Straatlantaarns met bewegingssensor

 Straatlantaarns met bewegingssensor

Een straatverlichtingsapparaat met bewegingssensor is tegenwoordig een zeer effectief en economisch hulpmiddel voor het meest efficiënte gebruik van elektriciteit voor rechtspersonen en organisaties, evenals voor personen die wonen, bijvoorbeeld in een privéwoning. Technologieën die sommige huishoudelijke processen automatiseren, worden immers bijzonder populair.

voordelen

Vanzelfsprekend is het belangrijkste en belangrijkste voordeel van een dergelijke inrichting een aanzienlijke energiebesparing vanwege het feit dat een straatlantaarn alleen werkt wanneer zich een persoon of een ander levend object in zijn dekkingsgebied bevindt.In andere gevallen, na enige tijd, waarna er niets gebeurt, schakelt een dergelijke lantaarn zichzelf uit.

In dergelijke systemen worden verschillende sensoren gebruikt, die een aantal van hun voor- en nadelen hebben.

 • Infrarood bewegingssensoren. Een van de voordelen is dat het mogelijk is om hun veiligheid uit te zoeken, waarbij sensoren alleen worden geactiveerd door grote, tamelijk warme objecten en een groot aantal werkzaamheden in het gebied. Onder de tekortkomingen zijn de volgende: natuurlijke factoren kunnen de werking van een dergelijke sensor verstoren, en als het object bescherming tegen IR-straling heeft, zal de sensor niet werken.
 • Ultrasone detectoren. Ze kunnen op elk object reageren en zijn niet afhankelijk van natuurlijke factoren. Ook relatief goedkoop. Van de minnen moet worden opgemerkt de negatieve impact op sommige dieren, laag bereik en het ontbreken van reactie op de soepele beweging van het object.
 • Magnetron sensoren. Ze hebben een zeer goede gevoeligheid, waardoor ze kunnen reageren op objecten achter dunne schotten, ze zijn compact van formaat en zijn niet afhankelijk van externe natuurlijke stimuli. De nadelen zijn de hoge kosten, de mogelijkheid van valse positieven en het gevaar van microgolfstraling voor mensen.

Ook de voordelen van dergelijke straatverlichting omvatten de volgende kenmerken:

 • comfortabel;
 • veelzijdigheid;
 • duurzaamheid.

Nadat het straatverlichtingssysteem met sensoren is ingesteld, schakelt het over naar de automatische modus. Bovendien is een dergelijk systeem geschikt voor elk type lichtelement en kan het jarenlang werken. Als het verlichtingssysteem met bewegingssensoren ook draadloos is, heeft het een onbetwistbaar voordeel dat onafhankelijk is van de stationaire stroombron.

Sensortypen

Onder de meest voorkomende bewegingssensoren die worden gebruikt in buitenverlichtingstoestellen, kunnen de volgende typen worden onderscheiden: microgolfsensoren, ultrasoon, infrarood en gecombineerd.

Magnetrondetectoren zijn klein en zeer gevoelig.. De veiligste sensoren zijn rechts infrarood. En door het soort werk zijn ze verdeeld in actief en passief, reagerend op veranderingen in temperatuur. Ook tussen de sensoren zijn gecombineerde opties die de kenmerken van verschillende detectoren combineren.Zo'n sensor is de meest accurate en tegelijkertijd de duurste.

Op type sensor kan het worden onderverdeeld in bedraad, draadloos en verborgen. Bekabelde sensoren zijn de goedkoopste en worden tijdens het reparatieproces door beveiligingsdiensten in het gebouw geïnstalleerd. In draadloos worden radiogolven gebruikt om een ​​signaal te verzenden. En verborgen sensoren kunnen bedraad zijn of niet.

Afhankelijk van de locatie van de sensoren kunnen worden onderverdeeld in plafond en muur.

Hoe zijn ze ingedeeld en hoe werken ze?

Een bewegingssensor is een apparaat dat externe informatie ontvangt, converteert naar signalen en vervolgens triggert en het apparaat inschakelt of niet. Het moet gezegd worden dat het principe van de werking van dergelijke sensoren geen problemen oplevert. In het geval van een infraroodvanger reageert deze bijvoorbeeld op de warmtestraling van grote woonobjecten in het werkgebied. Vervolgens komt het signaal door het spiegelsysteem op de sensor, dat het inschakelen van de lamp uitvoert.

Ultrasone detectoren sturen golven van een bepaalde frequentie (meestal 20-60 kHz) de ruimte in, die, gereflecteerd door objecten, terugkeren met een andere frequentie.Afhankelijk van de parameters van de gereflecteerde golf begint de sensor te werken en schakelt het verlichtingsapparaat in. De microgolfsensor werkt op hetzelfde principe als de bovengenoemde. Het enige verschil is dat een dergelijke sensor microgolven (1-1000 mm lang) de ruimte in stuurt, en niet echografie.

Opgemerkt moet worden dat alle soorten sensoren, ongeacht het principe en het apparaat van hun werk, een bepaald aantal technische kenmerken hebben, namelijk: lichtgevoeligheid (2-1000 Lux), detectieafstand, werkspanning en -frequentie, reactiesnelheid, verstrooiingshoek en lichtvermogen stroom, evenals bedrijfstemperatuur.

Deze sensoren bevatten vertragingstimers voor het activeren van de apparaat- en bedieningstijdbesturing. En de gevoeligheid hangt rechtstreeks af van het aantal lenzen in de sensor: hoe meer van hen, hoe beter.

Soorten lampen

Voor straatverlichting vindt u verschillende parameters waarmee ze moeten worden geclassificeerd.

 • Een van deze parameters is de afspraak. Volgens deze lampen zijn onderverdeeld in buitenapparaten, huishoudelijke apparaten en apparaten voor industriële en bedrijfspanden.
 • Door de kleur van de lichtstroom Ze zijn verdeeld in lampen met een gele gloed, met neutraal wit, evenals met koud wit licht.
 • Door hun ontwerpverschillen Verlichtingsapparaten zijn er in de vorm van straatlantaarns, schijnwerpers met bewegingsdetectoren en LED's.

Een voorbeeld van een aan de muur gemonteerde straatlantaarn met een bewegingssensor.

 • Door gebruikte krachtbron Straatverlichtingstoestellen zijn onderverdeeld in stationair, autonoom (ze gebruiken batterijen) en niet-vluchtig (zonnebatterijen met batterijen worden gebruikt). Opgemerkt moet worden dat alleen LED-elementen op zonnepanelen werken, omdat ze minder elektriciteit verbruiken.

Licht elementen

Het moet gezegd dat de lampen ook verschillen in het type lichtelement dat in hen wordt gebruikt. Van dit hangt direct af van welke technische kenmerken aanwezig zullen zijn op het apparaat.

De volgende soorten lichtelementen kunnen worden onderscheiden: klassiek met gloei- of spaarlampen, LED-, halogeen- en gasontladingslichtbronnen.

 • De meest winstgevende van hen in hun kenmerken moet LED worden genoemd, verbruik een minimum aan energie en zendt geen warmtestraling uit.Deze lampen, ondanks hun aanzienlijke prijs, zijn het best geschikt voor gebruik met bewegingssensoren.
 • Klassieke gloeilampen voor gebruik in combinatie met bewegingssensoren zijn slecht geschikt, omdat in dergelijke werkingswijzen met frequente insluitsels, het verlichtingselement snel achteruitgaat. Het enige voordeel van deze oude versie van verlichting is de lage kosten, die echter niet alle significante tekortkomingen van gloeilampen tenietdoet.
 • Halogeenlampen Deze lijst is een kruising tussen LED en klassiek, omdat ze aan de ene kant minder elektriciteit verbruiken dan gloeilampen, maar aan de andere kant produceren ze hun eigen warmte, in tegenstelling tot LED's.
 • Kwiklampen zijn een soort gasontlading. Maar ze gebruiken kwikdamp, wat hun nadeel is, omdat dergelijke lampen op een speciale manier moeten worden weggegooid.

Deze omvatten ook xenon-, metaalhalide- (hoge kosten) en fluorescentielampen. In de laatste wordt een fosforsubstantie op het binnenoppervlak van de lamp gebruikt.

toepassingsgebied

Er dient te worden opgemerkt dat op dit moment de reikwijdte van dergelijke bewegingssensoren zeer uitgebreid is.

Houd bij het kiezen van een armatuur met een bewegingssensor rekening met het toepassingsgebied. Immers, een aantal van zijn kenmerken zijn er rechtstreeks afhankelijk van..

 • Vanwege hun goede economische prestaties hebben bewegingssensoren toepassing gevonden in de volgende gebieden: straat- en kantoorverlichting, apparaatbeheer in een geautomatiseerd huis, beveiligingssystemen en alarmen.
 • Ook worden bewegingssensoren voor verlichting gebruikt in combinatie met wandlampen, straatverlichting en schijnwerpers.
 • Opgemerkt moet worden dat de verlichting met bewegingssensoren zijn toepassing heeft gevonden in huistuinen. Het wordt gebruikt als decoratieve tuinverlichting of voor verlichting, bijvoorbeeld zwembaden.

Hoe buitenverlichting voor een landhuis kiezen?

Momenteel wordt buitenverlichting in de vorm van lampen met bewegingssensoren steeds meer gebruikt. Dergelijke verlichtingsinrichtingen worden gebruikt in privé- en buitenhuizen, in industriële en werkgebieden en in parkgebieden.

Wanneer u een lamp voor uw huis kiest, moet u overwegen deze tegen de externe omgeving te beschermen (bijvoorbeeld waterdicht, stofdicht, enz.).), de methode om op de muur te monteren, evenals de nominale capaciteit en afmetingen.

Van de kracht van het apparaat, bijvoorbeeld, zijn afhankelijk van de afmetingen en de wijze van installatie van de lamp.

En afhankelijk van het bereik van de bewegingssensor dat u nodig hebt, is de keuze van het type afhankelijk. Ook moet bij het kiezen van verlichting met een bewegingsdetector rekening worden gehouden met de arbeidsfactor van het apparaat. Het kan draadloos zijn van batterijen of zonnepanelen, of bedraad via een conventioneel stopcontact.

Als u batterijen gebruikt, houden ze rekening met de parameter van hun werkingstijd.

Ook wordt bij het kiezen van een dergelijke lamp rekening gehouden met de factor uiterlijk en esthetiek. Inderdaad, in uw tuin mag een dergelijk verlichtingsapparaat geen aandacht trekken.

Het is ook noodzakelijk om rekening te houden met de belangrijke parameter van betaalbaar en gemakkelijk onderhoud en reparatie van verlichtingsapparatuur. En het glas van een dergelijke lamp moet schokbestendig en duurzaam zijn.

Een overzicht van een straatlantaarn op zonne-energie met een bewegingssensor is te vinden in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer