Lampen voor serres: wat te kiezen?

Momenteel is een groot aantal mensen bezig met de teelt van groenten en fruit in hun achtertuin. Niet in alle regio's is het klimaat geschikt om het hele jaar door planten te kweken, daarom bouwen veel hoveniers speciale kassen en kassen en rusten ze de verwarming van deze structuur uit.

Naast het verwarmen en besproeien van de kas, is het noodzakelijk om voor een goede verlichting van de kamer te zorgen. Het is erg belangrijk om het ontbreken van ultraviolette stralen in planten te compenseren. In koude en sombere seizoenen hebben zaailingen extra verlichting nodig voor een goede groei, bloei en vruchtvorming. Om speciale lampen aan te schaffen en te installeren, moet dit doelbewust worden benaderd, waarbij alle nuances en subtiliteiten van de juiste verlichting van kassen zorgvuldig worden afgewogen en onderzocht.

types

Bij het installeren van speciale lampen in de kas moet aan alle noodzakelijke eisen worden voldaan.Lampen moeten zo worden geplaatst dat ze het zonlicht dat de kamer binnendringt niet blokkeren, om de plant niet van natuurlijk licht te beroven. Je moet ook toezien op de netheid van de kas om een ​​maximale penetratie van zonlicht in de kamer te garanderen.

Bij het kiezen van verlichtingsapparatuur, is het noodzakelijk om aandacht te besteden aan het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. De meest praktische, duurzame en veilige metalen producten. Een andere belangrijke factor zijn de belangrijkste kenmerken van de lampen.

Daarom, bij het kiezen van een lamp, moet u een aantal belangrijke nuances gebruiken:

 • Allereerst moet je bij het kopen van lampen weten wie de fabrikant van dit product is. Aankoop van de lamp moet van een vertrouwde fabrikant zijn. Dit is een garantie voor hoge kwaliteit van geselecteerde producten.
 • Van groot belang is de kracht van de lamp.
 • Een belangrijk criterium bij het kiezen van een lamp is een indicator van de hoeveelheid uitgestraalde lampenergie.
 • Lichtemissiespectrum van de lamp.

Om de juiste armaturen te kiezen die geschikt zijn voor alle installaties in alle parameters, is het noodzakelijk om de eigenschappen van elk type product zorgvuldig te bestuderen:

Gloeilampen

Dit model van lichte producten geeft een roodlichtbereik dat niet geschikt is voor de meeste gewassen. De voordelen van dergelijke lampen zijn goedkope producten.

Het gebruik van deze lampen voor extra verlichting van zaailingen heeft veel negatieve punten:

 • Het spectrum van het licht dat wordt uitgestraald door gloeilampen, heeft een nadelig effect op planten, veroorzaakt vervorming van de stengel en de bladeren. Zaailingen vertragen en stoppen dan volledig hun groei.
 • Bij langdurig gebruik wordt de lamp erg heet, soms als gevolg hiervan brandwonden op de bladeren en stengels van de planten.
 • Het gebruik van dit type armaturen leidt tot aanzienlijke financiële kosten, aangezien het energieverbruik aanzienlijk toeneemt.

fluorescerende

De optimale en winstgevende versie van de armaturen. Fluorescentielampen verbruiken een vrij kleine hoeveelheid elektriciteit en zijn geschikt voor gebruik in kassen met extra verlichting van zaailingen.

Bij de keuze van deze armaturen moet rekening worden gehouden met bepaalde kenmerken:

 • Fluorescentielampen geven een koud wit licht en zijn een populaire en goedkope versie van armaturen, geschikt voor achtergrondverlichting van zaailingen.
 • Dergelijke modellen van lichtapparaten zijn erg populair en in de vraag zijn de kosten van deze producten iets hoger, omdat de straling zeer nuttig is voor individuele planten.
 • Om het maximale effect te bereiken, is het handiger om verschillende lampen tegelijk warm en koud wit licht in een verlichtingsapparaat te gebruiken. Deze optie zal de financiën aanzienlijk besparen en zal het nuttigst zijn voor fabrieken.
 • Gespecialiseerde winkels bieden een breed scala aan verschillende verlichtingsapparaten. Onder deze diversiteit kan men uitgebreide apparaten tegenkomen met juist geselecteerde straling voor maximaal voordeel voor planten en waardoor de energiekosten aanzienlijk worden verlaagd. De lampen zijn gericht op het stimuleren van de groei en ontwikkeling van planten, evenals het verhogen van de opbrengsten.

Het is mogelijk om verlichtingsapparatuur zowel verticaal als horizontaal te installeren.

natrium

Het voordeel en het voordeel van dit type lamp is een uitstekende lichtopbrengst. Het spectrum dat wordt uitgestraald door natriumlampen is onplezierig voor het menselijk oog, maar is vooral nuttig voor zaailingen,daarom worden deze verlichtingsinrichtingen veel gebruikt voor extra verlichting van planten in kassen.

Natriumlampen hebben veel voordelen:

 • verschillen in redelijke kosten en winstgevendheid;
 • lampen zijn duurzaam en hebben een lange levensduur;
 • hebben uitstekende licht- en warmteafgifte, zodat u aanzienlijk kunt besparen op het verwarmen van de kas tijdens het koude seizoen;
 • ze geven een rood-oranje spectrum af dat nuttig is voor de groei, versterking en vruchtvorming van planten;
 • Het rendement van zo'n lamp is ongeveer 30%.

De min van deze lichtapparaten bestaat uit een sterke verwarming en daarom zijn ze nogal onveilig voor planten.

kwik

Dit type lamp is het meest geschikt voor het verlichten van kassen in het koude seizoen. In aanwezigheid van positieve eigenschappen van kwiklampen, is er één grote minus - de producten gebruiken een gevaarlijke component voor mensen - kwik.

Het verwijderen van een beschadigde kwiklamp is een vrij gecompliceerd proces, dus lampen zijn niet populair bij tuinders.

De voordelen van kwiklampen zijn compacte afmetingen van het product. Straling heeft een positief effect op de groei en ontwikkeling van planten.In sommige gevallen, wanneer zaailingen zijn ontgroeid en speciale verlichting en verwarming nodig zijn om groei en ontwikkeling te normaliseren, zou de beste oplossing zijn om kwiklampen te gebruiken. Lampen zijn erg heet en geven een enorme hoeveelheid ultraviolette straling af.

Als de lamp is beschadigd en er kwik is gemorst, is het noodzakelijk om alle planten en objecten waarop dit onderdeel is gevallen af ​​te voeren. Daarom moet het uiterst voorzichtig zijn om met deze lichtapparaten om te gaan.

Metaalhalide

Dit type verlichtingsproducten wordt gekenmerkt door hoge kosten en een korte levensduur. Het emissiespectrum van dergelijke lampen is het meest geschikt voor plantverlichting. Onderscheidende kenmerken van de IPF kunnen compacte afmetingen en uitstekende lichtuitvoer worden genoemd. De nadelen zijn de hoge kosten, de afhankelijkheid van de kwaliteit van verlichting op de spanning van het elektriciteitsnet en de grote kans op een ontploffing van een lamp als deze erg heet is.

LED-licht

Dit type verlichting is geweldig voor verlichting van kassen en zaailingen thuis.

De voordelen van LED-lampen wegen veel zwaarder dan de voordelen van andere soorten lampen:

 • LED-lampen zijn duurzaam.Bij het kiezen van producten van toonaangevende fabrikanten een gegarandeerde levensduur van ongeveer twintig jaar.
 • Zuinig. LED-lampen verbruiken een vrij kleine hoeveelheid elektriciteit.
 • Lampen zijn absoluut veilig voor planten. Het oppervlak van de LED-lampen warmt niet op, waardoor de kans op brandpunten op de bladeren en stelen van planten wordt geëlimineerd.
 • De straling van deze armaturen heeft een maximaal positief effect op de groei, ontwikkeling en verdere vruchtvorming van planten.
 • Beschikken over de verhoogde weerstand tegen verschillen in temperatuur en hoge luchtvochtigheid.

De duurzaamheid van LED-lampen en aanzienlijke energiebesparingen maken het mogelijk om alle kosten van het verlichten van de kas en het installeren van deze verlichtingsarmaturen terug te verdienen.

infrarood

Dit soort lichte producten heeft een brede toepassing gevonden, niet alleen voor verlichting, maar ook voor het verwarmen van kassen. Infraroodmodellen van lichtapparaten hebben een gunstig effect op de groei en ontwikkeling van zaailingen, wat helpt voorwaarden te creëren die vergelijkbaar zijn met de natuurlijke omgeving. Voor maximaal gemak en controle van binnenklimaatmodellen zijn uitgerust met speciale bedieningselementen.Infraroodverwarming verwarmt eerst de plant en de grond en begint vervolgens de lucht in de kas te verwarmen.

Voor deze producten kunt u fytolampen, fluorescentielampen, LED-, pulsverlichting en inductie-opties gebruiken. Het is vermeldenswaard dat de DRV veel slechter is dan DRL in termen van zijn lichtopbrengst. Tegenwoordig is automatisering heel populair, het verwarmen van de grond als de zon.

Hoe de helderheid van de kas te berekenen?

Wanneer u met uw eigen handen verlichtingsarmaturen in een kas bouwt en installeert, moet u het vereiste aantal lampen voor het aansteken van de ruimte correct berekenen, Sommige parameters moeten worden overwogen:

 • op welke hoogte boven de planten lampen moeten worden geplaatst voor optimale verlichting;
 • kracht en type gebruikte armaturen;
 • Het is belangrijk om rekening te houden met het type plant, omdat elke cultuur een andere intensiteit van verlichting vereist;
 • een belangrijke rol in de berekening is het gebied dat moet worden verlicht;
 • de tijd van het jaar waarin extra verlichting van planten in de kas zal worden gemaakt.

Er zijn bepaalde agronomische normen voor verlichting voor groeiende planten.Daarom is de berekening van de intensiteit en de duur van de verlichting gebaseerd op deze normen. In het winterseizoen hebben planten bijvoorbeeld veel meer extra verlichting nodig vanwege het gebrek aan natuurlijk. In de lente en de herfst kan de intensiteit en duur van de achtergrondverlichting worden verminderd.

Om de kosten van verbruikte elektriciteit te besparen en te verminderen, moet het kassengebied rond de perimeter worden uitgerust met speciale reflectoren. Om te zorgen voor minimale verlichting in de kas, kunt u speciale lampen gebruiken met een vermogen van maximaal 100 watt per vierkante meter. Het vereiste aantal armaturen afzonderlijk voor elke kas.

Juiste verlichting

Elke cultuur heeft een bepaald soort verlichting nodig. De intensiteit en duur van de verlichting is ook puur individueel. Voor komkommers bijvoorbeeld, is het noodzakelijk om speciale kasomstandigheden te creëren. Voor deze winter zijn LED's geschikt. Daarom is het bij het plannen van de extra verlichting van de kamer noodzakelijk om rekening te houden met alle kleinste nuances en behoeften van planten.

Opgemerkt moet worden dat er zelfs in de aanwezigheid van moderne, geavanceerde technologieën geen lampen zijn die licht kunnen uitzenden dat absoluut identiek is aan natuurlijk ultraviolet.

Daarom, om de meest efficiënte verlichting te bereiken, die echte voordelen voor planten oplevert, moet men lichtapparaten gebruiken met een combinatie van lampen die een ander lichtspectrum uitstralen.

Lampen met blauwe en paarse stralen hebben een positief effect op de versnelling van de groei en versterking van zaailingen. Lichtgevende lampen met rode en oranje stralen moeten worden gebruikt om de planten in het bloeiproces te verlichten, dit zal een positief effect hebben op de zaailingen en de opbrengst helpen verhogen. Lampen met ultraviolette straling dragen bij aan de algehele versterking van de plant en verhogen de weerstand tegen kou.

Gebruik geen lampen met groene en gele stralen. Deze straling werkt depressief op planten. Ze sterven in de meeste gevallen.

Ongetwijfeld is natuurlijk zonlicht meer vertrouwd en bruikbaar voor verschillende culturen en nee, zelfs kunstverlichting van de hoogste kwaliteit kan het niet vervangen. Maar niet altijd, vooral in het koude seizoen, missen de planten ultraviolette straling. Daarom is het erg belangrijk om verschillende verlichtingsapparaten te gebruiken voor extra verlichting van planten.

Om de meest comfortabele omstandigheden voor zaailingen te creëren, moet u enkele regels onthouden:

 • extra verlichting van zaailingen wordt alleen gebruikt om de lichtdag binnenshuis uit te breiden;
 • de duur van de verlichting varieert van tien tot zestien uur per dag;
 • Het is ten strengste verboden om planten gedurende vierentwintig uur te verlichten - dit leidt tot uitputting en stopzetting van de groei en ontwikkeling van de plant.

Handige tips van de profs

U kunt zelf elektriciteit geleiden en lampen in de kas installeren. Het belangrijkste ding - om aan alle noodzakelijke vereisten en veiligheidsvoorschriften te voldoen. Speciale kabel naar de kas kan op twee manieren worden gedaan: door uitrekken tussen steunen en ondergronds in een greppel.

De eerste methode omvat het gebruik van speciale ondersteuningen. Ze worden gebruikt als pilaren. Om te voorkomen dat de elektrische kabel tussen de steunen doorbuigt, moet deze met behulp van gestrekte dikke draad worden bevestigd.

Gebruik voor het geleiden van elektrische bedrading onder de grond een speciale afgeschermde kabel. In de kas is het beter om een ​​elektrische kabel met aarding te gebruiken om de grootste veiligheid te garanderen.

Om mechanische schade te voorkomen, bij het leggen van elektrische bedrading in de kas, is het beter om een ​​speciale golf te gebruiken die speciaal voor deze doeleinden is ontworpen.

Het schakelbord moet worden uitgerust met een speciale schakelaar. Dit is nodig voor het snel uitschakelen van de hele lijn in geval van een noodsituatie.

Voorkom kortsluiting om kortsluitingen te voorkomen. Het is handiger om daarvoor speciale verbindingsblokken te gebruiken. Daarna hebt u alle aansluitingen van de draden met hoge kwaliteit en met speciale zorg nodig om te isoleren.

   Bij de aanschaf van verlichtingsapparatuur voor extra verlichting van zaailingen in kassen, moet u letten op het materiaal waaruit ze zijn gemaakt. Dit is erg belangrijk, omdat de verlichtingsapparatuur goed beschermd moet zijn tegen vocht.

   De installatie van elektrische bedrading in de kas moet worden uitgevoerd in overeenstemming met alle maatregelen en brandveiligheidsvoorschriften.

   Je kunt meer leren over de organisatie van de verlichting in de kas uit de video.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer