Inbouwlampen

 Inbouwlampen

In de afgelopen jaren wint het gebruik van ingebouwde lampen bij de bouw van huizen, appartementen en andere gebouwen aan populariteit. Voordat u ingesloten verlichtingsapparaten koopt, moet u bekend zijn met hun kwaliteitskenmerken en fabrikanten.

kenmerken van

Een inbouwarmatuur is een verlichtingsapparaat waarvan het lichaam gedeeltelijk is verborgen in de wand, het plafond of in het meubellichaam. De kwaliteitseigenschappen van de geselecteerde armaturen zijn afhankelijk van het gebruiksdoel. Het is belangrijk om de functies van de ruimte te begrijpen waarin deze apparaten zullen werken.

Meestal worden uniforme verlichtingsarmaturen geplaatst in een dambordpatroon. De afstand van de eerste lichtbron tot de muur mag niet langer zijn dan 60 cm, tussen lampen - tot 1,5 meter, tussen rijen - 1 meter.

macht

Het is belangrijk om de normen van specifiek vermogen van verlichting in acht te nemen, die wordt berekend als het aantal watt per vierkante meter. optimale vermogensparameters voor verschillende kamers:

 • In de kinderkamer - tot 60 W / m².
 • Keuken en eetkamer - tot 26 W / m².
 • Woonkamer, studie - tot 22 W / m².
 • Badkamer en toilet - tot 20 W / m².
 • Slaapkamer - tot 15 W / m².
 • Gang, binnenruimte, vestibules - tot 152 W / m².

Specialisten benadrukken dat deze indicator typisch is voor gloeilampen. In het geval van LED-apparaten wordt de vermogensdichtheid gedeeld door 10, energiebesparende apparaten - door 3.

bevindingen

De moderne markt is gevuld met een verscheidenheid aan ingebedde verlichtingsapparaten. In het bijzonder hebben ze verschillende vormen en elementen van decor, gemaakt van verschillende materialen.

De meeste straatlantaarns worden geproduceerd met behulp van metalen, kunststof beschermende onderdelen en rubberen of rubberen afdichtingen. Voor badkamers, sauna's, baden of zwembaden is het beter om verzegelde apparaten te gebruiken met bescherming tegen vocht.

De rest van het ontwerp is afhankelijk van de ideeën van de ontwerper, omdat de modellen kunnen worden geselecteerd voor elke portemonnee: van glas, plastic, met kristallen, van verschillende metaallegeringen.

types

Door de aard van de lichtstroom verzonken lampen zijn geclassificeerd in apparaten diffuus en gericht licht. Door functionele functies, kunt u vast of roterend selecteren. De laatste vond de ontwerpers erg leuk als een extra verlichting van individuele objecten of gebieden in het interieur.

Een grote rol tussen de kenmerken van ingebouwde verlichting speelt het type lampen. Ze kunnen halogeen, LED, energiebesparing zijn. Gloeilampen als inbouw zijn volledig ongeschikt vanwege de sterke verwarming van de behuizing. LED-apparaten zijn vooral populair. Ze zijn multifunctioneel. Het is mogelijk om in één geval een dubbele of driedubbele diode te gebruiken. Daarnaast werd een intensiteitscontrolemechanisme, dimmen, voor hen ontwikkeld.

De vorm van de lampen is verdeeld in punt, modulair en lineair. Dot-lamp - dit is de meest voorkomende vorm, omdat deze het eenvoudigste ontwerp, de eenvoudige bediening en de lage kosten heeft. Het ontwerp omvat een behuizing met een ingebouwde reflector, een vlechtwerk en een gloeilamp.Het lichaam vervult naast het vasthouden ook decoratieve en beschermende functies.

Focal embedded devices experts noemen de lijn. Daaronder is het met name mogelijk om een ​​tweepuntslamp uit te kiezen, evenals modellen met een nog groter aantal lampen. Ze passen perfect in het interieur en maken het origineeler.

Als u puntapparaten als hoofdverlichting gebruikt, moet u het aantal berekenen dat voor een bepaalde ruimte vereist is. Ze worden ook gebruikt voor extra verlichting in combinatie met kroonluchters en schansen. Met behulp van dergelijke lampen kan men stilistisch elk deel van het interieur onderscheiden.

Paneellampen worden soms raster genoemd. Modulaire lichtbronnen in de vorm van plafondpanelen hebben in de regel standaardafmetingen van 60x60 cm en maken meestal gebruik van fluorescentielampen. Dergelijke modellen bieden alleen de emissie van gericht licht van het plafond naar de vloer.

Meestal worden de profielverlichtingspanelen gebruikt in kantoren, gemeenschappelijke ruimtes, in productie.

Lineaire fixtures worden ook frameless genoemd. Kortom, ze bestaan ​​uit geanodiseerd aluminium profiel en een diffuser van kunststof. De breedte van het lichtpaneel varieert van 25 tot 50 mm.Ingebedde diepte is klein, wat de installatie vereenvoudigt en u in staat stelt het bereik uit te breiden van decoratieve doeleinden naar de hoofdverlichting.

De diepte van de lampen is volledig en gedeeltelijk ingebed. De voordelen van lampen, volledig ingebed in de muur, in het meubilair, in het verlaagd plafond, zijn onbetwistbaar. Ze creëren een veilige en comfortabele sfeer in de kamer. In de meeste gevallen worden puntvarianten echter alleen als achtergrondlicht gebruikt, omdat voor volledige dekking hun aantal aanzienlijk moet zijn. Het is noodzakelijk voor comfort en gezelligheid. In de gang of vestibule bijvoorbeeld, kunnen de LED's die in de plug-in zijn ingebouwd zelfs familieleden met een slecht gezichtsvermogen in staat stellen het doel niet te missen.

Ingebouwde lampen laten je alle ontwerpideeën belichamen - van het benadrukken van sommige details van meubels tot een bepaalde stijl van de hele kamer.

Paneelmodellen worden altijd ingebouwd op de volledige diepte van het lichaam en dankzij het grote oppervlak van het verlichtingsoppervlak en het gerichte licht, zijn ze perfect bestand tegen de functie van de hoofdverlichting.

Onder de armaturen die gedeeltelijk zijn ingebouwd, afhankelijk van de installatiemethode, stoten ze externe of bovengrondse externe (hangende) uit.De eerste experts worden vaak gebruikt in gevallen waarbij de basis van het plafond solide is, bijvoorbeeld beton. Het ontwerp is een bevestigingselement in de vorm van een platform, een behuizing met een lens en een lamp. Externe modellen verschillen van overhead en zijn ingebed doordat de lamp hangt aan de kabel die de basis en behuizing verbindt.

De energiebesparende industrie heeft zich de afgelopen jaren snel ontwikkeld. In dit opzicht verschijnen lampen op de markt, uitgerust met extra functies, bijvoorbeeld met een dimmer of bewegingssensor.

Dimbare modellen hebben verschillende voordelen:

 • Breed scala aan helderheidsveranderingen.
 • Aanpassing van de helderheid heeft geen invloed op de kleurreproductie.
 • Door de helderheid te verlagen, kunt u de levensduur van het apparaat verlengen.
 • Inertness bij het instellen is minimaal.

Inbouwinrichtingen met bewegingssensoren zijn populair bij de ingangen van appartementsgebouwen, kantoorgangen, magazijnen, omdat ze aanzienlijke besparingen op elektriciteit mogelijk maken. Het werkingsprincipe is dat de sensor het gebied scant en de aanwezigheid van beweging detecteert. Wanneer geactiveerd, verzendt het een signaal naar de ingebouwde lamp, die oplicht.Behalve de reactie op beweging, zijn dergelijke apparaten uitgerust met sensoren die het verlichtingsniveau controleren. Dit is nodig zodat de lamp overdag niet oplicht.

Gipsarmaturen voor het schilderen beginnen net aan populariteit te winnen. Hun belangrijkste voordeel: de mogelijkheid om in de kleuren van de gewenste tint te schilderen, geeft textuur. Bovendien kunt u in de moderne industrie verschillende vormen kiezen. Het nadeel is natuurlijk de kwetsbaarheid van het materiaal zelf, maar dit materiaal is gemakkelijk te herstellen.

vorm

Ingebouwde lampenmodellen zijn opgedeeld volgens het formulier.

De meest voorkomende zijn:

 • Halfronde met een grote diffuser, die een vrij groot gebied bedekt. Het wordt gebruikt voor het werken op terrassen, hallen, straatplatforms.
 • Oblong. Over het algemeen worden ze gebruikt voor een eng gerichte belichting van objecten, bijvoorbeeld schilderijen.
 • Cilindrisch. Vaker hebben een draaibare mount, dus in staat om de richting van het licht te veranderen. Er zijn muur- en vloeropties. Ontwerpers hebben ze in kamers met een ongewone vorm.

Verlichting kan worden geïnstalleerd op oppervlakken gemaakt van gipsplaat, spaanplaat en MDF-panelen, hout, kunststof.

De behuizing van de ingebouwde armatuur kan verschillende vormen hebben, omdat dit alleen afhangt van het idee van de ontwerper:

 • Ring - de meest voorkomende optie.
 • De vierkante behuizing is klassiek correct.
 • Rechthoekige modellen kunnen van de kleinste enkele downliners tot grote plafondverlichtingspanelen zijn.
 • Lineaire lampen zijn meestal lang en dun.
 • Ultradunne versie van de behuizing is alleen mogelijk in LED-apparaten.

afmeting

Bij het kiezen van een ingebouwd verlichtingsapparaat moet allereerst rekening worden gehouden met de criteria voor de mate van gemak tijdens verder bedrijf, in het bijzonder de afmetingen van de lamp. Bepaal de diameter die het meest mogelijk is, rekening houdend met de functionele kenmerken van de kamer. Voor verlichting is het voldoende om producten van de minimale afmetingen te gebruiken.

Voor bovengrondse externe armaturen worden standaard LED-lampen gebruikt, dus hun diameter is meestal van 5 tot 15 cm, er zijn bijvoorbeeld 4-5 van dergelijke lampen in de badkamer. Soms kunt u modellen van grote afmetingen vinden.

De maten van standaardmodellen zijn afhankelijk van de lampen die erin worden gebruikt:

 • De grootste afmetingen van de halogeenlampen.Hun diameter is van 11 cm, maar het is een benadering, omdat het nodig is om rekening te houden met de breedte van de basis.
 • Apparaten met gloeilampen moeten een diameter hebben van minimaal 8 cm.
 • De kleinste - LED-apparaten, beschikbaar van 5 tot 7 cm.

Naast de diameter is een belangrijke parameter de diepte van de landing. Het wordt bepaald afhankelijk van de functie van de lamp. Gebruik voor decoratieve doeleinden meestal kleine lampen, in dit geval is de diepte minimaal.

Het standaardbereik dat is gericht op het type gebruikte lampen is als volgt:

 • Diepte vanaf 1 cm is alleen mogelijk voor LED's.
 • Halogeenlampen zijn gebouwd tot een diepte van 4 cm.
 • De inbeddingsdiepte voor apparaten met gloeilampen kan variëren van 20 tot 30 cm.

Voor hangende of hangende ingebouwde modellen is ook de hoogte of lengte van de carrosserie belangrijk, waardoor de verlichtingsarmaturen op ergonomische wijze in de omliggende binnenruimte kunnen worden geplaatst.

lampen

Inbouwlampen gebruiken verschillende soorten lampen:

 • Gloeilampen. De meest voorkomende en goedkope optie. Het voordeel is lage kosten, maar het dekt niet de nadelen.Aangezien deze elementen erg heet worden, kunnen ze niet worden gebruikt voor volledig geïntegreerde apparaten. Bovendien is het geval van modellen met dit type lamp meestal de grootste.
 • Energiebesparing. Iets beter dan de vorige, maar voor embedded armaturen is hun tegenhanger.
 • Halogeen. Opties met gloeilampen met een laag vermogen inferieur. Met hun hulp is het bij het gebruik van reflecterende oppervlakken in de constructie mogelijk om een ​​vrij helder, eng gericht licht te verkrijgen.
 • LED (LED). De meest populaire optie vanwege zijn veelzijdigheid, minimaal energieverbruik en lage mate van verwarming. Armaturen met diodes kunnen heel klein zijn, maar niet minder fel. Hiermee kunt u verschillende kleuropties krijgen. Bij gebruik in de constructie van verschillende sensoren is het mogelijk om hun karakteristieken te regelen.

materialen

Armatuurbehuizing is gemaakt van verschillende materialen. Onder hen zijn:

 • plastic - De meest gebruikelijke optie vanwege de lage kosten en lichtheid. Bovendien kunnen we een groot kleurenpalet, een verscheidenheid aan texturen en afmetingen, bruikbaarheid, opmerken.Het nadeel is burn-out en het verschijnen van scheuren.
 • metaal - het op één na populairste materiaal. Producten ervan zien er duur, duurzaam, resistent tegen verschillende soorten vervuiling, gemakkelijk te onderhouden. Het kleurenschema is echter terughoudend, de kleuren zijn meestal klassiek: verguldsel, zilver of koper. Brons decoratieve elementen in het ontwerp van lampen zijn vaak te vinden in het ontwerp van hotels en restaurants.
 • glas het is broos, maar het is prachtig gecombineerd met elk interieur, weerstaat negatieve externe invloeden, heeft een breed scala aan kleuren. Kristalelementen zijn typisch voor de Provence-stijl. Kristal moet echter met zorg worden behandeld, dus in kamers met jonge kinderen is het beter om ze niet te gebruiken.
 • Hout en keramiek - natuurlijke soorten materialen. Ze zijn geschikt voor elk interieur, in combinatie met andere texturen en zijn relatief goedkoop. Keramiek heeft één nadeel - broosheid, dus het moet met zorg worden behandeld. Hout scheurt bij lage luchtvochtigheid en zwelt op, dus bij het installeren van de armatuur moet met deze kwaliteit rekening worden gehouden.
 • gips - recentelijk populairder geworden voor het vervaardigen van verlichtingsarmaturen. Ingebouwde gipsverlichting is comfortabel met zijn functionaliteit. U kunt de gewenste vorm, verf en textuur kiezen, indien nodig, de gelegenheid hebben om deze zelf te herstellen.

De lens van het licht kan worden gemaakt van plastic of van glas. Meestal worden glasopties gebruikt in duurdere modellen. In elk geval is een spiegelreflecterende laag vereist, die op het binnenoppervlak wordt aangebracht.

kleur

Er zijn veel criteria voor het kiezen van het kleurbereik van externe elementen van de lampen. Voor sommigen is onzichtbaarheid belangrijk, dan moet de kleur overeenkomen met de schaduw van het oppervlak waarin het apparaat is ingebed. Als het nodig is om de verlichtingsinrichting als een apart element van het interieur te markeren, moet de kleur helder zijn.

In het geval van het kiezen van een kleur als een psychologische perceptie, kan het volgende worden opgemerkt:

 • Wit stimuleert de prestaties.
 • Zwart is verfijnd, maar het kan ook een element van leegte introduceren.
 • Groene tinten kalmeren.
 • Blauwe kleuren kunnen tot op zekere hoogte deprimerend zijn.
 • Rode tonen verhogen de druk.
 • Blauw draagt ​​bij aan zijn afname.

Een ander belangrijk punt bij het kiezen van verlichtingsapparatuur is de kleurtemperatuur. Lampen kunnen lichtwitte, gele en blauwe tinten produceren. Warm oog definieert meestal als geel, natuurlijk dichter bij wit en koud voor ons wordt als blauw gezien. Deskundigen adviseren om een ​​neutrale optie te kiezen, een die dicht bij natuurlijk licht staat.

Hoe te plaatsen?

Bij de installatie van het verlichtingssysteem in de ruimte moet rekening worden gehouden met de minimale openingen tussen de lampen en van deze naar de wanden. Bij het installeren van complexe schema's voor de locatie van ingesloten apparaten, hebben specialisten vastgesteld dat de optimale afstand tussen schijnwerpers en plafondverlichting 30 cm is. De verlichtingsapparaten zijn het meest efficiënt geplaatst en trekken zich 20 cm van de muur terug. In de aanwezigheid van een spanplafond moet de opening tussen de lamp en de naad van de film minimaal 15 cm zijn.

Bij niet-standaard oppervlaktedecoratie met een groot aantal downliners, bijvoorbeeld met het "sterrenhemel" -effect, moet hun symmetrische opstelling op gelijke afstanden worden aangebracht.Er zijn veel manieren om armaturen te installeren, elk is uniek en hangt af van de vereisten van de stijl, het ontwerpidee en de wensen van de eigenaar. Bovendien spelen de functionele kenmerken van de ruimte een belangrijke rol.

Applicatie-opties

Met een ergonomische indeling van ingebouwde verlichtingsapparaten in het interieur, kunt u het uiterlijk van de kamer veranderen in termen van geometrie. Als in een smalle gang bijvoorbeeld schijnwerpers langs het plafond zijn geplaatst, lijkt de ruimte langer. Het licht dat vanaf de dakrand op het plafond valt, verhoogt de hoogte van het plafond in de woonkamer. In de badkamer of in de gang kunt u de achtergrondverlichting van de spiegel instellen, wat zorgt voor een effectieve verlichting van het gezicht.

Downline ingebouwde wanden benadrukken ontwerpideeën die comfort en gezelligheid in de kamer creëren. Gebruik in dit geval meestal LED-apparaten. Help met hun hulp de planken, schilderijen of nissen. De originele oplossing zijn de lampen voor het verlichten van de trappen in particuliere huizen.

Onlangs is het populair geworden om ingebouwde plekken met terrassen, loggia's, priëlen, wintertuinen en serres te versieren.

Beoordeling van fabrikanten en modellen

De populairste fabrikanten van verlichtingsproducten onder kopers zijn Osram en Philips. Dit zijn betrouwbare bedrijven met uitgebreide ervaring en een breed scala aan ingebedde verlichtingsapparaten. Deskundigen wijzen ook op de producten van het bedrijf Feron, omdat de kosten van zijn producten iets lager zijn dan de vorige. Dit merk wordt gekenmerkt door hoogwaardige verlichtingsapparatuur, van plafond tot decoratief.

Interessante modellen met LED-lampen worden vervaardigd door Gauss, ASD. Merken zijn enigszins minderwaardig in termen van "promotie", maar hun kwaliteitskenmerken zijn uitstekend. Er moet melding worden gemaakt van de merken Eglo, Arte Lamp, Novotech, omdat specialisten graag hun producten gebruiken.

stijlen

Van de opties die door fabrikanten worden aangeboden, is het onmogelijk om de leiders te kiezen, aangezien kopers zowel ronde ringen, vierkante als ijspegels, driehoekige, bolvormige en andere lampen verwerven.

Meestal worden de ingebouwde verlichtingsapparaten geselecteerd in overeenstemming met de stijl van het interieur. Als dit hightech is, wordt in de regel een verchroomd metalen omhulsel gebruikt dat "verborgen" is in de muren en het plafond, zodat u een kosmische sfeer kunt creëren in de woonkamer of badkamer.

Klassieke downliners worden gekenmerkt door opties voor lampen gemaakt van glas, plastic, gips, soms met elementen van stucwerk. Ze zijn ontworpen om in het interieur een gevoel van rijkdom en respect te creëren.

Point-apparaten in de stijl van de Provence gebruiken in hun ontwerp verschillende florale ornamenten. De materialen zijn geschikt plastic, keramiek en glas pastelkleuren. Vaak gebruikte metalen koffers van brons, brons, nikkel. Meesters kunnen ze kunstmatig ouder worden. Stijl impliceert gematigdheid en romantiek, daarom worden bij het registreren soms kristallen hangers, kaarsen en bloemen gebruikt.

Hoe te kiezen?

Ingebouwde verlichting kan worden geselecteerd op basis van verschillende parameters: functie, kleur van het licht, grootte, vorm, hoeveelheid. Voor een competente installatie is een belangrijk criterium echter het type oppervlak waarop ze worden gemonteerd.

Installatie van gipskartonplafonds is de eenvoudigste van allemaal, omdat dit soort materiaal gevoelig is voor vervorming, snijden en nivelleren. Hiermee kunt u verschillende vormen maken.

Het belangrijkste is om een ​​paar regels te onthouden:

 • Lampen mogen niet in de verbindingen van paneelverbindingen vallen.
 • De maat van het gat in de gipsplaat moet 4 millimeter groter zijn dan de diameter van de railvoering.

Gipsplaten hebben onder andere niet veel last van de verwarming van de lampen, dus u kunt lampen gebruiken met elk type lamp en met verschillende dieptes van inbedding.

Beton is het meest ongeschikte materiaal voor het inbedden van verlichtingsapparatuur. Dit betekent echter niet dat deze operatie onmogelijk is. Professionals, die een perforator gebruiken, maken gaten, maar waarschuwen dat alle werkzaamheden met betrekking tot de vervorming van de ondersteunende structuren moeten worden gecoördineerd door de structuren van de woningstaat. Daarom, als u een concreet plafond heeft, moet u andere opties gebruiken. U kunt het bijvoorbeeld met behulp van gipsplaten 5-6 cm laten zakken, en de verlichting zal zich zonder problemen opstellen. Ontwerpers bieden opties en dakramen plaatsing van lampen.

Het gebeurt vaak dat de reparatie in het appartement al is gemaakt, en het idee om de verlichting te veranderen kwam later. Als de wanden zijn afgewerkt met getextureerd gips, zijn ingebedde gipsmodellen de meest geschikte optie. Ze passen organisch in het interieur, zonder op het apparaat zelf te focussen.Bij het installeren van de naden en gaten van de houder, evenals de armatuurlichaamspleister in de stijl van de muren of het plafond. Vervolgens kan de coating worden geverfd.

PVC-folie als materiaal voor het decoreren van het plafond is erg populair. Niet alle soorten lampen zijn er echter geschikt voor. Gloeilampen zijn bijvoorbeeld gecontra-indiceerd voor dit type materiaal.

De keuze van armaturen voor armaturen wordt individueel geselecteerd, afhankelijk van het ontwerp.

Professionals identificeren drie basisregels voor installatie:

 • Apparaten moeten aan het plafond worden bevestigd, en niet aan het plafond zelf, omdat het wordt vervormd door het gewicht van de verlichtingsapparatuur.
 • De hoogte wordt afgesteld met behulp van de montagering.
 • De afmetingen van het gat waarin het apparaat wordt ingebed, moeten groter zijn dan het armatuur zelf.

Een andere belangrijke eigenschap - voor een spanplafond kan je niet kiezen voor een platte kroonluchter. Vaak is de basis van dergelijke apparaten gemaakt van metaallegeringen, die vatbaar zijn voor warmte, die het materiaal van de plafondstof dreigen te bederven. LED- en fluorescentielampen zijn het beste voor dergelijke ontwerpen.

Staanlampen zijn ongebruikelijk, dus vonden ze de ontwerpers goed.Met hun hulp kunt u verschillende speciale effecten aanpassen. De reikwijdte is breed: architecturale ontwerpen, tuinpaden, zwembaden, parklanen, podia.

Populaire soorten:

 • Insteek vergelijkbaar met volledig ingebed.
 • Koepel - over hun oppervlak komt het plafond binnen.

Straatlantaarns moeten de volgende eigenschappen hebben:

 • Vochtbestendigheid van aansluitingen en behuizing.
 • Bescherming tegen schokken.
 • Verspreid licht.

In het interieur worden inbouwspots vaak gebruikt als extra verlichting. Met name kledingkastverlichting, keuken- en gangverlichtingontwerpen zijn bijzonder populair. Om gezelligheid en comfort te creëren, zijn ze gemonteerd in wandpanelen, plafondlijsten, nissen en planken.

Om het contrast en de visuele illusies in donkere kamers te verbeteren, stelt u nauwkeurig gerichte lineaire apparaten van verschillende lengtes in. In de huisjes en particuliere huizen zijn lampen aan de muur in het huis gemonteerd, waarna er geen ramen zijn, waardoor het verlichte gebied kan worden vergroot.

Hoe je inbouwspots in het plafond met je eigen handen kunt installeren, zie deze video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer