Kassen voor het jaarrond kweken van groenten: opties voor de inrichting

Als er zelfs een kleine kas op het perceel staat, kunt u gewassen verbouwen, niet alleen in de lente en de zomer, maar het hele jaar door. Het is altijd fijn als verse knapperige groenten, komkommers, vlezige tomaten aan tafel worden geserveerd en als je ze op je eigen perceel kunt verbouwen en het hele jaar door kunt oogsten, is het twee keer zo lekker. Onder gunstige omstandigheden in kasstructuren kunt u een goed microklimaat bereiken, waardoor u het het hele jaar door kunt gebruiken en een oogst van verse groenten en fruit kunt krijgen.

Speciale functies

Voor veel zomerverblijven zijn kassen bekend, waarbinnen er temperatuurschommelingen zijn. Voor broeikassen die zich in de grond bevinden, bestaan ​​deze tekortkomingen niet.Deze muren van gebouwen werken als een thermosfles, dus u kunt niet veel geld uitgeven aan verwarming en elektriciteit. Met de kas-thermo's kunt u het hele jaar door verse sappige groenten en groenten oogsten.

Ondergrondse structuren zijn geschikt voor het kweken van eenjarige planten en meerjarige gewassen. In de kas kunt u kleine decoratieve en exotische bomen en struiken planten, en ook hier kunt u beginnen met de productie van rozen of andere bloemen. Zo'n hele jaar door kan je met serre regelmatig groenten, fruit, kruiden en citrusvruchten verzamelen, niet alleen voor eigen gebruik - tuinproducten kunnen ook op de markt worden verkocht, waardoor je een eigen klein bedrijfje kunt creëren.

types

Om het hele jaar door verse groenten en fruit te oogsten, gebruiken ze:

 • lean-to ontwerpen;
 • gevel;
 • gebogen;
 • blok ontwerpen.

De grootte en locatie van de constructie hangt af van de gekozen vorm voor de kas.

Schuurserre kan de meest eenvoudige structuur worden genoemd. Dergelijke kassen zijn vaak te zien aan het hoofdgebouw.

Loodsekassen hebben de volgende voordelen:

 • constructie is goedkoop;
 • heeft goede thermische isolatie-eigenschappen, aangezien de hoofdmuur een extra warmtebron vormt;
 • geen sneeuwdek blijft op de scherpe hoeken van de helling.

Loods-kassen worden alleen gebruikt voor thuisgebruik, waar u het hele jaar door verse groenten op tafel kunt zetten of een wintertuin kunt regelen. Gebruik ze niet voor industriële gebouwen.

Gable-kassen bevinden zich van noord naar zuid. Ze zijn een apart gebouw met verschillende lengtes en breedtes tot 12 meter.

Een dergelijke structuur heeft zijn voordelen:

 • gebruikt in een kleine boerderij, geschikt voor privégebruik;
 • kan verschillende formaten hebben: van 30 tot 300 vierkante meter. m, die warmteverlies in de kamer vermindert;
 • structuur met goede thermische isolatie en licht.

Onder de tekortkomingen kan worden onderscheiden dat de tussenliggende rekken interfereren om een ​​gemechaniseerd proces tot stand te brengen. Het ontwerp heeft een kleine hellingshoek van de helling, dus handmatig verwijderen van de sneeuw is vereist.

De hangar kas is een structuur van een gevel of boogstructuur, heeft een maximale breedte van maximaal 25 meter. Vanwege het feit dat er geen rekken in de kas zijn, is het mogelijk om de ruimte binnen de structuur optimaal te benutten.Hangar-kassen hebben een grote breedte en hellingshoek van het dak tot 30 graden, waarvoor extra kosten nodig zijn om de verwarming uit te voeren. Om vaker te bedekken, neemt u versterkte film of polycarbonaat.

Hangar-kassen hebben voordelen:

 • dankzij hun ontwerp krijgen planten de maximale hoeveelheid verlichting;
 • het is mogelijk om mechanica te gebruiken voor onderhoud;
 • het is niet nodig om de sneeuw met de hand van de boogconstructies te verwijderen, omdat deze vanzelf vanzelf loskomt.

Dergelijke structuren zullen grote uitgaven vergen zowel voor de bouw als tijdens het exploitatieproces, daarom is het raadzaam om ze voor de handel te gebruiken.

Blokontwerpen zijn een serie kassen die aan de zijkanten zijn verbonden. Op het kruispunt van het gewricht rechtop gezet, zodat de kosten lager zullen zijn. Daken zijn verdeeld in afzonderlijke secties met goten voor waterstroming. Blokontwerpen kunnen verschillende lengtes hebben - soms bereikt het meer dan één hectare, dus dit type kas wordt alleen gebruikt voor industrieel gebruik.

Van de voordelen zijn de volgende posities:

 • het goedkoopste ontwerp voor industriële behoeften;
 • heeft een hoge weerstand tegen wind en sneeuw;
 • er is een uitstekende verlichting op alle delen van de kas;
 • alle systemen kunnen eenvoudig worden bediend: verwarming, watergift, verlichting;
 • de kas wordt gemakkelijk geventileerd via het dak, waarop de luchtroosters worden geplaatst.

De nadelen van dit ontwerp kunnen worden beschouwd dat slechts tot 70% van het gebied wordt gebruikt. Bovendien begint smelt- en regenwater zich op te hopen in de uitsparing op het dak, wat een extra systeem vereist om sneeuw te smelten en water te smelten. Bloktabellen worden alleen gebruikt voor industriële behoeften - ze worden niet aanbevolen voor gebruik in privé-huishoudens vanwege hun omvang en kosten.

Als u van plan bent om een ​​kas te bouwen op een klein stuk grondondergrondse of ondergrondse structuren zijn het best geschikt, hoewel voor veel kassen, gebouwd in de vorm van een huis of een gebogen structuur, gebruikelijk is. Als constructies van dit type worden geconstrueerd, krijgen planten 20 tot 35% zonlicht en bij koud weer zullen ze behoorlijk koud zijn.

De natuurkundeleraar op school, Ivanov, stelde een andere constructie voor met een hellend dak, dat een helling van 20 graden heeft en een goed gesloten muur aan de achterkant, waardoor de zon maximaal kan worden gebruikt.Dankzij dit ontwerp kun je veel langer oogsten.

De technologie van de bouw wordt Scandinavisch genoemd, omdat het werd gebruikt door inwoners van Europese landen met een strenger klimaat. Dit unieke ontwerp heeft bijna geen gebreken. Het belangrijkste kenmerk is dat vanwege een bepaalde helling van het dak de zonnestralen niet op het oppervlak glijden, maar loodrecht vallen - hierdoor kan veel vroeger worden geoogst.

Voor veel gewassen begint de vruchtvorming in de kas 20 dagen eerder dan de gebruikelijke rijpingsperiode. Dit energiebesparende ontwerp, ook wel vegetarisch genoemd, stelt u in staat om een ​​oogst veel hoger te krijgen dan onder normale omstandigheden.

De keuze van het ontwerp

Veel tuinders geloven dat door planten in diepere of ondergrondse kassen te planten, ze niet de benodigde hoeveelheid zonlicht zullen ontvangen. Maar dit is niet het geval, omdat een grote hoeveelheid zonneschijn de planten door het dak slaat, wat hun goede groei verzekert.

Kies bij het kiezen van een ontwerp voor de kas een van de opties: ondergronds of verzonken.

Voor ondergrondse kassen die worden gekenmerkt door de constructie van muren die ondergronds zijn gelegen. Ze zijn meestal groot gebouwd en aangepast voor het kweken van jaarlijkse en meerjarige gewassen en bomen. De diepte van de constructie hangt af van hoe diep het grondwater zal lopen.

Met een begraven structuur in de grond, is slechts een deel van de muur maximaal 60 cm, het bovengrondse gedeelte is tot 110 cm boven de grond.De diepte-structuur is vrij eenvoudig geconstrueerd, hoewel de warmte daarin minder zal zijn.

Op het daken van aarden kassen in het koude seizoen, precipitatie in de vorm van regen en sneeuw hoopt zich op, dus ze moeten regelmatig worden schoongemaakt, anders kan de structuur instorten. Dergelijke kassen zijn echter bestand tegen windstoten.

Met ondergrondse kassen kunt u planten laten groeien die ten koste gaan van land, waardoor u geld bespaart. In de kas van de kas is het mogelijk om zonder verwarming warm te blijven, wat het hele jaar door stabiel zal zijn.

Het is erg belangrijk voor planten dat er in een kas het hele jaar door regelmatig water moet worden gegeven met voldoende bodemvocht en een goede verlichting.

Voor regio's met een ruw klimaat is het beter om verwarming in kassen te gebruiken. De autonome kas met verwarming zal een stabiele oogst gedurende de hele periode mogelijk maken. Gebruik voor het verwarmen van kassen die het hele jaar door werken verschillende opties.

Wanneer elektrische verwarming voor werking kiest:

 • convector;
 • elektrische kabel;
 • verwarmingsmat;
 • hitte pistool.

Vaak gebruiken tuinders kachelverwarming, terwijl de kachel vaak bij de ingang wordt geïnstalleerd. Bij het kiezen van een dergelijke methode van verwarming moet worden gedaan goede ventilatie. De voordelen van deze methode zijn dat de kachel kan worden verwarmd met verschillende afvalstoffen of brandhout - dit kan de verwarmingskosten drukken.

Onafhankelijke constructie

Om zelfbouw van een kas succesvol te laten zijn, moet alles van tevoren worden doordacht. In de beginfase is het nodig om tekeningen te maken en een locatie voor het gebouw te kiezen. In de schets moet u de parameters opgeven, evenals de plaats waar de structuur zal worden geplaatst.

Bij het kiezen van een plek om een ​​broeikas te bouwen met hun eigen handen moet rekening worden gehouden met dergelijke factoren.

 • Zonlicht. Voor planten in een kas heeft u de maximale hoeveelheid daglicht nodig.De locatie van het gebouw van west naar oost zal hiervoor het geschiktst zijn.
 • Wind bescherming Bij het bouwen van een kas kan bescherming tegen sterke wind worden geboden.
 • Gemak in het benaderen van de structuur. Het is noodzakelijk om voldoende ruimte voor gebruik gereed te maken, zodat er een mogelijkheid is voor toegang tot de kas met karren en emmers.

Voor de bouw moet rekening worden gehouden met de diepte van het grondwater. In het geval dat ze erg ondiep zijn, zal de constructie van de kas moeilijk zijn.

Beginnende constructie, je moet een kuil graven - de diepte moet minstens 2 m zijn. Bij het kiezen van een maat wordt er rekening mee gehouden dat de lengte van het gebouw willekeurig kan zijn en de breedte niet groter dan 5 meter mag zijn. Als u andere parameters kiest, bijvoorbeeld om een ​​structuur met een diepte van 6 meter te bouwen, zal de verwarming van een dergelijke structuur ongelijk zijn, wat de verwarmingskosten sterk zal verhogen.

De randen van de put moeten worden genivelleerd voor het daaropvolgende gieten van beton. Het raamwerk van de toekomstige kas wordt op de betonnen fundering geïnstalleerd. Wanneer het werk aan de constructie van de fundering is voltooid, gaan ze over naar de constructie van de basis voor de constructie, de thermische isolatie wordt van bovenaf gefixeerd. Polycarbonaat dak is geïnstalleerd op de metalen basis.

Om de interne warmte te behouden, moeten de wanden bedekt zijn met warmte-isolatie.

Als de kas in de noordelijke regio's wordt geïnstalleerd, gebruiken ze voor de isolatie folie, die de muren in meerdere lagen bedekt. Een dergelijke isolatie gebeurt alleen in het koude seizoen.

Als u verwarmde vloeren maakt, kunt u verwarming in de kas installeren. In een kas moet de optimale temperatuur voor planten worden gehandhaafd van 25 tot 35 graden Celsius, rekening houdend met de vochtigheid in de kas. Voorwaarde is een constante ventilatie in de kamer. Wanneer aan alle vereisten is voldaan, worden optimale omstandigheden gecreëerd om de kas het hele jaar door te laten functioneren.

Bij de installatie van het dak wordt vaak polycarbonaat gebruikt - met een plaatlengte van 12 meter wordt een vlak oppervlak gecreëerd, waardoor naden verdwijnen, waardoor er geen tocht in de kamer ontstaat. Om corrosie te voorkomen, zijn alle bevestigingsonderdelen vooraf gesmeerd.

Voors en tegens

Voordat de bouw een schema voor de bouw zou moeten ontwikkelen. Als je van plan bent om een ​​wintertuin te laten groeien, dan heb je een bepaald temperatuurregime nodig, waardoor het mogelijk wordt om tropische planten te laten groeien.Voor elke structuur, als deze door eigen handen is gemaakt, zijn een solide basis en een betrouwbaar raamwerk vereist.

Kassen die het hele jaar door zijn ontworpen, hebben hun voor- en nadelen:

 • groenten en fruit worden het hele jaar door verbouwd in een greppel kas;
 • de ondergrondse structuur wordt gekenmerkt door een koele temperatuur op een warme dag, wat voor de meeste planten noodzakelijk is;
 • dit soort structuren kan onafhankelijk worden gemaakt met behulp van een diagram of een tekening;
 • lage kosten - tijdens de bouw kunt u goedkope bouw- en afwerkingsmaterialen gebruiken.

De meest populaire hangarmodellen bedekt met polycarbonaat zijn de getuigenissen van de eigenaars.

Dergelijke serres hebben veel voordelen:

 • lage kosten;
 • gemak van montage;
 • uitstekende bescherming tegen sneeuw en regen;
 • planten krijgen de maximale hoeveelheid licht.

Polycarbonaat voor het bouwen van een kas heeft uitstekende thermische isolatie-eigenschappen, het is zeer flexibel, waardoor het kan worden gebruikt voor een gebogen kas. Polycarbonaat is een zeer licht materiaal - het is 16 keer lichter dan glas.

Geschikt voor constructie en metaalplastic. Hoewel de onafhankelijke constructie van een metaalplastiekas niet eenvoudig is, wordt hier meestal gebruik gemaakt van de diensten van specialisten. Voor dergelijke structuren is het frame beter te bestellen, waardoor het in financieel opzicht misschien niet erg winstgevend is.

Voorbeelden voor inspiratie

Veel tuinders dromen ervan om een ​​echte broeikas op hun land te bouwen - dit is een plek waar je niet alleen de bekende groenten en fruit kunt groeien, maar ook allerlei exotische planten en bessen, en je kunt laten inspireren door het produceren van prachtige rozen, anjers of zeldzame orchideeën.

Een bakstenen gebouw is meer geschikt voor een kas - zo'n kapitaalstructuur zal een echt huis voor planten zijn. Hoewel modernere materialen worden gebruikt voor kasgebouwen, worden kassen nog steeds gebouwd met behulp van metaalplastic en cellulair polycarbonaat, terwijl baksteenconstructie het meest betrouwbaar blijft.

Als de eigenaren van de site op zijn minst minimale vaardigheden hebben in het leggen van stenen, kunt u een kas met uw eigen handen bouwen - een dergelijke constructie zal niet erg economisch zijn en vereist investering van fondsen, zelfs in dat gevalwanneer al het werk onafhankelijk wordt gedaan en werknemers er niet bij betrokken zijn.

Allereerst moet u het nodige materiaal kopen voor de bouw:

 • stenen;
 • minerale wol;
 • cement en zand;
 • plank, hout voor spanten;
 • dakbedekking;
 • venster deur

Dit zijn de belangrijkste materialen, de lijst kan tijdens het bouwproces worden aangevuld.

Een bakstenen gebouw verschilt van andere gebouwen doordat het uit twee kamers en een vestibule bestaat, waar ze een verwarmingssysteem in de vorm van een boiler of kachel installeren en allerlei accessoires bewaren voor de verzorging van planten en de hoofdruimte.

Kleine afmetingen worden gekozen voor de vestibule, bijvoorbeeld 2x2 of 2x2.5 m. Voor de hoofdruimte kunnen de afmetingen variëren. Tussen de vestibule en de hoofdruimte zet je een hoofdschot met een deur. Gewoonlijk in een bakstenen kas ramen maken met spiegels.

Beginnend met de bouw van een stenen broeikas, moet je een stripfundering schenken. Als het metselwerk in één steen zal zijn, wordt de fundering een halve meter diep gestort. Om de kas veel licht te laten krijgen, maak je ramen voor frisse lucht en plaats je de spiegel.

Het dak is transparant gemaakt met een helling van 30 graden, aan de randen is een stortkoker geïnstalleerd om het ontdooide en regenwater af te voeren.

In de verwarmde kas, behalve bloemen, kunt u groenten en groente laten groeien.

Als u de voorkeur geeft aan groenten, raden ervaren tuiniers aan om te telen:

 • komkommers;
 • tomaten;
 • pepers, zoet en bitter;
 • bladsla;
 • Peking kool.

Elk gerecht zal niet doen zonder gekruide dille, geurige peterselie, koriander, basilicum, groene uien. In de thermen van broeikassen kunt u het hele jaar door groen toevoegen aan uw favoriete gerechten.

Om het hele jaar door een goede oogst te hebben, moeten planten constant worden verzorgd. Bijzondere aandacht wordt besteed aan de voorbereiding van de bodem - het beste voor planten wordt beschouwd als een niet-zware, vruchtbare bodem, die alle stoffen bevat die nodig zijn voor planten. Voor groenten en kruiden is belangrijk regelmatig water geven en bemesten.

Onder alle omstandigheden is het mogelijk om op het terrein een kas te bouwen om het hele jaar door groenten te telen en een goede oogst te krijgen, die vitaminen en essentiële mineralen levert.

           Het bouwen van een broeikas kan een opstap zijn naar een thuisbedrijf. op de teelt van groenten, fruit en kruiden. Bijzonder relevant voor de uitvoering kunnen exotische groenten en fruit zijn, evenals verse bloemen.

           Hoe je een winterkas bouwt, bekijk de video hieronder.

           Comments
            auteur
           Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

           Inkomhal

           Woonkamer

           slaapkamer