Staande lampen in de stijl van "Provence"

De moderne verscheidenheid aan stijlen is verbluffend. Strenge ontwerpoplossingen kunnen het interieur van de ruimte absoluut veranderen. En in elk interieur wordt de hoofdrol toegewezen aan verlichting. Vandaag zullen we het hebben over een extra lichtbron en uitzoeken hoe we een staande lamp kunnen kiezen voor de verfijnde Franse Provence-stijl.

Motieven van de Provence

De oorspronkelijke Franse Provence-stijl is ontstaan ​​in de XIXe eeuw in het zuiden van het land. Het is met recht een van de meest herkenbare en populaire bestemmingen. Het dankt zijn naam aan kleine houten huizen, olijfgaarden en veldbloemen. Elk detail moet doordrongen zijn van verfijning, terughoudendheid en romantiek. En in het binnenland regeren gemak en huiselijke gastvrijheid.

Tegenwoordig is de Provence te vinden in stadsappartementen en nog vaker in het binnenland van landhuizen - bloemmotieven zien er hier heel toepasselijk uit.

De inrichting van de kamer moet het landschap van een lavendelveld met een blauwe lucht en een felle zon onthullen.

Opvallende kenmerken van de stijl:

 • pastel delicate tinten;
 • natuurlijke materialen "antiek" (metaal, steen, hout, keramiek, matglas en natuurlijke stof);
 • floristische tekeningen en prints op meubels en decoratieve elementen;
 • levende wilde bloemen;
 • lichtdoorlatende gordijnen;
 • kanten details op de tafelkleden, kussens;
 • natuurlijke verlichting, correct aangevuld met kunstmatige verlichting.

In de Provence-stijl is het gebruik van heldere en verzadigde kleuren onaanvaardbaar. Inspiratie komt uit de natuur. Decoratieve elementen moeten overeenkomen met natuurlijke tinten:

 • natuurlijk groen volgt de kleur van gras en bladeren;
 • bloemenschaduwen - roze, geel en rood;
 • hemelsblauwe kleur;
 • zachte en verspreide stralen van de zon.

De kleur van de staande lamp mag niet buiten het omringende interieur van de ruimte uitsteken, maar moet worden gecombineerd met vintage meubelstukken, decoratieve elementen en in harmonie zijn met andere verlichtingsapparatuur.

Kenmerken van de lamp in deze stijl

Elk object of element heeft in de eerste plaats een decoratief doel.Vloer- of wandlampen zijn een extra lichtbron die de algehele stijl aanvult en een ruimte visueel in zones onderverdeelt. Ze verlichten het onderste gedeelte van de kamer en vullen het interieur met licht, warmte en comfort.

Voor de fabricage van de Provençaalse staande lamp worden alleen natuurlijke materialen gebruikt: hout, porselein, natuursteen en gesmeed metaal. Extern, het lichte en sierlijke been, meestal geschilderd in de kleuren van natuurlijke kleuren: blauw, wit, olijf, lila en bruin. Gebogen vormen vormen een mooie aanvulling op vloeiende lijnen. Zoals bij elk ander decoritem, mogen er geen onzorgvuldige overgangen en hoeken zijn. Reliëflijnen en bochten gaan ook door met bloemen- en bloemmotieven.

Vaak worden voor Provençaalse lampen decoratieve kettingen gebruikt als decoraties die perfect de mediterrane Franse oorsprong van stijl overbrengen. Maar tegelijkertijd zou de vloerlamp geen omvangrijk en ruw uiterlijk moeten hebben. De lampenkap van elke lamp moet zijn gemaakt van natuurlijk textiel, papier of zelfs metaal. Een kleine nette bubbel van een ronde of trapeziumvormige vorm is versierd met bloemmotieven, kanten details of franje.

Een afdruk kan zo dicht mogelijk bij natuurlijke planten komen of alleen op afstand lijken op wilde bloemen. De belangrijkste achtergrond voor bloemen- en planttekeningen is wit, melkachtig, alle tinten beige, olijf, lavendel en terracotta. Een lampenkap kan een meer klassieke, eenvoudige vorm hebben, gemaakt van matglas, keramiek of porselein in pastelkleuren met subtiele bloempatronen. Zo'n kleine bescheiden vloerlamp past perfect in andere stijlen en geeft het interieur elegantie en luchtigheid.

Rieten tinten van stro of rotan vormen een perfecte aanvulling op de stijl van de Provence en zien er geweldig uit in de gang, op het terras of op de veranda.

Hoe een vloermodel kiezen?

Voornaamste aanbevelingen:

 • Bij het kiezen van lampen voor Provençaalse stijl, is het beter om eerst het centrale element te bepalen - een prachtige kroonluchter. Het moet ideaal worden gecombineerd met kleur en bedrukking van muren en meubels, met decoratieve elementen. En daarna naar de keuze van een staande lamp.
 • Kies apparaten uit natuurlijke materialen. Moderne modellen zijn vaak gemaakt van plastic, maar voor een elegante Provence is dit onaanvaardbaar.
 • Decoratieve voorwerpen moeten verouderd zijn. Misschien de aanwezigheid van chips en slijtplekken.
 • Het is goed als de vloerlamp wordt gecombineerd met de kleur van het meubilair of de gordijnen.
 • De lampenkap moet een warm en zacht licht geven, dus kies geen lampen met een hoog vermogen.
 • Het is het beste om een ​​vloerlamp in die delen van de kamer te plaatsen die zijn verwijderd van de centrale hoofdverlichting. Bijvoorbeeld naast een bank, een fauteuil waar je tijd wilt doorbrengen met het lezen van boeken en kranten of in de buurt van een bureau.

Kies met succes een lamp voor het interieur - dit is de helft van het succes. En ongeacht welke stijl u ook kiest voor uw appartement, het belangrijkste is dat er een beste en comfortabele hoek was.

Meer informatie over de staande lampen in de stijl van "Provence", vindt u in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer