Broeikasgrootte: wat beïnvloedt de keuze?

Voor de zomerbewoners in het grootste deel van Rusland is het gebruik van kassen een dwingende maatregel. Het weer en de klimatologische omstandigheden staan ​​niet toe dat thermofiele groenten in de volle grond groeien. Onder vergelijkbare omstandigheden kan een goede oogst van paprika's, aubergines en tomaten alleen in kassen worden verkregen. De maten van kassen zijn anders. Maar vóór de constructie van de structuur op de site, is het belangrijk om te begrijpen wat de keuze van een bepaalde maat beïnvloedt.

Kenmerken en selectiecriteria

Voor thuistuinen worden kassen geselecteerd op basis van twee criteria. Allereerst wordt rekening gehouden met de behoeften van het gezin. Grote gezinnen passen bij een dimensionale kas, bijvoorbeeld 8 meter lang. Verzoeken van een gezin van twee zullen voldoen aan een kortere structuur - 4 m.

Wat betreft de breedte, dan moet het niet willekeurig gekozen worden, maar tamelijk duidelijk.De breedte van de kas moet zodanig zijn dat deze kan worden uitgerust met bedden en paden. Als uw keuze valt op een structuur van 2 meter breed, dan passeert de middelste rij en liggen de bedden aan beide zijden ervan. De maximale breedte van het bed moet geschikt zijn voor wieden en losmaken. In de regel is tachtig centimeter voldoende.

In een kas met een breedte van 3 meter is het raadzaam om drie bedden en twee gangpaden te maken. De afstand tussen aangrenzende bedden moet het mogelijk maken om vrij te bewegen met gieters, indien niet uitgerust met stationair sproeisysteem. Daarnaast is het de moeite waard om te overwegen dat je niet alleen tussen de planten moet lopen, maar ook moet hurken en bukken om de grond los te maken, onkruid te wieden en rijp fruit te verzamelen.

Het tweede criterium is vrije ruimte. Voor een serre is niet alleen een perceel, bijvoorbeeld 3 bij 6 meter, geschikt, maar een plaats waar:

 • er zijn geen fruitbomen in de buurt;
 • de lange zijden van de structuur zullen naar het zuiden en noorden wijzen;
 • de schaduw van het huis (garage of andere hoge gebouwen) valt niet in de kas;
 • handig om water en meststoffen te brengen (brengen);
 • de kas zal de buren niet hinderen.

Plaats om op voorhand te kiezen.Als er bijvoorbeeld bij het markeren van het territorium onder de viermeterstructuur vrije ruimte is, laat deze dan niet leeg. Het is beter om een ​​kas te kopen met een lengte van 5 m en er niet alleen pepers en tomaten in te planten, maar ook nog enkele auberginestruiken. En vergeet niet dat de kas zo moet worden geplaatst dat de planten erin het maximale zonlicht ontvangen.

De keuze van de lengte hangt ook af van de wijze van planten. Wanneer gepland wordt om niet op ruggen te groeien, maar in speciale pallets of op stellingen, zijn de parameters van de kas al afhankelijk van de beschikbare laden en pallets.

De hoogte wordt gekozen afhankelijk van de hoogte van de planten en de hoogte van de gebruikers. Een persoon moet comfortabel zijn in het gebouw. In huishoudelijke constructies is in de regel een hoogte van 2,0 - 2,5 m voldoende. Industriële kassen hebben verschillende afmetingen.

Standaard en optimale parameters

Serres produceren standaard en op bestelling. In principe kan de structuur elke gewenste grootte krijgen. De keuze van de fabrikanten is echter zo groot, dat u altijd de juiste afmetingen kunt vinden. Voor de industriële productie van landbouwproducten worden dus serres van grote afmetingen met een bruikbare oppervlakte van meerdere hectaren geproduceerd.

Kleine bedrijven geven de voorkeur aan het installeren van verschillende middelgrote kassen, bijvoorbeeld per 100 m² M. Deze typen zijn standaard, ze hebben parameters: 20 m lang en 5 m breed. Er zijn rechthoekige modellen van 50 bij 10 meter.

Huishoudelijke ontwerpen verschillen in het feit dat hun afmetingen compacter zijn. In een klein gebied kunt u een standaard kas installeren met parameters van 3x4 meter. In de regel heeft dit ontwerp een brede deuropening, waardoor je gemakkelijk naar binnen kunt gaan met de inventaris. Er zijn twee ventilatieopeningen voor ventilatie. In langere modellen - 3x6 m ramen kunnen groter zijn.

Als korte kassen meestal één deur hebben, zijn ontwerpen met parameters 4x6 en 6x3 aan beide uiteinden voorzien van twee deuren. In dit geval zijn de ingangen met één of twee deuren. Enkele deuren worden geïnstalleerd op gebogen kassen. Bicuspide ingangen worden soms gevonden op een hutachtig breed gevelmodel. Hoe aantrekkelijker een kas is, hoe duurder het is.

De relatie met de componenten

De vormen van kassen zijn in grote mate afhankelijk van het materiaal waaruit ze zijn gemonteerd.De grootste waarde valt op het bekledingsmateriaal.

Het is bekend dat de muren en het dak licht goed doorlaten en planten op betrouwbare wijze beschermen tegen regen, wind, hagel en kou. De eerste vereiste is de kracht van glas, plastic folie en polycarbonaat.

Glas is duur. De installatie van glazen kassen is behoorlijk problematisch in vergelijking met andere soorten dekking. Bovendien is het gebrek aan glas zijn kwetsbaarheid. Glas kan tijdens de voorjaarsbewerking worden beschadigd. Het is niet verzekerd tegen vernietiging door slagen van grote hagel.

Beglazing wordt uitgevoerd op een metalen of houten frame. Bevestiging vereist extra inspanningen en materialen.

De film is handiger om op een houten ondergrond te monteren. Polyethyleen is goedkoop, maar duurzaamheid is niet anders. Het enige dat het materiaal kan, is service gedurende één zomerseizoen.

Film shelter kan niet betrouwbaar worden genoemd vanwege de instabiliteit van mechanische belastingen. Elke kras kan kwetsbaar materiaal beschadigen. Onder invloed van ultraviolette straling, temperatuurdalingen en vochtigheid verliest de film zijn elasticiteit. Sterke wind kan het uit het bevestigingspunt trekken.U kunt de gescheurde coating slechts voor een korte tijd herstellen.

Het meest geschikte materiaal voor hedendaagse kassen is polycarbonaat.

Het heeft onmiskenbare voordelen:

 • laag gewicht;
 • installatiegemak;
 • bestand tegen zonlicht;
 • transparantie;
 • relatieve sterkte;
 • duurzaamheid;
 • democratische prijs.

In kassen van polycarbonaat is de warmte perfect behouden. Doordat polycarbonaatplaten goed buigen, zijn ze ideaal voor kassen met een boogdak.

Gebogen structuren worden als het meest praktisch beschouwd. Regenwater accumuleert niet op het oppervlak van kassen. Vervuiling kan gemakkelijk worden afgewassen. De celstructuur bezwijkt niet onder invloed van neerslag, is niet bang voor vorst.

Snelle montage van de constructie wordt verzekerd door de grote afmeting van standaardvellen. (2,1 x 6 of 2,1 x 12 meter). Plaatdikte voor kassen is 6 - 8 mm. Het minimumaantal verbindingen vermindert het werk aan hun afdichting. Ondanks hun grote formaat zijn de vellen gemakkelijk te transporteren, omdat ze gemakkelijk in een rol kunnen worden gerold. Polycarbonaat wordt gesneden met een gewoon mes.

Frame materiaal en fundering

De duurzaamheid en sterkte van het product is afhankelijk van het materiaal van het frame. De belangrijkste broncomponenten voor het skelet van kassen zijn hout en metaal.

De boom is sinds de oudheid als bouwmateriaal gebruikt. Hij heeft hem in onze tijd niet verlaten.

Houtproducten hebben veel voordelen:

 • ecologische reinheid;
 • lage kosten;
 • gemak van verwerking;
 • licht van gewicht en installatiegemak.

Het nadeel van hout is een aanleg om te rotten bij hoge luchtvochtigheid. Het raamwerk moet regelmatig worden behandeld met antiseptische middelen. Maar tegelijkertijd zal het houten frame een aantal jaren dienst doen.

Serres zijn gemaakt van kassen met een of twee hellingen. Het is mogelijk om het dak in de vorm van een boog te maken, maar de kosten zijn ongerechtvaardigd, daarom worden er andere materialen gebruikt voor het halfronde dak.

Kassen zijn vaak gemaakt van metaal. Kaders zijn zeer duurzaam, bestand tegen zware belastingen. De levensduur van metalen frames overtreft de houten tegenhangers aanzienlijk.

Steunen worden meestal gemaakt van lichtgewicht aluminium buizen. Zeker, non-ferrometaal is duurder dan bijvoorbeeld gegalvaniseerd staalprofiel.

De pijpen zijn gemakkelijk te buigen, geven ze de vorm van een boog. Aluminium, in tegenstelling tot staal, vereist geen verf of andere oppervlaktebehandeling. Het roest niet, is niet bederf, is bestand tegen extreme temperaturen, valt niet in onder het zonlicht.

Naast de relatief hoge kosten van aluminium is er nog een nadeel: slechte lasbaarheid. Thuis lukt het niet om laswerk uit te voeren. Kant en klare ontwerpen van standaardformaten zijn beschikbaar. Als de afmetingen passen, dan is dit de beste optie.

Een kas is een lichte structuur. Ondanks dit heeft ze nog steeds een fundament nodig. Een kas zonder een goede fundering kan niet op zijn plaats blijven staan ​​onder sterke windstoten. De basis zorgt ook voor een betere warmteopslag in het gebouw.

Betrouwbare basis verlengt de levensduur van de hele structuur. Misschien is de meest geschikte optie een stripfundering met een kleine diepte. Niet zonder een kapitaalfundament als je het hele jaar door kassen gebruikt.

Als de kas is ontworpen voor het verbouwen van groenten in de zomer, kun je een eenvoudige optie kiezen - een oppervlakkige.

Het materiaal voor de stichting is:

 • beton gieten;
 • blokken van gewapend beton;
 • rode baksteen;
 • houten staven behandeld met een middel om te rotten.

De materiaalkeuze beïnvloedt het uiterlijk van de kas, het comfort van de plant, de kwaliteit en de kwantiteit van het gewas. Het materiaal moet worden geselecteerd op basis van het type coating. Glas heeft bijvoorbeeld een stijvere basis nodig dan polycarbonaat.

Broeikas vorm

De vorm van kassen varieert in:

 • hoogte;
 • stichting vorm;
 • zicht op het dak.

De hoogte van de structuur hangt af van de "groei" van de geteelde gewassen. Breedte en lengte - van de behoeften van de eigenaar van de site en de territoriale mogelijkheden.

De meest populaire is het type kasboog. Het ontwerp stelt u in staat zowel onvolgroeide als grote planten te kweken. Het is samengesteld uit afzonderlijke secties. Door secties toe te voegen of af te trekken, wordt de lengte van de structuur geregeld. Ideaal voor polycarbonaat.

Kassen met een mager dak zijn meestal verbonden aan een of andere vorm van kapitaalstructuur. Ze bevinden zich ofwel vanuit het zuiden of vanaf de westkant van het gebouw om zo lang mogelijk in de zone van direct zonlicht te blijven.

Bedek de aangesloten kassen met glas, want het is beter dan andere materialen licht doorgeven.Voor het kweken van zaailingen van bloem- en groentegewassen worden modellen met een enkelzijdig dak gebruikt.

Gable-modellen zijn vaker odnoskatnyh. Geplaatste faciliteiten in open ruimte. Coating kan een film zijn, en glas en polycarbonaat. Een variant op de gevelgevels is de Nederlandse. Het verschil met de klassieke dvuskatka is dat de zijwanden niet verticaal maar schuin staan.

Piramidale en tentenkassen zijn zeldzaam. Beide typen zijn compact, geïnstalleerd in kleine gebieden. Je kunt zaailingen, kruiden, bloemen in dergelijke faciliteiten laten groeien.

Installatie van kassen in polycarbonaat

Voordat u de kas installeert, moet u de plot voorbereiden en markeren. Pinnen worden opgesteld op het grondgebied dat is aangewezen voor constructie. Langs de rand van de toekomstige kas zou een greppel gegraven moeten worden. De bodem van de greppel moet worden genivelleerd en vertrapt en de horizontale lijn moet op gebouwniveau worden gecontroleerd. Alleen kleine druppels zijn toegestaan.

Anders wordt de structuur bedreigd met vervormingen, wat hoogst onwenselijk is. Afstemming moet worden gedaan door het toevoegen van zand (aarde) of bekledingsblokken, en dit vereist extra tijd en fysieke inspanning.

De greppel is aangelegd of fundering gegoten. De rol van de stichting kan een houten balk spelen die op een kussen van grindzand of stenen steunen is gelegd. Installatie op de buitenrand van een greppel van oude platte leisteen zal handig zijn. Het zal het binnendringen van onkruid voor gecultiveerde planten voorkomen.

Alle gekochte kassen worden geleverd met montage-instructies. Als u de instructies van de fabrikant opvolgt en u zich op de afbeelding concentreert, is het niet moeilijk om een ​​kas te assembleren. Voor werk heb je een eenvoudige tool en een assistent nodig.

In vereenvoudigde vorm bestaat de assembly uit:

 • opstelling van de basis;
 • onderste omsnoeringssamenstel en zijn bevestiging aan de basis;
 • exposeren rekken-bogen;
 • bevestigingsrekken;
 • polycarbonaat langs de uiteinden van de kas aan het frame afsnijden en bevestigen (inclusief sneden voor deuren en luchtroosters);
     • installeren en bevestigen van einddelen;
     • bekleding van bogen met platen van polycarbonaat;
     • het bevestigen van polycarbonaatplaten aan de bogen met metalen klemmen.

     Een paar uur later is de kas volledig voorbereid. Het blijft alleen om de rand op te graven en de volwassen zaailingen te planten.

     Hoe je een kas kiest, zie de volgende video.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer