Typen en eigenschappen van afdekmaterialen voor kassen

Het probleem van de opstelling van de kas is fundamenteel voor elke tuinman en tuinier, ongeacht de praktische ervaring. Dit betreft met name de keuze van kwaliteit en praktisch afdekmateriaal. De moderne markt voor dergelijke producten biedt veel verschillende grondstoffen die kunnen worden gebruikt om een ​​kas te bouwen.

Speciale functies

Ukryvny-materialen van de laatste generatie kunnen met succes de meeste warmteminnende planten kweken, zelfs in het meest ernstige klimaat. Om hun taak zo productief mogelijk te kunnen uitvoeren, moeten ze echter bepaalde kwaliteitskenmerken en -eigenschappen hebben. Tientallen jaren lang werd glas of film op grote schaal gebruikt als dekmateriaal voor kassen. Tot op zekere hoogte heeft dit het scala aan mogelijkheden voor multifunctionele structuren verkleind.

Tegenwoordig is het assortiment enorm uitgebreid. Elk afzonderlijk materiaal heeft echter een aantal specifieke positieve en negatieve eigenschappen. Daarom moet de keuze van een grondstof met de grootste zorg worden benaderd.

Voor materiaalkassen en kassen zijn belangrijke eigenschappen verschillende criteria.

 • Duurzaamheid, zorgen voor de stabiliteit van grondstoffen voor temperatuurschommelingen, mechanische schade, de effecten van eventuele neerslag, wind en ultraviolette straling.
 • Genoeg lichttransmissie om te besparen op elektriciteitsverbruik, inclusief verwarming.
 • Acceptabel gewicht en flexibiliteit van het materiaal dat een betrouwbare installatie van de coating op het frame garandeert.
 • Het vermogen om zonlicht te diffunderen en schadelijke UV-straling af te snijden.
 • Weerstand tegen de vorming van condensaat op het oppervlak, waardoor het blad van planten kan verbranden.
 • Weerstand tegen vorming op de coating van schadelijke microflora;
 • Gemak van zorg, gemak van het materiaal in het werk (vooral wanneer het werk persoonlijk zal worden gedaan).

Om te beslissen welk materiaal beter is voor de kas,er is een soort compromis nodig tussen de eigenschappen van het materiaal dat de warmte binnen houdt, de operationele periode, de kosten en de installatievoorwaarden.

Typen en kenmerken: voor- en nadelen

Na het onderzoeken van de variëteiten van dit materiaal en de individuele bedrijfsomstandigheden, kunt u de juiste prioriteiten stellen en precies de producten kopen die in een bepaalde situatie aan de vereisten voldoen. De ontwikkeling van moderne technologieën draagt ​​ertoe bij dat in dit segment nieuwe producten op de markt verschijnen, terwijl bestaande producten bijkomende eigenschappen verwerven.

Polyethyleenfilm

Dit product, dat gedurende een vrij lange tijd het belangrijkste materiaal was dat een kas kan beschermen. Dit kwam door het schaars bereik aan analoge producten. Vanwege een bepaald prijsbeleid dat zich heeft ontwikkeld op de markt voor dit product, kan de film elk seizoen worden gewijzigd. Grondstof voldeed perfect aan zijn functionele taken. Tegenwoordig wordt het vooral gebruikt voor kleine kassen. Als atmosferische factoren het materiaal gedurende het hele zomerseizoen laten aanhouden, wordt aangeraden het materiaal voor de winter te verwijderen, omdat het bestand is tegen een temperatuurdaling van meer dan -15 ° C.De levensduur van het product wordt niet altijd bepaald door de dikte en de productiekosten kunnen van deze parameter toenemen.

De film heeft een aantal voordelen. Zaailingen of reeds volwassen planten zijn perfect bedekt door windstoten, neerslag, ochtendvorst en mist. Thermometerwaarden en vochtigheidsniveaus zullen altijd groter zijn dan buiten de kas. Gewone polyethyleen bedekkende producten en wordt nu vaak gevonden als een grondstof voor het beschermen van kassen en kassen. Het wordt aanbevolen om producten met een transparante kleur te gebruiken, die niet zo heet worden door de zon. De nadelen van het product zijn een korte levensduur, lage snijweerstand.

Versterkte polyethyleenfilm

In het licht van de ontwikkeling van technologie heeft conventionele polyethyleenfilm aanzienlijke verbeteringen ondergaan. De impact van de vooruitgang heeft de samenstelling van deze grondstof beïnvloed. De opname van speciale onzuiverheden in het maakte het mogelijk om een ​​volledig nieuw bekledingsmateriaal te maken - versterkte polyethyleenfilm. Dergelijke producten zijn betaalbaar en goedkoop.

Wapeningsfilm is een doek bestaande uit drie lagen, waarbij de middelste laag een polymeergaas is.Visueel ziet het product eruit als een visnet, maar de cellen zijn in dit geval gevuld met polyethyleen.

Het heeft zijn eigen verdiensten.

 • Weerstand tegen negatieve temperaturen. Materiaal behoudt vorst tot -40C, verliest de eigenschappen niet bij een temperatuur tot + 90C.
 • Vanwege de verschillende grootte van de cellen met microporiën, ademen de planten onder de film goed, het condensaat accumuleert niet van binnenuit op het oppervlak.
 • De extra componenten zijn lichtstabiliserende en reflecterende additieven die de levensduur van het product verlengen, waardoor de negatieve invloed van zonlicht op het materiaal wordt verminderd.
 • goede sterkte en onderhoudbaarheid van het product;
 • producten zijn niet onderhevig aan rot en schimmels, het is eenvoudig te installeren.

De variëteiten van versterkte film omvatten producten, die een frame is van polypropyleen of fiberglas filamenten, geweven polyethyleen.

PVC-film

Dit product lijkt op cellofaan. Het geeft echter geen karakteristieke geluiden bij contact en is dikker. Het belangrijkste visuele verschil van het product van de andere materialen die het frame van de kas bedekken, is de geelachtige kleur van de snede van de rol.De positieve eigenschappen van producten omvatten de lichttransmissie, die 90% is voor gewoon licht, en niet meer dan 80% voor zonlicht.

Het verzendt geen infrarode straling.Deze indicator van oppositie levert 9% op. Deze kwaliteit van het materiaal voorkomt dat de kas 's nachts koelt. De nadelen van de film zijn lage weerstand tegen lage temperaturen. De coating is bestand tegen vorst en niet hoger dan -15C. Het is onstabiel voor vervuiling: stof hoopt zich op aan het oppervlak van het materiaal, waardoor het vermogen tot lichttransmissie nadelig wordt beïnvloed.

glas

Meer recent waren glazen serres niet voor iedereen beschikbaar vanwege de kosten van een dergelijke structuur. Maar de functionaliteit van dergelijke serres rechtvaardigde serieuze investeringen, omdat de planten binnenin betrouwbaar werden beschermd tegen slechte weersomstandigheden.

Glas heeft veel voordelen, waaronder:

 • uitstekend niveau van lichttransmissie;
 • goede thermische isolatie-eigenschappen;
 • biopersistentie.

Glazen serres hebben het meest aantrekkelijke uiterlijk in vergelijking met andere materialen die kunnen worden gebruikt om de structuur te bedekken.

De nadelen van een glazen constructie zijn:

 • indrukwekkend gewicht;
 • breekbaarheid van producten;
 • de complexiteit van het apparaat.

Er zijn alternatieve opties voor het plaatsen van glazen kassendie voor deze doeleinden gebruik maken van oude kozijnen met de hele beglazing. Voor de meest hardwerkende zomerbewoners is deze oplossing ideaal, omdat het gebruik van gebruikte materialen geld bespaart, een milieuvriendelijke en duurzame kas bouwt die niet bang is voor koud weer, sneeuw, regen en heet en verschroeiend zonlicht. Het is mogelijk om de vorige transparant terug te brengen naar vervuild glas met behulp van een conventionele waterslang en schone doeken.

Cellulair polycarbonaat

Dit materiaal behoort tot de groep van dure grondstoffen. Het komt in de vorm van vellen van verschillende groottes. Polycarbonaat is een holle constructie met bruggen langs het product, die enkele overeenkomsten vertonen met de honingraat.

De positieve eigenschappen van het materiaal omvatten de volgende kenmerken:

 • goed niveau van thermische isolatie;
 • transparantie (maakt 84%);
 • weerstand tegen mechanische schade;
 • minimaal gewicht;
 • mooie verschijning;
 • eenvoudige installatie

De nadelen van cellulair polycarbonaat zijn:

 • vervorming bij verwarming of koeling;
 • afname in lichttransmissie in de loop van de tijd.

Bij het plaatsen van kassen met dergelijke producten moeten de uiteinden van de vellen extra worden beschermd tegen vocht met behulp van doppen. De constructie van polycarbonaat gaat lang mee en configuratie-opties, vanwege de mogelijkheid om vellen te buigen, kunnen zeer divers zijn. Daarom heeft dit materiaal de voorkeur van landschapsontwerpers.

Agrofibre: wat is het?

Dit product is een non-woven materiaal, vergelijkbaar met non-woven. Bij de productie gebruikte polymeren.

Wat gebeurt er?

Er zijn twee soorten materiaal met een specifieke specificiteit van het doel. Wijs zwarte en witte producten toe. De eerste optie is ontworpen voor de opwarming van jonge boompjes en onkruidbescherming, de laatste optie - voor de constructie van kasstructuren zelf. Agrotextiles zijn op de markt voor vergelijkbare producten vertegenwoordigd door een groot aantal soorten. De meest populaire materialen zijn agrotex, spunbond, lutrasil.Alle soorten producten zijn vergelijkbaar in hun kenmerken, hoewel hetzelfde materiaal door elke fabrikant anders kan worden genoemd.

Agrofibres kunnen verschillende markeringen hebben die de dichtheid aangeven (60, 80, 42). De technologie voor het monteren van een dergelijk materiaal vereist geen speciaal frame. Materiaal van gemiddelde dikte, u kunt eenvoudig de zaailingen bedekken en de coating op de randen bevestigen. Voor het plaatsen van kassen met een kader, moet u materiaal aanschaffen met een hoge dichtheid.

Voor- en nadelen

Agrotextile heeft positieve eigenschappen:

 • het materiaal absorbeert geen vloeistof en passeert het perfect;
 • Het biedt betrouwbare bescherming tegen ultraviolette stralen;
 • houdt de warmte goed binnen;
 • perfect ademend;
 • elimineert de vorming van condensaat;
 • betrouwbaar beschermt planten tegen insecten, vogels en regenval (hagel en ijzel);
 • Het is gemakkelijk te gebruiken en te onderhouden.

De nadelen van het product zijn:

 • hoge kosten;
 • laag niveau van thermische isolatie.

Toepassing: functies

Bij het plaatsen van agrofibre op een frame worden ervaren tuiniers geadviseerd om textielsneden in het midden van het canvas te verstevigen, waardoor ze bijzondere banden vormen die het gemak en de snelheid van bevestiging garanderen.Voor het werk is het niet nodig om een ​​speciale tool aan te schaffen of specialisten bij het proces te betrekken. Het vermogen om knopen stof te knopen zal voldoende zijn. Als u rails langs de randen bevestigt, wordt de windvlaag van de structuur aanzienlijk verkleind. Het canvas, dat al ongeschikt is geworden om kassen te beschermen, kan effectief worden gebruikt als dekproduct voor jonge boompjes of meerjarige bloeiende planten. De gemiddelde rock-service van het materiaal is 4-5 jaar.

Onderhouds- en verzorgingstips

Let op enkele aanbevelingen.

 • Met een tekort aan fondsen, zal de meest economische optie om materiaal voor broeikassen te bedekken, een polyethyleenfolie zijn. Voor consumenten met gemiddelde financiële kansen is het logischer om te kiezen voor glas of polycarbonaat.
 • Als de werking van de kas van korte duur is, is het praktisch zinloos om dure en duurzame materialen te kopen.
 • De constructie van een klein formaat kan elk seizoen worden bedekt met verschillende materialen. Constructies met serieuze afmetingen, het is beter om grondiger uit te rusten (bijvoorbeeld met behulp van glas, wat onaangenaam is in de zorg).
 • PVC-producten zijn zeer duurzaam, het kan ongeveer 8 jaar worden gebruikt, maar zoals gewone polyethyleenfolie zal het aan het einde van het seizoen moeten worden gedemonteerd.

Het apparaat van de serre veronderstelt de kennis dat het niet de moeite waard is om elk jaar dezelfde plant op dezelfde plaats te planten. De grootste vraag onder tuinders in recente tijden is agrofibre en cellulair polycarbonaat. Deze materialen zijn van hoge kwaliteit en efficiëntie om een ​​optimaal microklimaat in de kas te garanderen.

Hoe u een kas kiest, zie onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer