleister).
           • "Warm Knauf Cottage" - isolatie voor huisjes, tijdelijke gebouwen, zomerkeuken en andere objecten die worden gekenmerkt door seizoensgebonden (alleen tijdens het warme seizoen) gebruik. Formulier vrijgeven - 50 mm dikke rollen.

            Daarnaast is er een optie voor isolatie van het dak (heeft verbeterde vochtwerende eigenschappen), materiaal voor vloeren.

            Voor isolatie van houten gebouwen is er een speciale serie "Ecoroll" met een hoge damppermeabiliteit.

            "Knauf-isolatie"

            Wijziging "Isolatie" (in het verleden - "Heat Knauf Expert") is een steenvezelisolatie die is ontworpen voor professioneel gebruik. Het verschilt qua dichtheid, daarom is het voor elke sectie van een constructieobject mogelijk om de optimale soort materiaal te vinden.

            Kenmerk van producten is de verhoogde duurzaamheid en duurzaamheid. Vormvrijgave - platen en rollen.

            Er zijn verschillende modificaties van deze professionele basaltvezel:

            • "Knauf Facade" - beschikbaar in 2 vormen ("Thermo Plate 032" en "Thermo Plate 034"), geschikt voor geventileerde gevels, evenals een onderdeel van sandwichpanelen.
            • "Knauf Thermo Roll 040" - een verwarming op rollen voor vloeren met tussenvloeren en zolderverdiepingen, vloeren en alle horizontale oppervlakken die geen warmte-isolerende lading leveren.
            • "Acoustics" - materiaal in de vorm van platen en rollen, met verbeterde geluidsisolerende eigenschappen.
            • "Hellend dak" - platen en rollen voor hellende platen en zoldervloeren.
            • "Knauf NTV" - materiaal met verijdelde of fiberglas coating wordt gebruikt bij de organisatie van geventileerde gevels voor thermische isolatie van industriële installaties.
            • "Knauf LMF AluR" - matten met folielaag kunnen vanwege de ontwerpeigenschappen op oneffen oppervlakken worden gelegd.
            • "Knauf FKD" - platen met een grotere stijfheid, met een versterkend netwerk van glasvezel aan de buitenkant. Ze worden gebruikt als gevelisolatie voor gips, maar ook voor geluidsisolatie en bescherming tegen brand.
            • "Knauf WM 640/660 GG" - gewalste isolatie voor industrieel gebruik, met aan één zijde een versterking in de vorm van verzinkt gaas.

            Voors en tegens

            Het voordeel van het materiaal is de lage thermische geleidbaarheidcoëfficiënt.

            Als we praten over polystyreenschuimplaten, hebben ze goede indicatoren voor vochtbestendigheid. Omdat de isolatie geen vocht absorbeert, het is de beste optie voor thermische isolatie van de fundering en plint, evenals andere sites van objecten.

            Het brede toepassingsgebied is te wijten aan het lage gewicht van de materialen, zodat ze geen hoge belasting uitoefenen op de ondersteunende structuren van gebouwen. Bovendien betekent het lage gewicht van materialen lagere transportkosten.

            Polystyreen platen en minerale wol isolatie van hoge stijfheid hebben mechanische sterkte,daarom geschikt voor thermische isolatie van belastbare structuren.

            Het nadeel is de ontvlambaarheid van het materiaal op basis van polystyreenschuim. Ondanks de aanwezigheid van een speciale brandbehandeling, behoort het nog steeds tot brandbare materialen.. En als we het hebben over isolatie van minerale wol, dan is hun sterkte integendeel brandwerendheid. Het smeltpunt van steenwol is ongeveer 1000 graden, glaswol - 500 graden. Hiermee kunt u materiaalklasse NG (niet-brandbaar) toewijzen. Nog een plus - bij stijgende temperaturen geeft minerale wol geen toxische componenten af, wat niet het geval is met geëxpandeerd polystyreen.

            Ongetwijfeld kon de fabrikant de technische kenmerken van polystyreenplaten aanzienlijk verbeteren, maar het materiaal heeft nog steeds een lage damppermeabiliteit, chemisch instabiel, niet bestand tegen blootstelling aan UV-stralen en trekt knaagdieren aan. Als ten slotte, behalve isolatie, geluidsisolerende functies belangrijk zijn voor de gebruiker, dan is het de moeite waard om een ​​ander materiaal te kopen, bijvoorbeeld minerale wol.

            De natuurlijkheid van de componenten van minerale wolisolatie zorgt voor hun milieuvriendelijkheid.In termen van zijn thermische isolatie-eigenschappen, is hij niet minderwaardig aan polystyreenschuimplaten. Gebruikersfeedback suggereert dat de populariteit van steenwol, ondanks de hogere kosten, te danken is aan de combinatie van hoge warmte- en geluidsisolerende eigenschappen, bioproofheid en duurzaamheid in één materiaal.

            Van de minnen is het mogelijk om minder waterbestendigheid te onderscheiden, wat de organisatie van waterdichtheid, de noodzaak van een gasmasker en werkkleding vereist (vezels irriteren de slijmvliezen van de bovenste luchtwegen en glaswol penetreert de huid).

            Gebruikstips

            Bij het isoleren van een woonhuis en een huisje, wordt aanbevolen om gespecialiseerde materialen te combineren met producten uit dezelfde serie voor dakbedekking en vloeren.

            Bij het kiezen van een materiaal, is het belangrijk om de reikwijdte ervan te overwegen. De dikte van het materiaal hangt af van het werkingsgebied, de vereiste dikte van de thermische isolatie, het materiaal van de wanden en afwerkingsmaterialen.

            Beoordeling van Knauf-isolatie in de volgende video.

            Comments
             auteur
            Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

            Inkomhal

            Woonkamer

            slaapkamer