Tiffany-lampen

De persoonlijkheid van het individu is meer uitgesproken bij het regelen van zijn woning. Rondom het creëren van een originele en expressieve omgeving, is een persoon op zoek naar originele interieurartikelen om deze taak het hoofd te bieden. Een van de acties op weg naar de oplossing kan de aanschaf zijn van een lamp in de stijl van "Tiffany", gemaakt van veelkleurig glas.

7 foto

Geschiedenis van de schepping

Het tijdperk van de geboorte van lampen "Tiffany" komt aan het einde van het XIX-begin van de XX eeuw, toen de modernistische stijl regeerde rond. Het merk kreeg zijn unieke naam dankzij de auteur, de Amerikaanse kunstenaar Lewis Comfort Tiffany, de zoon van de oprichter van het beroemde sieradenbedrijf Tiffany & Co. Lewis groeide op in een aristocratisch gezin en studeerde in Parijs, en was gewend aan een atmosfeer van luxe en rijkdom, wat tot uiting kwam in zijn toekomstige creaties.

Kunstcritici beschouwen hem als een cult-ontwerper van zijn tijd en een groot meester in het maken van glas-in-lood. Verlichting gecreëerd door zijn eigen technologie, won ongekende populariteit en wereldwijde erkenning.

De originelen van kroonluchters en lampenkappen van glas in lood, geproduceerd door een beroemde kunstenaar, zijn nog steeds van belang voor verzamelaars.

Productie techniek

Productietechnologie glas-in-loodproducten "Tiffany" behoort de meester zelf toe. Voordat zijn uitvinding van deze techniek niet bestond. De essentie is als volgt: elk element van gekleurd glas is gehuld in metaalfolie en vervolgens aan elkaar gelijmd met tinsoldeer. Met deze techniek kun je patronen en ornamenten van elke complexiteit maken, en vooral - het werd mogelijk om volumetrische producten met bochten te krijgen.

Dankzij het ontwerperstalent en het harde werk van de grote meester, kunnen we genieten van lampen met mozaïekglas tinten in verschillende vormen en stijlen.

types

Glas-in-lood lampen, zoals elke andere kunnen worden onderverdeeld in 4 categorieën.

plafond

Meestal dienen als de belangrijkste bron van verlichting.Zo'n kroonluchter zal met voordeel op de achtergrond van een monochroom lichtplafond kijken en zal zeker niet onopgemerkt blijven in elk interieur. Gekleurd glas op een witte achtergrond trekt meteen de aandacht van iedereen die de kamer betreedt.

Het voordeel van een dergelijke lamp is dat deze zelfs bij uitschakeling de stijl van de ruimte behoudt en er expressief uitziet. En wanneer ingeschakeld, wordt de hele kamer verlicht met felle kleuren, waardoor een speelgoedcaleidoscoop eraan herinnerd wordt en ons als kind terugkeert in de kindertijd.

Het is de moeite waard om te overwegen dat een dergelijke kroonluchter met kleur dynamiek aan het interieur zal toevoegen.

Als de ruimte wordt gebruikt als een plaats van rust en ontspanning, is het beter om voorkeur te geven aan modellen lampen met stillere tinten glas, waardoor een vredige sfeer in de kamer ontstaat.

Wandmontage

Samen met de kroonluchter met gebrandschilderd glas creëren ze hun eigen stilistische eenheid in het interieur. Dergelijke lampenmodellen hebben een uitstekende afdekking, lijken op een zaklantaarn of een schans. Gebruikt voor het bestempelen van ruimte.

In een ruime woonkamer is het passend om een ​​product te hebben met een uitstekende luifel en gewaagde kleurenoplossingen. Voor de slaapkamer is een ideale oplossing een lampenkap met harmonieuze tinten en zacht licht.Dit creëert een intieme boudoir-sfeer.

Desktop

Lichtbronnen zullen het winnende accent van elk interieur zijn. De standaardversie van de tafellamp is een stabiele massieve voet en glas-in-lood lampenkap. Zo'n lichtbron vormt een perfecte aanvulling op de plafondkroonluchter in de stijl van "Tiffany".

vloer

Ze brengen harmonie en comfort in elke kamer. De lamp is een soort staande lamp met een lampenkap in kleur. Afhankelijk van de stijl van de kamer, is de vorm van de lampenkap rond of gefacetteerd.

Een leuke bonus van dergelijke verlichting is de mobiliteit - de staande lamp kan naar believen op elk punt in de kamer worden gerangschikt. Gelegen in het recreatiegebied, creëert het een warme sfeer voor een vriendelijk gesprek of kunt u zich terugtrekken met een boek in een schommelstoel.

In verschillende stijlen van interieur

Lampen in de stijl van "Tiffany" hebben een breed scala aan modellen. Dergelijke producten passen harmonieus in elk interieur:

  • gotisch. Favoriete stijl om glas in lood te gebruiken in de inrichting van de kamer. Verpersoonlijking van de Middeleeuwen, hij eist zoveel luxe en groots als mogelijk. De gotische stijl in het interieur wordt gekenmerkt door langwerpige ramen, hoge bogen, glas in lood en ongebruikelijke verlichtingsoplossingen.Voor een dergelijk ontwerp is het beter om modellen te kiezen met goud en felle kleurencombinaties: rood, groen, blauw, fel geel glas.

Past perfect in dit ontwerp met met de hand gesmede elementen. Dit kan een tafellamp zijn in de vorm van een tulp met een gesmede steel of een muurschans in de vorm van een gotisch kasteel met smeedijzeren elementen.

  • barok. De aristocratische stijl inherente pracht en pretentie. Een dergelijk ontwerp is bedoeld om opzettelijk rijkdom en macht te tonen, dus gebruik in het interieur elementen zoals goud, stucwerk, fluweel en tapijt. Glas-in-loodlampen moeten de financiële levensvatbaarheid benadrukken, het is beter om producten met bladgoud of een gesmede standaard te kiezen.
  • klassiek. In tegenstelling tot de vorige stijlen, is het in dit decor beter om gedurfde kleuren en pretentie te vermijden, de klassiekers accepteren dit niet. Voor kamers moet u kiezen voor producten met gekleurd glas in pasteltinten, een neutraal geometrisch of bloemmotief dat de nadruk legt op terughoudendheid en elegantie.
  • Oosterse stijl. Zijn originaliteit en de oproerige kleuren trekken burgers van vele landen aan, vooral Europeanen.Om oosterse chic in het decor te brengen, gebruiken ze lampen met een bloemig of dierlijk patroon, de lijnen van het ontwerp moeten sierlijk en glad zijn. Kenmerkende kleuren zijn geel, bruin, oranje.
  • Country muziek. Gemaakt om de oprechtheid en het comfort van dorpshuizen te personifiëren, de relatie met de natuur en nationale kenmerken. Dit ontwerp is inherent aan het gebruik van natuurlijke materialen en stoffen, natuurlijke tinten, het gebrek aan modieuze gadgets. Dit is een perfecte match voor antieke armaturen. Voor dit product kunstmatig verouderd door patine. Van de kleuren is het beter om te kiezen voor groen, bruin, beige.
  • High-tech Een ultra moderne stijl gekenmerkt door dynamiek en minimalisme in details. Lampen moeten licht en transparant zijn. Zo weinig mogelijk lijnen, alleen een eenvoudige geometrie in het patroon en eentonigheid in het kleurenschema.

Populaire patronen

Het favoriete ornament van Tiffany waren natuurlijke patronen: lotusbladeren, gouden regen (bezem), papavers, libellen. Niet alle creaties zijn echter het werk van de meester zelf. Veel van de ontwerpbeslissingen behoren toe aan de assistent-tovenaar, een vrouw genaamd Clara Pierce Watkoll.Art nouveau-ornamenten kwamen uit onder haar lichte hand - Wisteria, Narcissus, Peony. Over de hele wereld bekend "Dragonfly" behoort ook tot deze getalenteerde artiest.

Hoewel het belangrijkste kenmerk van glas-in-loodramen "Tiffany" hun uniciteit en originaliteit is, kopiëren de meest winnende modellen nog steeds en imiteren ze de stijl van de meester. En dit wordt niet als een zet beschouwd.

Waar te kopen?

Tiffany-lampen zijn nog steeds in een trend en worden in veel interieurstijlen gebruikt. U kunt een echt product van een bekend merk alleen kopen bij gesloten veilingen of bij antiquairs. Maar zo'n aankoop voor een modern persoon, verwend door nanotechnologie en mondiale ipization, lijkt misschien wat ambachtelijk en grof.

Lampen en lampenkappen van Tiffany in moderne interpretatie worden nu aangeboden door vele fabrikanten, inclusief fabrikanten die in Rusland zijn geslaagd voor certificering.

Deze Tiffany verlichtingsarmaturen, gemaakt volgens alle technologische regels, zijn opmerkelijk vanwege hun hoge kosten. Maar het niveau van de armaturen komt overeen met de prijs - ze zijn origineel, hebben een kwaliteitsgarantie, bovendien kunnen ze op bestelling worden gemaakt, onafhankelijk een ornament hebben uitgevonden.

Voor degenen die niet klaar zijn om uit te gaan voor zo'n designer-ding, zijn er goedkope tegenhangers uit China. Ze zijn niet zo uniek in hun idee en stilistische beslissing, maar meer toegankelijk voor de gemiddelde consument.

Waar te plaatsen?

De selectie van de lamp in de Tiffany-techniek hangt vaak af van het functionele doel:

  • Woonkamer. Het ziet er eigenlijk uit als gepaarde blakers in een ensemble met een kroonluchter, gemaakt in een vergelijkbare stijl en kleurenschema.
  • slaapkamer. Wanneer het boudoir streeft naar het bereiken van een atmosfeer van vrede en rust, zodat het interieur het meest bevorderlijk is voor ontspanning. Nadruk in de kamer op de bronnen van extra verlichting. Tafellamp of blaker in Tiffany-techniek zijn handig om boeken te lezen. Outdoor-vloerlamp creëert een intieme setting en zorgt voor minder frequent gebruik van de plafondkroonluchter.
  • kwekerij. Om een ​​sfeer van sprookjes en zorgeloze kindertijd te creëren, gebruik je gebrandschilderd glaslampen. Wandkandelaars in de vorm van een geliefd dier of een lamp in de vorm van een peperkoekhuis zullen het kind kalmeren en een gezonde slaap creëren.

Hoe je lampen maakt in de stijl van "Tiffany", zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer