Soorten winterkassen

Op dit moment streven amateurtuiniers ernaar om het hele jaar door zichzelf en hun geliefden te verrassen met groenten en fruit. Winterkas is hier perfect voor. Bovendien kan het niet alleen een hulpmiddel zijn voor het oogsten van een zomerresidentie of een bloemenhobby van een tuinman, maar ook een uitstekende bron voor het bedrijfsleven (afhankelijk van het ontwerp en de wensen van de eigenaar).

Speciale functies

Kas op een privéperceel is nu bijna niemand om verrast te worden. Winterkassen zijn een speciaal project dat is uitgerust met alles wat nodig is voor het telen van gewassen tijdens het koude seizoen.

Dit is een echte vondst: zowel voor gewone amateurtuinders als voor professionele boeren, maar ook voor beginnende zakenmensen.

De belangrijkste voordelen van de winterkas zijn het gemak en de mogelijkheden, waardoor u het hele jaar door van verse groenten kunt genieten.

De belangrijkste kenmerken omvatten een aantal kenmerken.

 • Van het kapitaal. In tegenstelling tot de gebruikelijke serre of zomerkas, gebouwd met zijn eigen handen, is de winterversie aanzienlijker. Het zal niet mogelijk zijn om simpelweg te "rollen" en van plaats naar plaats te gaan. Het ontwerp van een dergelijke kas vereist meer inspanning en geld. Zwaar frame, dichte materialen en apparatuur voor verwarming en lichtbronnen zorgen ervoor dat het hele jaar door gewassen kunnen groeien.
 • Area. Voor het gemak van het bedienen van een winterkas heeft deze in de regel een groot oppervlak en een aanzienlijke hoogte, zodat de werkers daarin comfortabel kunnen werken en plantgewassen de noodzakelijke voorwaarden voor een goede oogst krijgen. Tekeningen van dergelijke structuren houden rekening met alle eisen van de eigenaar, evenals bieden een plaats voor verschillende bronnen en mechanismen voor de continue toevoer van energie en warmte.
 • Verschillende zones. Afhankelijk van wat voor soort gewassen de eigenaar van plan is te groeien, is het de moeite waard om de indeling in zones te voorzien. Sommige culturen hebben respectievelijk meer warmte en verwarming nodig en minder. Het ontwerp van de kas zou verschillende instelbare moeten bevattenzones, evenals de mogelijkheid om extra isolatie te maken in geval van onvoorziene externe temperatuursomstandigheden.

Winterkas is een uitstekend hulpmiddel en een bron voor het oogsten tijdens het koude seizoen. In de regel worden ze op privé-sites of op het grondgebied van grote ondernemingen geplaatst. Ze zijn uitgerust met alles wat nodig is voor een hoogwaardige oogst, maar er zijn verschillende variëteiten van hun structuren die beter geschikt zijn voor de een of andere soort in zijn soort en werking.

Aanzichten: tekeningen en diagrammen

Momenteel zijn er organisaties die typische projecten van winterkassen aanbieden.

Dergelijke schema's kunnen worden onderverdeeld in verschillende typen.

 • Capital. Het raamwerk voorziet niet in de montage en demontage van de constructie, het is gebouwd op een fundering in het midden waarvan een sleuf wordt gebouwd om koude lucht te verzamelen. Dit is een meer betrouwbare optie, die met extra lichtbronnen een kwaliteitsgewas garandeert in het koude seizoen. Bovendien is het uitermate gemakkelijk in gebruik en vereist het geen extra isolatie. Meestal gebruikt door professionele boeren om grote hoeveelheden gewas te verkrijgen.
 • Voorwaardelijk kapitaal. Ze worden meestal gebouwd in de buitenwijken. Een dergelijke tekening voorziet in een inklapbaar frame zodat, indien nodig, de kas kan worden gedemonteerd en naar een andere locatie kan worden verplaatst. Dit is echter niet hetzelfde als zomerkassen. Dergelijke structuren vereisen veel meer tijd en moeite. Palen fungeren als de basis, en de vloer is in de meeste gevallen gemaakt van hout.

De tekeningen van het hele jaar door broeikassen kunnen ook worden gedeeld door de soorten van het ontwerp zelf.

 • Serre thermo's. Het verschilt van andere varianten doordat het grootste deel van zo'n kas ondergronds is. Door dit ontwerp wordt een "thermos" -effect gecreëerd, dat de nodige warmte levert voor een succesvolle teelt van gewassen. De meest populaire optie voor zowel bewoners van de zomer als voor tuiniers.
 • Gebogen serre. Geschikt voor diegenen die meer comfortabel zijn om gewassen in de grond te laten groeien. Het is het moeilijkst in de constructie, omdat er vaak problemen zijn met de installatie en constructie van het frame, evenals met plating. Polycarbonaat wordt gebruikt als het basismateriaal. Meestal wordt deze optie "klaar" gekocht op gespecialiseerde bases en daarna wordt deze op de datasite geïnstalleerd.
 • Serre met dubbel hellingsdak. De beste optie voor zowel de zomer bewoners en boeren.Door de ontwerpeigenschappen zijn er geen problemen met doorzakken van het dak, omdat het door de helling feitelijk zelfreinigend is. Meestal gebruikt voor diegenen die gewassen willen verbouwen in dozen. Het heeft een hoog plafond, zodat u er volledig in kunt werken, wat comfortabel is voor uw medewerkers.
 • Serre met mansardedak. Geschikt voor bedrijven. Meestal gebruikt voor het kweken van bloemen, omdat de ontwerpeigenschappen u toelaten om zoveel mogelijk tierrekken binnen te plaatsen. Een warme atmosfeer wordt meestal bereikt door gebruik te maken van kachelverwarming en transparante wanden zorgen voor een extra lichtbron.
 • Bevestigd aan de kas van het huis. Een zeer handige optie, die vaak wordt gebruikt als een wintertuin, in plaats van voor het doel van het verbouwen van gewassen. De verwarmde structuur krijgt een extra warmtebron door de gemeenschappelijke muur met het huis. Daarnaast heeft de eigenaar de mogelijkheid om vrij de kas in te gaan, de drempel van zijn eigen huis over te steken, zonder de straat te breken.

Bij het ontwikkelen van een tekening moet u ook rekening houden met de functionaliteit van de ruimte.Het hangt af van de middelen die de eigenaar ter beschikking staan, evenals zijn wensen en plannen voor de kas.

Lokale en exotische gewassen vereisen verschillende groeiomstandigheden. - het is ook nodig om op te letten.

De locatie van de constructie ten opzichte van de grond is ook belangrijk voor warmteoverdracht van hoge kwaliteit. Een broeikas kan worden verdiept, oppervlakkig of deel uitmaken van een verwarmde ruimte (schuur, prieel, huis, enz.). Er moet bijzondere aandacht worden besteed aan het materiaal waaruit de constructie zal worden vervaardigd.

materialen

Voorwaardelijke constructies kunnen worden onderverdeeld in:

 • hout;
 • metaal;
 • baksteen;
 • van polycarbonaat;
 • geglazuurde;
 • PVC-frame.

Momenteel worden winterkassen echter gemaakt van twee of meer combinaties van materialen. Het ontwerp van het product zal dus veel sterker en veelzijdiger zijn, en beter bestand tegen plotselinge temperatuurveranderingen.

Het frame is meestal gemaakt van hout of metaal. De eerste is goedkoper, maar verschilt door zijn fragiliteit. Stalen uitvoeringen zijn bestand tegen aanzienlijke belastingen en zijn beter bestand tegen mechanische schade.

Experts adviseren om polycarbonaat te gebruiken voor plating. Het heeft een hoge mate van thermische isolatie en heeft ook een goede lichttransmissie.

Glas wordt aanbevolen voor gebruik in kleine kassen, voor een wintertuin of serres (omdat glas kwetsbaarder is en meer gewicht heeft). Momenteel verhogen ze echter de stabiliteit van de structuur met dubbele wanden of een extra laag polycarbonaat, die (samen) warmteoverdracht zullen bieden en de kamerbedekking duurzamer maken.

Bij het bouwen van een winterkas raden professionals het gebruik van film niet aan. als het belangrijkste middel van thermische isolatie onder de huid, evenals aluminium - vanwege hun kwetsbaarheid en gemakkelijke impact op hen van mechanische schade. Bovendien kan zich condensaat verzamelen onder de folie, die kan bevriezen wanneer de temperatuur sterk stijgt of de luchtvochtigheid in de kas toeneemt.

afmeting

De grootte van kassen hangt volledig af van de behoeften van de eigenaar. Voor voorstedelijke gebieden geschikte opties van 5 tot 10 vierkante meter. m., waarin er voldoende ruimte is voor het verbouwen van gewassen voor een gezin.Voor tuinders is de optimale grootte voor het kweken van bloembedden 15-20 vierkante meter. m.

Voor het verbouwen van teelten zijn grote winterkassen nodig, die een indrukwekkend gebied kunnen bezetten (tot 200 m² M.) In grote ondernemingen.

Hoe te bouwen?

Momenteel zijn er bedrijven en diensten die hun klanten een catalogus van verschillende kassen bieden, evenals de mogelijkheid om ze op bestelling te maken. De constructie kan worden besteld en na - u kunt het zelf bouwen of het aan vakmensen overlaten voor een extra vergoeding. Voor veel tuiniers en tuinders is het echter niet moeilijk om een ​​kas met eigen handen te maken.

Voordat je begint, moet je van tevoren bepalen waar je moet bouwen. In de regel (afhankelijk van het doel van de kas) wordt onmiddellijk het meest geschikte type constructie gekozen en de basis gelegd.

Voor de bouw is het belangrijk om het materiaalverbruik en de kosten onmiddellijk te berekenen om mogelijke problemen te voorkomen.

De plaats zelf moet gekozen worden rekening houdend met de meest optimale bescherming tegen de wind. Anders moeten extra inspanningen worden geleverd om het product te beschermen tegen windstoten en tegen de verwarming ervan.

In de regel bestaat de winterkas uit een fundering, een frame en een glazen dak. Het broeikasapparaat moet een ventilatie- en verwarmingssysteem bevatten dat eerder in de tekening is aangegeven om de gunstige levensduur van de planten te verzekeren. Van groot belang voor een dergelijke kas is dichtheid, omdat de temperatuur daarin kunstmatig wordt gehandhaafd.

Als de eigenaar van plan is om planten in de grond te laten groeien, kan het plafond van de kas laag zijn. Als er met rekken wordt gewerkt, moet vooraf worden gegarandeerd dat de hoogte van het plafond en de vorm van het frame voldoende zijn voor comfortabel werk van de werknemers.

Het is mogelijk om vooraf te gaan met het maken van rekken om ervoor te zorgen dat ze zelfs in de bouwfase van het gebouw gemakkelijk te gebruiken zijn. Meestal zijn ze gemaakt van houten balken en planken of plastic.

Winterkas moet de maximale hoeveelheid verlichting ontvangen. In de winter is daglicht meestal niet genoeg om een ​​goede oogst te krijgen, dus u moet van tevoren goed nadenken over het apparaat van kunstverlichting. Het is belangrijk dat het niet alleen effectief is, maar ook zo veilig mogelijk, en op betrouwbare wijze wordt beschermd tegen vocht en andere omstandigheden,wat kan leiden tot systeemafsluiting.

De laatste fase is de opstelling van een zelfgemaakte kas van binnenuit. Meestal wordt in dit geval een specialist aangetrokken zodat hij overtuigd is van de veiligheid van alle aanvullende systemen voor het onderhoud van de vitale activiteit van plantgewassen. Bij het plaatsen van de bedden is het de moeite waard brede gangen te maken voor het gemak (rekening houdend met de toekomstige afmetingen van de planten en hun behoeften).

De klaarstaande kas in het eerste jaar van gebruik heeft zorgvuldig onderhoud nodig. Het moet attent zijn op het optreden van ongewenste scheuren, evenals zorgen voor het behoud van strakheid, om voorzichtig te zijn tijdens het gebruik. Het is wenselijk om de kas van binnenuit te kunnen isoleren tijdens de periode van strenge vorst.

Hoe te verwarmen?

De selectie van het type verwarming van de winterkas moet op verantwoorde wijze worden benaderd. Het is noodzakelijk dat het voldoet aan het type constructieconstructies en voldoet aan alle veiligheidsnormen.

Voor een kleine kasgrootte van maximaal 20 vierkante meter. m. er zal genoeg kachelverwarming zijn. Deze optie is perfect voor permanente bewoners van privé-huizen. Het belangrijkste voordeel is het vermogen om de temperatuur in de kas fijner te regelen, waardoor je een goede oogst kunt krijgen en ook niet afhankelijk te zijn van abnormale buitentemperaturen buiten.

Ook voor dergelijke kassen kunt u biobrandstoffen gebruiken. Dit is het meest economische type verwarming kassen in de winter, maar meer tijdrovend voor de eigenaar. Het wordt onder de vruchtbare grondlaag gelegd en verwarmt de aarde als gevolg van natuurlijke afbraakprocessen.

Voor grotere kassen adviseren professionals het gebruik van elektrische of waterverwarming.

Elektrisch kan worden onderverdeeld in lucht en kabel. Luchtsoort behoudt de noodzakelijke gunstige temperatuuromstandigheden voor vruchtbare gewassen in de kas met behulp van speciale luchtverhitters.

Kabel werkt op het type "warme vloer", dat wil zeggen, verwarmt de grond van binnenuit. Het is vanwege deze functie dat het uitermate belangrijk is dat het correct wordt geïnstalleerd en van tevoren wordt getest om detectie van problemen te voorkomen nadat de kas is gebouwd.

Waterverwarming wordt uitgevoerd door leidingen die onder de grond (of via rekken) kunnen worden geïnstalleerd.

Bedieningstips

Het verbouwen van gewassen in de winter is geen gemakkelijke taak, zelfs niet met een goed uitgeruste winterkas.Voor een hoogwaardige oogst is het noodzakelijk om alle voordelen van de kas te benutten en van te voren veel nuances te voorzien (zelfs vóór de bouwfase van dit gebouw).

Het is noodzakelijk om het advies over de werking te volgen, dat professionele bewoners van de zomer geeft.

 • Als u van plan bent om zulke veeleisende en delicate bessen als aardbeien in de kas te planten, kies dan voor polycarbonaat voor de bekleding van het gebouw, zorg voor kunstlicht van hoge kwaliteit en bereid planken voor waarin de zaailingen zich prettig voelen. Het kweken van bessen in de grond is ongewenst, omdat dit kan leiden tot de dood van planten met een sterke temperatuur naar buiten springen.
 • Het is beter om van tevoren zonering in de kas te bepalen (voordat het verwarmingssysteem wordt geplaatst), aangezien komkommers, wortels, paprika, groenten en andere gewassen verschillende klimatologische omstandigheden vereisen. Als je ze van tevoren hebt ondersteund, kun je je voorbereiden op een goede oogst.
 • Een broeikas voor het kweken van bloemen moet noodzakelijkerwijs in zijn uitrusting een apparaat bevatten voor het regelen van de luchtvochtigheid binnenshuis.
 • Het kweken van exotische gewassen vergt meer inspanning dan traditionele planten.Dat is de reden waarom het succes van de implementatie van een dergelijk gewas direct afhankelijk is van de kwaliteit en kwantiteit van alle benodigde warmte- en verlichtingssystemen. In sommige gevallen is het de moeite waard om de hulp in te roepen van specialisten om de meest geschikte klimatologische omstandigheden voor bepaalde planten te creëren.

Een succesvolle oogst hangt niet zozeer af van de juiste opstelling van de kas, als van het bekwame gebruik van de eigenaar.

Prachtige voorbeelden

Ontwerpoplossingen voor grote winterkassen overtreffen alle verwachtingen van particuliere huiseigenaren. Winterkas kan ineens van een plek veranderen om planten te kweken op een chique plek om achter een boek te ontspannen met een kop hete thee in hun handen. Het ene sluit echter het andere niet uit.

Een witgestouwde kas met een hoog zadeldak en glazen ramen kan een prachtige kas zijn, die niet alleen kleine struiken van delicate planten, maar ook lage bomen huisvest. De bakstenen fundering maakt deze constructie betrouwbaarder, en de vorm van het dak zal niet toestaan ​​dat de sneeuwzwaartekracht zich lange tijd ophoopt. Met geglazuurd oppervlak kunt u het hele jaar door van het daglicht genieten.

De metalen kas "hut" met glazen wanden zal een prachtige decoratie zijn van een winter jachthuis. Met waterverwarming (naast het houten interieurarrangement) kunt u het hele jaar door genieten van groene planten. De scherpe vorm van het dak in combinatie met de balken maakt het extreem bestand tegen winterweer, evenals een andere ontwerper aanvulling op de achtertuin.

Een kas met een stenen fundering en een metalen frame zal een prachtige herinnering zijn voor de jeugd van een oud zomerhuisje, waar een prachtig gebouw tegelijkertijd een winterkas en een prachtig paleis zou kunnen zijn.

Moderne winterkassen zijn ontworpen om esthetiek en sfeer te creëren, om te behagen met groen, buiten de ramen - sneeuwstorm en koude.

Bekijk de winterkas, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer