LED-schijnwerpers

Fabrikanten van elektronische apparaten bevinden zich in hun assortiment van een groot aantal LED-puntlampen. In winkels kunnen klanten een verscheidenheid aan vormen en typen van deze modellen zien. In Rusland verschenen schijnwerpers ongeveer 15-17 jaar geleden en kregen immense populariteit dankzij hun minimalisme en bruikbaarheid.

Tegenwoordig zijn modellen niet beperkt tot standaardformulieren. Interieurontwerpers hebben een onderscheid in vorm tussen de lampen gemaakt. Stijlen zijn vergelijkbaar met de modieuze richting van een bepaalde tijd.

 • Bijvoorbeeld modellen stijl "Ironie" combineer een vleugje duizeligheid en humor. De stijl verscheen aan het einde van de vorige eeuw. Deskundigen adviseren om dergelijke modellen te installeren in kinderkamers.
 • "Bionics" - een van de meest populaire gebieden van de afgelopen jaren. De stijl zelf verscheen in de jaren '70 en komt van het woord "bio". Door hun vorm lijken lampen in dit gebied op natuurlijke vormen - honingraten, schelpen, enz.
 • Een van de allereerste stijlen - Art Deco - ook populair in modern design. De juiste geometrie is inherent aan deze richting. Ontwerpers beweren dat deze Art Deco-lampen handgemaakt zijn.

kenmerken

Energieverbruik komt voort uit de kosten van de LED's met de bestuurder. Het laatste deel gaat ongeveer 1-2 Watt energie. Door lampen te kopen die in China zijn gemaakt, kunnen ze van zeer slechte kwaliteit zijn. Chinese lampen of modellen van onbekende oorsprong kunnen van slechte kwaliteit of gevaarlijk plastic zijn.

Over kleurtemperatuur gesproken, er zijn drie soorten LED-lampen: natuurlijk, wit en geel.

Het eerste model is vergelijkbaar met normaal daglicht en wordt gekenmerkt door 3500 tot 5300 graden Kelvin. Deze typen zijn neutraal voor het type verlichting. Dergelijke modellen kunnen worden gebruikt in alle woon- en werkruimten.Als we praten over conventionele gloeilampen, dan is hun temperatuur ongeveer 2800 graden. In Europese lichtgradaties zijn LED-lampen met deze graad geel.

Het traditionele warme licht is perfect voor slaapkamers en woonkamers. Verlichting van 2700 tot 3400 graden zorgt voor een warme en zachte sfeer in de kamers. Ook dit model ziet er goed uit boven de eettafel.

De helderwitte kleur wordt gekarakteriseerd van 5400 tot 6600 graden Kelvin. Het is perfect voor verlichting in de kleedkamers, gangen, het werkgebied van de keuken, badkamers, kelders.

In niet-residentiële gebouwen meestal gebruik precies helder wit licht, dus het creëren van een werkende houding.

Voor- en nadelen

Bij het kiezen van deze armaturen voor installatie in een appartement, is het noodzakelijk om rekening te houden met zowel de positieve als de negatieve kanten van deze apparaten.

profs:

 • Apparaten in de kamer kunnen gedeeltelijk worden geïnstalleerd - bijvoorbeeld alleen boven een rustruimte of een bureau. Als gevolg hiervan zal de verlichting van het appartement alleen in de benodigde ruimtes worden gemaakt.

 • In tegenstelling tot enkele kroonluchters zorgen schijnwerpers voor een gelijkmatige verlichting in de kamer.

 • Van puntmodellen is er bijna geen schaduw. Elke lichtstroom wordt direct gevoed en diffundeert niet rond de kamer of het plafond.

 • Een van de belangrijkste voordelen - kosten. Eén lamp verbruikt veel minder elektriciteit dan een gewone lamp. LED's verbruiken ongeveer 10 watt en diodes - 75 watt.

 • Productieve LED-lamp bereikt tot 90%, terwijl de gebruikelijke gloeilamp - 15-20%.

 • Gebruiksveiligheid is een ander pluspunt van deze modellen. LED's worden niet warm tijdens langdurig gebruik boven 50 graden. Het lamphuis is niet gesmolten.

 • De levensduur van de LED-lamp is erg lang. Kwalitatief model gaat ongeveer 12 jaar mee, terwijl de gloeilamp - tot 3 maanden.

Onder de massa van positieve voordelen van LED-lampen zijn er enkele nadelen.

Een van de belangrijkste nadelen is de moeilijkheid bij het monteren en ontwerpen van verlichtingsarmaturen. Voordat u al het werk begint, kunt u het beste plannen waar de lichten zelf, LED-strips en -schakelaars zich bevinden. Een dergelijk plan zal de verdere installatie van apparaten aanzienlijk vergemakkelijken.

Bij het gebruik van apparaten van 12 watt is het het beste om voedingen of transformatoren te installeren.

LED's kunnen het beste worden geïnstalleerd in een appartement met een plafondhoogte van 2,5 meter. Dit komt doordat LED-lampen meestal onder het opgehangen en verlaagde plafond worden gemonteerd - vanaf het hoofdplafond ligt het nieuwe plafond 7-10 lager dan het minimum van centimeters.

Ter vergelijking: u kunt zien dat er veel meer positieve momenten zijn bij de installatie van LED-lampen dan bij negatieve. In veel gevallen zijn de nadelen niet zo belangrijk om de installatie van deze apparaten te staken.

types

 • Inbouw- of inbouwspots - een van de meest populaire opties voor elk pand. Tegen kostprijs zijn ze de goedkoopste en kunnen ze variëren in kleur en materiaal van de velg en diameter. Ze zijn niet alleen op het plafond gemonteerd. Ze kunnen onderdeel worden van het interieur en een lijn licht op de vloer of in de muur aanbrengen. Bovendien worden de modellen in meubels geïnstalleerd.
 • In tegenstelling tot dergelijke modellen - boven het hoofd. Ze bestaan ​​uit drie elementen: een montageplatform van metaal, een behuizing en een diffuser. Inherent zijn bovenlichten kleine kroonluchters. Door hun ontwerp verschillen ze in de diffuser.
 • Fabrikanten bieden ook opgeschorte modellenbestaande uit twee delen op afstand van elkaar. Aan het ene uiteinde zit een patroon met een puntlamp en aan de andere - bevestigingsmiddelen.
 • Onder de led-verlichting zijn ook waterdicht. Dergelijke apparaten zijn gemonteerd in de badkamers en in de keuken. Meestal vind je ze in winkels een speciaal teken op het pakket. In tegenstelling tot conventionele modellen hebben waterdichte loopvlakafdichtingen die aan beide zijden zijn gemonteerd. Als gevolg hiervan is de lamp beschermd tegen vocht. De LED zelf beschermt een dichte laag glas of plastic.
 • Een andere optie voor decoratieve diversiteit - verlichte lampen. Verlichting kan worden gemaakt op de contour of met behulp van een kleur voering.
 • Gebruik voor straatkamers en voordeuren modellen met bewegingssensor. Installeer bij installatie naast het verlichtingsapparaat een extra apparaat dat automatisch reageert op beweging. Dergelijke lampen kunnen energie besparen als er niemand binnen of buiten is.

Installatie in appartementen (vooral kleine) is niet erg winstgevend - sensoren kunnen het lopen van huisdieren of de deur slaan.

 • Wartel model gebruikt in conventionele schijnwerpers. Ontwerpers gebruiken dergelijke modellen meestal voor het verlichten van specifieke gebieden of het maken van een schets op de muur.
 • Modellen met afstandsbediening zeer gevraagd in grote kamers - of het nu een appartement of een kantoor is. Dit is erg handig, omdat u niet langer hoeft te denken dat het licht alleen kan worden uitgeschakeld op een bepaald punt waar de schakelaar zich bevindt. Nu kunt u de lichten in de kamer uitschakelen in een andere kamer.

Onlangs erg populair dimbare modellen. Dergelijke lampen hebben een spanningsregelaar. Ze combineren esthetisch ontwerp en Led-technologie. De hoek van diffuus licht kan worden vergroot door de structuur van het lichtapparaat. Lampen kunnen worden gebruikt in gewone kroonluchters en in kleine lampen.

Dimmers zijn onderverdeeld in drie typen:

 • Mechanical. In plaats van de schakelaar verschijnt een wiel, door te draaien, waarmee u het helderheidsniveau in de kamer regelt.
 • Aanraakbediening. Dit ontwerp is duurder dan de vorige versie en is uitgerust met een aanraakscherm waarop het vermogensniveau van de lamp is ingesteld.
 • Op de afstandsbediening. Met behulp van het bedieningspaneel kunt u niet alleen de aanwezigheid van licht in de kamer regelen, maar ook het spanningsniveau en andere functies.

vorm

De standaardformulieropties zijn vierkante en ronde modellen. Tegenwoordig bieden fabrikanten echter ovale, vierkante afgeronde apparaten.

Niet-standaard opties omvatten wave-achtige modellen, flexibele lampen. Zeer populair vandaag zijn verzonken vierkante schijnwerpers.

afmeting

Mini-lampen worden gebruikt om meubels te verlichten. Ze zijn ingebouwd in de behuizing van het meubel en zijn extra verlichting, niet de hoofdverlichting. Ze zijn echter soms erg noodzakelijk voor de algehele look van het interieur. Meestal worden voor ronde modellen de afmetingen niet bepaald door de buitenkabel, maar door de diameter van de inlaat.

Meestal zijn LED-lampen voor etalages en kleine ruimtes voorzien van het label JDR. Ze zijn verdeeld door bases op de E14 en de E27. Standaardlampen zijn gelabeld als JCDR en MR16. Ze onderscheiden zich door de kelder GU5.3 en GU10.

Laagspanningsmodellen worden beschouwd als JC met G4 (12V).

Lampen worden gebruikt voor verlichting in keukensets, kasten en andere meubels.

kleur

Alle modellen lampen onderscheiden zich allereerst door de kleur van het lichaam. Toen LED-lampen net in de mode kwamen, boden fabrikanten slechts een beperkte versie van kleuren aan. Tegenwoordig worden in de winkels verschillende kleuren weergegeven: het kan een zwarte of rode kast zijn die in goud of brons is gemaakt. De keuze van de behuizing hangt af van de kleur van het plafond en het ontwerp van de ruimte zelf.

Naast het kiezen van de lamphuis, kunt u zelf experimenteren met de kleur van de lampen. LED-lampen vinden hun kleuren met behulp van gekleurd glas. Heel vaak worden dergelijke modellen gebruikt om entertainmentfaciliteiten, slaapkamers en kinderkamers te verlichten. Standaardkleuren die in elke winkel te vinden zijn, zijn blauw, geel, rood en groen.

In designerboetieks kunt u de gewenste kleur op maat maken.

toepassingsgebied

Er zijn verschillende toepassingsgebieden van LED-lampen.

 • Allereerst worden de modellen veel gebruikt voor montage op spanplafonds. Installeer lampenbus voor trappen en meubels. In dit geval zijn ze gemonteerd in houten kisten.
 • Onderscheid ook LED-lampen voor industriële doeleinden.Ze worden gebruikt om verlichtingssystemen te bouwen.
 • Gebruik voor kantoormodellen helder wit licht.
 • Installeer in de voordeuren en kelders goedkope lampen met een anti-vandaal coating.
 • En voor het landschap en de straatinterieur grote schijnwerpers.

Hoe te kiezen?

Teken een plan en selecteer het plafond. Plaats eerst de plaatsen waar u schijnwerpers wilt plaatsen op de tekening.

Houd er rekening mee dat u de lamp niet in niet-werkende gebieden moet monteren - naast de extra kosten ontvangt u een onnodige lamp.

Voor verlaagde plafonds wordt de keuze gestopt op modellen met halogeen- of LED-lampen. Let bij het kiezen van modellen voor PVC-plafonds op de soorten lampen. Ze verdragen geen hoge temperaturen, dus de LED-lampjes zijn ideaal. Voor het stoffen plafond passen die en die modellen.

Denk er bij het berekenen van het aantal lampen aan dat één model met een standaard diameter van maximaal 80 mm voldoende is voor 2 vierkante meter ruimte.

Bovendien kunt u de formule gebruiken: N = (S * W) / P, waarbij S het gebied van de kamer is, W de specifieke kracht van de lamp is, P de kracht is van één armatuur.

Let bij het kopen van lampen op de lumen, niet op de watt.De laatste indicator geeft aan hoeveel de lamp energie absorbeert, en de eerste - de helderheid van de lamp.

Het is onmogelijk om watts van LED-lampen en gloeilampen samen te vergelijken, hoewel we eerder de nieuwste modellen kochten, rekening houdend met deze indicator.

Beoordeling door fabrikanten

De leiding nemen krijgt een Russisch bedrijf "Optogan" dankzij de comfortabele prijs-kwaliteitverhouding.

Van de budgetopties wordt een goed bedrijf overwogen Camelion.

Een ander Chinees merk dat een prijstrio verdient - Nichia.

De top 10-fabrikanten namen ook nog twee Russische bedrijven op - NovoTech en Era. Het eerste bedrijf op de markt bestaat al meer dan 10 jaar. In het assortiment - meer dan 10.000 posities. Het bedrijf biedt verschillende verlichtingsopties. "Light Energy" of "Era" is niet alleen gespecialiseerd in LED-lampen, maar ook in andere verlichtingsopties.

7 foto

Je zult meer leren over LED-spots in de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer