Waterdichte lampen voor de badkamer

Verlichting in de badkamer, de belangrijkste plek voor hygiëne en ontspanning in het huis, kan zeer divers en interessant zijn, maar de organisatie vereist een attente en attente benadering. Er zijn veel ontwerpmanieren, dit segment van de markt is zeer rijk aan interessante oplossingen - wat zijn de kosten van armaturen die volledig in water kunnen worden ondergedompeld. Het belangrijkste bij het kiezen is het resultaat, namelijk de mogelijkheid om gemakkelijk een douche of bad te nemen.

Zo'n kamer moet goed en gelijkmatig worden verlicht, maar het licht moet zacht worden gemaakt en in sommige gevallen zelfs gedempt. Dit kan op verschillende manieren worden bereikt: waterdichte badkamerlampen zijn zeer geschikt.

Kenmerken en apparaat waterdichte lampen

Het lijkt misschien dat de verlichting voor de douche er bijna hetzelfde uitziet als gewoonlijk. Maar dit is slechts een oppervlakkige indruk.De belangrijkste verschillen liggen in de lichtbronnen van het apparaat. Gesloten producten komen het meest voor, maar binnen dergelijke lampen zijn er veel extra beschermende elementen.

Deze omvatten verschillende isolatoren, rubberen afdichtingen en andere onderdelen die de penetratie van vocht en stof in het ontwerp van het product voorkomen.

Vaak worden bij de vervaardiging van dergelijke lampen hittebestendige materialen gebruikt, omdat de badkamer niet alleen een kamer is met een hoge (en zeer onstabiele) vochtigheid, maar ook een plaats is van constante temperatuurverandering. Delen van armaturen zijn vrij fragiel en metalen onderdelen zijn gevoelig voor corrosie. Het beschermen van hen is cruciaal. Anders kunnen ze niet alleen snel verslijten, maar ook tot ernstiger problemen leiden - schade aan de bedrading en zelfs aan brand.

Een kenmerk van waterdichte lampen is hun nabijheid. De vorm van dergelijke apparaten wordt in de regel verscherpt onder bescherming tegen spatten en stof. Er zijn ook schokbestendige mechanismen die de romp duurzamer maken. Het laatste moment is vooral relevant, omdat in de badkamer de lampen vaak op de muren staan, op hetzelfde niveau als de handen.Met elke onzorgvuldige beweging kunnen ze worden verbroken.

Bij het kiezen van een lamp voor thuis "sauna's", moet men aandacht besteden aan de strakheid en articulatie van onderdelen, evenals de kracht van het lichaam.

Deze factoren zijn de kenmerken van waterdichte lampen die de veiligheid van gebruik en duurzaamheid van producten garanderen.

En nog een ding. De badkamer is vaak een ruimte waarin er geen daglicht is. In de meeste appartementen is dit precies het geval, daarom zal de badkamerarmatuur de enige bron van licht worden voor sommigen (tenminste, met de deur gesloten). Als gevolg hiervan is het niet nodig om na te denken over de relatie en harmonie van natuurlijke en kunstmatige lichtruimtes. In sommige opzichten is dit een voordeel voor interessante ontwerpoplossingen.

Verlichting in de badkamer kan van de grond af worden gecreëerd, "dus de keuze van badkamerarmaturen is vooral belangrijk.

species

Er zijn veel classificaties van badlampen. Die of andere fabrikanten richten zich vaak op bepaalde eigenschappen van producten.

Lampen kunnen stofdicht, hittebestendig, vochtbestendig, waterdicht zijn.Er kunnen speciale vochtwerende (waterbeschermende), stof- en vochtbeschermende, schokbestendige mechanismen in worden ingebouwd.

Verlichtingsapparaten kunnen volledig worden afgesloten of met open delen, draagbaar of statisch.

Op type lamp - LED (diode), fluorescerend, neon enzovoort. Er zijn zowel puntmodellen als verspreide lichtbronnen (via plafondoverkappingen).

Vormen en ontwerpen kunnen verschillen - sommige ontwerpers stylen bijvoorbeeld staande lampen onder het ijs en maken zo 'warme ijs'-kubussen. Anderen experimenteren met afgeronde oppervlakken.

Een andere classificatie is de scheiding van producten volgens de mate van bescherming tegen verschillende negatieve media en contacten - vocht, stof, fysieke schade.

Naar bestemming

Bij het kopen van badkamer armaturen, moet u onmiddellijk bepalen waar ze zullen worden gemonteerd. In dergelijke gebouwen zijn er verschillende zones, voor elk waarvan een ander type apparaat geschikt is:

Voor douche

Het is natuurlijk beter om de lampen niet direct in de douche te installeren, maar als dit om een ​​of andere reden nodig is, moet u de meest hittebestendige modellen kiezen. Douche - een plaats van contrasten, zowel in luchtvochtigheid als temperatuur.Bovendien is het in de douche dat lampen per ongeluk door hand of voet kunnen worden aangeraakt. Het is onwaarschijnlijk dat fluorescerende lampen of gloeilampen hier geschikt zijn.

De beste optie voor de douche - spotverlichting, misschien met behulp van LED's.

Maar het is wenselijk om het licht zacht te maken, hoewel niet noodzakelijkerwijs warm - de koude tinten zullen ook de juiste stemming creëren en aangenaam in harmonie zijn met water.

Vaak zijn er in de markt douches met geïntegreerde verlichting. Als het bedraad is, moet u zorgen voor de kwaliteit van de elektrische bedrading in de badkamer als geheel.

Voor de badkamer

 • Log in Hier is de keuze het breedst. Je kunt bijna elke lamp nemen, beter - verzegeld, maar niet altijd zo dichtbij als mogelijk - vooral als de ruimte groot is. Het loont de moeite om aandacht te besteden aan de hittebestendigheid van het product. Hij zal ook bestand zijn tegen hoge luchtvochtigheid.

De lichttemperatuur kan elk zijn, maar voor kleine ruimtes is het beter om een ​​warm kleurengamma te geven.

 • De hoofdzone. Hier moeten de waterdichte eigenschappen van het apparaat hoger zijn. Het is beter om het opzij te zetten van de douchecabine, zodat bij het morsen er geen spatten op komen. De lichttemperatuur wordt gekozen afhankelijk van de stijl van de kamer, ontwerp.Koudlichtlampen zijn geschikt voor hightech interieurs en warme tonen voor baden versierd met bloemstukken.

In het ontwerp van de badkamer zelf

Alleen waterdichte modellen zijn geschikt om in te zwemmen. Merk op dat het licht gebroken en diffuus zal zijn. Koude lampen worden vaker gebruikt.

Voor een kamer met hoge plafonds zijn alle aanbevolen aanbevelingen ook relevant: het microklimaat wordt gevormd in de kamer als geheel. Voor dergelijke ruimtes geschikte spots, LED's.

Als een trap of een rechte gang naar de badkamer leidt, is het raadzaam om de twee interieurs te combineren met een enkel lichtpalet. Het is mogelijk om het licht overal aan te doen, maar het is beter om de "ingang" -lamp in de gang te installeren - deze zal niet lijden aan verhoogde vochtigheid en temperatuur, maar zal ongeveer hetzelfde effect geven als wanneer het apparaat rechtstreeks in de badkamer zou worden geplaatst.

Bij wijze van plaatsing

Het assortiment badkamerarmaturen is natuurlijk slechts een klein onderdeel van de lampenmarkt, maar de keuze is vrij groot. Het is noodzakelijk om de optie "beugels" te laten met een gewone gloeilamp aan het plafond of boven de toegangsdeur.Een interessant maar niet erg geschikt idee met een grote kroonluchter in het midden van de kamer moet worden uitgesloten.

Voorwaardelijk kunnen alle lampen in deze categorie worden onderverdeeld in vijf groepen.

plafond

De klassieke versie is de technologische voortzetting van de oplossing met de genoemde gloeilamp. Het voordeel van dergelijke producten is dat ze de kamer extra designer chic en kleur geven, en ook het licht zacht, uniform en variabel maken.

Met behulp van dergelijke lampen is het mogelijk de badkamer op te delen in verschillende lichtzones - een wastafel, een douche en andere. Onder de minnen - de noodzaak om de vochtwerende eigenschappen van verlichtingsapparatuur te maximaliseren, omdat de plafondproducten onderhevig zijn aan alle risico's die inherent zijn aan de ruimte. Stoom, samen met een hoge temperatuur, stijgen constant naar hen op.

Dergelijke lampen moeten worden gesloten, vochtbestendig en hittebestendig.

Met hoge plafonds worden deze apparaten beschermd tegen het binnendringen van water - in de vorm van spatten.

vloer

Zeldzaam genoeg optie, maar het wordt geleidelijk erg populair. Deze zeer radicale oplossing voor een badkamer vereist een zeer grondige aanpak in termen vanbeveiliging. Een stof- en vochtbeschermende, hittebestendige behuizing van dergelijke producten kan het echter wel bieden. Er zijn zeer interessante draagbare opties beschikbaar - dit is een van de unieke voordelen van dergelijke producten.

Er zijn modellen, gestileerd onder het ijs ("blokken ijs"), met geometrische en sculpturale contouren en andere opties. In sommige gevallen worden lichtbronnen rechtstreeks op de vloer gemonteerd.

Over het algemeen worden staande lampen in grote ruimtes gebruikt, vaak in landhuizen of cottages. Alleen in een grote ruimte kunnen ze hun volledige potentieel bereiken, waardoor de kamer meer licht is.

Het gebruik van dergelijke lampen in kleine badkamers is beladen met het uiterlijk van verschillende hoogtepunten, helderheid, die vervelend zullen zijn, en 'weging'.

Wandmontage

Vaak zijn deze fluorescentielampen, stof- en vochtbestendige producten. Kan diode zijn, punt. Wandlampen moeten worden beschermd tegen fysieke schade en hebben goede antischok-eigenschappen, omdat ze vaak worden blootgesteld aan onbedoelde aanraking, vooral in kleine douches.

Dergelijke apparaten bieden een ruime hoeveelheid licht, maar (vanwege de specifieke kenmerken van hun locatie) kunnen het creëren van maximaal comfort, vervelende onenigheid in het interieur met batterijen, hangers en andere noodzakelijke elementen van de kamer voorkomen. Het is ook de moeite waard om toe te voegen dat de waterdichte eigenschappen van wandlampen soms merkbaar inferieur zijn aan de eigenschappen van andere typen producten, vanwege hun ontwerp en locatie. Ja, en nevel uit de douche valt vaak op de muur, in plaats van op het plafond.

Het is beter om dergelijke verlichtingstoestellen uit de buurt van de douche en gootsteen te gebruiken (als optie - bij de voordeur). Deze lampen zullen meer winstgevend lijken in grote kamers, maar in dit opzicht is hun gebruik niet zo categorisch. Zelfs in een kleine badkamer (als u een geschikte plaats kiest voor een dergelijk verlichtingsapparaat), kunt u tegelijkertijd meerdere problemen tegelijk oplossen - om een ​​heldere, uniforme verlichting te bereiken.

Insteek en ingebed

Gebruikt, bijvoorbeeld, in plafondplafonds. Inbouwarmaturen zelf mogen niet verschillen in verhoogde waterbeschermende eigenschappen, maar ze hebben nog steeds hittebestendigheid nodig.

Meestal behoren insteekgarnituur en inbouwarmaturen tot de categorie krachtige LED-producten waarmee u licht door kunstmatige obstakels kunt brengen. Als gevolg hiervan is het belangrijkste nadeel van dergelijke lampen het onvermogen om actief het licht te regelen. Als een optie - het gebruik van dimmers (elektronische dimmers) of andere technologische oplossingen, zal het de helderheid van de verlichting regelen.

onderwater-

In conventionele badkamers worden dergelijke apparaten zelden gebruikt, vaker worden ze in de zwembaden gezien. In aanwezigheid van een grote badkamer kan een interessante ontwerper vinden. Moet waterdicht zijn en zeer goede schokbestendige eigenschappen hebben.

Mate van bescherming

Een van de belangrijkste punten waaraan aandacht moet worden besteed bij het kiezen van een product, is de mate waarin het wordt beschermd tegen verschillende externe factoren. Lichttechnologieën zijn nu ver genoeg gevorderd, zodat u producten kunt vinden die praktisch niet worden beïnvloed door huishoudelijke ladingen.

De beveiliging van een armatuur tegen bepaalde factoren is een meetbare en tamelijk duidelijke indicator. Dit wordt IP (Index of Protection) genoemd.

De belangrijkste zijn de eerste twee cijfers, die de mate van bescherming tegen stof (binnendringen van vaste deeltjes) en vochtbestendigheid aangeven.

Het eerste cijfer kan variëren van 0 tot 6 - in volgorde van toenemende stofbescherming. 0 - er is er geen als zodanig. Op unit-items kunnen worden aangeraakt. Zo'n apparaat is nog niet beschermd, zelfs niet tegen insecten. Verdere indicatoren zijn 12 mm, 2,5 mm en 1 mm. Figuur 5 spreekt van hoge stofbescherming en bij 6 - vrijwel niets komt in het apparaat.

In termen van waterbestendigheid omvat het bereik meestal getallen van 0 tot 8.

 • 0 is de afwezigheid van enige bescherming tegen vocht.
 • 1 - zorgt voor operabiliteit bij het raken van verticale druppels.
 • 2 - de kwaliteit van het armatuur wordt gehandhaafd als het vocht onder een hoek van 15 graden komt.
 • 3 - al bij 60 graden (voorwaardelijke regen).
 • 4 - een tamelijk universele optie (spray kan vanaf elke kant op een dergelijke lamp vallen).
 • 5 - zelfs waterstralen zullen geen schade toebrengen aan een dergelijk apparaat.
 • 6 - het is mogelijk om zeezout te beïnvloeden.
 • 7 - breekt niet bij onderdompeling tot een diepte van één meter. Geschikt voor armaturen die direct in het bad worden geïnstalleerd.
 • 8 - de lamp kan gedurende lange tijd en op vrijwel elke mogelijke diepte in leefomstandigheden worden gebruikt.

Voor verschillende baden geschikte armaturen met verschillende indicatoren van veiligheid, maar het belangrijkste punt is de scheiding van het bad in zones. Overweeg de klassieke versie. Rechtstreeks in het bad en op een afstand van niet meer dan 10 cm daarvan, moet het IP-adres ten minste 67 zijn (voor het gemak is het de moeite waard om de getallen tot een getal te combineren). Op een afstand van ongeveer een halve meter - 44. Verder is zelfs het gebruik van armaturen met IP 21 mogelijk.

Vaak kan in IP worden gevonden en het derde cijfer, wat de slagvastheid van het product aangeeft. Deze indicator wordt ingedeeld volgens dezelfde logica als de vorige. Dit is niet het belangrijkste, maar ook een belangrijk criterium bij het kiezen van een product. Zelfs sterke onderdelen (bijvoorbeeld metalen in een bad) kunnen echter corrosie vertonen. Dit betekent dat de schokbestendigheid onder dergelijke omstandigheden in sommige gevallen met de tijd kan afnemen.

Het belangrijkste is dat water en stof niet in de lamp komen en ook dat het niet kapot gaat - anders zullen de eerste twee punten er niet toe doen. Wat het IP ook is, het is beter om zorgvuldig met de producten om te gaan, vermijd contact met vocht, vooral spatten.

Een goede manier om de levensduur van armaturen te verlengen, is door het bad regelmatig te luchten.Laat de deur na het douchen altijd openstaan.

Het is de moeite waard om nog een interessant detail op te merken. Vochtbestendige lampen die speciaal zijn ontworpen voor baden, hebben in de regel een grotere duurzaamheid dan andere vergelijkbare producten. Ze kunnen effectief worden gebruikt in andere kamers. In klimaten met een hoge luchtvochtigheid en veel insecten zijn dergelijke producten bijzonder nuttig en relevant.

Optionele accessoires

De kwaliteit van de elektrische bedrading in de badkamer is van vitaal belang in de directe betekenis van het woord, daarom moet bij het organiseren van verlichting speciale aandacht worden besteed aan draden. Beter als ze in de muren zijn. Hoe minder draden er in open ruimtes zijn, hoe veiliger de ruimte, vooral in het geval van onvermijdelijk contact met water.

Als in een slaapkamer of woonkamer een niet-geslaagde "communicatie" met een gesloten kabel beperkt is tot slechts een gevoel van ongemak, dan kan dit in de badkamer leiden tot ernstig letsel en zelfs de dood.

Eerst en vooral advies - leid de geleiding van kabels aan elektrotechnici toe en bespaar niet op de kwaliteit van materialen of de kwaliteit van het werk. Als er na dergelijke werkzaamheden nog een draad overblijft, is er duidelijk iets mis.In badkamers is alleen verborgen bedrading mogelijk - volgens officiële regels. En geen draden, vooral in de "mouwen" en metalen omhulsels. Zelfs de stopcontacten in de badkamer moeten speciale specificaties hebben - meestal IP44, evenals een speciale hoes.

Bovendien, in de badkamer worden meestal meer gebruikt en speciale mechanismen van bescherming tegen mogelijke onderbrekingen en sluitingen - aarding, nivellering, enzovoort. Dit is vooral belangrijk als de badkamer verschillende apparaten gebruikt die energie van elektriciteit ontvangen: bijvoorbeeld wasmachines.

Met een onvoorzichtige houding ten opzichte van dit probleem, kan zelfs in de eenvoudigste situatie (bijvoorbeeld wanneer een haardroger is aangesloten) kortsluiting optreden.

Een apart moment - de omschakeling. Het moet ook stof- en vochtbestendig zijn. Het moet zeer stevig aan de muur worden bevestigd, anders verliezen al zijn voordelen hun betekenis. Het is ook beter om hier niet te sparen, vooral omdat de prijs van dergelijke producten relatief laag is en de keuze breed is: de specificaties van IP44 tot IP66 zijn meestal te koop.

En nog een paar woorden over de locatie van de schakelaar. In veel gevallen bevindt het zich buiten de badkamer, maar dit garandeert niet de veiligheid tijdens het gebruik.Het is een feit dat wanneer je het licht uitdoet (bijvoorbeeld wanneer je de badkamer verlaat) op de schakelaar een spray kan krijgen. Vaak worden schakelaars in de badkamer zelf geplaatst, waardoor de extra verlichting wordt geregeld, bijvoorbeeld een spot. In dit geval moet de vochtbestendigheid van de apparaten hoog zijn.

Niet iedereen weet hoe je schakelaars het beste in de badkamer kunt plaatsen. Om deze vraag te begrijpen, zijn er twee belangrijke bepalingen.

 1. Op de schakelaar moet niet veel vocht komen.
 2. Schik het moet zo gemakkelijk mogelijk zijn. De beste optie: één schakelaar moet bij de toegangsdeur van de badkamer worden geplaatst, de andere - direct in de kamer (bij voorkeur - bij de wastafel of de wasmachine).

Probeer de afstand van de douche of het bad tot de schakelaar tot het maximum te brengen. Normaal is de indicatorafstand van één meter. Echter, het belangrijkste in ieder geval - waakzaamheid.

Het is beter om de schakelaar niet te gebruiken tijdens de waterbehandeling, maar om alle noodzakelijke verlichtingsopties aan te passen met behulp van een dimmer of dimmer die nog op de oever staat.

Wat betreft het type en ontwerp van de schakelaar - dit is een kwestie van smaak. Hier kunt u echter een paar aanbevelingen doen.Meestal te koop zijn er klassieke rechthoekige schakelaars - let bij het kopen op de nadruk op het indrukken van een knop. Het moet duidelijk zijn, zonder halve posities.

Een ander punt - laat je niet meeslepen door dubbele of driedubbele schakelaars. In de regel zijn dergelijke constructies minder betrouwbaar dan enkelvoudige.

Bovendien is de balans in hun gebruik belangrijk. Alle knoppen moeten worden ingedrukt met ongeveer dezelfde of vergelijkbare frequentie, anders zal het product snel verslijten.

Tips om te kiezen

De markt is nu goed doordrenkt met lampen. Er is een keuze aan merken uit vele landen. Elke productcategorie heeft zijn eigen kenmerken. De keuze is puur individueel, maar in elk geval is het de moeite waard de nationale specificiteit van de producten te overwegen.

Wij bieden aan om kennis te maken met de producten van enkele van de beste productielanden.

Italië

Veel bedrijven zijn gespecialiseerd in ontwerpapparatuur. Als u een ongewone badkamer armatuur wilt kopen, is het beter om aandacht te besteden aan Italië. Hoogwaardige bolvormige producten; lampen bestaande uit kleine "zeepbellen"; originele puntpatronen,gestileerd als stukjes ijs of hoeken van papier gecoaguleerd met vocht.

De belangrijkste kenmerken van Italiaanse lampen: helderheid en creativiteit. Italiaanse lampen passen perfect in moderne interieurs: hi-tech, techno en anderen. In dit geval is het licht wanneer ze worden gebruikt vaak koud. Dit is een uitstekende oplossing voor ruime baden, maar niet altijd optimaal - voor kamercomposities.

Duitsland

Traditionele kwaliteiten van Duitse producten - betrouwbaarheid en bruikbaarheid. Producten verschillen van minimalisme en gebrek aan pracht en praal. Dergelijke apparaten zijn geschikt voor een beknopt interieur, ingericht in verschillende stijlen.

Duitse fabrikanten concentreren zich vaak op de vorm, meestal helder en geometrisch aangepast, wat de ruimte een extra balans geeft - en zelfs wat rigoureus. Zulke lampen zullen een grote kamer in evenwicht brengen en het comfortabeler maken, in een kleine kamer zullen ze er gewoon met succes in passen en altijd op hun plaats blijven. Een ander belangrijk kenmerk van de Duitse goederen: hun extreem hoge kwaliteit.

De Duitsers zijn niet alleen alert op externe details, ze werken ook zeer zorgvuldig aan het ontwerp van producten.

Zoals hierboven vermeld, is een goede vochtbestendigheid gebaseerd op het interne apparaat, inclusief het isolatiesysteem.

Nederland

Vaak worden armaturen uit een bepaald land gezien als een stilistische dwarsdoorsnede tussen Duitsland en Italië, maar dit is niet altijd waar. De Nederlanders en de waarheid zijn de echte meesters van een combinatie van stijlen - bijvoorbeeld klassiek en modern, maar hun producten zijn in veel opzichten uniek.

Elegante lampen uit dit Europese land kunnen een vleugje prachtige harmonie brengen in de badkamer. Tegelijkertijd zijn Nederlandse verlichtingsapparaten ook laconiek. Meestal op de markt zijn er kleine modellen van wit-grijze tinten (met nette afgevlakte vormen).

Polen

De meest praktische, eenvoudig te gebruiken en betrouwbare producten. Vaak minimalistisch, maar tegelijkertijd - technologisch en betaalbaar. Het is het waard om te kopen voor kleine en middelgrote badkamers.

Japan

Het land is niet alleen beroemd om zijn unieke en gemakkelijk herkenbare staande lampen, maar ook om andere ontwikkelingen. Al meer dan een halve eeuw is Japan de thuisbasis van veel geavanceerde technologieën.Het is een van de producten van dit land die meestal interessante oplossingen voor het besturen van het licht ontmoeten: het aanpassen van de verlichting, het modelleren van de lichtruimte.

Als het jouw taak is om van het bad niet alleen een plaats van hygiëne en ontspanning te maken, maar ook een ruimte voor ontwerpexperimenten, kleine ontdekkingen, dan zijn Japanse lampen een geschikte optie.

Bovendien zorgen ze voor een gevoel van comfort en veiligheid, zo belangrijk voor de badkamer. De laatste kwaliteiten kunnen echter alleen worden gevoeld door kenners van oosterse smaak.

Rusland

De verlichtingsmarkt is nu actief aan het ontwikkelen. Veel bedrijven zijn gespecialiseerd in producten van de economy class. Het belangrijkste voordeel van dergelijke producten is dat u altijd de benodigde componenten voor hen kunt kopen, bijvoorbeeld voor reparaties.

Nu worden in Rusland verschillende designscholen ontwikkeld, waarin de invloed van Europese merken kan worden getraceerd. Maar het uiterlijk van originele producten is niet uitgesloten. Ontwikkelingen op het gebied van verlichting (met name LED) worden actief uitgevoerd in de defensie-industrie en sommige onderzoeksresultaten komen geleidelijk in de markt.

Nadat het doel van de armatuur, de plaats van installatie, de noodzakelijke functies en het productieland is bepaald, is het al mogelijk om een ​​geschikt lampmodel te kiezen. Het resultaat moet een uniforme, harmonieuze badkamerverlichting zijn (geen ongeplande donkere hoeken).

Ook belangrijk is de mogelijkheid om de verlichting aan te passen en aan te passen, waardoor (afhankelijk van de situatie) een vrolijke of rustige, aangename romantische sfeer ontstaat.

Onthoud dat de badkamer een extreem intieme plek is en hoe je emoties erin worden geladen tijdens bijvoorbeeld de ochtend- of avonddouches, sterk wordt beïnvloed door het licht.

In onderstaande video leert u meer over waterdichte lampen voor de badkamer.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer