Straatverlichting

Het straatverlichtingsapparaat is een apparaat dat een kunstmatige lichtbron is en zowel een ontwerpfunctie als de functie van spreiding en de richting van een lichtstraal uitoefent om gebouwen, aangrenzende gebieden en straten te verlichten.

Soorten verlichting

Er is een vrij groot aantal verschillende verlichtingsontwerpen voor de implementatie van hoogwaardige straatverlichting en vele classificaties van deze producten. Straatverlichtingstoestellen kunnen op basis van verschillende criteria op type worden ingedeeld.

Volgens de taken zijn er:

 1. Decoratieve lichten. Ze zijn meestal niet erg krachtig, hun belangrijkste taak is om extra elementen te benadrukken - bloembedden, bomen, verschillende standbeelden. Ze hebben vaak een origineel design en een afspraak.Hier zijn bijvoorbeeld lantaarnpaallampen - een geweldige manier om uw cottage en tuin te versieren met niet alleen verlichtingsarmaturen, maar ook prachtige decoratieve elementen. Hier komt de esthetiek van het verlichtingsapparaat naar voren.
 2. Functionele armaturen. Ze zijn krachtiger op het gebied van verlichting en zijn geweldig voor het markeren van sporen of wegwijzers, trappen en parkeerplaatsen.

Op locatie zijn straatconstructies onderverdeeld in:

 1. geveldie nodig zijn voor hoogwaardige verlichting van de gevels van gebouwen en het volledige deel van de straat ernaast.
 2. landschap, die kan worden gebruikt voor hoogwaardige verlichting van het perceel.
 3. Explosieveilige apparaten - Dit zijn constructies die ontworpen zijn om licht te verschaffen aan verschillende gevaarlijke zones en objecten.

Afhankelijk van het type installatie kunnen straatverlichtingsproducten zijn:

 1. Wandmontage - ze zijn zoals gewoonlijk op schansen bevestigd en kunnen worden gebruikt om een ​​specifiek deel van de muur te markeren.
 2. Outdoor geschorst - gemonteerd met een speciale houder, kan worden gebruikt om de veranda of garage in de buurt van het huis te verlichten.Hun ontwerp lijkt op een kamerkroonluchter, enigszins aangepast aan de agressieve invloed van externe factoren.
 3. Bovenlichten zijn erg populair. directioneel licht. Hiermee kunt u oorspronkelijk een recreatiegebied toewijzen en met hun hulp kunt u een bepaald deel van het gebouw mooi schaduwen.
 4. draaiend Lampen zijn vooral geliefd bij landschapsontwerpers, omdat deze apparaten in verschillende richtingen kunnen worden gedraaid en zo gerichte verlichting kunnen creëren.
 5. Staande lamp - Dit is de klassieke vorm van lampen voor straten, die sterk lijkt op de vloeropties die in huizen worden gebruikt. Geschikt voor het aansteken van zeer grote oppervlakken. Staande lampen bestaan ​​uit een stevige steun en de lamp zelf, ontworpen in de vorm van een bal.
 6. verzonken - ze zijn vaak gemonteerd in trappen van trappen, in de muren van huizen, in borders rond bloembedden.

Er zijn ook modellen van lampen die langs de paden zijn geïnstalleerd en worden gebruikt om het effect van het verlichten van het spoor, de vijver of de garage te creëren.

 • grond apparaten straatverlichting gemonteerd in de grond en vrijwel onopvallend tot aan de opneming.Als u ze in de struiken installeert, kunt u tijdens de bloei een heldere achtergrondverlichting van de tuin creëren.
 • Lineaire ontwerpen - Dit is een originele vondst voor modieuze landschapsontwerpers, omdat het ontwerp van de lamp u de mogelijkheid biedt om een ​​profiel van bijna elke lengte van LED's te maken met de mogelijkheid om verschillende vormen te ontwerpen.
 • Mushroom Lampen van bovenaf zijn bedekt met doppen, van hen weerkaatst een lichtstraal de grond. Deze lampen hebben de vorm van een cilinder - zoals een kolom en zijn nodig voor het versieren van bloembedden, kleine bruggen en voetpaden.
 • Zwevende lichten in de vorm van ballen - Dit zijn producten die niet bang zijn voor water. Ze worden vaak gebruikt voor een stijlvolle verlichting van het zwembad of de vijver. Ziet er goed uit waterdichte glazen bollen die op het oppervlak van de vijver drijven. Om de heldere achtergrondverlichting aan te vullen, kunt u onderwater-tegenhangers gebruiken.
 • Draagbare producten licht en compact. Sommigen van hen zijn uitgerust met comfortabele wasknijpers, waardoor ze zich aan de takken van bomen en struiken kunnen hechten. Met lampen, draagbare op zonne-energie, kunt u besparen op elektriciteit.
 • Straatmodellen lampen voor geven hebben meestal een rond plafond.Als je tussen het gras, in de struiken en bomen dergelijke producten verstopt, zal het een stijlvol element van het landschap zijn.
 • LED-licht lampen garanderen originele heldere kleuren van uw persoonlijke plot. Het principe van hun werking is om fotovoltaïsche cellen te gebruiken die zonne-energie omzetten in elektrische energie.
 • Vandal-proof Lampen zijn LED-modellen van lampen voor huisvesting en gemeentelijke diensten. De materialen die bij de productie werden gebruikt, werden speciaal zodanig geselecteerd dat ze een maximale bescherming tegen schade aan deze producten bieden.
 • tech verlichtingstoestellen. Tegenwoordig zijn producten met ingebouwde bewegingssensoren heel gewoon geworden. Deze verlichtingsapparaten besparen energie, omdat ze pas beginnen te werken wanneer de elementen beweging detecteren en zowel op batterijen als op het hoofdnetwerk kunnen werken. Het is ook zeer comfortabel, omdat u ze via het bedieningspaneel kunt beheren. Goede functionaliteit waarmee u het werk van verlichting kunt aanpassen, zelfs zonder uw huis te verlaten.

Soorten lampen

Voor de goede werking van buitenverlichtingstoestellen worden de volgende lichtbronnen het meest gebruikt:

 • Gloeilampen. Dit is een vertrouwde en vrij oude lichtbron, die tegenwoordig nog maar zelden wordt gebruikt. Zo'n gloeilamp zal voor een korte periode werken en zal ook de oorzaak zijn van uw aanzienlijke elektriciteitsrekening.
 • Halogeenlampen. Dit type lichtbron kan worden toegeschreven aan het moderne type gloeilampen, maar het heeft een aantal beperkte mogelijkheden waardoor de installatie op straat onpraktisch zou zijn. Maar ze laten u besparen op elektriciteit.
 • Metaalhalogenidetype lampen. Dergelijke verlichtingsapparaten zijn zeer krachtig, ze hebben een hoge lichttransmissie, waardoor ze voor grote ruimtes kunnen worden gebruikt. Hun licht is zo dicht mogelijk bij daglicht.
 • Ontladingslampen. Deze apparaten onderscheiden zich door de grootste kracht van het licht, ze worden ook gebruikt om uitgestrekte gebieden te verlichten.
 • Vandaag eisten en producten met xenonlichtbronnen. Ze zijn vrij krachtige glans, geven perfect wit licht.
 • Fluorescentielampenals een volledige lichtbron, goedkoop en tegelijkertijd behoorlijk helder. Gebruikt om een ​​stijlvolle landschapsverlichting te creëren. Ze dienen lang, maar kosten ook een beetje.
 • Solar Lampen - Dit is de meest milieuvriendelijke keuze om te geven. Bij daglicht verzamelen deze producten de energie van de zon en 's avonds met behulp van hoogwaardig licht op de site.
 • LED-lampen. Dit zijn de meest gebruikte energiebesparende lichtbronnen van tegenwoordig, die veel voordelen bieden tijdens het gebruik: ze geven een behoorlijke lichtstroom, ze werken extreem lang en helpen ook tot 90% van de elektriciteit te besparen.

Alle bovenstaande lampen hebben hun eigen kenmerkende kwaliteitskenmerken:

 1. Lampvermogen.
 2. Hun kleurtemperatuur.
 3. Duur van de levensduur.

Bij het selecteren van de beste lichtbron, is het noodzakelijk om al deze criteria zorgvuldig te bestuderen om het beste niveau van verlichting te krijgen.

stijlen

Straatlantaarns worden vaak besteld in de vorm van oude lantaarns die de straten verlicht hebben in de XVIII - vroege XIX eeuw, maar heel vaak kun je vrij moderne modellen van verlichtingsstructuren voor de straat vinden. Tegenwoordig zijn de populairste en populairste stijlen zoals:

 • Klassieke opties. Het kunnen lantaarns in antieke stijl zijn, ze kunnen dergelijke trends belichamen als luxueuze gotische of chique barok.Deze apparaten worden meestal gekozen voor installatie bij de hoofdingang van het gebouw, in het tuinhuisje of op de veranda.
 • Moderne stijl. Deze lampen hebben een niet erg aanstekelijk uiterlijk. In hun ontwerp kun je verschillende vormen zien - ovalen, cirkels, vierkante en rechthoekige vormen. Ze zijn verkrijgbaar in techno, hi-tech en andere trendy ontwerpen.
 • Art Nouveau straatlantaarns impliceert de aanwezigheid in het ontwerp van natuurlijke motieven en ornamenten. Het wordt gekenmerkt door een spel van contrasten, disproportionaliteit, ongebruikelijke bochten, felle kleuren.
 • High-tech straatlantaarn bevordert pragmatisme en technologische innovatie, eenvoud en hoge functionaliteit. High-tech maakt meestal gebruik van metaal, glas en plastic, de apparaten gebruiken rechte lijnen en heldere vormen, er is een frequente aantrekkingskracht op de elementen van het constructivisme.
 • Moderne apparaten op een krachtige loft vergelijkbaar met lampen uit de vorige eeuw: zonder overmatig in de omstandigheden van de industriële productie decor, met de mogelijkheid om de stroom van het licht om een ​​bepaald punt te verlichten.
 • Provence lampen Als vervaagde en vervaagde dorpskroonluchters belichamen ze de stempel van natuurlijke veroudering of kunstmatige oudheid.
 • Retro lampen - Dit is de heropleving van de mode van voorgaande jaren. Straatverlichtingstoestellen uit de jaren 30-50 van de XX eeuw zijn bijzonder aantrekkelijk. Dit is een heldere vintage decoratie van elke ruimte voor het huis.

vorm

Lampen voor straten kunnen verschillende vormen hebben waardoor elke ontwerper de meest geschikte ontwerpoptie kan kiezen voor het gebied dat grenst aan het huis.

 • Ronde vorm (een lamp met een plafondbol, drijvende gloeiende ballen).
 • Vierkante lichten (De juiste geometrische vorm van de lamp is vooral populair tegenwoordig).
 • De lamp in de vorm van een cilinder (hanglampen in de vorm van een pijp helpen om een ​​stijlvolle omgeving te creëren in elk interieur).
 • Lichtkoepels (de minimalistische en zeer praktische hangende koepellamp past met succes in het interieur van zowel woningen als openbare gebouwen).

materialen

Lichtontwerp straattype meestal gestileerd antiek. Ze zien eruit als vintage lantaarns, ze hangen aan kettingen, en bij de vervaardiging ervan worden populaire materialen gebruikt:

 • metaal (het kan gietijzer of aluminium, staal of non-ferrometalen zijn).Ze zijn duurzaam en zijn bestand tegen de schadelijke gevolgen van slechte omgevingsomstandigheden (natte sneeuw, zware regen). Het meest populaire metaal is staal, dat lijkt op een artistiek smeden. Naast staal, koper en koper kunnen ook in dergelijke lampen worden gebruikt. In goedkopere modellen kan aluminium worden gebruikt, maar het wordt vaak een slachtoffer van corrosie, het wordt snel donker en is daarom niet het beste materiaal voor gesmede producten die worden gebruikt om de straat te verlichten.
 • Keramische lampen hebben een zeer duurzame behuizing en kunnen daarom veilig worden gebruikt om uw tuin te verlichten.
 • Houten surfDe gaten zijn erg mooi, maar zeer grillig en vereisen zorgvuldig onderhoud - het hout moet worden gepolijst, gereinigd van stof en vuil.
 • Kunststof, glas en kristal zeer zelden gebruikt, omdat ze te kwetsbaar zijn voor gebruik in buitenomgevingen.

Al deze materialen worden gebruikt voor de productie van armaturen, die moeten werken in verschillende extreme weersomstandigheden en daarom moet aan de volgende vereisten voldoen:

 1. Ze moeten bestand zijn tegen vocht.
 2. Moet voldoende anticorrosie bezitten.
 3. Ze moeten hun vorm en eigenschappen niet veranderen, zelfs niet bij langdurig verblijf in extreme omstandigheden, wat vaak voorkomt in de zomerse hitte of de winterkou.

De meest correcte oplossing zou zijn om armaturen te gebruiken die gemaakt zijn van hoogwaardig gehard staal. Staal - dit is het materiaal dat alle kwaliteiten heeft en daarom zonder onderbrekingen verlichtingswerkzaamheden zal uitvoeren.

kleur

Vandaag kunt u eenvoudig niet alleen de meest originele en moderne straatlantaarns kiezen voor uw huis, maar ook de meest succesvolle kleuren kiezen. Bedrijven die verlichtingsarmaturen produceren staan ​​klaar om u elke kleur van het apparaat te bieden - van het lichtontwerp in wit en de klassieke tinten van bruin en zwart tot de meest ongelooflijke kleuren - zoals giftig lichtgroen en paars-zilver.

U moet begrijpen dat de kleur van de straatlantaarn het concept van het gebiedsontwerp dat door u of de ontwerper is bedacht, volledig weerspiegelt.

afspraak

Correct gekozen sierplanlampen "werken" niet alleen 's nachts in de tuin.Overdag kunnen ze fungeren als kleine architecturale vormen, waarbij ze in hun omgeving composities belichten van planten, paden, een vijver. Tegenwoordig heeft gemengde straatverlichting een enorme spreiding, wanneer verlichtingsapparaten zowel functioneel als decoratief zijn. Deze lampen geven elke tuin een eigenaardige charme, plaatsen overdag spectaculaire accenten en creëren 's nachts fantastisch mooie schilderijen.

Lampen met schakeringen zijn perfect voor in de tuin. Ze worden vaak gebruikt om bomen te verlichten, omdat deze apparaten eenvoudig direct op hun takken kunnen worden geplaatst. De ingebouwde modellen van armaturen worden vaker gebruikt voor het inrichten van de veranda - ze worden op de veranda geïnstalleerd en worden direct in de treden gemonteerd. Voor een open terras van een landhuis, is het het beste om hangende modellen straatlantaarns te gebruiken, die het originele zachte licht en een stijlvolle uitstraling geven aan de gevel van het gebouw.

Omdat de lampen in de buitenwijken perfect op de lamp passen. Om de trappen en partytenten te verlichten, kunt u de originele zwenklampen oppakken, deze kunnen worden gebruikt om sommige delen van het achtertuigeigebied in te kleuren en van hoge kwaliteit om anderen te verlichten.

fabrikanten

 • Poolse fabriek "Alfa" is een van de grootste en bekendste fabrikanten van straatlantaarns op het hele Europese grondgebied.
 • Handelsmerk "Luminex" importeert enkele van zijn producten uit China, waardoor het betaalbare prijzen voor zijn producten kan vaststellen.
 • Een uitgebreide productcatalogus biedt het bedrijf "Amplex". Messing fittingen, hoogwaardige prestaties, het gebruik van staalconstructies maakt de producten van het bedrijf duur, maar op hetzelfde moment - zeer populair.
 • Het bedrijf «Technolux» sommige van zijn producten worden geïmporteerd uit China, maar de meeste worden onafhankelijk geproduceerd in hun eigen productiefaciliteiten.
 • Poolse fabrikant van straatlampen Sigma Biedt u een breed scala van high-end modellen van moderne verlichtingsproducten.
 • Fabrikant van verlichtingssystemen van het bedrijf "Optogan" uit St. Petersburg produceert verschillende soorten apparaten van hoge kwaliteit voor straatverlichting.
 • Jong bedrijf "Svetlana-LED" produceert LED-producten die erg populair zijn bij huishoudelijke consumenten.
 • Handelshuis "Focus" realiseert de originele producten gemaakt op technologie van energiebesparing.
 • Meer dan 10 jaar, het bedrijf "Planar Lighting" houdt zich bezig met installatie, ontwikkeling van projecten en voedingssystemen.
 • Nog een jong maar algemeen bekend in zijn kringen binnenlandse fabrikant "Intesso LED-systemen" produceert tot 5000 armaturen in één jaar.
 • Bedrijf "Light Technologies" Het wordt beschouwd als de toonaangevende fabrikant van buitenverlichtingsapparatuur in de CIS. Een speciale vraag naar een reeks onderwater LED-apparaten.

Hoe te kiezen voor de straat?

Wat moet de lijst met parameters zijn voor de optimale keuze van hoogwaardige verlichtingsapparatuur voor de straat, zodat deze extern geschikt is voor uw huis en alle noodzakelijke kwaliteitskenmerken heeft?

Criteria voor het selecteren van apparaten voor straatverlichting zijn als volgt:

 • Besteed bijzondere aandacht aan het materiaal waaruit het product van uw keuze is gemaakt. Het moet bestand zijn tegen corrosieve uitingen, mag het uiterlijk niet veranderen na een lang verblijf op straat, zelfs niet bij de meest extreme weersomstandigheden.
 • Ook belangrijk is de keuze van het type lichtbron. De ideale optie voor vandaag zijn zuinige LED-lampen met een lange levensduur.
 • Een zekere mate van bescherming tegen vocht.
 • Stofbescherming.Meestal hebben straatverlichtingsapparaten zelf een vrij goede bescherming tegen vuil. Maar de aanwezigheid van dit criterium is nog steeds het beste om te letten bij het kopen van een straat lamp.
 • Uiterlijk en stijl van het apparaat. De stijl van de geselecteerde fixtures moet worden geselecteerd op basis van de stijl van de site, waar het op grote schaal zal worden gebruikt.
 • Onder de specifieke kenmerken van de armaturen voor straatverlichting die nodig zijn om een ​​hoge mate van slijtvastheid, vorstbestendigheid en betrouwbaarheid, veiligheid en duurzaamheid te kiezen.

Geleid door al deze criteria, kunt u de perfecte straatlantaarn snel genoeg om het uiterlijk van hun huizen te verwerken kiezen.

Originele ideeën van het gebiedsontwerp

Een van de meest originele ideeën om de verlichting te creëren voor uw persoonlijke perceel kan worden gebouwd in de plaats van straatlantaarns rechtstreeks naar het spoor waarop u van wandelen in de avonduren.

Zeer stijlvol en uniek eruit zal zien straatlantaarns in de vorm van dieren of insecten - in de namiddag, zullen ze dienen als een bijkomend element van uw achtertuin decorplot, en in de avond zal maken gewoon een geweldige foto van een fantastische verlichte tuin.

Door de verlichting in de takken van bomen te plaatsen, creëert u niet alleen extra heldere verlichting voor uw huis, maar ook de illusie van diffuus puntlicht door de hele tuin.

Over het kiezen van de juiste straatlantaarns voor uw tuin, kunt u leren van de onderstaande video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer