Terrasomheiningen: soorten materialen en ontwerpvoorbeelden

Als een woonhuis of een ander gebouw een terras heeft, is het noodzakelijk om de haalbaarheid te overwegen van het plaatsen van een afrastering bij het opstellen van een project. Pre-doordachte selectie van het type, het materiaal en de methode van installatie - een belofte van de functionaliteit van het hek.

Speciale functies

Terrasafrastering bestaat uit twee structurele elementen: het frame en de vulling. Hoe ze eruit zullen zien, hangt allereerst af van de functies die ze uitvoeren.

 • De beschermende functie is om natuurlijke fenomenen te weerstaan ​​(als gevolg daarvan - tocht, stof) of te voorkomen dat dieren binnendringen (belangrijk als het huis zich in een bosgordel bevindt en er zijn omhullingen in het aangrenzende gebied, gebouwen voor vee).
 • De decoratieve functie is belangrijk als het hek een van de decoraties is, niet alleen thuis, maar ook van het land dat een harmonieus geheel vormt.
 • Scheidingsfunctie: zelfs de meest symbolische versie van de terrasomheining kan fungeren als een soort grens, die nodig is voor psychologisch comfort, beperking van toegang voor onbevoegde personen of beweging van kinderen (vooral kleine).

Daarom kan het hek permanent of tijdelijk zijn (ze worden geïnstalleerd tijdens het houden van evenementen of aan het begin van het zomerseizoen, als we het hebben over een zomerhuisje). Hun verschil ligt in de methode van bevestiging op de terrasvloer en betrouwbaarheid.

Uiterlijk zijn hekken onderverdeeld in:

 • open (bestaande uit longitudinale en transversale delen - kolommen, latten, gelegen op een bepaalde afstand daartussen);
 • gesloten (wanneer de ruimte tussen de steunen en de rekken volledig gevuld is met plaatmaterialen of een rek, dicht bij elkaar bevestigd).

In veel opzichten hangt de keuze van het hek af van de locatie van het terras, de manier waarop het wordt gebruikt en de uitstraling van het huis. Hoe hoger het is, de strengere eisen moeten worden gesteld aan de omhullende structuur: het moet veilig, duurzaam en betrouwbaar zijn.Als kinderen hier constant spelen of als er een eettafel is ingesteld, is het beter om de voorkeur te geven aan meer praktische opties.

Vergeet bovendien niet dat als het terras zich aan de voorkant van het gebouw bevindt en het gezicht van het gebouw is, u het hek ervan goed in de gaten moet houden, het moet eenvoudig schoon te maken zijn en geen grote reparatiekosten vereisen. Als er aanvankelijk geen afrastering was, maar er later een installatie nodig was, zou u geen model moeten kiezen waarvan de installatie grote uitgaven en een aanzienlijke herstructurering vereist.

Combinatie van materialen

Terrasvormige omheiningen kunnen niet alleen door uiterlijk, maar ook door productie worden geclassificeerd. Voor de vervaardiging ervan worden verschillende materialen gebruikt.

 • Boom. De belangrijkste eis hiervoor is dichtheid (hiervoor worden soorten als eiken, beuken, berken, dennen) en de weerstand tegen weersomstandigheden gebruikt (om deze indicator te vergroten, is het noodzakelijk om het te verzadigen met een waterafstotende verbinding). Naast natuurlijke schoonheid kan hout gemakkelijk worden behandeld en kan het worden bedekt met email en vernissen. In plaats van hout worden vaak bamboe, vlechtwerk en andere materialen gebruikt.waarvan je een rieten hek kunt maken.
 • Natuurlijke en kunstmatige steenHet is bestand tegen zware belastingen en is duurzaam. Van de minnen van de steen kan heel wat gewicht worden opgemerkt, waarmee de moeilijkheid van transport en installatie. En de basis voor een dergelijke structuur moet de juiste sterkte zijn. Een veel voorkomende optie is om een ​​hek te bouwen als een voortzetting van de fundering.
 • metaal niet inferieur in sterkte aan bovengenoemde materialen. In de verwerkte versie kan bijna elke smaak worden bevredigd. Gepolijste of matte details kunnen metaalachtige tinten zijn of geverfd. De ruimte voor verbeelding opent de mogelijkheid om elke vorm en gebruik van gesmede elementen te geven.
 • WPC (hout-polymeercomposiet) - het is goedkoper om houtproducten te vervangen, het kan het volledig nabootsen. Bestand tegen alle weersomstandigheden door chemische toevoegingen. Populariteit vanwege betaalbaarheid.
 • plastic - meer kwetsbaar materiaal, onderhoudt geen belastingen, voor zijn toepassing op straat is het mogelijk om alleen de typen te gebruiken,die niet onderhevig zijn aan ultraviolette en temperatuurfluctuaties (polycarbonaat en dergelijke). Maar het heeft een grotere keuze in kleurenpalet en reliëf, het is gemakkelijk te transporteren en te repareren.
 • glas minder vaak gebruikt voor bovenste terrassen. Het alternatief is transparant en doorzichtig plastic.

Het hek is zeer zelden alleen plastic, glas, hout of metaal. Om de kosten te verlagen, de constructie te vergemakkelijken en het installatieproces te versnellen, gebruiken de dragers duurzamere materialen, terwijl de afstand ertussen wordt gevuld met minder duurzame materialen. Om redenen van kracht, ga verder bij het kiezen van het bovenste deel (rail). Een ander selectiecriterium is de materiële verwerkingscapaciteit. Om de structuur interessanter te maken, is het mogelijk om het metalen gaas of het houten rooster tussen de stenen of metalen palen uit te rekken, de gesmede samenstelling vast te zetten, plastic latten of balken met een ingewikkelde vorm in te voegen.

afmeting

De parameters van alle bouwlocaties worden bepaald door de relevante regels en voorschriften. Elk object boven 60 cm moet barrières hebben.Als het verschil tussen de grond en het terras of de niveaus ervan meer dan een meter bedraagt, mag het hek niet lager zijn dan 90 cm, aangezien een dergelijke plaats als potentieel gevaarlijk kan worden beschouwd. Als we een platform op het niveau van de tweede verdieping of op het dak van een gebouw (op een afstand van ongeveer 2 meter van de grond) beschouwen, moet de hoogte van de insluitende structuren dienovereenkomstig toenemen en niet minder dan 110 cm zijn.De breedte tussen de steunen moet ongeveer 120 cm zijn.Voor ductiele materialen, dit afstand kan korter zijn. Natuurlijk kan het voldoen aan deze eis de symmetrie doorbreken. In dit geval is het beter om de afstand in kleinere gelijke segmenten te verdelen.

Er worden speciale eisen aan de veiligheid gesteld. 1 strekkende meter constructie moet bestand zijn tegen een belasting van ongeveer 300 kilogram. Traumatische materialen zijn niet toegestaan ​​of moeten worden vervangen (bijvoorbeeld, gehard glas is duurzamer en het is moeilijker om uzelf te verwonden wanneer het wordt vernietigd). Dubbele bijlagen bij berichten en andere ondersteunende objecten zijn welkom. Voor verhoogde terrassen, in overeenstemming met de norm, mag alleen metaal worden gebruikt. Het vullen van het frame moet continu zijn (prioriteit is velmateriaal), of tenminste bestaat uit zowel longitudinale als transversale elementen.De longitudinale transversale opstelling voorkomt het vallen van kinderen of dieren. Om ervoor te zorgen dat het kind niet kan vastlopen, moet de afstand tussen de elementen niet minder dan 10 cm zijn. Ja, en de dwarsbalk moet zodanig zijn geplaatst dat het onmogelijk is om erover te klimmen.

Natuurlijk, als je van het terras kunt stappen, maar één stap neemt, kun je het op elke geschikte manier afzetten. Maar in het geval dat een val ervan gevaarlijk is, is het beter om te zorgen voor de naleving van alle normen, omdat ze het ontstaan ​​van situaties waarin u en uw geliefden kunnen lijden, voorkomen.

ontwerp

Denk niet dat de mogelijkheden voor schermen voor het terras een beetje zijn. Hun diversiteit hangt vooral af van de inrichting van de hoofdelementen en hun harmonieuze combinatie.

Het vullen van de ruimte in het kader van een open hek kan zijn:

 • verticaal (opvallende voorbeelden zijn balusters, bevestigd tussen de basis en de reling);
 • horizontaal (wanneer de lamellen zich tussen de kolommen parallel aan de vloer bevinden, waarbij de bovenkant een steun voor de handen kan zijn);
 • kruis (de details van de vulling kruisen elkaar, vormen een patroon, versterken of verminderen de mogelijkheid van penetratie daartussen);
 • gecombineerd (wanneer de vulling tussen de kolommen wisselt afhankelijk van de artistieke bedoeling of ontwerpkenmerken van het terras).

Het meest uitgesproken deel van het hek is de ruimte tussen de voet van het hek en de leuning. Er zijn verschillende soorten tussenbalusters.

Ze kunnen zijn:

 • plat of bulk;
 • glad;
 • opluchting (met opengewerkte of dove gravure, gebeiteld, uitgewerkt).

Om het hek meer decoratieve waarde te geven om een ​​balustrade kunnen duimen toe te voegen, die kunnen worden vervangen door kolommen of zelfs kolommen met verschillende breedtes en vormen. Een alternatief voor balusters zijn schilden, panelen, langsstrips en andere decoratieve elementen die de afstand tussen de posten opvullen. Van geschikte materialen kun je abstracte composities maken, panelen met afbeeldingen van levende en levenloze natuur. Ja, en de pilaren zelf zijn dat misschien niet, als u een laag hek van baksteen of steen maakt - in dit geval kan de steun voor het dak er direct in worden gemonteerd.

De beknopte versie in de vorm van glas of plastic is moderner. Uiteraard heeft een transparante, gewichtloze afrastering op geen enkele manier invloed op het uitzicht van het gebouw, vooral als het geen reling of uitgesproken steunen heeft.Maar de kleur, en zelfs met een glanzend oppervlak, zal in elk geval niet onopgemerkt blijven. Een spectaculaire toevoeging zijn glimmende chromen onderdelen.

Het hek kan de contouren van het terras herhalen of een andere configuratie hebben.

 • Simpele opties - de bekendste. Meestal heeft de ingesloten site een regelmatige vorm in de vorm van een van de geometrische figuren, met wanden aan één of beide zijden, en het hek herhaalt zijn contour.
 • Radiale modellen zijn gemaakt in de vorm van een cirkel of een halve cirkel (het platform geheel of gedeeltelijk). Maar zelfs het gebruikelijke rechthoekige terras kan de golfbarrière variëren.
 • Curvilineaire varinaty: moderne materialen en methoden voor de verwerking ervan maken bouwconstructies van vrijwel elke vorm mogelijk in overeenstemming met het plan van de ontwerper.

Er moet speciale aandacht worden besteed als de trap naar het terras gaat. Voor een comfortabelere beweging op hen zijn comfortabele armsteunen (handrails) vereist. Het is beter als de bovenkant van het hek is afgesneden met leuningen, net als bij de reling, behalve dat ze in het eerste geval al kunnen zijn.

Prachtige voorbeelden

Om ervoor te zorgen dat alle details van het huis en zijn omgeving in harmonie zijn met elkaar, is het belangrijk om bij het kiezen dezelfde stijl aan te houden. Voor een landhuis kan dit de juiste richting zijn, die doet denken aan een ranch, een dorpshuis of een middeleeuws herenhuis. In de stad kan het terras op het dak, boven de garage of ondergrondse parkeergarage worden geplaatst. Dit bespaart ruimte, maar de afrastering moet in dit geval duurzamer en bij voorkeur solide zijn.

Een speciale plaats wordt bezet door terrassen met meerdere niveaus. Aan elkaar binden Alle niveaus kunnen een golvende barrière hebben. Het ziet er interessante cascade van hekken van verschillende hoogten. Met behulp van ongelijke hoge hekken is het mogelijk om op de veranda een plaats te reserveren voor rust, eten, het uitvoeren van waterprocedures. Op deze plaatsen om de juiste atmosfeer te creëren, kunt u het materiaal van een andere kleur of textuur dichter plaatsen.

Een win-win decoreert het hek met lampen. Ze kunnen op palen of steunen worden bevestigd. De ledstrip kan over de gehele lengte worden gelegd en in de basis of onder de leuningen worden verborgen. In sommige gevallen kunnen planten, meubels, gordijnen, textiel en andere objecten worden gebruikt als een tijdelijke optie voor een haag.die je verbeeldingskracht je zal geven.

Bekijk het houten terras in de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer