Warmte-isolerende cilinders: kenmerken en doel

 Warmte-isolerende cilinders: kenmerken en doel

Tot voor kort moesten alle pijpleidingen zorgvuldig worden geïsoleerd of begraven onder het vriesniveau van de grond. Dergelijke methoden waren tijdrovend en de isolatoren duurden niet lang. Voor de betere, is de situatie veranderd met de komst van isolerende cilinders voor buizen in de bouwmarkt.

Wat is het?

Warmte-isolerende cilinders zijn een verwarming voor water- en rioleringssystemen, gaspijpleidingen, verwarmingssystemen, enz. Uit de naam van het materiaal is duidelijk dat het een cilindrische vorm heeft en de functie vervult van het bevriezen van stalen en andere metalen, polyethyleen buizen. Het fungeert als een mantel voor leidingen, waardoor warmteverlies wordt voorkomen.

Vanwege het feit dat de cilinders tijdens de montage direct op de pijp of zijn sectie worden geplaatst, is het mogelijk om een ​​strakkere passing te bereiken, en derhalve een hogere mate van thermisch rendement.

  Het materiaal wordt gekenmerkt door veelzijdigheid van toepassing en kan zowel in civiele als in de huiselijke sfeer worden gebruikt voor open en ondergrondse pijpleidingen, evenals systemen waardoor oververhitte vloeistof wordt getransporteerd (temperatuur bereikt 600 ° C).

  Er zijn verschillende soorten cilinders, maar alle producten van dit type moeten aan de volgende vereisten voldoen:

  • lage thermische geleidbaarheid;
  • geluidsisolatie-eigenschappen, als we het hebben over buizen van grote diameter;
  • weersbestendigheid als het gaat om systemen op het aardoppervlak;
  • chemische inertie, weerstand tegen agressieve effecten;
  • vochtbestendigheid, dampdoorlatendheid, vorstbestendigheid.

  types

  Beschouw de hoofdsoort.

  • De meeste warmte-isolerende cilinders zijn gemaakt van minerale wolvoornamelijk steen. Rotsen (gabbro en diabaas), evenals additieven (carbonaatgesteenten) en een bindmiddel van organische oorsprong worden als basis gebruikt.In hun productie worden toegepaste technologieën toegepast, dat wil zeggen, de lagen worden gewikkeld. Dit zorgt voor een uniform warmtegeleidingsvermogen over het gehele oppervlak van de buis.
  • Een ander type cilinder zijn producten polyethyleen schuim. Extern zijn het buizen die over de hele lengte een langsdoorsnede aan één kant hebben. Standaardlengte - 2000 mm, diameter varieert van 18 tot 160 mm. Het is de grootte van de diameter die ten grondslag ligt aan de classificatie van producten van dit type.
  • Cilinders zien er heel anders uit. polystyreenschuim. Het zijn halfcilinders, shells genoemd. Elk van de helften heeft een punt en een groef, wanneer geïnstalleerd, zijn de helften iets versprongen, waarna het vergrendelmechanisme is verbonden. Totale afmetingen van polystyreen verwarmers: lengte - 2000 mm (soms zijn er producten met een lengte van 1500 mm), diameter - van 32 tot 530 mm, dikte - binnen 30-100 mm.
  • cilinders van polyurethaanschuim (PUF) - een voorbeeld van isolatie, die de hoogste technische kenmerken heeft. Ze zien er ook uit als cilinderhelften, waarvan de buitenzijde is voorzien van papier, folie of vezel van fiberglas.Dit biedt niet alleen de presentabele uitstraling van de producten, maar beschermt ook het oppervlak van de PUF tegen de schadelijke stralen van de zon, verhoogt de weerbestendigheid. Polyurethaanschuim "schaal" heeft ook een lengte van 2000 mm, met een diameter van 32-1220 mm en een dikte van 30-60 mm. De dichtheid van de verbindingshelften tijdens installatie wordt verzekerd door de aanwezigheid van een vouw en een groef op elk van hen.
  • Ten slotte zijn er zogenaamde perlitocement en keramische isolatie voor pijpen. Ze worden, net als verf en priming-composities, aangebracht op het oppervlak van de pijp. Dergelijke coatings op sterk gekromde oppervlakken zijn vooral in trek. Naast warmte-efficiëntie vertonen coatings een goede hechting, vochtbestendigheid en weersbestendigheid, laag gewicht.

   Afhankelijk van de aanwezigheid van de buitenlaag zijn de cilinders ongecoat en gecoat. Dit laatste kan een aluminiumfolielaag, een laag glasweefsel of gegalvaniseerde beschermende afdekkingen zijn.

   Relatief recent verscheen een ander type coating - de buitenkant, dat een glasvezelgaas is bedekt met een laag folie.

   kenmerken van

   • Qua dichtheid komen de cilinders overeen met dikke steenwolmatten. Soortelijk gewicht producten variëren van 150-200 kg / m3. Dit zorgt voor de nodige stijfheid van het materiaal en de sterkte voor mechanische belasting. Het is bestand tegen een verdeelde belasting van maximaal 700 kg / m².
   • Thermische geleidbaarheidscoëfficiënt vergelijkbaar met de warmtegeleidbaarheid van minerale wolisolatie en gelijk aan 0,037-0,046 W / m * K. Naast de isolerende eigenschappen zijn de cilinders geluiddichte eigenschappen. De geluidsabsorptiecoëfficiënt bereikt 95 dB (alle producten behalve polystyreenschuim).
   • Het materiaal houdt geen vocht vast tussen het oppervlak van de buis en de isolatie als gevolg van hoge dampdoorlatendheid (0,25 mg / m2 * h * Pa). Het resulterende condensaat wordt buiten de isolatie verwijderd, wat de leidingen beschermt tegen corrosie en schimmel door een hoge luchtvochtigheid.
   • Certificate of Compliance geeft dat aan wateropname cilinders moeten 1% zijn. Vocht op het oppervlak wordt niet geabsorbeerd door het materiaal, maar valt letterlijk door druppels op het oppervlak. Hoge vochtbestendigheid, op zijn beurt, zorgt ervoor dat de coating bestand is tegen lage temperaturen.Isolatie met minerale wol is gevoeliger voor vocht. Elke isolerende, weekende, verliest zijn isolerende eigenschappen. Als u cilinders van minerale wol gebruikt, moet u daarom zorgen voor een hoogwaardige waterdichtingslaag. Dakbedekkingsmateriaal kan over de cilinder worden gewikkeld, bitumineuze mastiek kan worden aangebracht of een waterdichtingsmembraan kan worden bevestigd.
   • Nog een voordeel - brandveiligheid cilinders voor pijpen van minerale wol, polyethyleenschuim en polyurethaanschuim. Het materiaal wordt als niet-brandbaar (NG) beschouwd of heeft klasse G1 (laag brandbare materialen), als we het hebben over producten die zijn gelamineerd met aluminiumfolie. Afhankelijk van het type heeft polystyreenschuim isolatie een klasse van indicatoren van G1 tot G4 (licht brandbaar - zeer brandbaar).
   • cilinders verschillen in weersbestendigheid en weerstand tegen hoge en lage temperaturen. Het thermische werkingsbereik van minerale wolcilinders is bijvoorbeeld -190 ... + 700 ° С, wat ze de beste optie maakt voor thermische isolatie van verwarmingsbuizen en schoorstenen. Maar analogen van geschuimd polystyreen zijn niet geschikt voor het verwarmen van pijpen, aangezien de temperatuur van hun gebruik -110 ... + 85 ° С is.Als het nodig is om ze te gebruiken op pijpen waarvan de temperatuur hoger is dan 85 ° C, wordt eerst een laag van minerale wol van 3 centimeter erop gewikkeld en wordt de "schaal" gefixeerd.

   afmeting

   De afmetingen van de cilinders worden bepaald door hun diameter. Dus, producten gemaakt van geëxpandeerd polyethyleen, waarvan de diameter begint bij 18 mm en eindigt op 160 mm, hebben de kleinste afmetingen. Mineraal-katoenen tegenhangers kunnen ook een kleine diameter van -18 mm hebben. Het bereik van de binnendiameter in dergelijke producten is echter groter - de maximale diameter is 1020 mm.

   Schuimpolystyreen en polyurethaan schuimcilinders worden gekenmerkt door iets grotere afmetingen. Hun minimale binnendiameter is 32 mm. De maximale afmetingen van de diameter van PPU-cilinders overtreffen dezelfde waarden van polystyreenanalogen.

   Kleine dimensionale veranderingen zijn te vinden binnen het bereik van individuele fabrikanten. Bovendien bieden bijna allemaal (met name Russische handelsmerken) de productie van cilinders om te bestellen volgens de grootte van de klant.

   accessoires

   Een set cilinders, naast een pijp (of "schaal"), bevat verschillende elementen,die het mogelijk maken om zulke moeilijke delen van de buis te isoleren als inzet, overgangen, bochten. Gebruik bochten voor isolatiebochten en bochten van pijpleidingen. Tees maken het mogelijk om verbindingen te isoleren die horizontaal en verticaal georiënteerd zijn.

   Voor meer betrouwbare bevestiging en goede pasvorm worden klemmen gebruikt. Randcompressiepijp wordt geleverd door het gebruik van pluggen.

   Overzicht fabrikanten

   • Het geniet het vertrouwen van klanten en ontvangt tot nu toe goede recensies van specialisten, merkproducten Knauf, URSA, Rockwool, ISOVER. Ondanks de hogere kosten in vergelijking met de materialen van sommige andere merken, zijn deze warmte-isolatoren veelgevraagd. Dit komt doordat de producten volledig voldoen aan de verklaarde technische kenmerken, een aantrekkelijk uiterlijk hebben van afgewerkte producten, zich onderscheidt door veiligheid en de beschikbaarheid van alle componenten, wat een eenvoudige en snelle installatie garandeert.
   • Onder binnenlandse fabrikanten, waarvan de producten niet inferieur zijn aan hun eigenschappen aan Europese tegenhangers, maar die een lagere kost hebben, stoten uit "TechnoNIKOL", "Isofate".
   • Toonaangevende positie van fabrikanten van isolatie voor buizen van polyethyleen schuim neemt het bedrijf "Energoflex".
   • Van schuim-polystyreen cilinders zijn producten van het merk veel gevraagd. "TIS".

   Hoe kiezen en berekenen?

   Elk type cilinder heeft zijn eigen toepassingsgebied. Met andere woorden, wanneer een product wordt gekozen, moeten eerst de bedrijfsomstandigheden worden geëvalueerd.

   • Bijvoorbeeld, isolatie van minerale wol worden als de meest kwetsbare beschouwd - ze moeten worden beschermd tegen vocht en omgevingsfactoren. Bij de juiste installatie vertonen ze echter een lage thermische geleidbaarheid, niet-ontvlambaarheid en biostabiliteit.
   • cilinders polyethyleen schuim zal worden gebruikt om pijpen met een kleine diameter te isoleren. Vanwege hun instabiliteit voor mechanische schade is het echter beter ze in woongebouwen aan te brengen.
   • Polystyreenschuim Cilinders of segmenten zijn warmte-efficiënt, waterbestendig en duurzaam, maar ze zijn aantrekkelijk voor knaagdieren en behoren tot brandbare materialen die onderhevig zijn aan branden en verbranding ondersteunen. Bovendien hebben ze een klein thermisch werkingsbereik en kunnen ze niet worden gebruikt om hete leidingen te isoleren.watertoevoersystemen waardoor verwarmde vloeistoffen circuleren.
   • Veelzijdig en echt betrouwbaar is de optie van PPU. Het heeft een lange levensduur, is niet-brandbaar, heeft een lage warmte-isolatiecoëfficiënt, zorgt voor geluidsabsorptie. "Schalen" van polyurethaanschuim worden geen voedsel of knaagdieren.

   Voor verbindingen, zou u bouwtape (met interne thermische isolatie) of folietape met een kleefstofbasis moeten kopen (als het werk op de straat wordt gedaan).

   Voor de berekening is het noodzakelijk rekening te houden met het oppervlak van de buis, de omstandigheden van zijn werking en het materiaal van vervaardiging, de dikte van de isolatie. Het is handiger om berekeningen te maken met behulp van speciale formules.

   Aanbevelingen voor gebruik

     Ongeacht het type cilinders, wordt aanbevolen om de volgende regels voor hun werking en installatie in acht te nemen, waardoor de duur van onderhoudsvrij gebruik van producten wordt verlengd.

     • Thermische isolatie en gieten van polyurethaanschuim van straatbuizen mag alleen bij droog weer worden uitgevoerd. Het is onaanvaardbaar om natte leidingen met een cilinder te bedekken, omdat dit de toestand van de isolatie negatief zal beïnvloeden.
     • Metalen buizen moeten vooraf worden gekleurd.Het is beter om hiervoor priming- of poederkleuringssamenstellingen te gebruiken.

     Welke eigenschappen moeten worden overwogen bij het isoleren van leidingen in het huis, kunt u leren van de volgende video.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer