Functies schijnwerpers

Bevoegde organisatie van verlichting is de sleutel tot succes bij het ontwerp van bijna elke kamer, of het nu een kantoor, een appartement of een chalet is. Er zijn veel manieren om een ​​lichte ruimte te creëren, het aantal modellen lampen in winkels is niet te overzien, maar het belangrijkste in dit proces is om bepaalde principes te volgen. De belangrijkste is een duidelijke scheiding van de concepten primaire en secundaire verlichting. Bijna ideaal voor de laatste is de juiste selectie van schijnwerpers.

Wat is het?

In feite is in de punt van de lamp niets speciaals en unieks. Dit zijn vrij gewone producten, die echter in staat zijn om te verrassen. In de regel verwijst deze technologie naar het gebruik van afzonderlijk te openen lampen (ongeacht).De afstand tussen hen varieert meestal. van 20 tot 40 cm.

In de westerse terminologie worden ze ook genoemd kroonluchters ter (verder gebruiken we transliteratie in de vorm van "spotlights", "spot kroonluchters" of gewoon "spots"). Eigenlijk betekent het woord "plek" letterlijk "plaats", "plek", wat de essentie van het product weerspiegelt - de verlichting van een bepaalde puntzone die uit een gegeven positie komt.

De dichtstbijzijnde associatie voor dergelijke verlichtingsarmaturen is theatrale schijnwerpers, maar dit is niet helemaal correct. Het is een feit dat onder de schijnwerpers wordt verstaan ​​een speciale metalen constructie voor het ophangen van lampen; point-apparaten hebben een veel breder scala aan applicaties, in plaats van schijnwerpers. Ze kunnen enkel-, dubbel- of drievoudig zijn, muur en vloer, overhead en plafond - bijna alle. Tegelijkertijd wordt het spectrum van het gebruik van verschillende soorten lampen in dergelijke lampen nergens door beperkt.

Visueel gezien zijn spotlights geïsoleerde bronnen van gericht licht die delen van een kamer of meubilair kunnen verlichten en een schaduwrijke "diffuse" atmosfeer in de kamer creëren.

Het ontwerp van dergelijke producten is rijk aan innovatie en ontdekking. Er zijn modellen op het been, op de band, op de stang, met een bewegingssensor en een afstandsbediening. Exclusieve designobjecten zijn vaak uitgerust met decoratieve binnenhangers en andere decoraties. Zelfs de eenvoudigste spots zijn echter in staat om een ​​aangenaam, mat licht te produceren.

Het uiterlijk van dergelijke lichtbronnen is ook voldoende esthetiek. Te koop vindt u modellen gemaakt van hout, metaal, kunststof, glas, glanzend en spiegel, evenals ontworpen voor tint.

Deze items "licht interieur" kunnen in veel kamers worden gebruikt: van de badkamer tot de woonkamer.

Het is aangenaam en effectief om bijvoorbeeld een gootsteen met achtergrondverlichting te gebruiken. De lampen zijn verzonken in bijna elk oppervlak en richten licht in de juiste richting. Ze kunnen het interieur een atmosfeer van comfort en volledigheid van het ontwerp geven.

Voor- en nadelen

Kleine afzonderlijke verlichtingsapparaten hebben zowel voor- als nadelen, dus u moet ze verstandig gebruiken en ze zijn niet geschikt voor alle interieurs en gebouwen.

Een van de belangrijkste voordelen:

 • Compactheid.Dit zijn hele kleine armaturen die zelfs in een heel kleine kamer passen: een slaapkamer, een badkamer, enz. Bovendien zijn ze echt en eenvoudig ingebed in bijna elk oppervlak: bijvoorbeeld in de plank boven het bad, spaanplaat boven de tafel of nachttafel.
 • Variabiliteit. De vormen van dergelijke verlichtingsinrichtingen maken het mogelijk vele soorten lampen te gebruiken: van gewone gloeilampen tot halogeen, LED en zelfs neon. Je kunt variëren en kracht gebruiken. Een zeer rijke selectie van modellen van de lampen zelf, die geschikt zijn voor vele interieurstijlen: klassiek, modern (hightech, loft), koloniaal, modern.
 • Het effect van het uitbreiden van de ruimte. Het gebruik van dergelijke apparaten maakt de ruimte visueel breder en de plafonds hoger. Natuurlijk wordt dit effect alleen gemanifesteerd met het juiste ontwerp.
 • Gerichte verlichting. Compacte apparaten stellen u in staat problemen op te lossen die niet kunnen worden beheerd door middel van basisverlichting. Met hun hulp kunt u bijvoorbeeld een afzonderlijk gebied markeren, een meubelobject of zelfs een lichte ruimte selecteren. Dit geldt in grote kamers en studio-appartementen.Met behulp van lichtpunten is het mogelijk de volumekamer op te delen in de eet-, slaap-, woonkamer en andere ruimtes.
 • Verwerkbaarheid. Dergelijke producten zijn nu op het hoogtepunt van de mode, dus alle fiches van vooruitgang zijn te vinden in deze merkensector. Hieronder bevinden zich unieke ontwerpen met aanpassingen aan het verlichtingsniveau, de kleurtemperatuur en 'slimme' technologieën die het mogelijk maken de natuurlijke menselijke bioritmen bij te houden en de verlichting aan te passen aan specifieke behoeften, rekening houdend met het tijdstip van de dag en het seizoen.
 • In dimbare structuren (met een ingebouwde elektronische dimmerschakelaar), heeft de consument de mogelijkheid om onafhankelijk het verlichtingsniveau te regelen of zelfs interessante visuele effecten te creëren - geleidelijke ontsteking of uitdoving van licht, kleurtrillingen en andere. Dimmer als een apparaat werd voor het eerst veel gebruikt in het theater en pas daarna "gemigreerd" naar de huiselijke sfeer.
 • Price. Als u geld wilt besparen, is het kopen van een spotlight een heel goed idee. Het is veel goedkoper dan dure kroonluchters of zijn analogen. Natuurlijk is de prijsklasse breed, maar indien nodig kunt u altijd een economy class-product vinden. De gemiddelde spotprijs is lager dan bij andere lampen.

Tegelijkertijd hebben puntontwerpen een aantal belangrijke nadelen. Laten we de belangrijkste noemen:

 • Beperkte reikwijdte. In sommige interieurs zijn dergelijke lampen niet van toepassing, bijvoorbeeld in radicale klassieke stilering. In te grote kamers, woonkamers met hoge plafonds, is het ook moeilijk om een ​​geschikte plek voor spots te vinden. De enige uitweg is om een ​​geïmproviseerde "sterrenhemel" te creëren, maar deze is duur en niet altijd aan te raden.
 • Vooral gebruikt als een extra lichtbron. Als belangrijkste moet je nog steeds traditionele lampen en kroonluchters "oplichten", vooral in ruime kamers.
 • Problemen met bedrading. In verlaagde plafonds, andere constructies wordt het niet aanbevolen om te krachtige producten te gebruiken die de eigenschap hebben om veel te verwarmen. Dit beperkt de mogelijkheden voor de implementatie van de ideeën van lichtverzadiging en lichttransmissie, en compliceert in het algemeen de werking van het organiseren van elektrische verlichting in een kamer. Er kunnen extra draden verschijnen en in sommige delen van de kamer kan het licht helemaal niet worden verlicht.

Hoe dan ook, de installatie vereist de deelname van een professionele hoog gekwalificeerde elektricien.Dit helpt problemen met de brandveiligheid te voorkomen.

 • De behoefte aan herontwikkeling. Vaak is het voor de installatie van schijnwerpers nodig om bijna het hele interieur "in bakstenen te demonteren". Bovendien is het mogelijk dat zelfs het ontwerp van de lagerelementen en het plafond volledig moet worden veranderd. Als u later nog iets wilt veranderen, zult u weer veel tijd en moeite moeten besteden aan montage en demontage.
 • Ze kunnen oververhitten en als gevolg daarvan het plafond en andere interieurelementen bederven. In geval van onoplettendheid aan de vlekbedrading, de manieren om een ​​brand en een brand te veroorzaken.
 • Vanwege de aard van het ontwerp, is het vaak problematisch om de netheid van schijnwerpers te controleren.

En nog een ding - de schijnwerpers op de markt hebben nogal wat concurrenten - dezelfde vloerlampen voor de slaapkamer of uitgebreide LED's voor de badkamer, maar ze kunnen niet alle functiespots volledig vervangen.

Kenmerk en ontwerp

De hoofdcomponenten van schijnwerpers zijn de patroon en de behuizing, de afdekking en speciale houders - meestal zijn het flexibele bevestigingselementen, veren.In de regel twee klemmen, maar voor betrouwbaarheid kun je een groter aantal gebruiken. Meestal zijn de cartridge en bevestigingsmiddelen niet zichtbaar, omdat ze zich in de diepte van de behuizing bevinden, die van verschillende materialen kunnen zijn gemaakt: van metaal tot plastic en van keramiek. Meestal is het lichaam solide en lijkt de hele structuur op een of andere manier op een iets grotere zaklamp.

De lamp wordt in de cartridge geplaatst - bijna elk type product kan worden gebruikt, inclusief gloeilampen en LED's. In spanplafonds, spaanplaat of gipsplaat moet worden gecontroleerd door de kracht van de lampen, als hun oververhitting kan leiden tot onaangename gevolgen: van schade aan het interieur naar het vuur.

Gewoonlijk wordt een kabel aan het product bevestigd - de lengte ervan moet voldoende zijn en moet worden gekozen met inachtneming van de eigenschappen van de elektrische bedrading in de kamer.

Er kan ook een kroon vereist zijn - om een ​​gat te maken voor een lamp in het materiaal - spaanplaat of gipsplaat.

Door het ontwerp zijn alle LED's verdeeld in open en gesloten. De eerste worden in de meeste kamers gebruikt, de laatste hebben een extra beschermende behuizing (behuizing), die beschermt tegen vocht en stof. Let bij het kopen van producten voor de badkamer op de indicator IP (Index of Protection), vooral op de eerste twee van zijn nummers, respectievelijk op stof- en waterbestendigheid. Hoe hoger ze zijn, hoe beter. Idealiter moeten ze worden gevarieerd van 21 tot 67, afhankelijk van de nabijheid van het open water (badkuip of gootsteen).

Extra ontwerpelementen omvatten een verscheidenheid aan decoraties. De schijnwerpers zijn zeer minimalistisch, maar vaak wordt dit benadrukt door onopvallende reliëfpatronen op het oppervlak van de behuizing. In moderne stijlen is loft en hightech voldoendeechter, vaak hangers, inlays met stenen, schelpenrots, kristal en glas in lood worden gebruikt om de plek in de klassieke geest te versieren.

De inrichting kan echter het reeds vage licht dat door producten wordt gecreëerd, verdoezelen en ook bijdragen aan het verschijnen van schittering, dus u moet er zorgvuldig mee experimenteren.

types

Er zijn veel classificaties van schijnwerpers. Laten we stoppen op verschillende:

 • Op type installatie. Overheadproducten hebben een bevestigingsplatform in hun structuur en maken het mogelijk om de integriteit van de wanden en het plafond tijdens bevestigingsmiddelen niet te schenden. In een nis gezette armaturen zijn geschikt voor framebasissen, of het nu spanplafonds, nissen in de muren of gipsplaat zijn. Er zijn ook zwevende lichtbronnen op enige afstand van het oppervlak.
 • Door mobiliteit. Kan stationair of roterend zijn. Deze laatste kunnen de verlichtingshoek wijzigen en in sommige gevallen vooruit gaan, maar vereisen een meer betrouwbare en hoogwaardige montage.
 • Volgens de plaats van installatie. Er zijn modellen voor buitenkanten (buiten, straatlantaarns) en interieurs. In een aparte groep opvallen waterdichte modellen voor de badkamer.
 • Afhankelijk van het type gebruikte fixtures. Met gloeilampen, met LED's, neon of halogeen verlichtingsarmaturen.
 • Bij wijze van voeding. Ofwel de armaturen zijn aangesloten op het elektrische netwerk of ze werken op batterijen of een batterij.

afspraak

Spotlights kunnen voor verschillende doeleinden worden gebruikt. Er zijn verschillende hoofdcategorieën:

 • Klassiek interieur of exterieur. Zal geschikt zijn voor verlichting van gebouwen, kamers, een veranda of de binnenplaats van het huis aangrenzende grondgebied. Dergelijke plekken worden meestal op de muur of het plafond gemonteerd.
 • Furniture. Ingebouwd in verschillende interieurartikelen: planken, stoelen, stoelen, bedden, tafels, nachtkastjes.
 • Voor etalages. Wordt meestal in musea gebruikt om tentoonstellingen te verlichten, maar kan voor een soortgelijk doel in de thuisomgeving worden gebruikt - voor verlichting, respectievelijk persoonlijke collecties.Dergelijke lampen werken onder glas (als de vitrine geglazuurd is) en zijn in de regel veel kleiner dan klassieke verlichtingsarmaturen. Houd er rekening mee dat als u van plan bent de grafische afbeeldingen te bedekken, u moet voldoen aan een aantal technische normen, anders kan de verzameling verslechteren.

Soorten lampen

Op plekken kunt u verschillende soorten lampen gebruiken, die elk hun eigen voor- en nadelen hebben:

 • Fluorescent. De meest effectieve keuze, omdat dergelijke lampen een zeer gunstig lichtrendement hebben. In grote formaten worden ze gebruikt in openbare gebouwen, zoals ziekenhuizen of scholen; in de gestippelde versie wordt het gebrek aan vlekken in termen van de helderheid van het licht gladgestreken.
 • Gloeilampen. De goedkoopste optie, maar niet altijd van toepassing. Niet erg geschikt voor hangende en verlaagde plafonds. Dergelijke producten zijn erg heet en verhogen daarom het risico op brand.
 • Energiebesparende verlichting. Ze geven een heel zacht licht en een beetje warm. Ze zijn misschien niet geschikt om een ​​plek om te lezen of te werken te organiseren, maar laten tegelijkertijd toe om extra gezelligheid en comfort te creëren door het effect van diffuus licht.Vaak geïnstalleerd met een dimmer.
 • Halogeen (de term "halogeen" wordt soms over de hele wereld gebruikt) lampen. In feite ook gloeilampen, maar met een lagere verwarmingstemperatuur en betere lichtopbrengst. Van de minnen - de mogelijke aanwezigheid van een specifieke "ruis", vooral bij het werken met een dimmer.
 • LED (LED) -apparaten. Goede lichtopbrengst, geen problemen met verwarming, plus ecologische reinheid. Zeer tech.

Maar tegelijkertijd worden veel LED's gekenmerkt door het zogenaamde "flikkereffect" en is de prijs vaak aanzienlijk hoger dan die van andere productcategorieën.

Locatie opties

Lampen moeten worden geïnstalleerd in overeenstemming met het voedingscircuit. In dezelfde kamer kunt u meerdere tegelijk hebben - twee, drie of meer lampen. De optimale afstand tussen hen moet ongeveer 20-40 cm zijn. Een populair ontwerp is nu "Sterrenhemel"wanneer de schijnwerpers met intervallen op het gehele oppervlak van het plafond zijn geïnstalleerd. Dit schema ziet er prachtig uit in grote kamers met hoge plafonds, waaronder kamers met kolommen.

Vergeet ook niet dat u plafondlampen moet plaatsen die ingesprongen zijn vanaf de muur, bij voorkeur vanaf 0,5 m, en op een bepaalde hoogte van de vloer.

vorm

De vorm van het product kan heel verschillend zijn.Te koop zijn er rechthoekige, ronde, vierkante, platte en convexe, dunne en verdikte, smalle modellen, tabletlampen. Sommige verlichtingsapparaten zijn gemaakt in de vorm van sterren, cilinders of rozen. Er zijn vrij ongebruikelijke ontwerpen die ornamenten en snijpunten van complexe geometrische vormen combineren.

afmeting

Spots kunnen groot, klein en mini zijn. In het geval van ronde producten wordt de maat bepaald door de diameter van het product en dienovereenkomstig het gat dat in de wand, het plafond of op een ander oppervlak moet worden gemaakt in het geval van de ingesloten modelconstructie. Het is beter om het te doen met een minimale marge. De diameter van het gatengat wordt meestal aangegeven in de instructies. Het is belangrijk om de externe "decoratieve" diameter te onderscheiden (deze is groter en reikt gemiddeld tot 90 mm) met de diameter van het gat voor de lamp: deze is ongeveer een derde kleiner en ligt gewoonlijk tussen 60 en 75 mm.

materialen

Verschillende materialen worden gebruikt om het lichaam van vlekken te maken. In de regel zijn dit natuurlijke elementen, bijvoorbeeld hout, of mengsels en legeringen - van bronzen tot meer complexe verbindingen. Metalen koffers zijn wijdverspreid, brons, van chroom.Glas wordt traditioneel gebruikt bij het ontwerp van de verlichtingsapparaten zelf. Het decor kan ook multidimensionaal zijn, vaak inclusief materialen zoals kristal (kristallen hangers). Lampen met kristal of ingelegd met edelstenen (of hun imitaties) zullen het doen voor zowel klassieke als moderne interieurs. Een ander populair materiaal is plastic: het is heel licht en gemakkelijk te gebruiken, geschikt om te schilderen.

8 foto

kleur

Te koop zijn er modellen met een zeer breed kleurengamma. Vaak zijn producten gekleurd. Onder monochroom populaire zwart, wit, rood, groen, blauw, blauw, beige, oranje. Deze lampen zijn geschikt voor een badkamer of kinderkamer, evenals een woonkamer. Gekleurde en vooral veelkleurige lampen passen echter niet altijd in een klassiek interieur.

Extra comfort en harmonie van de woonkamer en slaapkamer kunnen vlekken van bruine of paarse tinten geven, wenge-gekleurd of gestileerd hout.

stijlen

Spotlichten zijn geschikt als extra lichtbron voor bijna alle interieurs, maar bij gebruik binnen elk van de stijlen zijn er een aantal kenmerken:

 • Classic. Het is beter om felle schaduwen van het lichaam te vermijden. Het is wenselijk om het licht zelf warm en zacht te maken, een beetje diffuus. Zelfs als het doelwit van de plek is om een ​​aparte lichtvlek in de kamer te creëren, moeten de randen van de plek vervaagd worden.
 • Provence. Lichte luchtstyling ziet er goed uit, bijvoorbeeld de kleur van zeegolven. Het vleklichaam kan blauw, groen, beige, wit zijn. Dit is een goede gelegenheid om te experimenteren met interessante ontwerpvormen.
 • Moderne stijlen. Voor een loft is het beter om iets te kiezen dat niet te gecompliceerd is, voor hi-tech en helemaal niet-minimalistisch. Het is redelijk om draaiende lampen te gebruiken - dit maakt de lichtruimte merkbaar meer verzadigd en dynamisch.
 • Country. In deze stijl worden schijnwerpers niet vaak gebruikt en staat de effectiviteitsindicator voorop. Idealiter zouden de spots hier onzichtbaar moeten zijn, maar nuttig. Met hun hulp kunt u extra "hoeken" creëren, knusse lichte ruimtes.
 • modern. Het meest voorkomende gebruik van spot rond de omtrek van het plafond, voegt het noodzakelijke stijlcontrast toe aan de hoofdlichtbron - meestal een nette decoratieve kroonluchter.Het alternatief voor grote woonkamers is de "sterrenhemel".
 • retro. In retrostijlen is het effectief om plekken in de muren in te bedden, waardoor niet alleen de ruimte visueel vergroot kan worden, maar ook om het meer harmonieus en verzameld te maken. Als er trappen in de kamer zijn, kunt u de lampen in de vloer monteren, maar in geen geval mogen ze te fel zijn - dit zal de sfeer die is gestileerd als "oude tijden" vernietigen.
 • Scandinavian. U kunt extra lichtbronnen gebruiken in lattenplafonds. De temperatuur van de verlichting mag niet te hoog zijn, de kleuren zijn koel, daarom is het lichaam van de spot beter om lichte luchtkleuren te kiezen. Geschikt wit, beige, blauw.

Topfabrikanten

Spotlights worden door veel bedrijven in verschillende landen van de wereld vervaardigd. Ze hebben allemaal zowel merk- als nationale specificaties. We geven een kort overzicht van de markt:

 • Duitse spots zijn van oudsher van zeer hoge kwaliteit. Hun belangrijkste kenmerken zijn bruikbaarheid, bruikbaarheid en betrouwbaarheid. Veel modellen hebben echter geen decor en zijn zo eenvoudig mogelijk gemaakt. Zo'n gezond minimalisme is geschikt voor eigenaren van kleine appartementen. Onder de bedrijven kan worden geïdentificeerd Briljant.
 • Italianen daarentegen worden vaak "gijzelaars" van de vorm. Hun producten zijn voortreffelijk, vaak eclectisch, maar zeer rijk aan kleur. De meest bekende merken zijn Arte Lamp, Lightstar.
 • België. Zeer technologische producten, waaronder draaimodellen. Groot assortiment: u kunt voor bijna elke smaak kleuren en vormen kiezen, maar veel fabrikanten richten zich nog steeds op modellen voor moderne interieurs. Daarom is de Belgische marktsector beter om aandacht te schenken aan diegenen die de voorkeur geven aan niet-klassieke ontwerpen. Bedrijfsproducten zijn populair in Rusland Massive.
 • Rusland. firma Arlight, Ambrella en anderen. Beter betaalbaar in termen van prijzen dan Europese producten. Tegelijkertijd hebben ze een goede kwaliteit en een goede lichtopbrengst.

Onder andere populaire landen-producenten, de kwaliteit waarvan er geen twijfel bestaat, moet worden benadrukt Polen, Japan en Nederland.

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van een bepaald spotmodel, moet u allereerst beslissen waar en op welk plafond het zal worden gebruikt. Voor houten een niveau plafonds zijn niet geschikt voor te lichte producten. Tegelijkertijd kunt u in gipsplaat en lattenplafonds bijna elke ontwerpnieuwheid insluiten.

Voor de slaapkamer is het beter om te kopen spaarlampen. In de gang, hal, woonkamer of hal kunt u veilig experimenteren met een meer geaccentueerd licht- en kleurontwerp van de gebouwen. De badkamer moet schokbestendige, vocht- en stofdichte producten kopen.

Vergeet niet dat de spots niet alleen in het plafond, PVC-wandpanelen, maar ook in de vloer kunnen worden ingebed - deze oplossing is relevant voor de trap of de zolder. Lampen voor de vloer moeten zo schokbestendig mogelijk zijn, vooral als er huisdieren in huis of appartement zijn.

En het laatste moment - bij het kiezen van een lamp Evalueer de lichtkwaliteiten niet te strikt. Spot is een bron van extra verlichting en hoogstwaarschijnlijk zal het in ieder geval gecombineerd moeten worden met een kroonluchter.

Modieuze voorbeelden van stijlvol interieur

In de ruime badkamer kunnen naast de hoofdverlichting twee LED's worden ingebouwd in de plank boven de gootsteen of aan de zijkanten op een afstand van ongeveer 20-30 cm van elkaar. Het inschakelen van ze (zonder de hoofdbron) geeft de kamer voldoende licht en creëert een gevoel van gezelligheid en intimiteit in de badkamer.

In de grote of middelste woonkamer kun je met behulp van spots een geïmproviseerde "sterrenhemel" creëren.Lampen moeten worden geplaatst langs de straal van het plafond in verschillende rijen (ongelijk) op een afstand van ten minste 30-40 cm van elkaar. Het kan tot twee dozijn verlichtingsarmaturen duren. Dit ontwerp is geschikt voor de woonkamer, ingericht in heldere kleuren en niet ingericht met zwaar antiek meubilair.

Een interessante optie voor de slaapkamer is om 10-12 lampen (afhankelijk van de grootte van de kamer) boven het bed op een afstand van 30-40 cm van elkaar te plaatsen. U kunt dimbare apparaten gebruiken. Ze zullen een vorm van een lichte rechthoek of vierkant creëren. De verlichting moet "vervaagd" zijn, niet te geaccentueerd, zacht. Om dit effect te bereiken, is het beter om spaarlampen te gebruiken. Met een radicaal ontwerp is het gebruik van neonverlichting niet uitgesloten.

En het laatste idee is voor de keuken. Daarin kunnen schijnwerpers worden gebruikt om specifieke interieuronderdelen te markeren: gootstenen, eetgedeeltes (tafels), koelkasten en andere, of zich rond de omtrek van het plafond bevinden. Niet alleen plafond, maar ook wandmodellen, evenals hangende (over een grote tafel) producten.

In een kleine keuken, met behulp van spots, is het mogelijk om een ​​elektrisch fornuis te markeren (vaak zijn er echter lichtbronnen ingebouwd in het ontwerp).Een mooie oplossing is de opdeling in lichte delen van afzonderlijke delen van de keuken: plaatsen om te koken, voor een familiediner, om te ontspannen. Met een dergelijke bestemmingsplan kunt u spots gebruiken met maximale efficiëntie.

Over het algemeen kunnen puntlampen in bijna elke kamer spectaculair zijn en tegelijkertijd belangrijke praktische functies vervullen. Bovendien is het gebruik van dergelijke lampen altijd een groot gebied voor ontwerpexperimenten, het vermogen om hun esthetische verbeeldingskracht volledig te onthullen.

Hoe lampen voor spanplafonds te kiezen, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer