Landkas: soorten en hun kenmerken

De bouw van de kas in het land heeft een aantal subtiliteiten en nuances. Er zijn immers al veel soorten structuren, die materialen en projecten bedekken, gemaakt. Als je een fout hebt gemaakt met de keuze, kun je heel vervelende gevolgen ondervinden. Daarom is het noodzakelijk om verschillende soorten producten te bestuderen voor aankoop.

Speciale functies

De landelijke kas is fundamenteel anders dan de stedelijke versie. In de winter en in het vroege voorjaar, ruimt niemand er sneeuw uit, het beschermt verschillende invloeden niet. Dus deze parameters moeten in aanmerking worden genomen. Anders zijn de vereisten voor het onderhoud van de structuur hetzelfde als voor gewone kassen en kassen. Sommige van de structuren zijn bedoeld voor gebruik op korte termijn, bijvoorbeeld om vroege culturen te verkrijgen.

In dit geval is het niet nodig om een ​​serre van grote hoogte te gebruiken, er is genoeg van een inklapbare structuur, die heel weinig opslagruimte in beslag neemt.Dergelijke producten zijn relatief goedkoop, en als u de assembly zelf opneemt, betaalt u bijna niets. Meer serieuze gebouwen zijn natuurlijk nodig als u van plan bent een volwaardige kas uit te rusten, die gedurende het hele vegetatieve seizoen zal worden gebruikt.

In dit geval zijn drie voorwaarden nodig:

 • gebruiksgemak;
 • comfort voor volwassen planten;
 • redelijke prijs.

Het laatste moment is belangrijk, niet alleen tijdens de aankoop zelf, maar ook omdat het verlies van de kas als gevolg van criminele activiteiten of natuurrampen geen ernstige schade mag veroorzaken.

types

Er zijn veel soorten broeikasontwerpen. De meeste zijn te vinden op websites of in catalogi van verschillende bedrijven. Maar het is belangrijk om rekening te houden met de nuances van elke variëteit, om niet te worden verward met de keuze.

Welke moet je kiezen?

U kunt een kas kiezen voor een tuin of een tuin door het uiterlijk en de compatibiliteit met het concept van de site en het huis. Maar het is duidelijk dat dit de stabiliteit van de structuur niet garandeert of consistent hoge opbrengsten oplevert. Daarom is het bij het kiezen van een specifieke oplossing noodzakelijk om u te concentreren op het doel van het gebruik van het gebouw.Allereerst moet worden besloten of een stationaire of gedemonteerde kas meer geschikt is. In het eerste geval zijn de aandachtspunten voor installatie en onderhoud merkbaar lager.

Geassorteerde opties moeten tweemaal per jaar worden geïnstalleerd en gedemonteerd. Maar voor de bewoners van de zomer die hun land alleen tijdens de zomermaanden bezoeken en serieus bang zijn voor diefstal, is het beter om gewoon zo'n product te kopen. Een andere belangrijke factor is de lijst met geteelde gewassen. Velen van hen vereisen behoorlijk specifieke groeiomstandigheden en kunnen niet samen in dezelfde ruimte bestaan.

Maar deze keuze houdt hier niet op. Het is nodig om het toekomstige teeltsysteem te analyseren: een ding is een eenvoudige aarde, en de andere is allerlei substraten van organische of minerale componenten.

Bovendien, omgaan met het organiseren van water geven. De meeste moderne kassen zijn uitgerust met automatische of semi-automatische installaties. Maar als de grootte van de gewassen klein is en er een verlangen is om geld te besparen, is het juister om een ​​gewone gieter de voorkeur te geven.

Aanhangers van hydrocultuur zullen ook een keuze moeten maken tussen ontwerpen van vier verschillende typen:

 • lont;
 • periodiek overstroomd;
 • aeroponic;
 • met drijvend platform.

En er is nog een beslissende omstandigheid - waar en hoe precies de kas zal ontstaan. Installatie site, in tegenstelling tot andere parameters, na de aankoop zal bijna onmogelijk zijn om te veranderen. Elke dergelijke structuur zou tegelijkertijd een maximum aan zonne-energie moeten ontvangen en minimaal aan wind blootgesteld zijn.

Nadat u het installatiepunt hebt gedefinieerd, moet u nadenken over de geometrie van de kas. Gebruik meestal rechthoekige structuren met twee hellingen.

Als de kas wordt geleverd als een uitbreiding van het huis, is het raadzaam om opties met een aangebouwd dak te kiezen. Het vergelijkbare apparaat wordt door experts als het meest praktische erkend, waardoor zowel bouwmaterialen als het bezette gebied kunnen worden bespaard. Er is geen specifiek verschil tussen de verschillende kanten van het huis, maar het is nog rationeler om de dakhelling naar het zuiden te richten. Sterk begrensd betekent dat mensen een gebogen kas kunnen kopen - deze is relatief goedkoop en het uitsluiten van scherpe hoeken vermindert de behoefte aan afdekmateriaal, maar verlengt de werktijd.

Piramidale kassen zijn slechts af en toe te vinden, omdat deze optie relatief recentelijk verscheen. Ze worden vooral gebruikt door liefhebbers van gedurfde experimenten.Er zijn nog steeds onvoldoende gegevens om te zeggen of deze vorm zichzelf echt rechtvaardigt en hoeveel beter het is dan andere configuraties. Een zeldzame optie in Russische huisjes is nog steeds een veelhoekige weergave van kassen. Het is onbetwistbaar voordeel dat door de externe structuur de verwarming van de binnenruimte wordt versneld.

De meest rationele afmetingen van elke kas zijn:

 • lengte 250 cm van basis tot rand;
 • de hoogte van de onderste muur is 150 cm;
 • breedte - 3, 5 m (volgens de generalisatie van de ervaring van ervaren tuinders)

Afhankelijk van de behoeften en doelen kunnen deze indicatoren worden verhoogd, maar een lengte van meer dan 6 m voor privégebruik is ongemakkelijk. Wanneer dit nodig is, is het beter om de kas in verschillende compartimenten te breken en niet om een ​​onafscheidelijke monoliet te plaatsen.

Nadat de deuren 100 cm breed zijn gemaakt, is het mogelijk om veilig voorbij te gaan met een kruiwagen, een zak land of emmers in uw handen.

Bijzonder opmerkelijk is de zogenaamde ecokas. Het is gebouwd in overeenstemming met de ideeën van permacultuur, dat wil zeggen, het is gericht op het reproduceren van de omstandigheden van de wilde natuur als de meest organische. De opbrengsten zullen hoog zijn en tegelijkertijd milieuvriendelijk, omdat er geen giftige chemicaliën worden gebruikt.Ecokas - de enige acceptabele optie voor thuiskweek van veel gewassen uit andere klimaatzones. Zo'n gebouw wordt gecombineerd met een kippenhok, gelegen in het aangrenzende compartiment.

Lucht wordt via de ventilatiekanalen tussen de compartimenten uitgewisseld, waardoor de concentratie van kooldioxide en ammoniak in de kas toeneemt. Om het effect te vergroten, worden thermische zonnebatterijen gebruikt. Als de meest eenvoudige opties geschikte capaciteit, gevuld met water of stenen van verschillende groottes.

Moet ik me registreren?

Degenen die al een kas op het perceel hebben of alleen gaan bouwen, zijn geïnteresseerd in nieuws uit de sfeer van de belastingwetgeving. Onlangs werd gemeld dat het verplicht is om huishoudelijke gebouwen in de tuin en voorstedelijke gebieden te registreren om er een speciale belasting op te betalen. In werkelijkheid is een dergelijke belasting sinds 1992 van kracht en zijn er geen plannen om op dit moment zelfs nieuwe vergoedingen vast te stellen.

Registratie is alleen vereist voor hoofdgebouwen die niet kunnen worden verplaatst zonder ernstige schade aan hun hoofdfunctie.

materialen

Voor tuinders en in de zomer verblijvende personen zijn de gebruikte materialen erg belangrijk.Het hout is geschikt voor het frame, wanden en scheidingswanden. Het is gemakkelijk te verwerken en relatief licht, goedkoop en kan in bijna alle bouwmarkten worden gevonden. Daarom bezet het materiaal een van de leidende posities in de beoordeling van grondstoffen die worden gebruikt om de kas te maken.

Maar het moet gezegd worden over de objectieve tekortkomingen van deze oplossing, waaronder het belangrijkste is de verplichte verwerking van grondstoffen met vlamvertragers en additieven van verval. Dergelijke stoffen verbeteren de kwaliteit van de constructie en verlengen de levensduur. Alleen de prijs hiervan stijgt onmiddellijk.

Het metaal is duurzaam en relatief licht, omdat je met de hoge sterkte een kleinere laag kunt gebruiken. Bouten kunnen worden gebruikt om onderdelen aan te sluiten en een eendelige verbinding wordt geleverd door elektrisch lassen. Een typisch probleem is corrosie, die alleen wordt onderdrukt door de voorlopige aanbrenging van verf of een zinklaag.

Baksteen is duurder en zwaarder dan metaal, het is duurzaam, maar fragiel. Bovendien moeten baksteenstructuren worden opgewarmd.

Als je een broeikas van gasvormige silicaatblokken plaatst, dan hebben we ook opwarming nodig.Het voordeel van deze optie kan worden beschouwd als het gemak en de prijs (in vergelijking met de baksteen), evenals voldoende sterkte voor de meeste taken.

Kasstapels van het stellingtype worden gebruikt wanneer u een vroege oogst van groenten of paddenstoelen nodig hebt om zaailingen te laten groeien. Hoge gewassen en boomzaailingen zullen daar niet kunnen groeien.

De meeste van de kasrekken zijn gemaakt van polycarbonaat, omdat:

 • Hiermee kunt u de ruimte onder de planken voor verschillende doeleinden gebruiken.
 • Verbetert de verlichting van de lagen en verzorgt ze.
 • Er is een mogelijkheid om hydrocultuur en aeroponics te doen.
 • Het zal mogelijk zijn zaden te ontkiemen, als een muur is afgeschermd met glas.

Het gebruik van glas als afdekmateriaal is heel gewoon. Het heeft een lange levensduur, maar heeft ernstige nadelen - zwaarte en kwetsbaarheid. Als u de kas het hele jaar door moet gebruiken, is het raadzaam om niet-eenvoudige kozijnen te installeren, maar dubbele beglazing. Onderdak onder de folie is de goedkoopste van allemaal, en toch moet je rekening houden met de negatieve kanten - lage sterkte en slechte thermische bescherming. Geprefabriceerde kassen zijn voornamelijk gemaakt van aluminium (geëxtrudeerd) of speciaal plastic.

Aluminium framedelen zijn voorzien van speciale groeven waarmee u de bekleding van een strikt gespecificeerde dikte kunt invoegen.

Als de individuele groef te breed is, kunnen rubberen of plastic pakkingen worden gebruikt.om de ontbrekende maat te compenseren. Het kunststof profiel houdt metaal beter vast dan warmte en kost iets minder. Moderne variëteiten van kunststoffen hebben een hoge sterkte en laten u een aanzienlijke oogst groeien. Afdekmaterialen zijn onderhevig aan standaardvereisten.

projecten

Kleine kassen (zowel gebogen als rechthoekig) worden op grote schaal gevraagd. Het beste materiaal in dit geval is polycarbonaat en de daken zijn meestal geveltop of schuin. Kleine maten zijn 3x4, 3x6 meter en grotere structuren zijn gemaakt in het formaat van 3x8 of zelfs 3x12 m. De beste verbindingen worden bereikt door speciale hoeken. Maar de lamellen, bouten, dassen en het opleggen van randen aan elkaar zijn minder betrouwbaar.

De kas, waarvan de breedte 5 m is, is uitermate geschikt om een ​​groot aantal bedden te huisvesten. Met behulp van dit ontwerp zal het zelfs mogelijk zijn om de passie voor het verbouwen van bessen en groenten om te zetten in een permanente bron van inkomsten.Het is wenselijk dat elke verbinding van de framedelen wordt gelast en horizontale bovendrempels ongeveer elke 0,66 m worden geplaatst. Als planten alleen in de zomerperiode moeten worden gekweekt, is het mogelijk om zonder een krachtige, dure ondergrond te doen. De keuze tussen inklapbaar en niet-inklapbaar ontwerp dicteert een specifieke situatie.

beoordelingen

Een uitstekende oplossing, te oordelen naar beoordelingen door consumenten, is de Strela-broeikas: dankzij het unieke ontwerp (puntdak dat geleidelijk overgaat in muren) raakt het de sneeuw zelf kwijt. Daarom hoeft u in de winter niet specifiek naar het land te gaan, en bovendien houdt het gebouw het met succes vol tot het begin van de hitte. De wijzigingen "Delta" en "Sterretje" zijn helemaal niet erger, maar elk van hen heeft zijn eigen specifieke subtiliteiten waarmee rekening moet worden gehouden. Afgaande op de operationele ervaring, zijn gebogen kassen minder bestand tegen sneeuwbelasting.

Prachtige voorbeelden

     • Met alle belang van utilitaire eigenschappen van kassen, is het onmogelijk om niet op hun uiterlijk te letten. De foto toont een elegante geglazuurde serre met een mooi groen kader. Fancy gevormde deuren die openen naar buiten trekken meteen de aandacht.De opgaande ramen, die zijn uitgerust met een zadeldak, zorgen voor een snelle luchten.
     • En zo ziet een halfbolvormige kas gemaakt van polycarbonaat er uit. Speciale aandacht wordt er gegeven aan zorgvuldig geselecteerde planten: het is meteen duidelijk dat ze vrij hoog zijn, maar ze hebben geen gebrek aan ruimte. De doorgang tussen de bedden is vrij elegant.
     • Hier kunt u ervoor zorgen dat kassen van aluminium en glas ook decoraties van de site kunnen zijn. Solide constructie in de vorm van "huis", geplaatst op een stenen fundering, ziet er redelijk goed uit. Voltooiing van de samenstelling van verschillende planten rond de broeikas van lintwormen.

     Hoe u de goedkoopste kas kunt maken, zie onderstaande video.

     Comments
      auteur
     Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

     Inkomhal

     Woonkamer

     slaapkamer