Polykatoen: kenmerken, samenstelling en reikwijdte

Polykatoen is een van de meest populaire soorten gemengde weefsels en wordt veel gebruikt voor het naaien van bedlinnen en huistextiel.

Wat is het?

Polykatoen wordt de moderne gecombineerde stof genoemd, bestaande uit synthetische en natuurlijke draden, die werd uitgevonden in het midden van de vorige eeuw in de VS en snel populair werd over de hele wereld.

Door katoen en polyester te mengen, slaagden technologen erin om een ​​hygroscopisch, ademend en duurzaam materiaal te verkrijgen dat de beste prestatie-eigenschappen van beide vezels absorbeerde. De aanwezigheid van synthetische stoffen leidde tot het creëren van heldere kleuren tijdens het verven, en de aanwezigheid van katoenen draden maakte de stof ademend en aangenaam om aan te raken. Bovendien, als gevolg van polyester materiaal is niet onderhevig aan krimp en is veel goedkoper dan stoffen gemaakt van natuurlijk katoen.

De aanwezigheid van synthetische vezels laat het weefsel niet kreukelen en natuurlijke vezels garanderen de hypoallergene en milieuvriendelijkheid.

Samenstelling van de stof

Het aandeel katoen en polyester in polykatoen is niet constant. Er zijn vier soorten materiaal, elk met zijn eigen kenmerken en kosten. Bijvoorbeeld, de stof, bestaande uit 65% katoen en 35% synthetisch, is de duurste. Dit komt door het zeer hoge gehalte aan natuurlijke vezels, waardoor het materiaal zo dicht mogelijk bij natuurlijke katoenen stoffen ligt.

De volgende type wordt vertegenwoordigd door stoffen met een gelijke verhouding van polyester en katoen. Ze worden gekenmerkt door goede ventilatie en hoge sterkte. Het kost een beetje goedkoper dan het vorige type, maar het is moeilijk om het een budgetoptie te noemen.

Het derde en vierde type stoffen behoren tot de goedkope materialen en zijn daarom vooral populair bij consumenten. Een daarvan bevat 35% katoen versus 65% synthetische stoffen en heeft een hoge slijtvastheid en redelijk goed ademend vermogen.

De tweede is het meest budgetvriendelijke type materiaal en omvat in zijn samenstelling slechts 15% natuurlijke draden en 85% - kunstmatige. Het materiaal wordt gemakkelijk gewassen en heeft een hoge weerstand tegen verven.De duurzaamheid van producten gemaakt van dergelijke stoffen zal iets lager zijn dan die van producten met 100% synthetische inhoud, maar in vergelijking met de vorige typen, wordt dit canvas als de meest duurzame beschouwd.

Voors en tegens

De stabiele vraag van de consument en de hoge populariteit van het polykatoen zijn te danken aan een aantal belangrijke voordelen van dit materiaal.

  • Hoge duurzaamheid en lange levensduur van de stof onderscheiden hem op een gunstige manier van volledig natuurlijke doeken.
  • Helderheid van kleur en duurzaamheid van kleurend materiaal kan worden gebruikt voor de vervaardiging van kleding en bedspreien.
  • Door de geringe samendrukbaarheid van het textiel kunnen de producten van polykatoen een nette uitstraling behouden. Deze eigenschap van het materiaal is vooral waardevol bij de productie van sportkleding en beddengoed, dat na het wassen niet gestreken kan worden.
  • Dingen uit polykatoen krimpen niet en worden niet vervormd door regelmatig in een typemachine te wassen. Bovendien worden de producten heel snel gewassen en gedroogd.
  • Een hoge hygiëne van polykatoendingen is te wijten aan de uitstekende hygroscopiciteit van het materiaal en het vermogen om vrij door de lucht te stromen.
  • De comfortabele prijs van gemengde stof onderscheidt het van veel natuurlijke doeken.

Naast duidelijke voordelen heeft de Polykatoen echter ook enkele nadelen. In principe wordt hun aanwezigheid verklaard door de aanwezigheid van synthetische vezels, naarmate het kwantitatieve gehalte toeneemt, worden de defecten duidelijker. Bijvoorbeeld, Grote hoeveelheden polyester kunnen allergische huidreacties veroorzaken.

Bovendien worden na frequente wasbeurten op de stof de pellets gevormd, wat natuurlijk niet bijdraagt ​​aan haar esthetiek en aantrekkelijkheid.

Polykatoenproducten zijn gevoelig voor de ophoping van statische elektriciteit en trekken daardoor stof en fijn mechanisch afval (draden, haren en haar) aan.

De bovengenoemde nadelen zijn vaak de reden om geen beddengoed van polykatoen te kopen. Ondanks het prijsverschil geven consumenten vaker de voorkeur aan 100% katoenfolie, die niet elektriseert, ademt, volledig hygroscopisch is en geen allergische reacties veroorzaakt.

Als u echter producten kiest met een kleiner aandeel polyester dan 50% van het totale volume, is het verschil tussen polykatoen en natuurlijke stof mogelijk niet merkbaar.

Dit komt door het feit dat katoen, dat zelfs in een laag percentage aanwezig is, in staat is hoge hygiënische eigenschappen van het materiaal te verschaffen. Stoffen met een hoog gehalte aan kunststoffen moeten worden gebruikt voor het naaien van hoezen, theedoeken, tafelkleden en gordijnen.

types

Polykatoen is ingedeeld volgens verschillende criteria, waarvan het belangrijkste het soort weefsel is.

Volgens dit criterium worden stoffen in drie typen verdeeld.

  1. Geweven weven Het is een klassieke versie van de schakeling van draden, waarbij de schering en de inslag afwisselend zijn verbonden. Het resultaat is een gladde, dubbelzijdige stof.
  2. Materiaal met twill type weven het wordt gepresenteerd door doeken waarin op elke draad van een eend 2-3 draden van een basis zitten. Door deze opstelling van de draden, is het mogelijk om een ​​verschuiving door één draad te bereiken en om diagonale zomen op het weefsel te vormen.
  3. Satijnen weefsel het wordt gesponnen met behulp van een technologie die vergelijkbaar is met twill weaving, met het enige verschil dat een inslagdraad twee tot drie covers omvat en vier threads van de base in één keer.Dientengevolge verschuift de stap naar twee of meer draden, en vormt zo een canvas met een glad gezicht en een enigszins ruwe binnenkant.

Het volgende criterium waarmee polykatoen wordt onderscheiden, is het type kleuring. Op deze basis doeken zijn onderverdeeld in gebleekt en geverfd. De eerste worden geproduceerd in de weeffabriek in de stad Ivanovo en onderscheiden zich door hun pure witte kleur. Beddengoed, genaaid van gebleekt polykatoen, wordt veel gebruikt in de hotel- en resortsector.

De vlakgekleurde doeken hebben een diepe uniforme kleur en zijn erg in trek bij de productie van beddengoed voor thuis.

Waar wordt gebruikt?

Het gebruik van polykatoen is breed genoeg. Effen of eenkleurige doek gebruikt voor het naaien van beddengoed, zoals matrasbeschermers, kussenslopen, bedticks, lakens en dekbedovertrekken. Gebleekte stof is onmisbaar bij het maken van bestellingen voor het afstemmen van bedlinnen voor hotels, ziekenhuizen, sanatoria en langeafstandstreinen voor passagiers.

Vanwege de aanwezigheid in de samenstelling van polyestergarens is dergelijk ondergoed gemakkelijk gebleekt en is het goed bestand tegen de thermische antibacteriële behandeling die nodig is voor deze categorie wasgoed.

Veelkleurige doeken worden ook actief gebruikt voor het naaien van beddengoed en huishoudtextiel en worden beschouwd als de meest gewilde productgroep in dit segment. Polykatoen reageert goed op quilten. Dit komt door de aanwezigheid van synthetische draden die de vorming van grote gaten van de naald tijdens het quilten voorkomen.

Gewatteerd materiaal is erg populair en onmisbaar bij het naaien van hoezen, dekens en matrassen.

Bij de onafhankelijke productie van beddengoed of huishoudtextiel is het echter noodzakelijk bepaalde regels te volgen voor het gebruik van een of ander type polykatoen.

Doeken, inclusief 50% synthetisch, worden niet aanbevolen voor de vervaardiging van sets voor kinderen. Dit komt door de lage hygroscopiciteit en slechte ventilatie van het materiaal.

Maar gordijnen, matras, tafelkleden, servetten en keukenschorten, genaaid uit dergelijke stof, zullen worden gekenmerkt door een verhoogde weerstand tegen vervuiling, een lange levensduur en het vermogen om snel uit te spoelen. En omgekeerd: stoffen met een hoog gehalte aan katoen zijn een ideale optie voor het maken van overhemden, blouses, sportkleding, japonnen en beddengoed voor kinderen.Dergelijke producten zullen het verwijderen van vocht uit het lichaam niet voorkomen en laten ademen.

Onderhoudsinstructies

Ondanks het feit dat polykatoenproducten absoluut niet veeleisend zijn om te verzorgen, moeten enkele regels voor het hanteren ervan worden nageleefd. Voordat u het nieuwe wasgoed gebruikt, is het daarom aan te raden het in koud water af te spoelen en verder te wassen in water met een temperatuur niet hoger dan 40 graden.

Geverfde stoffen worden niet aanbevolen om te worden gebleekt met chloorbevattende middelen, anders bestaat het risico van verlies van kleur en verlies van aantrekkelijkheid van het product.

Draaien moet met lage snelheden gebeuren en het wordt aanbevolen de polykatoen uit de buurt van verwarmingstoestellen en direct zonlicht te drogen. Vóór het drogen moet het product goed worden geschud en rechtgetrokken - dit stelt u in staat om te doen zonder te strijken en de stof een nette uitstraling te geven. Als de behoefte om te aaien nog steeds is ontstaan, moet de ijzeren schakelaar op "zijde" worden ingesteld.

beoordelingen

Over het algemeen reageren consumenten goed op polykatoen. Het is laag genoteerd in vergelijking met natuurlijke stoffen, de kosten en het vermogen om te doen zonder te strijken.Atleten wijzen op de bruikbaarheid van T-shirts met een hoog gehalte aan synthetische stoffen. Tijdens serieuze trainingssessies blijft katoenen kleding, hoewel het snel zweet absorbeert, nog lang nat.

Synthetisch daarentegen droogt snel en geeft de atleet na het einde van de training of tijdens pauzes in de klas geen onaangenaam gevoel van natte kleding.

De aandacht wordt ook gevestigd op het goede wasresultaat. Als katoenproducten vaak moeten worden gebleekt en soms extra weken, worden stoffen met een hoog gehalte aan synthetische stoffen onmiddellijk gewassen. Tot de nadelen behoren slechte ventilatie en de vorming van pellets. En niet één product is verzekerd van hun uiterlijk, ongeacht hoe delicaat het is gewist. Na verloop van tijd rollen zelfs dingen van de hoogste kwaliteit.

Ondanks enkele tekortkomingen is het polykatoen echter een zeer modern en populair modern materiaal.

Het feit dat zo'n polykatoen, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer