LED-verlichting voor verlaagde plafonds

Er zijn vaak problemen met spanplafonds als u gloeilampen gebruikt (en zelfs halogeen). Over wat de uitweg uit de situatie zou kunnen zijn, en zal in dit artikel worden besproken.

Functies, voor- en nadelen

Spanplafonds zijn erg gevoelig voor warmte. Maar om een ​​volwaardige verlichting te maken is nog steeds nodig, en LED-lichtbronnen helpen hierbij.

Hun belangrijkste voordelen zijn:

 • minimaal energieverbruik (vele malen minder dan dat van traditionele lampen);

 • gegarandeerd werk voor meerdere jaren;

 • milieu- en sanitaire veiligheid bij productie, transport en gebruik;

 • geen ultraviolette straling.

Als zodanig zijn er geen fouten in LED-lampen, u hoeft alleen maar rekening te houden met enkele van hun functies.

Deze lampen zijn dus duurder dan traditionele lampen, maar dit verschil is volledig gerechtvaardigd door energiebesparingen.Door LED's te kiezen met een pulsatieverhouding van 1-5%, sluit u schade aan uw gezichtsvermogen uit. De prijs van de lampen en lampen zelf is bijna onafhankelijk van de toon van hun luminescentie.

De installatie van LED-lampen onderstreept de moderniteit van een persoon, zijn vermogen om de nieuwste trends te volgen.

types

De meest voorkomende interne en externe LED-lampjes.

 • meest extern armaturen onderscheiden zich door het feit dat de lamp zich buiten het plafond bevindt en er op afstand uitsteekt. Externe verlichtingsapparatuur omvat echter ook apparaten waarin de lichtbron zich net onder het canvas bevindt en alleen door een scherm daarvan is gescheiden.
 • voorbeeld intern LED-armatuur (waarin de lamp is verborgen in de behuizing) zijn ultradun plafondmodellen met plafondinbouw. Ze zijn niet bedoeld voor algemeen gebruik, maar voor lokale verlichting, omdat ze een smalle lichtstraal produceren.
 • gemonteerd armaturen moeten worden gebruikt als het plafond hoog genoeg is; Zeer aantrekkelijke composities van verschillende van dergelijke apparaten, opgehangen op verschillende hoogtes.
 • Als u de helderheid van de verlichting wilt variëren, moet u kopen dimbaar lampen.Het is onmogelijk om ze te onderscheiden van gewone in uiterlijk. Controleer daarom voor aankoop of een bepaalde dimmer compatibel is met LED's.
 • Open brede ontwerpmogelijkheden led strip. Dit zijn flexibele ontwerpen, aangevuld met LED's die op dezelfde afstand in serie zijn opgesteld. De tape moet worden geselecteerd op basis van het aantal dioden per meter lengte, afhankelijk van hun kleurenschema.
 • Er zijn lineaire lichtendie in de vorm van een buis kan zijn. Vervanging van de lampen is niet voorzien, omdat de behuizing niet inklapbaar is - dit is belangrijk om corrosie te voorkomen. Met behulp van een lineaire armatuur is het mogelijk om een ​​unieke verlichting van kamers ingericht in een loft-stijl te organiseren.

Sommige lineaire lichtbronnen zijn uitgerust met bewegingssensoren. Apparaten met dubbele verlichting verschillen alleen van het gebruikelijke aantal lampen. Onder dergelijke apparaten zijn er nogal buitengewone uitvoeringen.

plaats

Weten wat voor soort armatuur je nodig hebt, is heel belangrijk. Maar competent en veilig voor de ogen, houdt de organisatie van de verlichting ook de juiste plaatsing van lampen in.Plaats de LED-lichtbronnen op verlaagde plafonds symmetrisch. Dan gebeurt het niet dat een deel van de kamer wordt overspoeld met licht en de andere donker wordt.

Om verblinding in de vorm van reflecties van de wanden te voorkomen, kan de lamp niet dichter dan 80 cm worden geplaatst, en soms heeft het meubilair een grotere afstand nodig.

De optimale afstand tussen de verlichtingsapparaten wordt bepaald door hun grootte. Met een diameter van 8-10 cm moet deze ten minste een meter zijn en moeten lampen met een diameter van 13 cm op een afstand van 1,6 meter worden verplaatst. Deze verhouding zorgt voor zowel voldoende lichtintensiteit als een harmonieus uiterlijk.

Het is belangrijk dat de lamp en het canvas van het spanplafond niet in direct contact staan.

Voor dit doel is het mogelijk om de armatuur voor de coating te bevestigen, aan het basisplafond, of om een ​​hangende structuur te verkiezen. Na het spannen van de stof zijn de armaturen voorzien van thermische ringen. Er mag geen film in de thermische ring zitten, anders zal het geen licht doorlaten.

Soms doen ze dit: ze plaatsen sterke substraten op het plafond, waarvan de installatielocaties op de film zijn gemarkeerd. Later hoeft u alleen de vlekken op de lagerelementen vast te zetten.

Het installeren van de lamp voor decoratieve verlichting, meestal gebruik nissen van gipsplaat of polystyreen sierlijsten.Gipsplaten zijn milieuvriendelijk, nissen die erin worden gemaakt zijn merkbaar sterker dan gordijnroeden, ze dienen langer en maken het mogelijk verborgen bedrading uit te voeren.

vorm

De rationele keuze van de lamp houdt in dat rekening wordt gehouden met de vorm en configuratie. Maar noch ronde, noch vierkante of driehoekige verlichtingsapparatuur moeten kristallen hangers en gesmede onderdelen zijn. Op de achtergrond van een spanplafond kijken ze categorisch niet.

Compacte armaturen doen hun werk beter. Als er aandacht wordt besteed aan het licht, en niet aan de lamp zelf, betekent dit dat deze vrij organisch in het interieur past.

Een kroonluchter in de vorm van een plaat kan op een spanplafond worden geplaatst, maar alleen met een betrouwbare beschermende plaat en een grote kom. Binnen moeten er zo min mogelijk details zijn zodat hun reflectie het uiterlijk niet bederft.

kleur

LED-lampen kunnen licht van verschillende kleuren en tinten produceren. Dus ze zijn geschikt voor:

 • werkkast;

 • slaapkamers;

 • keuken;

 • een andere kamer.

Denk goed na over dit moment zodat het licht overeenkomt met het interieur. Wanneer u spanplafonds met meerdere niveaus gebruikt, kunt u aantrekkelijke kleuren creëreninstallatie. De ruimte om te experimenteren is enorm, maar elementaire voorzichtigheid bij het omgaan met kleuren doet niemand pijn.

Het kleinste overschot aan rode tonen in de slaapkamer zal alleen de gezondheidstoestand verergeren, de slaap bederven en zelfs nachtmerries veroorzaken. Laat je niet meeslepen en purperen tinten: ze bederven de stemming, creëren zware en sombere gedachten.

Wat betreft het inkleuren van de lampen zelf, dan wordt de keuze niet beperkt door iets anders dan uw eigen voorkeuren en de stijl van de kamer. Wil - zet een matglas, wil - transparant of reflecterend. Het is gemakkelijk om een ​​meer geavanceerde oplossing te vinden met miniatuur kristallen tinten gedecoreerd met gouden of zilveren afwerking.

Romantisch humeur geeft de LED-lamp met een flikkerend effect, hij is het die zal helpen genieten van de "sterrenhemel" midden in huis.

Instrumentvereisten

Spanplafonds zijn aantrekkelijk en mooi, maar er kunnen zelfs LED-lampen op worden geïnstalleerd als aan de technische vereisten wordt voldaan.

Het beste zijn apparaten met een ronde basis die minder schadelijk zijn voor het canvas dan andere.Ook belangrijk is de rand rond de versterkingsring en de compactheid van de lamp.

De reflector in het armatuur op een spanplafond is beter om te kiezen met een gerichte lichtstroom dan met een diffuse.

Een belangrijke parameter is de zogenaamde kleurtemperatuur. Als het gelijk is aan 2700 K, dan zal er een warm wit licht zijn, met een toename tot 4200 K wordt het natuurlijk en een beetje minder aangenaam. Armaturen met een kleurtemperatuur van 6400 K geven koel wit licht, wat voor veel mensen niet prettig is. Vraag de winkel om de lamp in te schakelen en controleer of deze geen ongemak voor de ogen veroorzaakt.

Natuurlijk wit licht is optimaal voor de keuken. Daarin wordt de perceptie van kleuren en tinten niet vervormd en kunt u de staat van producten, gerechten zo nauwkeurig mogelijk beoordelen.

Welke is beter om te kiezen?

Als er een verlaagd plafond in de kamer is, wordt het niet aanbevolen lampen te gebruiken die krachtiger zijn dan 50 watt (anders kan de stof smelten).

Koop geen verlichtingstoestellen waarvan het plafond naar boven is gericht - dit zal leiden tot vervaging van het plafond.

Decoratieve bekers met scherpe details, met snijkanten zijn ook onaanvaardbaar.Vraag de verkoper onmiddellijk of de behuizing van het apparaat bij langdurig gebruik niet oververhit raakt.

Wanneer u een lamp voor de badkamer koopt, neem dan alleen apparaten met de hoogste niveaus van elektrische veiligheid. Meer informatie over waterbestendigheid (apparaatklasse van IP65 nodig). Bedenk dat dergelijke waterdichte lichtbronnen aanzienlijk duurder zijn dan gewone kroonluchters. Als u een lamp voor de keuken kiest, kunt u de mate van bescherming tegen het binnendringen van water enigszins verminderen.

Mooi interieur

De rol van verlichting in de vorming van een gunstige atmosfeer zal niemand kunnen uitdagen. Maar daarom is het erg belangrijk om de juiste keuze te maken. Ontwerpers twijfelen er niet aan dat het het beste is om punt-LED-lichtbronnen te gebruiken. Ze helpen om de zonering van zowel de kamer als het studio-appartement te markeren.

LED-armaturen zijn in staat om een ​​zeer krachtige lichtstroom te creëren die naar een specifieke plaats wordt gericht, waardoor de rest van de ruimte wordt overschaduwd. Meestal worden ze gebruikt in kamers die zijn ingericht in de stijl van:

 • Art Nouveau;

 • hightech;

 • techno.

Maar als u dat wenst, kunt u eenvoudig een LED-lamp in een klassieke kamer gebruiken of deze combineren met een etnische stijl.

Stretch-plafond tolereert geen omvangrijk kristal en gesmede hangers. Kleine constructies van deze soort kunnen worden gebruikt, maar met grote zorg. Ze zullen tenslotte de aandacht afleiden van de hoofdfunctie van de lamp, die een bepaalde sfeer moet creëren, zonder onnodige aandacht voor zichzelf te trekken.

Het transformeren van het interieur met behulp van de achtergrondverlichting kan heel belangrijk zijn, omdat de LED-strip in verschillende kleuren kan schijnen. De overgang van de ene naar de andere is heel gemakkelijk en eenvoudig. Een bijzonder goede indruk wordt gemaakt als de lampen achter een hoog spanplafond worden gebouwd. Ten eerste bouwen ze de achtergrondverlichting in en alleen als ze het hebben voorbereid, beginnen ze het plafond te installeren.

Als de ruimte al is opgedeeld in zones met behulp van een partitie, kan een scherm, door de belichting te variëren, uw eigen stemming creëren in elk onderdeel.

In de slaapkamers is het raadzaam om het maximale licht op de kaptafel te richten voor de spiegel of aan de deur. LED-lampen in de kinderkamer moeten de meeste speelruimte markeren.

Het is belangrijk om je te concentreren op foto's en kasten, spiegels en nissen.Een interessante trend in de afgelopen jaren is de creatie van een zogenaamd "stijgend" plafond met ledstrip.

Als u niet zeker bent van uw ontwerp van licht in de kamer, is het beter om contact op te nemen met een professionele ontwerper.

In de woonkamer of hal moet de verlichting helder zijn, maar in de andere kamers is een licht gedimd licht wenselijk.

Als de kamer is gemaakt in de geest van een chalet, de Provence of het land, is een lamp in de vorm van een of meer kandelaars de beste keuze.

Een verouderd metalen oppervlak (met effecten van patina, vergulding of verzilvering) zal de algehele indruk alleen maar vergroten.

Een appartement dat is ingericht in moderne stijlen (zoals minimalisme, hi-tech of modern) vereist een andere benadering.Het zou correcter zijn om een ​​verlichtingsapparaat te kiezen met een strikt, beknopt ontwerp in de vorm van een kubus, bol, ring.

In de slaapkamers zal een hanglamp met een hangend decor (boven de voet van de bank of het bed) er goed uitzien.

Voor een kinderkamer is het passend om een ​​verlichtingsapparaat te gebruiken in de vorm van een eenvoudige bal of versierd met bladeren, met bloemen.

Een heel mooie oplossing voor de woonkamer is de centrale kroonluchter, waaromheen zich op afstand lampen bevinden.

In de volgende video kun je lezen hoe je de lampen op het spanplafond moet plaatsen.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer