Versterkte kas: de beste landenopties

Kassen zijn lange tijd een integraal onderdeel geworden van de dacha-percelen in veel regio's van ons land. Het barre klimaat laat niet toe een volwaardig gewas te laten groeien zonder extra beschutting die de optimale planttemperatuur handhaaft. Voor een succesvolle huishouding is een stationaire, betrouwbare en duurzame kas nodig.

Wat is het?

Een kas is een constructie gemaakt van een frame en een licht doordringend plafond en wanden. In de Sovjettijd, met een algemeen tekort, werden particuliere kassen gebouwd door de bewoners van de zomer zelf van afvalmaterialen, houten frame-elementen en glas of film voor coating werden gebruikt. Dergelijke kassen waren meestal niet eens te demonteren, in de winter vernietigden sneeuw en wind de breekbare bekleding of braken het frame.Daarom moesten de tuinders elk voorjaar te maken krijgen met het probleem van het herstel van kassen, het versterken of repareren van frames, het vervangen van gebroken glazen of de volledige spanning van een nieuw filmweb.

In de loop van de tijd verschenen kant-en-klare versies van kassen op de markt, bestaande uit een metalen frame en een dichte coating - polycarbonaat. Door dit materiaal kon de koepel halfrond worden, waardoor de sneeuw in de winter zich niet in grote volumes op het dak ophoopt. Deze aanpassing heeft veel problemen opgelost - je hoeft nu zelf geen kas te bouwen en je zorgen te maken over hoe het de onvoorspelbare Russische winter zal doorstaan.

Tuiniers begonnen echter vaak de onbetrouwbaarheid van moderne kant-en-klare kassen tegen te komen. En de reden is dezelfde klimatologische en weersomstandigheden.

De oorzaak van het probleem en de oplossing

Het is een feit dat de polycarbonaatbekleding de neiging heeft om een ​​constante temperatuur te handhaven en te handhaven. Deze plus voor de zomer wordt een echt probleem in de winter. De luchttemperatuur in de kas en op straat valt niet op hetzelfde moment, en zelfs bij strenge vorst onder polycarbonaat zal deze veel hoger zijn. Vallende sneeuw rollen op het hellende oppervlak is niet helemaal, omdat het tijd heeft om te smelten en strak op de vloer te worden gehouden.Met de komst van de lente wordt het probleem groter - de zonnestralen verwarmen de sneeuwkorst en vormen een nogal zware korst. Zo kan zelfs het metalen frame de krachten van druk en buiging niet weerstaan, mee breken met dat en de ijzige coating.

Een andere reden is dat sterke winden delen van een slecht geharde kas kunnen afscheuren, en als het frame is gemaakt van een dun aluminium profiel, buig dan de basis zelf.

Het oplossen van deze problemen omvat verschillende budgetopties.

 • Demonteer de kas voor de winter, gedeeltelijk of volledig. Deze optie is alleen geschikt voor samenvouwbare ontwerpen. Bovendien moet u nadenken over de opslagruimte voor vrij grote delen van het gebouw;
 • Volg de sneeuwval en reinig de sneeuw tijdig uit de kas. Dit kan moeilijkheden veroorzaken, zelfs als het gebouw zich op het terrein bevindt waar u het hele jaar door woont. Meestal worden kassen geïnstalleerd op een open plek op een afstand van het huis, en om ze in de winter te bereiken door sneeuwbanken is soms behoorlijk problematisch. Voor de zomerbewoners, die naar de winter in de stad vertrekken, past deze optie helemaal niet;
 • Installeer in de bouwstijlen van massieve houten balken of wapening. Een dergelijke methode garandeert niet altijd bescherming tegen vernietiging, maar helpt, indien mogelijk, om het frame te beschermen tegen kromming.

De meest optimale oplossing voor het probleem is om een ​​kas te kopen met een versterkt frame of de basis te vervangen met uw eigen handen voor een duurzamer materiaal.

Soorten kassen

Alvorens over te gaan tot het bestuderen van de kenmerken en verschillen van de versterkte kassen van de gewone, kunnen we de hoofdtypen van deze stationaire structuren onderzoeken. Een kas is dus een hoge kas, aan alle kanten bedekt door een transparante coating. Door de hoogte van de structuur kan de tuinman vrij bewegen, werken met planten en ook relatief hoge groentegewassen telen. In een kas wordt een gunstig microklimaat gevormd, dichte wanden beschermen tegen tocht, vorst en hevige regen. De lichtdoorlatende coating maakt het mogelijk om een ​​daglichtcultuur te verlichten, zonder de volledige absorptie van ultraviolette straling door planten te belemmeren.

Uiterlijk kunnen kassen zijn:

 • Een rechthoekig huis met een zadeldak;
 • Rechthoekig met schuurtje. Dergelijke gebouwen zijn een uitbreiding van iets en hebben een belangrijk nadeel - de verlichting met slechts éénde partijen;
 • Arch. Het is een samengesteld frame van een bepaald aantal hoge bogen;
 • Teardrop. De lancetvorm van de kluis lijkt qua uiterlijk op een druppel of een vereenvoudigde gotische structuur;
 • Dome. Halfbolvormig frame bestaat uit segmenten met verschillende geometrische vormen. Uiterlijk lijkt een dergelijke kas op een halfronde circustent.

materialen

Bij de productie en installatie van kassen worden drie hoofdelementen gebruikt - de fundering, het frame, de coating.

stichting

De kasstructuur is niet zwaar en heeft geen vloer, dus de fundering dient alleen om het frame zelf te ondersteunen. Dit is een belangrijk punt, omdat de op de grond geïnstalleerde kas onderhevig is aan verstoringen door winden, erosie of zwelling van de grond. Voor versterkte kassen is een fundering nodig waarop het frame zeer strak wordt bevestigd. Het type fundering voor kassen is tape, voor het leggen van beton, stenen of houten balken.

montuur

Het frame is het belangrijkste element van elke kas, omdat het bestand is tegen het gewicht van de coating, de vele neerslag en windstoten. Kaders zijn onderverdeeld in hout- en metaalprofielen.Houten hout is gevoelig voor rotten en moeilijk te vervoeren, dus dunne stalen buizen met een kleine diameter worden gebruikt voor de productie van afgewerkte kassen. Roestvast staal is praktischer dan hout, het materiaal dient vele jaren, zonder te worden blootgesteld aan de schadelijke effecten van grond, schimmels en insecten. Kies voor versterkte kassen zorgvuldig de diameter van de buizen en geef de voorkeur aan betrouwbare gegalvaniseerde bogen, dwarsbalken en verticale balken. De stalen buis moet gepoedercoat zijn met een beschermende corrosiewerende verbinding.

dekking

De volgende materialen kunnen worden gebruikt om de kas te bedekken:

 • de film is polyethyleen, versterkt of PVC;
 • lutrasil;
 • glas;
 • cellulair polycarbonaat.

Tegenwoordig geven kassenbouwers de voorkeur aan polycarbonaaten daar zijn redenen voor. Het materiaal is bestand tegen mechanische belasting. Het is handig om met hem te werken, hij is gemakkelijk te knippen en buigt. Beter dan andere materialen houdt de warmte binnen in het gebouw. De poreuze structuur stelt u in staat om een ​​optimaal microklimaat in de kas te creëren. De sterkte en duurzaamheid van de kas hangt af van de kwaliteit en de dikte van polycarbonaat,daarom moet bij de keuze de voorkeur worden gegeven aan een materiaal met een dikte van 4 tot 6 mm, en de dichtheid ervan mag niet kleiner zijn dan 0,7 mm.

Afmetingen en lay-out

De belangrijkste parameters van de binnenruimte zijn de breedte, lengte en hoogte. Van deze indicatoren hangt af van de vrije groei van planten en het gemak van werken in de tuin. Het is gemakkelijker om in een ruime kas te werken, er is geen risico op het per ongeluk beschadigen van aangrenzende gewassen. Houd er echter rekening mee dat de toegang tot de bedden gratis toegankelijk moet zijn, maar dat de grond niet leeg mag zijn en de planten elkaar niet mogen hinderen.

breedte

Bij het plannen van de breedte van het gebouw wordt aandacht besteed aan twee hoofdindicatoren - de breedte van de deur (het moet comfortabel zijn om de serre binnen te gaan) en de breedte van de sporen (minstens een halve meter voor een comfortabele stap en draai van een persoon). De rest van de ruimte zal worden gebruikt als een bed. Om ervoor te zorgen dat planten niet te druk zijn in een afgesloten ruimte, moet ten minste 75 cm aan elke zijde van het pad worden gelaten voor hun vrije groei. De kleinste kas moet dus een breedte van 2 meter hebben. In dit geval is de beste optie de structuur van 3 x 6 m als het meest comfortabel voor de groei van planten en landwerken.Bij de planning en landmeetkunde moet er rekening mee worden gehouden dat de breedte van de bordessen niet groter mag zijn dan 1,2 m om de verste rand van het bed vrijelijk te kunnen bereiken zonder erop te gaan staan. Op basis van deze parameters worden bedden in bredere kassen gevormd, afgewisseld met sporen volgens dezelfde normen.

lengte

De lengte van de kas is een willekeurige parameter en is afhankelijk van de wensen van de eigenaar. De standaardafmetingen zijn 4 m, waarbij elke 100 cm een ​​boogboog heeft. De maten werden niet willekeurig gekozen: 1 m is de grootte van een vel polycarbonaat en 4 m is voldoende ruimte om een ​​optimaal microklimaat in een kas te creëren. Indien gewenst, kan de lengte worden verhoogd tot 10 m, maar hoe groter deze is, hoe moeilijker het is om de gewenste temperatuur te handhaven.

hoogte

De hoogte van de constructie hangt af van de hoogte van de geplande landingen en de groei van de eigenaar. Standaardmaten zijn van 180 tot 200 cm. Dit is voldoende voor de vrije ontwikkeling van gewassen, verse lucht en menselijk comfort. Te hoge bogen van de kas zijn niet winstgevend, er zal meer materiaal aan worden besteed, maar de verhoogde hoogte van het dak zal geen rendement opleveren.

Installatie proces

De gedetailleerde instructies voor zelfinstallatie zijn altijd gekoppeld aan de fabriekspakket. Elk model van de kas heeft zijn eigen configuratie en nuances van installatie, dus de instructies moeten samen met de garantiekaart worden verkregen.

In de regel is een gedetailleerde beschrijving voldoende om een ​​installatie met de hand te maken zonder de betrokkenheid van specialisten van de fabrikant.

Installatie van de kas wordt uitgevoerd bij een temperatuur boven nul en reeds ontdooide grond. Het frame wordt strikt geïnstalleerd op de vooraf gelegde fundering, die het ongelijkmatig indrukken van de grond en daaropvolgende beschadiging van het frame en de afdekking zal voorkomen.

Voor de installatie van elk ontwerp is een standaardset gereedschappen nodig, bestaande uit een schroevendraaier, decoupeerzaag, meetlint, constructieniveau, een set boren voor metaal.

Montage volgorde

In de eerste fase van het broeikassamenstel worden de einddelen opgesteld. Polycarbonaat wordt daaraan vastgemaakt met een massieve plaat, uitstekende randen worden netjes langs de contour gesneden.

De tweede stap is de installatie van het onderste basisframe. Het gebruik van ankerbouten zal de kas het meest betrouwbaar beschermen tegen schommeling onder windstoten.

Op basis van geïnstalleerde eindstukken en bogen. Op de top van de bogen vaste horizontale balkrug. Tijdens de installatie van deze elementen zijn de bouten niet volledig vastgedraaid en fungeren als houders van balans. Het definitieve aandraaien van de bouten vindt plaats na de montage van het gehele frame.

De laatste fase van de installatie is het leggen van de coating, de installatie van de eindprofielen en de verbinding met een bevestigingsrand. Waarna de kas klaar is voor gebruik.

Hoe maak je een kas met je eigen handen?

Als een verbetering van het frame voor de winter, kunt u dubbele bogen of steunen gebruiken. Bogen zijn gemaakt van een metalen buigprofiel, de diameter is kleiner dan het hoofdframe. Voor balken gebruikt houten balken, ondersteuning van de nok van het dak en de hoofdlagers dwarsbalk. Deze werken zouden in de herfst gedaan moeten worden, vóór het begin van het eerste koude weer, voordat de aarde tijd had om te bevriezen.

Handige tips

Ter verbetering van de bestaande kassen moet worden voorkomen dat het ontwerp in het voorjaar en de herfst. Controleer vóór het planten en na het oogsten de coating op schade en het frame op de aanwezigheid van defecten.Dit kunnen scheuren zijn in de filmcoating, corrosie in sommige delen van de metalen basis of schimmel, schimmel op houten balken. Metaal en hout moeten goed worden gereinigd en gecoat met antibacteriële of corrosiewerende verbindingen.

Periodieke correctie van kleine beschadigingen voorkomt een grondige vernietiging van de kas en verlengt de levensduur.

Overzicht fabrikanten

De belangrijkste parameters waarmee consumenten tuinstructuren evalueren, zijn sterkte, gegarandeerde levensduur en de mogelijkheid tot zelfassemblage van het product. Klantenrecensies op de fora van tuiniers stellen ons in staat om een ​​lijst te maken van modellen van versterkte kassen die in Rusland zijn gemaakt, waaraan tuinders de status "de beste" toekennen.

Deze regel bevat modellen:

 • "Uralochka Reinforced";
 • "Summer Resident";
 • Kremlin Suite;
 • "Garden of Eden";
 • "Elbrus-Elite";
 • "Orange";
 • "Innovator";
 • "Hoop".

Hoe je de versterkte kas kunt verzamelen, bekijk je hieronder in video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer