De manier kiezen om kassen te verwarmen

Een kwalitatieve kas betekent een reeks technische oplossingen, materialen en structuren die helpen om voldoende warmte binnen te houden. Maar in veel gevallen (scherpe vorst, vooral delicate planten of de wens om verse groenten en kruiden te krijgen in de winter) is niet genoeg. Je moet verschillende verwarmingssystemen gebruiken, die elk sterke en zwakke punten hebben. Ze verdienen allemaal een grondig onderzoek.

Functies, voors en tegens

Verwarmde broeikas kunt u de vegetatieve periode van verschillende gewassen verlengen, om de negatieve impact van de externe omgeving te verminderen. Maar om deze taak volledig te volbrengen, is het noodzakelijk om de meest geschikte oplossing zo duidelijk mogelijk te kiezen, met de nadruk op het gebied van de kas, het gebruiksgebied en het aantal mogelijke kosten.

Om dit te begrijpen, moet je alle grote systemen verkennen.

zonne-

De meest natuurlijke verwarming van de kas is het gebruik van zonne-energie. Dankzij speciale technische oplossingen wordt dit zelfs in het donker mogelijk. Een door de zon verwarmde broeikas moet van polycarbonaat zijn, omdat dit celmateriaal een verhoogd broeikaseffect heeft in vergelijking met andere stoffen. Een alternatief is glas, dat meer dan 95% van de lichtstroom doorlaat. De nadelen van het verwarmen op deze manier is de noodzaak om een ​​gebogen structuur te creëren, evenals de kas langs de as strikt van oost naar west te oriënteren.

Het probleem met het ontbreken van zonlicht in het donker en het verkorten van de daglichturen worden opgelost door de zonnecollector uit te rusten. Dit zijn sleuven bedekt met isolatie, bedekt met zand van grote fractie en bedekt met polyethyleen en primer. De moeilijkheid ligt in het feit dat zelfs met het gebruik van dergelijke eigenaardige batterijen in de winterperiode het niet mogelijk zal zijn om het optimale effect te bereiken.

lucht

Met behulp van luchtverwarming, wanneer de lucht die in de ketel wordt verwarmd, de kamer binnenkomt, is het mogelijk om de temperatuur in 30 minuten met 20 graden te verhogen.Hoge snelheid is te wijten aan de afwezigheid van hulpkoelmiddelen, het niveau van warmteoverdracht is hoog. Maar in gebieden met strenge winters om dergelijke verwarming onpraktisch te maken, is het noodzakelijk om het te combineren met stoomverwarming of andere methoden.

biobrandstoffen

Vele eeuwen en zelfs millennia hebben boeren actief gebruik gemaakt van mest en andere organische stoffen om de planten te verwarmen. De essentie is simpel: chemische ontbinding van biologische materialen leidt tot het vrijkomen van een aanzienlijke hoeveelheid warmte. In de meeste gevallen wordt paardenmest gebruikt, die gedurende 7 dagen tot 70 graden kan opwarmen en enkele maanden zo warm kan blijven. Als een zeer krachtige opwarming niet nodig is, wordt de mest vermengd met stro. Minder krachtige methoden zijn het gebruik van zaagsel, schors en voedselverspilling.

De zwakke punten liggen ook voor de hand: het is niet zo prettig om met dergelijke stoffen te werken en als de winter is uitgesteld, is zelfs vier maanden verwarmen met paardenmest mogelijk niet genoeg.

gas

Als een gaskachel in het tuinhuis is geïnstalleerd, is het logisch om na te denken over het verwarmen van de kas met behulp van cilinders of pijpen.Dit is een handige en praktische oplossing, maar het heeft een aantal nadelen. Het is onmogelijk om een ​​dergelijk verwarmingssysteem met uw eigen handen te maken, het is noodzakelijk om de veiligheid van de gasinspectie-autoriteiten te registreren en te bewijzen.

Het verbranden van aardgas resulteert in:

 • overvochtigheid van lucht in de kas;
 • toename van kooldioxide-concentratie;
 • uitputting van lucht met zuurstof.

  Het is mogelijk om deze problemen te compenseren door middel van ventilatie, maar het creëren ervan is niet zo eenvoudig als het lijkt, en voor een winterkas, de overtollige lucht die van buiten naar binnen stroomt, ontkent de voordelen van verwarming. Daarnaast is het verwarmen van grote gebieden met aardgas nogal duur. Monorail verwarming optie omvat de vorming van een primaire ring rond het gebouw rond de perimeter en het leveren van warmte van de bron naar het verwarmingscircuit. In feite is dit een grote ringvormige watertoevoer, die is aangesloten op een kleine circulatiepomp. Wanneer het water in het circuit wordt gekoeld, brengen de ketels er een extra warmte-impuls aan toe.

  elektrisch

  Kassen verwarmen met elektriciteit is vrij efficiënt en vereist geen aanzienlijke inspanningen van landeigenaren.Volgens professionals is de beste manier om te werken het gebruik van infrarode warmtebronnen die geen energie uitgeven aan het verwarmen van de lucht, deze direct overbrengen naar de grond en planten. Het nadeel van deze beslissing is de technische complexiteit, het onvermogen om alles goed te doen zonder de hulp van gekwalificeerde installateurs. Maar u kunt de verwarming in verschillende delen van de kamer variëren, waardoor de aantrekkelijkste omstandigheden voor elke groep culturen worden gecreëerd.

  Verwarmingspanelen kunnen warmte genereren met behulp van elektriciteit of aardgas. Dergelijke apparaten kunnen zowel aan het plafond als aan het muurframe worden gemonteerd. Het is raadzaam om een ​​elektrisch paneel te gebruiken in kassen van maximaal 25 vierkante meter m. Warm een ​​grotere kas ermee harder op. Moet een krachtige snelweg plaatsen en veel stroom verbruiken.

  Infraroodemitters met gasbranders zijn praktischer, maar ze hebben dezelfde nadelen als gasketels.

  Infrarood verwarming:

  • uniform over het hele gebied;
  • elimineert overmatig drogen van de lucht;
  • voorkomt de ontwikkeling van gevaarlijke micro-organismen;
  • onderdrukt de verspreiding van stof.

   Foliekassen moeten meer worden verwarmd dan die van polycarbonaat, omdat het warmteverlies daarin aanzienlijk hoger is. De verwarmingskabel is aantrekkelijk omdat deze het nuttige gebied van de kas niet wegneemt. In feite is het een analogie van een warme vloer in huizen en appartementen. Met behulp van de kabelmethode is het gemakkelijk om de grond de temperatuur te geven die nodig is in een bepaalde groeifase: elke tuinman weet dat kiemen en fruitproductie verschillende dingen zijn. Het is mogelijk om zonder hulp een kabel te leggen, de temperatuurregeling is zeer eenvoudig, het stroomverbruik is klein. Maar u moet het kabelsysteem onmiddellijk monteren, rekening houdend met de functies in het ontwerp.

    Koolstofkoord is aantrekkelijker dan andere kabels vanwege het feit dat het geen thermische inertie heeft, geen thermische sprongen oplevert en zorgt voor een soepele verandering van de omstandigheden. Het is compatibel met elke thermostaat, en stelt je ook in staat om een ​​contour van elke lengte te maken of zelfs te wijzigen.

    Het elektrische warmtepistool zorgt ervoor dat de kassen kunnen worden opgewarmd zonder complexe structuren te monteren. U kunt het systeem pas na aanschaf in gebruik nemen door het aan het plafond te installeren, om de landingen niet te beschadigen.De ventilator voorkomt dat luchtmassa's zich onder het plafond verzamelen. Samen met elektrische producten zijn er ook diesel en werkt op methaan; Sommige van de opties kunnen werken in een stoffige ruimte met een hoge luchtvochtigheid. Buiten de verbinding met de geïnstalleerde apparatuur, is het noodzakelijk om een ​​grondige berekening uit te voeren van de kenmerken en de vormentekeningen (diagrammen).

    Verhit pistool
    Diesel pistool

    De voordelen van water

    Heel vaak worden grote kassen verwarmd door apparaten van het watertype. Het is noodzakelijk om de karakteristieken ervan te bestuderen, te beginnen met de parameters van de kachel.

    Ketel selectie

    Verwarming door gas wordt door de meeste gebruikers als universeel en economisch beschouwd, automatisering houdt de temperatuurbalk zonder menselijke tussenkomst. Het is mogelijk om de kas relatief goedkoop te verwarmen en de afvoer van rookgassen gebeurt door coaxiale schoorstenen (de buitenlaag warmt nauwelijks op).

    Een andere betaalbare manier om een ​​kas te verwarmen is een ketel op vaste brandstof, waarvan verschillende modificaties kunnen branden:

    • brandhout;
    • kolen;
    • pellets.

    Het enige probleem is dat het automatiseren van vaste brandstofinstallaties erg moeilijk is,en zonder constante zorg zullen ze hun taak niet vervullen. Vloeibare verwarming in tuinieren wordt zeer zelden toegepast.

    De onmiskenbare voordelen van elektrische waterverwarming zijn:

    • bijna complete automatisering;
    • compact formaat;
    • het vermogen om de dag- en nachtmodus te variëren;
    • minimaal geluidsniveau;
    • hoge mate van beveiliging (indien correct gedaan).

     Elektriciteit is echter vrij duur en als het apparaat is vervormd of de isolatie van de draden is beschadigd, is er een hoog risico op elektrische schokken. Wanneer gas naar de site wordt geleid, is het raadzaam om ze te gebruiken, ongeacht de grootte van de geïnstalleerde kas. Als de kas het hele jaar door wordt gebruikt en het oppervlak groter is dan 50 vierkante meter. m, het is logisch om een ​​boiler met vaste brandstof te gebruiken. Bij gebruik van beschikbaar brandhout worden gemaakte kosten 12 tot 36 maanden vergoed.

     inrichting

     Het schema van het verwarmingssysteem in de kas zal alleen correct kunnen werken met een juiste berekening van het aantal werkende batterijen. Voor kassen onder 3 m oriënteert u zich op het gebied, de warmteafgifte wordt bepaald door het gebied met 120 te vermenigvuldigen.Het berekende resultaat wordt gedeeld door de vermogensdichtheid van de eenheidssectie om hun totale aantal te bepalen. Radiatoren moeten gelijkmatig op het territorium worden geplaatst. Ideale broeikasbatterijen zijn erg laag, ze zullen het mogelijk maken om de lucht te verwarmen in de buurt van de grond en het onderste deel van de stammen (scheuten).

     Naast ketelinstallaties en batterijen gebruiken ze:

     • pijpleidingen;
     • pompinrichtingen;
     • tanks voor vloeistofuitzetting;
     • apparaten voor mechanische waterbehandeling;
     • inregelafsluiters.

     Meerdere circuits kunnen alleen worden verwarmd met behulp van distributie. Stookolieketels worden aangevuld met warmteaccumulators.

     Systeeminstallatie

     Vaste-brandstofverwarmers worden op de drempel of in een aparte ruimte geplaatst. Apparaten die gas verbranden of stroom verbruiken, kunnen direct in een verwarmde ruimte worden geleverd. De vloerinstallatie is gemaakt op een bekleding van beton of tegels, maak een kussen van het onderliggende zand. Vaste brandstof en gastoestellen moeten op de schoorsteen worden aangesloten.

     In het eerste geval wordt een schoorsteen in de vorm van een sandwich op basis van roestvrij staal aanbevolen.

     De installatie van radiatoren is altijd aan de muur gemonteerd, elke batterij moet worden aangevuld met een Mayevsky-klep en kleppen die de toegang tot de vloeistof binnenin openen of blokkeren. Typische buizen hebben een diameter van 2 tot 2,5 cm .Als kunstmatige circulatie is voorzien in het verwarmingssysteem, is het raadzaam om een ​​cilindrische membraantank te installeren voor expansie, zo strak mogelijk. Een dergelijk apparaat kan op elk geschikt punt worden geïnstalleerd, maar meestal in het gebied van de uitlaat van de boiler naar de circulatiepomp.

     Zorg voor een beveiligingsgroep met:

     • manometer;
     • veiligheidsklep;
     • apparaat voor luchtafvoer;
     • stalen verzamelaar;
     • een koppeling waardoor alle andere elementen zijn verbonden met het hoofdgedeelte van het systeem.

      Deze groep is gemonteerd op de uitgang waar de watertemperatuur het hoogst is. Maar de pomp die voor circulatie zorgt, moet op de retourleiding worden geplaatst. Voordat de pompunit een ruwe mechanische reiniger moet plaatsen. Na de montage staat het systeem onder druk met lucht, wat het mogelijk maakt om schendingen van de dichtheid van het systeem en assemblagedefecten te detecteren. Het controleren wordt uitgevoerd met zeepsop.Wanneer de druk die door de compressor wordt gecreëerd, wordt geëgaliseerd, lijken de bellen onaanvaardbaar bij de verbindingen en knooppunten.

      fornuis

      Naast vaste-stookketels is er een andere manier om vaste brandstof te gebruiken in kassen - dit zijn verschillende ovens van metaal of baksteen.

      Sterke en zwakke punten

      Een steen is moeilijker te verwarmen, maar verliest ook langzamer warmte dan staal. Hierdoor zal het veel gemakkelijker zijn om een ​​stabiele temperatuur in de kas te behouden. Een steenoven droogt de lucht niet uit, en de luchtvochtigheid is uitermate belangrijk voor planten. Om de tekortkomingen van een ijzeren kachel te compenseren, kunt u een extra circuit installeren van registers of radiatoren aan de binnenkant.

      Metalen kachels hebben ook een sterke kant - ze hebben de voorkeur voor kassen die werken in de lente en de zomer:

      • dergelijke ontwerpen kunnen voor een korte tijd worden geïnstalleerd;
      • geen behoefte aan een complexe basis;
      • de oven neemt relatief weinig ruimte in;
      • de kosten van het product zijn minder dan de steenversie;
      • Alle werkzaamheden kunnen worden uitgevoerd zonder beroep te doen op professionals.

      Ja, een metalen oven kan niet worden geautomatiseerd, maar met constante verzorging van aanplant tijdens het vegetatieve seizoen, speelt deze omstandigheid geen speciale rol.

      Selectie en installatie van de oven

      Het schoorsteensysteem van de metaaloven moet onder een hoek van ten minste 15 graden worden geïnstalleerd. Zo'n stap verhoogt de verwarmingskracht. De pijp moet van metaal zijn, het is niet nodig om het te isoleren, behalve de kruispunten met het dak of de muur, omdat er beschermende dozen zijn geplaatst. Voordat u de kachels installeert, moet u rekening houden met hun stabiliteit - als de haard omvalt, kan de kas worden beschadigd en in het ergste geval zal een vuur starten.

      Er zijn veel verschillende ontwerpen, maar een van de beste wordt terecht beschouwd als een "Vesuvius-mini" -kachel. Dit is een compacte en goedkope kachel, waarvan het apparaat maximaal is vereenvoudigd. Met behulp van het apparaat, met een thermisch vermogen van 4 kW, kunt u de kas verwarmen met een totale oppervlakte van 25-30 vierkante meter. m. In de stalen behuizing brandt het hout en van boven kunt u water verwarmen. Gebruik "Vesuvius mini" is acceptabel en als een bord.

      "Assepoester" is ook een compact apparaat, gemaakt van een resistente tot sterke verwarmingslegering. Met behulp van zijconvectoren wordt de distributie van warme lucht verbeterd, de totale warmteafgifte is 6 kW, het verwarmde oppervlak kan maximaal 60 vierkante meter zijn. m.De werking van de oven wordt vergemakkelijkt door een kijkvenster in de deur, er is een brander geïnstalleerd om het water te verwarmen. Brandhout of huishoudelijk afval wordt in de oven geplaatst.

      De voordelen van het "Normale" systeem zijn verhoogde energieproductie (het warmt broeinesten op met afmetingen van 60-80 m² M), evenals speciale beschermende afdekkingen die verhitting van zijwanden tot gevaarlijke waarden voorkomen. Ontwerpers zorgden voor een betrouwbare vergrendeling van de deur om rook te voorkomen.

      Als u voor de Klondike HB-100-haard kiest, kunt u op zijn beurt zorgen voor een langdurige toevoer van warmte naar buiten - tot 10 uur achter elkaar. En voor degenen die de kas met houtverwerkingsafval willen verdrinken, moet het karton naar de constructie van de "Breneran Aquathen" kijken. Het is een gasgenerator met een watercircuit.

      Klondike NV-100
      Breneran Aquathen

      Ter informatie: geen kachels werken natuurlijk met olie. Maar warmtepistolen kunnen het vrij gebruiken.

      Wat de eigenaren ook kiezen, het is noodzakelijk om een ​​sterke fundering te maken waarop ze tegels leggen voor trottoirs, stenen of gewoon de grond aanstampen. De beste plaats om de ovens te installeren bevindt zich in het midden van de kassen, omdat dit de verwarming uniformer maakt. Als er een hoofdmuur is, moet de achterwand van de kachel er tegenaan worden geplaatst.

      De verbinding van de schoorsteen met de rooksproeiers is gebaseerd op hittebestendige afdichtingsmiddelen.

      Selectiecriteria

      In principe is de verwarming van de kas mogelijk met behulp van een verscheidenheid aan ovens en verwarmingstoestellen, als alleen het opgewekte vermogen u in staat stelt om de gewenste temperatuur op een bepaald gebied te creëren. Maar als we niet spreken over het "principe", maar over het praktische gebruik van bepaalde oplossingen, moet je over heel verschillende dingen nadenken. Dus de beste projecten van verwarmingssystemen zullen nutteloos zijn als hun grootte het gebruik van een specifiek apparaat in een bepaalde ruimte niet toestaat. De kracht van de apparaten varieert niet alleen afhankelijk van het gebied, maar ook van het materiaal - het is al lang bekend dat door polyethyleen warmteverlies hoger is dan door polycarbonaat.

      Kas gemaakt van hout en polyethyleen
      Serres in polycarbonaat

      Het volgende belangrijke criterium is de hoeveelheid kosten en het is noodzakelijk om rekening te houden met zowel de kosten van de componentonderdelen, de installatie ervan als het daaropvolgende gebruik. Bepaalde soorten verwarmingselementen zijn volledig onpraktisch in kleine kassen, andere zijn ingesteld op de laagste prijs, maar tijdens het gebruik verbruiken ze een grote hoeveelheid brandstof of energie.

      Stoomverwarming is gerechtvaardigd als u de kas kunt aansluiten op het verwarmingssysteem van het huis. Het is wenselijk om de leidingen op de juiste manier te verwarmen en u zult een aanzienlijke marge aan ketelvermogen moeten creëren. Het is onwenselijk om een ​​dergelijk systeem te gebruiken wanneer de afstand van de woning tot de kas meer dan 10 m is. Een autonome stoomverwarming kan in de kas zelf worden geïnstalleerd, de circulatie van water wordt verzorgd door speciale pompen.

      Het wordt aanbevolen om in het voorjaar van de lente ketels en kachels met vaste brandstof te gebruiken.omdat ze goed bestand zijn tegen vorst. Ketels zijn beter dan kachels, omdat ze niet vaak hoeven te worden bijgevoed, het wordt zeer efficiënt verbruikt. Ketels met vaste brandstoffen mogen niet direct in de kas worden geplaatst, om de lucht niet te overdadig te maken, als laatste redmiddel moet u een aantal bevochtigingsmiddelen plaatsen.

      Geothermische verwarming van de kas wordt slechts incidenteel uitgevoerd, omdat warmtepompen duur zijn en het erg moeilijk is om ze te monteren. Het is raadzaam om een ​​geïntegreerd verwarmingssysteem te creëren, dat tegelijkertijd niet alleen de kas, maar ook het huis opwarmt. Belangrijk: warmtepompen zijn nodig voor vloeibare verwarmingssystemen van de bodem, ze zijn niet in staat om water aan radiatoren toe te voeren.

      Zonnebatterij is een vacuümbuis, die in een glazen paneel wordt gelegd.

      Water stroomt door hen heen, terwijl het vrij sterk opwarmt en een speciale snelweg op gaat. Zonnepanelen (of, met andere woorden, fotovoltaïsche panelen) zijn niet geschikt voor het verwarmen van kassen, omdat ze zijn ontworpen om elektriciteit op te wekken. Het is raadzaam om, samen met collectoren, gasboilers, kachels, warmtepompen en andere verwarmingsmethoden te gebruiken om zich in het donker te verzekeren.

      Thermische tape in de kas wordt vrij vaak gebruikt. De samenstelling van deze glasdraad, aangevuld met een thermostaat. Binnen zijn er acht nichrome aders omringd door ondoordringbaar rubber. Het apparaat werkt alleen stabiel in het temperatuurbereik van 15 tot 20 graden, waardoor de stroom alleen kan worden verbruikt als dat nodig is. Elk deel van de plant wordt gelijkmatig verwarmd, het enige alternatief dat hetzelfde effect kan bereiken, is mestverwarming. Maar de tape is beter dan het al omdat het helpt om de kas in bijna elk weer te verwarmen, en niet alleen in de warmere maanden.

      Met behulp van de tape wordt de dood van planten voorkomen wanneer de vorst plotseling begint.

      Heel vaak wordt een lamp of zelfs een rij lampen gebruikt om te verwarmen. Infraroodverwarming van dit type wordt van bovenaf gericht en werkt effectief op de gehele plant, en verwarmt ook de grondlaag. Volgens onderzoek verhogen dergelijke systemen de kieming met 30-40%.

      Wat is populair?

      Als je aandacht besteedt aan de meest populaire oplossingen in de verwarming van kassen, is het gemakkelijk te begrijpen dat ze vaak proberen te doen zonder elektriciteit en zonder gas. Warmtebrandstofbronnen met vaste brandstof zijn immers gemakkelijker geïnstalleerd dan andere. Ovens volgens het Buleryan-systeem worden als de minst geschikte beschouwd, omdat ze niet kunnen worden vervangen door het regelmatig handmatig toevoegen van brandhout. Als deze moeilijkheden niet schrikken, maken de lage bouwkosten en efficiënte verwarming van de kasruimte een dergelijke keuze volledig gerechtvaardigd.

      De tweede regel in de beoordeling van de vraag wordt ineens bezet door drie opties:

      • infrarood apparaten;
      • zonne-energie-opslagapparaten;
      • kabel verwarming faciliteiten.

       Al dergelijke opties worden goedkoop geïnstalleerd en kunnen eenvoudig werken zonder de constante aandacht van de persoon.Maar het is noodzakelijk om het hoofd te bieden aan de verhoogde energiekosten die door dergelijke methoden worden verkregen - om minerale brandstof economischer te gebruiken.

       De volgende positie wordt ingenomen door warmtepistolen en warmtepompen.

       Beide soorten apparatuur worden vrij eenvoudig onderhouden, geschikt voor automatisch verwarmen. Het probleem is dat ze niet economisch kunnen worden genoemd en dat de kosten van aanschaf en installatie van apparatuur gemiddeld na 10 jaar gerechtvaardigd zijn.

       Verhit pistool
       Warmtepomp

       Railverwarmingspijpleidingen, verwarmd door gas, zijn ook vrij algemeen gezocht. In plaats van de ketel, kunt u op afstand van elkaar rond de omtrek van de brander of kachels gebruiken. Een dergelijke inrichting verschaft een gelijkmatige stroom van warmte.

       Niet alle toevlucht nemen tot elektrische verwarming, maar als de elektriciteitsvoorziening vrij stabiel is, en de kas is gepland om zelfs in de winter te worden gebruikt, is deze stap ten onrechte als effectief beschouwd. Het is moeilijk om andere apparaten te vinden die het mogelijk maken om de temperatuur met hetzelfde gemak te regelen.

       Hoe je met je eigen handen water kunt verwarmen in de kas, zie de volgende video.

       Comments
        auteur
       Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

       Inkomhal

       Woonkamer

       slaapkamer