Types en kenmerken van kassen met open dak

Het kweken van groenten, kruiden en andere gewassen is geen gemakkelijke taak, omdat bepaalde klimatologische omstandigheden noodzakelijk zijn voor normale plantengroei. Veel grootgrondbezitters geven er daarom de voorkeur aan kassen met open dak te installeren. Ze laten niet alleen de binnenkant van de structuur toe om het vereiste niveau van vochtigheid en warmte te handhaven, maar zijn ook eenvoudig te monteren. Vanwege de enorme keuze aan vormen en maten, kunnen dergelijke structuren op locaties in elk gebied worden geplaatst.

Functies en typen

De kas met open dak is een uniek ontwerp dat erg populair is en veel gevraagd is bij landbouwactiviteiten.Een van de belangrijkste componenten is het dak, dat in de winter bestand is tegen sneeuwbelasting en wind. Vanwege de negatieve impact van externe factoren kan deze beschadigd raken en ongeschikt worden voor verder gebruik. Daarom is het frame gemaakt van duurzaam materiaal dat een inklapbaar uiterlijk heeft.

In de winter wordt het dak opgevangen en in de herfst ontmanteld.

Dergelijke kassen zijn ontworpen voor de vroege teelt van zaailingen, groen en andere groentegewassen. De structuur kan betrouwbaar meer dan een jaar worden gebruikt, omdat deze is uitgerust met een stevig frame, ommanteld met canvas of film, er zijn ook ontwerpen met verwijderbare zijkanten. Bedek vaak kassen en polycarbonaat, die de warmte goed binnen het gebouw houden en het gewenste niveau van licht voor planten doorgeven. Dankzij het afneembare dak in de kas, kunt u het thermische regime regelen, en wanneer het er warm in wordt, wordt het ontwerp geopend. Als dit niet gebeurt, kan de kweek door overmatige verdamping van vocht geel en afgrond worden.

Voor thuiskweekplanten zijn in de regel serres met een standaardafmeting van 2x4 m geïnstalleerd.Afhankelijk van de structuur van de structuur zijn er verschillende typen.

 • "Convertible". Het dak in een dergelijke structuur wordt niet verwijderd, maar leunt achterover of glijdt door de sleuven. Uiterlijk lijkt het frame op een broodmand. Indien nodig kunt u het dak of slechts enkele delen ervan volledig openen.
 • "Butterfly". De serre heeft de vorm van een boog, het dak bestaat uit verschillende delen die aan de muren zijn bevestigd en die, wanneer ze worden geopend, mee meegaan. Uiterlijk lijkt het op vlindervleugels. Als u van plan bent een grote structuur te installeren, is het aan te raden dit kasmodel op te delen in afzonderlijke segmenten, dit zal het gewas beschermen tegen onderkoeling.
 • "Matryoshka". Het is vergelijkbaar met de "vlinder", maar in tegenstelling tot de vorige versie zijn de details naar de zijkanten verschoven. Door de unieke structuur in de kas is het mogelijk om de ruimte volledig te openen en kleine ruimtes te laten voor ventilatie. Deze constructie vereist geen installatie van de fundering, is eenvoudig te monteren en gemakkelijk te transporteren.

Vormen en maten van constructie

Tegenwoordig zijn er veel modellen van kassen met open dak, die niet alleen qua ontwerpkenmerken, maar ook qua vormen en afmetingen van elkaar verschillen.

Meestal voor de teelt van gewassen kiezen de structuur van verschillende vormen.

 • Arch. Het raamwerk van de structuur heeft de vorm van een halve cirkel, zodat het vocht gelijkmatig wordt verdeeld en het condensaat niet op de muren wordt verzameld, maar naar beneden stroomt. Voor het gebruiksgemak zijn dergelijke kassen verdeeld in segmenten die de bovenkant van het dak verbinden.
 • Driehoekig. Kassen zijn bedekt met een zadeldak, dat van buitenaf een driehoekige vorm heeft. Elk van de vliegtuigen kan onafhankelijk openen.
gewelfd
driehoekig
 • Flat. De configuratie van de assemblagestructuur lijkt op een serre. Het dak is in dit geval een enkele steek, deze kan op elk moment worden geopend en gesloten. Het enige nadeel van de constructie is dat vanwege de vlakke vorm, neerslag zich altijd ophoopt op het dak.
 • Dome. Het ontwerp is gemaakt van driehoekige elementen, die elk zijn omhuld met een speciaal materiaal. Dankzij de handige structuur kan het dak in de kas geheel en gedeeltelijk worden geopend.
flat
koepel

  Veel tuiniers geven er de voorkeur aan om kassen met hun eigen handen te bouwenDit maakt het niet alleen mogelijk om geld te besparen, maar ook om een ​​handige optie te kiezen voor constructie met behulp van een individueel project.Om de structuur onafhankelijk te kunnen installeren, moet u de optimale afmetingen ervoor kiezen. Meestal voor de installatie van kassen met behulp van standaardindicatoren.

  • Breedte. Niet alleen de gemakkelijke plaatsing van planten hangt af van deze waarde, maar ook van de ruimte voor hun verzorging, in een ruime kamer is het comfortabel om te werken en te bewegen. De breedte van het gebouw wordt ook beïnvloed door de breedte van de deuren, die niet minder dan 56 cm mag zijn, de breedte van de rekken, daarnaast moet er een kleine doorgang van 60 cm voorzien worden tussen de rekken Op basis hiervan is de optimale breedte-indicator voor een kas 2,4 m. Afhankelijk van het ontwerp, afmetingen kan veranderen, je kunt brede ontwerpen installeren en er aan beide kanten meerdere rekken in plaatsen, het hangt allemaal af van de behoeften van de tuinman.
  • Lengte. Het kan anders zijn. Typisch, de standaard lengte van kassen is 120 cm, omdat het overeenkomt met de grootte van polycarbonaat platen, die vaak wordt gebruikt voor frame plating. Bij het ontwerpen van een ontwerpproject is het ook belangrijk om rekening te houden met het aantal pallets dat op de racks is geplaatst. Trays worden traditioneel geproduceerd in afmetingen van 28 × 53 cm, na berekening van hun aantal is het mogelijk om eenvoudig de gewenste lengte van de structuur te bepalen.Het is vermeldenswaard dat het in lange kassen moeilijk is om optimale omstandigheden te handhaven voor het verbouwen van gewassen, dus het is het beste om de voorkeur te geven aan kleine faciliteiten.
  • Hoogte. Het hangt af van het gekozen type kasontwerp en de vorm van het dak. In de regel mag de hoogte niet langer zijn dan 180 cm. Als het de bedoeling is om fruitbomen en hoge planten te planten, dan wordt het project individueel gemaakt en wordt de hoogte groter gemaakt.

  Coating materiaal

  Voor het afdekken van kassen met een open dak met behulp van verschillende bouwmaterialen. Polyethyleen folie is erg populair bij tuinders, het wordt gekenmerkt door hoge sterkte en lange levensduur, die kan oplopen tot 6 jaar. Onderscheid maken tussen normale, warme, zonwerende en versterkte folie. Om het materiaal niet te beschadigen, mag het niet te strak zijn bij het trimmen en moeten de scherpe hoeken en contactpunten met het frame worden bedekt met speciale bescherming. Het is een goedkope film, en vanwege het feit dat het licht goed kan verzenden, kan het in verschillende lagen worden aangebracht.

  Niet slecht bewezen als afwerkmateriaal en cellulair polycarbonaat. Het heeft een hoge sterkte, als ze de kas inkaderen, kan het ontwerp vele jaren worden gebruikt en genieten van een geweldige oogst. Bovendien wordt het materiaal gekenmerkt door hittebehoud, het is niet minderwaardig in zijn eigenschappen, zelfs niet voor geglazuurde structuren. Het wordt geproduceerd met een cellulaire structuur. Bovendien bestaat polycarbonaat uit lagere en bovenste lagen, waartussen er harde randen zijn, laten ze de zonnestralen in verschillende richtingen, waardoor ze in de juiste hoek worden verstrooid.

  Onlangs hebben veel fabrikanten polycarbonaat met unieke eigenschappen geproduceerd, waardoor het materiaal alleen "nuttige stralen" passeert en de penetratie van ultraviolette straling voorkomt. Bovendien heeft het een hoge slagvastheid en wordt het goed verdragen, niet alleen door hagel, maar ook door andere mechanische schade.

  Polycarbonaatplaten zijn gemakkelijk te buigen en krijgen de gewenste vorm, zodat u deze voor elke constructie kunt gebruiken.

  Een luifel wordt ook gebruikt voor het afdekken van kassen. Dit is een populair materiaal, dat is gemaakt van niet-geweven textiel, meestal voor het afwerken van structuren, kies thermoselect, lutrasil en agryl.Hoewel een voortent wordt gekenmerkt door multifunctionaliteit, weerspiegelt hij het lichtspectrum slecht. Daarom zal een op deze manier uitgeruste kas niet tevreden zijn met een groot gewas, omdat de warmte in de structuur alleen overdag goed zal worden bewaard en 's nachts de planten sterk kunnen afkoelen. Zonnewering wordt niet aanbevolen voor broeikassen waarin het is gepland om vroege zaailingen te planten, het zal hen niet beschermen tegen vorst.

  Het duurste materiaal voor het afdekken van kassen is glas. Dergelijke structuren vereisen de constructie van een betonnen fundering en de installatie van een solide frame, maar ze zijn volledig milieuvriendelijk en vormen een uitstekend microklimaat voor de groei van gewassen. Bovendien is het glas niet bang voor strenge vorst, hitte en is het bestand tegen veel gewicht.

  Kantelhoek: welke is beter?

  Alvorens een kas zelfstandig te bouwen, is het noodzakelijk om het type dak en de hellingshoek te bepalen. Installeer meestal een dubbel of enkel dak, afhankelijk van dit, kan het variëren in grootte en op een andere manier openen. Dubbelzijdige daken worden gepresenteerd in vele ontwerpopties en worden gekenmerkt door positieve eigenschappen. Voor hen is de optimale hellingshoek 20-25 graden, als deze kleiner wordt gemaakt,dan "hellend" zal verdwijnen, en een grote hellingshoek daarentegen zal het dak hoog maken en het zal koud zijn in de kas.

  Daken met een optimale hellingshoek hebben verschillende voordelen.

  • Er wordt meer licht doorgegeven. Door de juiste helling worden de stralen van de zon gelijkmatig verdeeld en wordt de thermische energie vrijgegeven.
  • Vertraag de sneeuw niet. Neerslag zal zich niet verzamelen op het dak, waardoor het niet wordt beschadigd door de gewichtsbelasting.
  • Niet lekken, snel drogen. Aangezien het oppervlak van het dak altijd droog zal zijn, zal het het beschermen tegen de vorming van mos en vuil. Zo'n dak is eenvoudig schoon te maken.

  Bij het bouwen van kassen, is het het beste om het dak van de structuur onder een graad van 20-25 graden te bouwen.

  Dit verlengt niet alleen de levensduur van de faciliteit, maar zorgt ook voor optimale omstandigheden voor het behalen van hoge opbrengsten.

  Voors en tegens

  Recent hebben kassen met een schuif- en schuifdak een brede toepassing in de landbouw gevonden. Ze zijn gemakkelijk in gebruik, eenvoudig in elkaar te zetten en laten je verschillende variëteiten van gewassen groeien.

  Vouwontwerpen hebben de volgende voordelen:

  • de mogelijkheid van luchten: ongeacht het seizoen kan het dak geheel of gedeeltelijk open zijn en zorgen voor de gewenste luchtstroombeweging;
  • gebrek aan tocht;
  • goede verlichting;
  • bescherming van het dak tegen vervorming;
  • behoud van een optimaal microklimaat voor plantengroei;
  • redelijke prijs;
  • mogelijkheid van installatie op een perceel van elke grootte.

  Wat betreft de nadelen, het is de enige in dergelijke kassen - lage dichtheid. Daarom is het ongewenst om warmteminnende gewassen in deze structuren te planten. Ze worden meestal gebruikt voor het verbouwen van groenten, bessen, kruiden en sommige soorten paddenstoelen. Bovendien is het mogelijk om de strakheid van structuren te verhogen door middel van platen met speciale materialen die helpen binnendringen van koude lucht te voorkomen.

  Gebruik en verzorging, beoordelingen

  Converteerbare kassen vereisen naleving van bepaalde werkingsregels. Het dak voor de winter moet je volledig duwen, en in de zomer verzamelen. Deze voorwaarde is verplicht voor alle soorten structuren, ongeacht hun ontwerpkenmerken. Vanwege het feit dat kassen moderne materialen omhullen, werd het veel gemakkelijker om hen de juiste zorg te bieden.

  Ontwerpen moeten worden geplaatst op de site waar toegang is tot het licht. Anders zullen de planten door gebrek aan belichting slecht groeien, langzaam groeien en mogelijk afsterven.Bij de installatie van de kas is het belangrijk om een ​​probleem met de functie van het dak in de winter op te lossen. Je moet weten hoe het wordt verwijderd en sneeuwvrij wordt gemaakt. Natuurlijk zal het in de winter moeilijk zijn om dit te doen, maar als je het gebouw binnen niet periodiek ventileert, kan het dak dienen als een uitstekende plek voor de ontwikkeling van micro-organismen die de planten verder zullen beschadigen en verschillende ziekten veroorzaken.

  Bovendien is het belangrijk om het dak en de wanden van de constructie constant schoon te maken tegen sneeuw. Hoewel de meeste afwerkmaterialen van hoge sterkte zijn, kan tijdens het ontdooien een ijskorst op hun oppervlak verschijnen, die hun structuur verder kan beschadigen en vervorming kan veroorzaken. Natte sneeuw wordt als bijzonder gevaarlijk beschouwd, onder invloed van het zware gewicht kan het dak wegzakken en ontstaan ​​er kleine openingen die de dichtheid verbreken.

  Daarom moet de kas goed worden schoongemaakt en geventileerd, zodat de noodzakelijke circulatie van koude en warme lucht naar binnen stroomt.

  Veel tuinders verduisteren de kasconstructies met polycarbonaat, het verspreidt de stralen van de zon goed, maar de planten hebben ook natuurlijke verlichting nodig, dus de daken moeten worden verplaatst of verwijderd.Het is ook belangrijk om regelmatig het werk van glijdende onderdelen te controleren, indien nodig de scharnieren aan te halen en te smeren, de groeven schoon te maken tegen verontreiniging.

  Een keer per jaar moeten dergelijke kassen algemeen worden schoongemaakt, het is het beste om dit in de herfst te doen. Hiervoor wordt de bodem vrijgemaakt van plantenresten, onderbroken en bemest. De wanden van de constructie worden gewassen met een sopje en het is de moeite waard erop te letten dat het gebruik van chemische oplossingen onaanvaardbaar is, omdat ze agressieve stoffen kunnen bevatten die de afwerking kunnen beschadigen. Vooral zorgvuldig moet u de verbindingen en naden van de structuur wassen, omdat micro-organismen zich daar meestal verzamelen.

  Tot op heden is er een enorme selectie modellen kassen met een open dak. De meest populaire onder hen zijn de ontwerpen "Matryoshka", "Present" en "Nurse-clever". Ze hebben veel positieve feedback gekregen en hebben zichzelf bewezen als de beste faciliteiten voor het kweken van planten. Dergelijke kassen zijn gemakkelijk te gebruiken, gemakkelijk te installeren en bieden alle noodzakelijke voorwaarden voor de groei van gewassen.

  "Matryoshka"
  "Present"
  "Nurse-clever"

  Broeikas "Lotos": beschrijving

  "Lotus" is een uniek kasontwerp. Het is compact gestructureerd, dus het kan op sites met een beperkt gebied worden geplaatst. Deze optie is geschikt voor beginnende agronomen. Het ontwerp is samengesteld uit duurzame gegalvaniseerde buizen, het frame is omhuld met polycarbonaat en is daarom, in tegenstelling tot andere modellen, betrouwbaar in gebruik en dient vele jaren.

  Het dak van de kas "Lotos" wordt bevestigd met behulp van speciale bladerendaarom kan het vanaf elke kant worden geopend. Dankzij dit ontwerp kunnen planten op zonnige dagen buiten zijn en bij koud weer kunnen ze gemakkelijk worden verborgen onder een schuur. "Lotus" is zeer geschikt voor het kweken van greens, komkommers, tomaten en gewassen die niet van veel vocht houden, omdat je ze met een raam in de regen kunt beschermen.

  De serre heeft de standaardafmetingen: lengte 210 cm, breedte 90 cm en hoogte 80 cm. Het ontwerp wordt beschouwd als van gemiddelde grootte, daarom kan het zowel in grote als kleine gebieden worden geïnstalleerd. Opgemerkt moet worden dat de kas "Lotus" is goedkoop, het kan zelfs de beginnende tuinman liefhebber veroorloven. Een onderscheidend kenmerk van het gebouw is het technische ontwerp, waardoor alle voegen en naden van de constructie worden afgesloten met speciale beschermende hoeken.Daarom valt vuil niet op het oppervlak van de afwerking en het frame.

  Het pakket van kassen "Lotos" bevat ook extra afdichtingen, evenals frame fixer. Installatie van de constructie vereist geen gieten van de fundering, installatiewerkzaamheden worden snel uitgevoerd en indien nodig kan de constructie gemakkelijk worden gemonteerd en verplaatst naar een andere plaats.

  Zie de volgende video voor informatie over het correct samenstellen van een kas "Clever Girl" met een open dak.

  Comments
   auteur
  Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

  Inkomhal

  Woonkamer

  slaapkamer