LED-verlichting

Technologische innovaties komen snel in ons leven en maken het leven veel gemakkelijker. Moderne LED-lampen kunnen niet alleen besparen, maar ook de lampen met de juiste afmeting kiezen met het optimale verlichtingsniveau. Lees ons artikel over de belangrijkste typen, kenmerken en haalbaarheid van het gebruik van LED-lampen.

Wat is het?

LED-lampen hebben een brede reikwijdte en worden geïntroduceerd in alle sferen en soorten verlichting. Een andere naam - LED-lamp uit de Engelse combinatie Lichtgevende diode, wat zich vertaalt als lichtgevende diode. Tegenwoordig zijn deze lampen vervangers voor conventionele gloeilampen. Consumerend veel minder elektriciteit, transformeren moderne modellen vele malen meer licht.

De LED's zijn ingebouwd in de armatuurbehuizing, die door middel van een adapter energie omzet in lichtstroom. Verlichting van de lamp is slechts gericht op één halfrond. En het is niet nodig om een ​​reflector te installeren om het licht te beperken. Maar dit betekent niet dat LED-lampen slechts in beperkte mate kunnen worden gebruikt.

LED's kunnen worden gebruikt als primaire, decoratieve of straatverlichting. Lichtstroom is voldoende voor complexe verlichting van de kamer.

Voor- en nadelen van lampen

LED-armaturen zijn een belangrijke ontdekking in de verlichtingswereld. De belangrijkste voordelen zijn:

 • Comfortabele, onvermoeibare verlichting.
 • De mogelijkheid om ontwerpfantasieën te vertalen en lichtbelichtingen te creëren.
 • In tegenstelling tot fluorescente en standaard gloeilampen onderscheiden LED's zich door een hoge lichtopbrengst en een laag stroomverbruik.
 • Een lange levensduur - van 50 duizend tot 100 duizend uur - is ongeveer 25 jaar met dagelijks 10 uur werk. Dat is 60-200 keer meer dan andere gloeilampen.
 • Snelle aanzet en stille werking.
 • Eenvoudig te combineren met andere soorten verlichting.
 • LED-lampen, linten en panelen zijn compact van formaat met een optimaal verlichtingsniveau. Daarom kunnen LED-systemen worden ingebed in verlaagde plafonds en vrij compact worden gebruikt.
 • Mogelijkheid om een ​​kleurenpalet te kiezen (warm / koud / kleurverlichting).
 • De behuizing is gemaakt van polycarbonaatglas dat bestand is tegen mechanische belastingen.
 • Structurele elementen hoeven tijdens het gebruik niet te worden vervangen.
 • Componenten met afstandsbediening en bewegingssensor.
 • Als de netspanning daalt, worden de LED's niet uitgeschakeld of knipperen. De lichttransmissie-index is vergelijkbaar met natuurlijk daglicht 75-85 Ra.
 • Milieuvriendelijke lampen - LED's zijn beter dan TL-verlichting, omdat ze tijdens dit proces geen kwikdampen produceren en geen speciale verwijdering vereisen.
 • Bedrijfstemperatuurbereik van -50 ° С tot + 60 ° С.

Nadelen van lampen:

 • De kosten van de lampen. Hoewel de prijs van lampen wordt gecompenseerd door duurzaamheid, betrouwbaarheid en energie-efficiëntie.
 • De behoefte aan extra installatie van een LED-driver. De adapter dient om de spanning te verminderen en plotselinge stroompieken in het netwerk te voorkomen.
 • Tijdens de werking neemt de helderheid van de lamp af.

kenmerken van

Fabrikanten classificeren armaturen op basis van hun belangrijkste kenmerken. Het belangrijkste criterium is vermogen, weerstand tegen temperatuur en structurele sterkte:

 • Om het vereiste vermogen van de LED correct te bepalen, moet de stroom van de vervangen gloeilamp worden gedeeld door 8. Hoe kleiner de indicator, hoe lager het energieverbruik en hoe groter de energiebesparing.
 • LED-lampen hebben een recordarm energieverbruik - ongeveer 25-35 watt. En de gemiddelde levensduur is 6-8 jaar.
 • Het kleurenpalet varieert van warm licht met een gele tint tot een koude - een indicator van 2700 K-7000 K. Voor een appartement is het beter om comfortabele zachte daglichtlampen te kiezen - 3000K-3200K; voor kantoor - neutraal wit licht 4000 K - 5000 K; voor de straat - koud wit met een hoge lichtstroom van 6500 K.
 • Het optimale niveau van lichtemissie wordt gemeten in lumen (lm) en wordt bepaald op basis van de toepassing. Hoe hoger de indicator, hoe helderder de lamp. 3200 lumen zijn genoeg voor een appartement en een kantoor, en er zijn minstens 6000 lumen nodig voor de straat.
 • LED-lampen hebben verschillende beschermingsgraden: IP40 - voor thuis en op kantoor; IP50 - voor industriële gebouwen; IP65 - voor open ruimte en straat.

Vergelijkende tabel met lampvermogen:

LED-lamp

Gloeilamp

Fluorescentielamp

Lichtuitstoot, lm

2-3

20

5-7

250

4-5

40

10-13

400

8-10

60

15-16

700

10-12

75

18-20

900

12-15

100

25-30

1200

18-20

150

40-50

1800

25-30

200

60-80

2500

inrichting

Het ontwerp van de lamp wijkt enigszins af van de CFL. LED bestaat uit een behuizing, een driver, miniatuur-LED's, een diffusor en een standaardbasis. Maar in tegenstelling tot de standaard gloeilamp, verwarmt de LED niet zo snel. Het ontwerp is uitgerust met een radiator die nodig is voor het verwijderen en koelen van warmte. Oververhitting van de LED's leidt tot een verandering in helderheid en burn-out.

Individueel geven de LED's zwak licht af, zodat de lampen verschillende elementen gebruiken. Het bovenste gedeelte van de lamp is gemaakt van matglas of halfronde kunststof. De speciale coating van het lichaam maakt de verlichting zachter en minder irriterend voor de ogen.

types

Binnenwand- en staande lampen hebben een pakkender ontwerp, in tegenstelling tot het plafond. Veel hangt af van welk type lamp u kiest:

 • Moderne ontwerpers geven vaak de voorkeur Schijnwerpers. Dergelijke ontwerpen zijn eenvoudig te monteren en passen perfect in vele stijlen. Om het optimale lichtniveau te creëren, is het noodzakelijk om één lamp per twee vierkante meter op het plafond te plaatsen en de lamp als afzonderlijke lamp te gebruiken.
 • Maar als je het interieur niet kunt voorstellen zonder een mooi versierd plafond kroonluchter, let dan op de miniatuur LED-lampen. Dergelijke lampen vullen het elegante kristal, kleurrijk en helder, bruut metaal met een zware ketting of een abstracte auteur met de originele kroonluchters kroonluchter met succes aan.
 • Een belangrijk kenmerk van LED-verlichting is om mogelijkheden om de dimmers, bewegingssensor en het licht van het verlichtingssysteem te verbeteren, afstandsbediening en helderheidsregeling. Dergelijke oplossingen maken deel uit van het slimme home-systeem: de maximale omgevingstemperatuur voor een conventionele LED is + 60 ° C.

Voor het aansteken van de stoomkamer moet u hittebestendige lampen met beschermende tinten gebruiken.Tegelijkertijd moeten de verlichtingsinrichtingen zich in een hoek onder het plafond bevinden, weg van de kachel. In dit geval kan de lamp normaal functioneren bij temperaturen tot + 100 ° С.

 • ingebouwd LED-lampen zijn perfect voor plafondmontage onder de douche.
 • Tape-fixtures zal helpen om de zone van de ruimte te verdelen, om individuele elementen te benadrukken of om een ​​illusie te creëren. Met hun hulp kunt u accenten toevoegen en meubels, nissen, planken of spiegels markeren met behulp van licht. Dergelijke modellen kunnen zowel voor thuisgebruik als voor straatverlichting worden gebruikt. Er is slechts een kleine gelijkrichter nodig om de band op de aansluiting aan te sluiten.
 • Lineaire modellen - een combinatie van tape en profiel. Dergelijke lampen zijn universeel en dienen ook voor de hoofdverlichting, lokale verlichting of decoratieve verlichting. Het ontwerp is eenvoudig: in het lange profiel bevindt zich een ledstrip met een voeding. Zulke smalle profielmodellen kunnen een schakelaar op de behuizing zijn en werken op batterijen, een batterij of een 12 V-voeding.
 • De originele versie van het gebruik van LED's in het interieur - een put of tunnel maken met een oneindig effect. Om dit te doen, wordt het ontwerp van de lamp aangevuld met een doorschijnend spiegelglas.
 • Een andere optie voor decoratieve verlichting - onderwaterlichten. Alleen LED's zijn geschikt voor dit doel. Veelkleurige overloop van water in elke versie ziet er geweldig uit, of het nu een zwembad of een aquarium is.
 • Het verlichten van het werkgebied in de keuken is perfect zwaailicht of cardan lichten. Met hun hulp kunt u het gerichte licht aanpassen en combineren. Dergelijke modellen zijn ook erg handig bij het werken aan een bureau. LED's, onder andere, belasten de ogen niet en kunnen daarom in de studentenkamer worden gebruikt.
 • Past in een werkende kantooromgeving. lamppaneel. Standaardmaten 60x60 en 120x60 cm zijn eenvoudig te monteren tussen de tegels van het verlaagd plafond.
 • Dun en ultradun panelen met opalen diffuser absoluut onzichtbaar overdag. Dergelijke modellen hebben een breedte van maximaal 2 cm. Laserinkepingen worden op het voorste deel van de behuizing aangebracht, waardoor het paneel, wanneer het is ingeschakeld, eruitziet als een lichtpunt met een zacht en diffuus licht. Moderne fabrikanten bieden dergelijke panelen in ronde en vierkante vormen.
 • Modulaire verlichting maak comfortabele heldere verlichting.Dergelijke ontwerpen zijn geschikt voor onderwijsinstellingen, kantoren, handels- en tentoonstellingsplatforms. Maten en vormen kunnen verschillen, evenals installatie-opties: hangend, verzonken of boven het hoofd. Modulaire lampen hebben een hoge mate van vochtbescherming en kunnen worden gebruikt in de metro en in ondergrondse gangen.
 • In drukke plaatsen en ondernemingen is het noodzakelijk om alleen te gebruiken lampen met een laag risico: explosiebestendig en hittebestendig. Er zijn geen onderscheidende ontwerpkenmerken. Explosieveilige apparaten hebben een extra diffuser die de LED's beschermt.
 • Straat of industrieel verlichting spotlights uitstekend werk verrichten met de taak gebouwen, gevels, reclameaffiches, installaties, etalages en verschillende structuren te verlichten. Ze hebben ook een meer betrouwbare diffuser gemaakt van hittebestendig glas of transparant polycarbonaat.
 • Een ander type straatmodellen - grondlichten. Met hun hulp kunt u het gebouw en de omgeving verlichten. Laagspanningarmaturen zijn in de grond of in de buitenmuren gemonteerd en hebben een groot aantal verlichtingsoplossingen.
 • Liefhebbers van een actieve levensstijl zullen het waarderen marcherende LED-lampen. Zulke modellen hebben een klein gewicht en een klein formaat. Er zijn verschillende ontwerpen: gewone lantaarns, lampen voor installatie in een tent of rond de omtrek van het kamp en miniatuur met een elastische band voor montage op een riem of hoofd tijdens het verplaatsen. Dergelijke lampen werken op batterijen of accu's.
 • In- en uitschakelen sensorische lichten menselijke betrokkenheid is niet vereist. Licht wordt geregeld door een bewegingssensor.
 • Op afstand bestuurbaar Controlelamp kan in verschillende verlichtingssystemen worden gebruikt en zelfs de meest complexe ontwerpideeën realiseren. De lichtsensor past zich aan aan veranderingen en handhaaft het optimale niveau van licht in de kamer.
 • dimbaar lampen laten u toe om de intensiteit van de verlichting soepel te veranderen.

Met behulp van extra functies kunt u de ruimte met succes instellen, verschillende ontwerpbelichtingseffecten creëren en rationeel elektriciteit gebruiken.

functies

De hoofdtaak van elke lamp is verlichting. LED-lampjes presteren verschillende functies, afhankelijk van de plaats van gebruik:

 • in de kamer;
 • op straat;
 • in extreme omstandigheden.

Ten eerste is het veiligheid en technische noodzaak - verlichting van de rijbaan en binnenplaatsen, huizen en deuren in het donker. Verder kunnen we de decoratieve en architecturale taak opmerken - verlichting van verschillende elementen, plaatsing van accenten, decoratie van het interieur of landschap. Begeleidende functie - voor dit doel worden draagbare of stationaire apparaten met een bewegingssensor gebruikt.

vorm

Dot LED-lampen hebben een kleine vorm, zodat ze kunnen worden gebruikt in alle soorten verlichtingsontwerpen en in verschillende stijlen. Voor een ruimte met een spanplafond is de beste oplossing om ronde lampen te gebruiken. Het ontwerp kan pakkend, verfijnd of onopvallend zijn. De meest populaire - plat gevormde tabletten.

Het lichaam kan rechthoekig zijn, maar de vorm van het plafond blijft permanent rond. De dikte bedraagt ​​27 mm en ze nemen niet veel ruimte in beslag, perfect passend in het moderne interieur.

We vermelden de ongewone en originele vorm van lampen:

 • Kaars - decoratieve lampen voor lampen in de vorm van een vlam of miniatuurnachtlampen die op kaarsen lijken. Originele toevoeging voor de warme en gezellige sfeer.
 • Hoek - ontworpen om een ​​licht ontwerp te creëren. Het dient om doorlopende lijnen in een rechte hoek met elkaar te verbinden.
 • Ringen - hangende of schemerlamp met onregelmatige vorm. Tegelijkertijd gloeit het ontwerp volledig en gelijkmatig. Dergelijke lampen zijn een origineel decoratief ornament.
 • Bloemenlampen worden steeds populairder. Een dergelijk origineel boeket zal elk interieur versieren.
 • Hangende en verzonken lampen van de originele vierhoekige vorm - deze modellen zien er erg ongewoon en modern uit.
 • De lichtkoepel verlicht de ruimte gelijkmatig en wordt veel gebruikt op productielocaties en magazijnen met plafonds tot 10 meter hoog.
7 foto

Typen bevestigingen

Ingebouwde (ingebouwde) plafondlampen hebben een uitstekende lichtefficiëntie, een lange levensduur en energie-efficiëntie. Ondanks het compacte formaat van de carrosserie verlichten de spots het pand onder verschillende hoeken.De belangrijkste voordelen zijn een snelle start, afstandsbediening en stabiliteit. Bovendien helpen de ingebouwde lichten om het plafond visueel te verhogen, de ruimte van de kamer uit te breiden, verschillende gebreken te maskeren en de gebreken in het canvas te verbergen.

Een hanglamp wordt gebruikt voor de lokale en algemene verlichting van een kamer met hoge plafonds. Met behulp van de beugel kunt u de optimale hoogte en kwaliteit van de kamerverlichting instellen. Deze lampen zijn ideaal voor kantoren en industriële gebouwen.

Hangende lampen hebben een slank ontwerp en passen perfect in het interieur van het kantoor.

Voor individuele verlichting kunt u de lichten op de wasknijper gebruiken. Het ontwerp lijkt op de modellen op de beugel, maar heeft een meer compacte vorm.

Voor op kantoor kunt u de complexe verlichting met lampen op de stroomrail en kabels gebruiken. In de woonkamer of bij kinderen kunnen dergelijke modellen worden aangevuld met verschillende tinten, waardoor de ruimte veelkleurig en kleurrijk wordt.

Met behulp van roterende structuren kun je het licht richten en accenten leggen.Met succes zullen dergelijke lampen de kunstgalerij of tentoonstellingszaal aanvullen. Armaturen op kabels hebben verschillende ontwerpen. Plastic kabels zien er bijvoorbeeld een beetje vreemd uit, maar erg origineel.

LED-banden zijn flexibele borden met gloeilampen. Tegenwoordig worden dit soort armaturen vaak gebruikt in appartementen voor decoratieve verlichting. RGB-lampen hebben drie lichten - blauw, rood en groen. Met dioden van verschillende intensiteit kunt u verschillende kleuren bereiken en verbazingwekkende lichtinstallaties creëren. De breedte van de tape is 8-10 mm, de dikte is 2-3 mm en de lengte kan verschillen.

Klittenband kan niet alleen binnenshuis, maar ook buitenshuis worden gebruikt. Dergelijke lampen worden veel gebruikt in landschaps-, interieur- en artistieke verlichting.

LED-tapes zijn eenvoudig te installeren en u kunt zelfs de meest complexe ontwerpoplossingen implementeren.

Railsystemen en armaturen op een statief zijn uitstekend geschikt voor het verlichten van handelsvloeren en tentoonstellingsruimten. Met hun hulp kunt u het verlichtingsniveau aanpassen en de schijnwerpers wijzigen. Ook zijn dergelijke ontwerpen geschikt voor industriële gebouwen.

afmeting

Moderne fabrikanten produceren een groot assortiment LED-lampen met verschillende bases. En hoe groter de basis, hoe groter de lamp. De afmetingen van de LED-panelen hebben een redelijk groot bereik. Maar de meest populaire is 595x595x40 mm.

Als we het hebben over spot-gemonteerde armaturen, is de diameter van het ronde deel van het kleine plafond 5,5 cm, en het grootste deel is 8,5 cm, maar de LED's hebben een kleine lichtverstrooiingshoek, dus om de kamer te verlichten, moet je 1 gloeilamp per 2-4 vierkante meter gebruiken.

Voor decoratieve verlichting kunt u minilampen gebruiken.

materialen

Armaturen met een roestvrijstalen behuizing worden gebruikt in industriële gebouwen en magazijnen. Dergelijke producten hebben een hoge mate van bescherming tegen stof en vocht. De belangrijkste voordelen van een dergelijke behuizing zijn een duurzaam, vandalismebestendig ontwerp. Ook heeft de aluminium behuizing een aantrekkelijk uiterlijk en wordt de lamp beschermd tegen vuil en stof. Deze lampen kunnen worden gebruikt in productie-, kantoor- en onderwijsinstellingen.

Tot op heden bieden veel fabrikanten lampen van de oorspronkelijke vorm van plexiglas: bloemstukken, tafellampen van de oorspronkelijke vorm en elegante kroonluchters.Dergelijke modellen kunnen zowel thuis als buitenshuis worden gebruikt. Het meest voorkomende koffiemateriaal is plastic. Deze lampen kunnen een andere vorm hebben en passen perfect in verschillende stijlen.

Het meest ongewone materiaal voor moderne armaturen is hout. Vreemd genoeg vullen dergelijke modellen stijlen aan zoals eco, modern en loft. Houten lampen hebben een natuurlijk ruw oppervlak en natuurlijke sterkte.

kleur

De kleur van de armaturen wordt geselecteerd op basis van individuele wensen. Witte kleuren zijn universeel en daarom het meest voorkomend. Zo'n lamp valt niet in het oog en kan onzichtbaar blijven tot het donker is.

Een andere populaire kleur is donkergrijs of zwart. Dergelijke lampen contrasteren goed met de witte achtergrond van het plafond.

Het lichaam met een metaalachtige glans ziet er heel ongewoon en mooi uit. Vooral deze lampen vormen een aanvulling op de hightech-stijl.

LED-toepassing

Afhankelijk van hun doel, zijn LED-lampen verdeeld in straat, huishouden en productie:

 • Kantoorverlichting verschillen in fel koud wit licht.Voor industriële gebouwen gebruikte industriële lampen met een hoge mate van bescherming. Een breed scala aan bedrijfstemperaturen en de afwezigheid van een glazen lamp en een gloeidraad maken het gebruik van lampen in kamers met verschillende richtingen mogelijk.
 • Modulaire verlichting speciaal ontworpen voor medische instellingen, marktplaatsen en klaslokalen. Ze creëren economische en hoge intensiteit verlichting. Modellampen kunnen verschillende vormen hebben: doorlopende lijnen of geometrische figuren.
 • Lampen voor huishoudelijk gebruik zijn analogen van kantoor, maar met een zachter warm licht en een laag vermogen tot 20 watt. Het ontwerp voorziet in de vervanging van gloeilampen voor verlaagde plafonds of kroonluchters.
 • punt lampen kunnen worden gemonteerd in het plafond, muren, vloer, gebruikt als tafelverlichting of bedlampje voor de slaapkamer.
 • Voor keukenverlichting Touchpanels passen, die indien nodig oplichten. Ook zullen deze lampen rationeel gebruik van elektriciteit in de gang en de gang mogelijk maken.
 • Voor de stoomkamer zou hittebestendige lampen moeten kiezen,met een breed bereik van werktemperaturen van ongeveer + 100 ° C.
 • Decoratieve lichten kan een andere vorm hebben: een piramide, een bal of complexe architecturale figuren. Met verschillende verlichtingsmodi kunt u een ontspannen, gezellige sfeer creëren. Decoratieve lampen hebben een hoge mate van bescherming en kunnen zowel in het landschapsontwerp als thuis of buitenshuis worden gebruikt. LED-strips kunnen bijvoorbeeld worden gebruikt voor het verlichten van schilderijen, glazen planken, meubels, gipsplaatplafonds met meerdere niveaus, evenals bomen en raamopeningen. Een puntlamp met verhoogde bescherming tegen vocht om de fontein of vijver te verlichten.
 • Toegang lichten en andere modellen voor algemene ruimtes moeten zijn uitgerust met betrouwbare antivirusbescherming. Evenals straatlantaarns om de rijweg, voetpaden, binnenplaatsen en verschillende gebouwen te verlichten. Het lichaam van dergelijke lampen heeft een hoge mate van bescherming tegen vocht en stof.

Hoe stijlvolle diodemodellen kiezen?

Enkele tips:

 1. Bekijk de trendy moderne kroonluchters voor LED-lampen. Ze hebben een originele vorm en zijn niet zonder elegantie.
 2. Het vermogen om het licht aan te passen is erg belangrijk, dus geef de voorkeur aan modellen waarvan de instructies aangeven dat ze samenwerken met de dimmer.
 3. Een afstandsbediening met een gefaseerd en vol aan / uit-licht zal ook de instelling van het optimale verlichtingsniveau aanzienlijk vergemakkelijken.
 4. Kies dergelijke armaturen die geen complexe zorg vereisen.

Een stijlvol model moet niet omslachtig zijn en het interieur zwaar belasten.

Modieus modern interieur

LED-lampen worden niet alleen gebruikt in woongebouwen en kantoren, maar ook in cafés, bars en restaurants.

LED's kunnen elke ontwerpbeslissing belichamen. Zelfs mystiek.

Of beeld de sterrenhemel uit.

Lampen verlichten de kamer met fel licht en vullen de ruimte met luchtgemak.

LED-lampen worden niet warm en kunnen een aanvulling vormen op ongebruikelijke plafondlampen en lampenkappen.

Gloeilampen met LED's vormen een perfecte aanvulling op glazen en kristallen kroonluchters.

Met behulp van de tape kunt u een illusie creëren aan het plafond, een meerlaagse vorm geven of de decoratieve elementen benadrukken.

Plafondpanelen zijn gevuld met water en verlicht met ledstrip.Andere verlichtingssystemen zullen de taak niet aankunnen, omdat ze geen hoge mate van bescherming tegen vocht hebben. Een ruimte met zo'n ontwerpbeslissing ziet er tegelijkertijd elegant en magisch uit.

Hoe u de LED-lamp met uw eigen handen maakt, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer