Plafond overhead LED-verlichting

Lichtbronnen moeten zorgen voor een uniforme luminescentie en een effectief energieverbruik tijdens langdurig gebruik.

Onder deze criteria volledig van toepassing plafondmodel LED-plafondverlichting. Ze tonen de optimale combinatie van een laag gewicht en compacte afmetingen, waardoor de mogelijkheden van hun gebruik voor het verlichten van bijna elk oppervlak worden uitgebreid. Dit zijn plafondconstructies van verschillende typen, plaatsen met beperkte toegang tot licht in de vorm van uitsparingen en nissen, openingen met niet-standaard geometrie en smalle gangen.

Overweeg hun types, voordelen en kansen in het lichtontwerp van het gebouw, en ontdek hoe u zich niet kunt vergissen bij de keuze van overhead LED-apparaten.

Speciale functies

Lichte miniatuur bovenlichten kunnen worden geïnstalleerd op plafonds en wanden van elk materiaal: gipsplaat, latten, planken, kunststof panelen.De naam van de bovengrondse armaturen is te wijten aan het feit dat de installatie van alle componenten en de carrosserie rechtstreeks op het te bevestigen oppervlak wordt uitgevoerd, zonder dat het plafondplafond hoeft te worden gebruikt.

Daarom hoeven ze niet in het beginstadium van de reparatie te worden geïnstalleerd, maar u kunt dit na voltooiing van het proces doen, wat erg handig is, omdat u op elk moment het verlichtingsplan kunt aanpassen.

ontwerp

Ongeacht het decoratieve ontwerp werken LED-overheadapparaten volgens hetzelfde principe. De lamp bestaat uit een lamp - het kunnen een of meer diodes zijn, die de intensiteit van de gloed beïnvloeden. Het circuit van de eenvoudigste modellen bevat twee componenten: diodes en een afschrikkingsweerstand.

De interne structuur van meer complexe modellen wordt gepresenteerd:

 • converter;
 • Inductiespoel;
 • Bestuurder, stabiliserende stroom;
 • Extra bescherming, neutraliserende statische elektriciteit en kortstondig impulsgeluid in het voedingsnetwerk;
 • Koellichaam - radiator, verantwoordelijk voor de thermoregulatie van de lamp in het proces.

Lichtelementen worden verbonden door een circuit dat is aangesloten op de componenten van de voeding,het verschaffen van interactie met het regelcircuit. Plafondlampen zijn gemaakt van metaal of plastic.

Voors en tegens

De basisparameters van LED-verlichting maken het een zelfverzekerde leider onder de momenteel gebruikte kunstlichtbronnen - gloeilampen, halogeen en fluorescente apparaten.

De populariteit van verlichtingsoplossingen met LED's wordt verklaard door hun uitzonderlijke kwaliteiten:

 • Hoge energie-efficiëntie. In tegenstelling tot gloeilampen is het energieverbruik van armaturen op basis van dioden 10 keer lager en vergeleken met fluorescentielampen besparen ze tot 40% op elektriciteitsrekeningen.
 • Betrouwbaarheid gecombineerd met duurzaamheid en veiligheid. Glazen behuizingen en filamenten in het ontwerp van LED-lampen zijn afwezig, zodat ze kalm weerstaan ​​schokken en trillingen met behoud van de bedrijfsparameters.
 • Stille werking zonder de gevaarlijke effecten van ultraviolette stralen. De werking van gasontladingsinrichtingen wordt gekenmerkt door piepen, klikken, eenmalig uitschakelen en genereren van UV-stralen, terwijl diodelampen een gelijkmatige flikkervrije gloed produceren zonder de genoemde bijwerkingen.
 • Groot bedrijfstemperatuurbereik: -60 ° - + 50 ° C, dus moeilijke bedrijfsomstandigheden hebben geen invloed op hun functionaliteit.
 • Brede stralingshoek: 10 ° -360 °.
 • Duur van de levensduur. Kan 10 jaar continu werken, wat 100 keer groter is dan de mogelijkheden van gloeilampen.
 • Eenvoudige installatie zonder de noodzaak van een elektronisch voorschakelapparaat.

nadelen:

 • Kosten duurder dan andere apparaten, met name fluorescentielampen.
 • De mogelijkheid van degradatie. Gedurende een periode van 4-5 jaar wordt een verlichtingsverlies waargenomen. Negeer dit minpunt zal niet werken, omdat de terugverdientijd van de lampen gelijk is aan de aangegeven periode van verlies van lichtstroom. Daarom is het zo belangrijk om gecertificeerde verlichting aan te schaffen met een verplichte garantie.
 • De witte gloed van de diodes is niet voor iedereen geschikt. In een kamer met dergelijk licht zitten kan gepaard gaan met ongemak in de ogen.

types

De assortimentlijn van bovenlichten verschilt in een grote verscheidenheid aan modellen.

De belangrijkste selectiecriteria - uiterlijk, doel (voor binnen- / buitenverlichting), de kracht van de lichtstroom.

Er zijn modellen ontworpen om de plafondconstructies van verschillende typen uit te rusten - dit stuk, verlaagde plafonds en Armstrong-plafonds.

De basisvereisten voor LED-apparaten blijven ongewijzigd en hebben betrekking op hun veiligheid, functionaliteit en kosteneffectiviteit in termen van energieverbruik.

Er zijn verschillende categorieën armaturen., overeenkomstig de onderstaande factoren, in verband waarmee de modellen zijn geclassificeerd:

 • Op de plaats van installatie - deze groep wordt vertegenwoordigd door wand-, plafond- en ingebouwde verlichtingsoplossingen voor meubels.
 • Op afspraak: voor woonkamers, gangen, kinderdagverblijven, kantoren, keuken, utilitaire en technische ruimtes - opslagruimtes, kleedkamers, gangen, gangen.
 • In vorm: Plafondgemonteerde LED-lampen kunnen verschillende geometrische vormen hebben: driehoek, vierkant, rechthoek, ellips, cirkel, lineair ontwerp.
 • Volgens de uitvoering van de zaak: met dun en standaard.
 • Per scope: ze zijn interieur, landschap, noodgeval, om architecturaal licht en straatverlichting te creëren.
 • Door ontwerpeigenschappen: kan extern extern zijn, ingebouwd, met externe / ingebouwde stuurprogramma's.

Bovengrondse LED-lampen kunnen verschillen in functionaliteit.

Volgens dit criterium worden modellen onderscheiden:

 • stationair op de beugel die zorgt voor een vaste bevestiging van de lamp.
 • draaiend, uitgerust met een roterend mechanisme voor het veranderen van de richting van de lichtstroom in elk willekeurig punt in een hoek van maximaal 360 °, wat de mogelijkheden van zonering en het creëren van architecturaal licht vergroot.
 • Met / zonder reflecterend element - reflector. Dankzij de reflector die de lichtstroom weerkaatst, zullen de schermoppervlakken en de spiegels in de kamer niet verblinden.
 • Acupressuur / traditionele lokalisatie. Het eerste type armatuur is ideaal voor het organiseren van accentverlichting, terwijl de mogelijkheden van traditionele lampen beperkt zijn tot het creëren van een extreem volledige verlichting.
 • Met afstandsbediening - universele modellen. Hun pakket bevat een afstandsbediening waarmee u het licht van de lichtstroom kunt aanpassen.

Afzonderlijk is het vermeldenswaard het model van slimme LED-apparaten die worden bestuurd door een conventionele schakelaar, waarmee de parameters voor helderheid en kleurtemperatuur worden ingesteld.

Binnenverlichting

Inbouw-verlichtingsoplossingen met LED's stellen u in staat om een ​​hoofdlicht of accentlicht te creëren om de grenzen van de functionele segmenten te markeren en individuele elementen te markeren.

Een verscheidenheid aan tinten van de lichtstroom maken het interessant om het interieur in elk kleurenschema te verslaan.

model

De organisatie van spotverlichting is een effectieve manier om het ontwerp te diversifiëren en op voordelige wijze de kenmerken van de architectuur van de ruimte te benadrukken. De constructieve oplossing van de spot wordt vertegenwoordigd door het voorste gedeelte, dat het verlichtingselement, de diffuser, de reflector, verschillende decoraties en het lichaam omvat, verborgen door het werkoppervlak.

Lampen kunnen licht uitstralen in verschillende kleurvariaties, zoals koud neon, warm zonnig, overdag wit, veelkleurig. Modellen verschillen in de hoek van de lichtstroom: voor smalarme armaturen is deze parameter beperkt tot 45 ° en voor breedterichting kan deze 360 ​​° zijn.

Ze worden geïnstalleerd met speciale bevestigingsmiddelen - veerbelaste beugels op een eerder voorbereid oppervlak met bevestigingspunten met een kleinere diameter dan de voorkant van de spot, om de montagegaten te maskeren. Bevestiging van de bedrading en het trekken van de bevestigingsmiddelen aan de lamp, zijn lichaamsdeel wordt in het gat geplaatst.

Zoveel eenvoudige installatiemethoden maken het eenvoudig om instrumenten te monteren en te verwijderen.

Plekken voor het aansteken van meubels

Ingebouwde kasten, vergelijkbaar met de individuele kamers die worden gebruikt voor kleedkamers, kunnen niet worden uitgerust met gewone kroonluchters en schansen vanwege de massaliteit van dergelijke apparaten. In dergelijke gevallen helpt de organisatie spotjes te herkennen, de functionaliteit van garderobekasten en kleerkasten te vergroten en het comfort tijdens het gebruik ervan herhaaldelijk te verhogen.

Dankzij de verlichte nissen met planken kunt u snel de juiste dingen vinden, wat helpt om de volgorde in de kasten te handhaven.

Armstrong-modellen

De brede distributie van Armstrong systeemplafonds (Armstrong), die worden gebruikt voor de uitrusting van productiefaciliteiten en commerciële gebouwen, heeft geleid tot de ontwikkeling van modellen van LED-apparaten die zijn ingebed in plafondconstructies zonder hun integriteit in gevaar te brengen. Dergelijke lampen en platen van hangende structuren hebben identieke afmetingen van 600 x 600, dus de installatie wordt beperkt tot het plaatsen van verlichtingsarmaturen in de cellen van het plafond.

Plafondlampen met een combinatie van Armstrong-ophangpanelen vormen een interessant hoog plafondoppervlak dat qua design interessant is.Bevestigingsarmaturen voor betrouwbaarheid zorgen voor een speciale bevestiging.

Deze plafondoptie verwelkomt de hightech stijlrichting, dus deze kan worden gevonden in de hallen van landelijke huishoudens, waar het ontwerp wordt gehandhaafd in de trends van de nano-stijl.

lineair

Modellen van lineaire armaturen zijn ingebed in rack- en plafondplafondstructuren en wandverdelingen van gipsplaat. Dankzij de verbindingselementen zijn twee installatieopties beschikbaar - met de vorming van een enkele lichtlijn of het creëren van lichtovergangen van het ene oppervlak naar het andere onder verschillende hoeken.

Het ontwerp van het lineaire type apparaat omvat een aluminium behuizing, een diffuser van hoogwaardig kunststof, een bord met diodes. Het plaatsen van lineaire modellen met een ononderbroken lijn elimineert de vorming van een donker plekje, wat het mogelijk maakt om mooie composities te creëren met een uniforme gloed.

Het voordeel van dergelijke oplossingen is onmiddellijke activering, ondanks het feit dat de aan / uit-frequentie geen invloed heeft op de duur van de functionele hulpbron.

De omvang van hun gebruik - appartementen, kantoren, industriële faciliteiten, magazijnen, kassen.

Met bewegingssensor

Lichtbronnen die zijn uitgerust met een bewegingssensor worden gebruikt in gevallen waarin het nodig is om de verlichting van plaatsen met beperkte stroomvoorziening te organiseren of wanneer het niet nodig is om objecten constant te verlichten. Voor de werking van dergelijke apparaten hebt u vier batterijen nodig - batterijen met AAA-markering. Dankzij de lampen van zes diodes kunnen ze een krachtige verlichting van het gebouw bieden.

Een onderscheidend kenmerk van modellen met bewegingssensoren is een levensduur van maximaal 3 maanden, zolang de levensduur van de batterij dit toelaat. Bovendien passen ze de helderheid, gevoeligheid van de sensor en de vertragingstijd aan om uit te schakelen. Toepassingsgebied: verlichting van ladders, kelders, gangen en hallen midden in de vlucht.

Laboratorium afgesloten

Deze modellen LED-apparaten hebben een hoge dichtheid vanwege het feit dat het stalen frame met vier schroeven aan het huisgedeelte is bevestigd. Modellen van stof en waterdichte armaturen zijn ontworpen voor installatie in plafondconstructies van gipsplaten en hangende plafondsystemen T15 / T24. Het pakket bevat speciale montagebeugels.

Scope - productiefaciliteiten,waar verhoogde zuiverheidsvereisten worden opgelegd: dit zijn ondernemingen die geneesmiddelen, levensmiddelen en micro-elektronica produceren.

Extra opties zijn onder meer dimmen, de mogelijkheid om de kleurtemperatuur aan te passen, de aanwezigheid van secundaire stroombronnen voor noodgevallen.

afmeting

Afmetingen van overheadmodellen worden bepaald door het gebruiksgebied, zodat er geen uniforme standaard voor is. Goedkope plafondlampen hebben vaak afmetingen van 600 x 600, wat de installatie in verlaagde plafonds vereenvoudigt.

Kleine apparaten met een kleine diameter van 40 mm hebben afmetingen van 395 x 395. Vergeleken met standaard LED-apparaten voor Armstrong-plafonds hebben compacte modellen een kortere lengte, breedte en diepte. De grootte van grote overhead lampen met een diameter van 50 mm is 595 x 595, ze worden voornamelijk gebruikt voor kantoorverlichting.

vorm

Verlichtingsoplossingen met diodes hebben een andere vorm:

 • round;
 • square;
 • Rechthoekig, wat typisch is voor ingesloten modellen samen met de eerste twee vormen.
 • Driehoekig - het kan worden gevonden bij de ingebouwde verlichtingsoplossingen voor meubels, naast het standaard ronde / vierkante ontwerp.
 • Cilindrisch.

De eerste vier soorten plafondlampen zijn convex, rond en plat en voor cilindrische modellen is het plafond gemaakt in de vorm van glas.

Uitstekend vanwege de eenvoud, het ontwerp van rechte cilindrische modellen maakt ze veelzijdige oplossingen voor het interieur van elke stijloriëntatie. Hun uitvoering kan verschillen in het aantal brillen, modellen kunnen enkel-, dubbel-, drievoudig zijn met vier of meer lampen.

materialen

Plafondlampen zijn volledig veilig.

En dat komt niet alleen door de afwezigheid van elektromagnetische straling tijdens hun werk en een onschadelijke samenstelling, waarbij er geen kwik en lood is, maar ook het gebruik van hoogwaardige materialen in hun productie.

Het lichaam kan van metaal zijn - van messing, staal, gegoten aluminium of plastic.

Diffusers worden gemaakt met behulp van polycarbonaat, polymethylmethacrylaat (organisch glas). Interieurmodellen zijn versierd met kristallen hangers, waarvan de randen een prachtig spel van licht creëren. Glazen plafond kan transparant of ondoorzichtig zijn, wat de helderheid van het licht beïnvloedt - meer verzadigd of gedempt, zacht.

kleur

De kleuren van de lampen kunnen compleet anders zijn - van standaard wit tot elegant goud en design in modieuze tinten zilvermetallic.

Werkelijke kleurenoplossingen:

 • Beige lampen - een universele optie voor alle interieurs, ongeacht het heersende ontwerp in koude tinten of gedomineerd door warme kleuren.
 • Witte modellen vormen een perfecte aanvulling op het interieur in zwart, rood, goud en zilver.
 • Bruine modellen - hun keuze moet worden overwogen. Het bruine palet bevat verschillende gradaties en om ze correct in het algehele kleurenschema te passen, is het belangrijk om rekening te houden met de kleurtemperatuur van het interieur.
 • De rode lampen worden bewonderd door ontwerpers en vullen actief de ruimte van grijs interieurs met gewaagde lichtcomposities afgewisseld met rood, wat vaak te vinden is in Techno-design, floristiek, etnische en moderne stijlen.
 • Zwarte lampen verliezen nooit hun relevantie door het vermogen van zwart om in de meeste tinten bij te mengen, waardoor bizarre, soms schokkende combinaties ontstaan. De meest succesvolle paren voor zwart zijn wit, beige en blauw.
 • Gouden lampen - een luxueuze versie van verlichtingsoplossingen met LED's. Lampen met glanzende tinten of individuele gouden details kunnen elke interieurdecoratie, zowel donker als licht, aanvullen.

Hoe te kiezen?

Bij de aanschaf van oplossingen voor overheadverlichting met diodes is het belangrijk om rekening te houden met de belangrijkste technische kenmerken van het verlichtingselement, namelijk de parameters:

 1. De lichtstroom die de intensiteit van het uitgestraalde licht beïnvloedt.
 2. Vermogen - voor residentiële gebouwen zijn er voldoende armaturen met een kleine belasting van maximaal 12 W. Grote gebieden verlichten krachtige instrumenten.
 3. Kleurtemperatuur. Het bereik van kleurtemperaturen van 2 700K tot 3 200K zorgt voor een warme gloed. Instrumenten die werken in het bereik van 3 500K tot 4 200 K produceren een neutrale gloed. Lichtbronnen met een waarde boven 5.000 K zenden koel wit uit.
 4. Functionele hulpbron. De gemiddelde duur van de levensduur is 30-50 duizend uur.

Met betrekking tot het type LED's en lampenmerken is het wenselijk om om te gaan met beproefde fabrikanten van verlichting, die hun reputatie op prijs stellen en lampen uitrusten met hoogwaardige stralers.

Andere nuances

Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de keuze van modellen van schijnwerpers op een verlaagd plafond voor het huis. In dergelijke gevallen worden ze primair bepaald door de parameters van de mate van verwarming om vervormingen en uitzakken van de structuren te voorkomen, om nog maar te zwijgen van de beschadigde film.

Spanplafonds kenmerken zich door een verhoogde gevoeligheid voor de effecten van hoge temperaturen. De verwarmde strip begint te smelten en wordt bedekt met vlekken. Voor GKL-plafonds is de kracht van de armaturen niet kritisch, het belangrijkste hier is de hoogwaardige ventilatie van de hangende structuren.

Soortgelijke eisen zijn van toepassing op plafonds gemaakt van PVC-panelen en rammelaars. De aanbevolen voedingsapparaten voor hen zijn beperkt tot 40 watt.

Veel hangt af van de kwaliteit van de materialen zelf. Wanneer u te maken hebt met ontwerpen van dunne zachte panelen, is het wenselijk om ze uit te rusten met apparaten met een laag vermogen, maar in grotere hoeveelheden, waardoor de gewenste mate van verlichting wordt bereikt.

Het selecteren van modellen voor de badkamer, is het belangrijk om de aanwezigheid van bescherming tegen vocht en waternevel te overwegen. Waterdichte plekken zijn ontworpen om in dergelijke omstandigheden te werken vanwege de bescherming van IP 44 of meer.

Mooie ideeën voor een modern interieur

De fotogalerij bevat voorbeelden van het gebruik van plafond- en wandgemonteerde led-verlichting in het interieur van appartementen, privé-huizen en kantoren.

15 foto

Zie de volgende video voor informatie over het selecteren en installeren van lineaire LED-lampen:

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer