Modieuze vloerlampvariaties in verschillende stijlen

 Modieuze vloerlampvariaties in verschillende stijlen

Een goed ontworpen interieur demonstreert de synchrone interactie van alle elementen die betrokken zijn bij het creëren van een comfortabele, gezellige sfeer. Een van de hoofdrollen wordt aan het licht gegeven. Een goed geplande verlichting doet wonderen en transformeert de situatie zelfs in de meest gewone kamer.

Onder moderne verlichtingstoestellen wordt een speciale plaats ingenomen door staande lampen - vrijstaande lampen met een hoge voetstand. Laten we eens kijken waarom ontwerpers zo dol op ze zijn, en hoe het met behulp van staande lampen interessant is om het interieur in verschillende stijlen te verslaan.

10 foto

Speciale functies

Een prototype van een staande lamp is een fakkel, wat te begrijpen is aan de Franse naam van de lamp - fakkel ("fakkel"). Staande lampen werden populair in de 16e - 17e eeuw, toen het modieus werd om ceremoniële slaapkamers uit te rusten. De interieurs met staande lampen onderscheiden zich door hun speciale comfort, wat wordt verklaard door de eigenaardigheden van hun ontwerp. Vanwege het sterk opgeheven lichtelement dat wordt beschermd door een dichte lampenkap in de vorm van een cilinder, is de ruimte niet volledig verlicht, maar gedeeltelijk waardoor een kleine oase van warmte en licht wordt gecreëerd.

Afhankelijk van de lichtverdelingsmethode kunnen staande lampen als bronnen fungeren:

 • direct licht met eenzijdige gerichtheid van een smalle straal van lichtstroom;
 • sfeerverlichting met een uniforme verdeling van lichtstralen;
 • gereflecteerd licht wanneer de lichtstroom wordt gericht naar een oppervlak dat in staat is om het te reflecteren.

Verschillende lichtcombinaties zorgen voor verbluffende visuele effecten en optische illusies.

model

Vergeleken met zijn verre voorouders kan een moderne staande lamp verschillende versies hebben.

traditioneel

Het ontwerp van de klassieke vloerlamp omvat een hoge basis, een verlichtingselement en een lampenkap.

De voordelen van traditionele modellen:

 • spectaculaire verschijning;
 • bezet het minimumgebied;
 • functionaliteit: zorg voor goede lokale verlichting zonder de noodzaak om de main te gebruiken, terwijl de illusie van schemering behouden blijft;
 • mobiliteit: ze zijn gemakkelijk van plaats naar plaats te verplaatsen, waardoor het op elk moment mogelijk is om het interieur enigszins te wijzigen.

Materialen voor de productie van budgetproducten zijn:

 • staal;
 • nikkel;
 • chroom;
 • plastic;
 • kleurrijk glas;
 • doek;
 • papier.

De duurste lampen zijn echte kunstwerken, waarvan de vervaardiging al kristal, edelstenen en goud is.

Staande lampen

In tegenstelling tot vloerconstructies, worden wandmodellen gekenmerkt door een veel kleinere afmeting en de afwezigheid van een lange poot en worden ze met een basis aan de muur bevestigd. Vergeleken met een conventionele wandlamp, zijn de staande lampkandelaars gemakkelijk herkenbaar aan de klassieke cilindrische of kegelvormige lampenkap. Producten kunnen onherroepelijk zijn of zijn uitgerust met een draaimechanisme om de richting van de lichtstroom aan te passen.

origineel

Spraak op de exclusieve modellen van de auteur, op maat gemaakt of in beperkte hoeveelheden gemaakt.In één geval is hun hoogtepunt een ongewone vorm, in de andere - een exotisch materiaal. Vooral populaire vloerlampen in de vorm van lichte pilaren. Omdat de verbeeldingskracht van ontwerpers geen grenzen kent, verschijnen er lampen in de vorm van kronkelende cilinders, zeilen, zandlopers en eenvoudige maar uiterst stijlvolle lichtstokken.

Er is geen lampenkap of basis in de lichtmast. Het wordt gekenmerkt door de aanwezigheid van een verlichtingselement, een vlakke basis, een frame bedekt met een beschermende en decoratieve stof.

Decoratieve schijnwerpers

Meer recent, omvangrijke voertuigen die het richten van een krachtige lichte stroom op een specifieke streek, verlichte bouwwerven, militaire faciliteiten, architecturale monumenten verstrekten. Met de ontwikkeling van moderne technologie zijn projectoren compact geworden. En de mogelijkheid om met hun hulp interessante lichteffecten te creëren door de richting van de lichtstraal op de juiste plaats en de verzadiging met kleur, viel in de smaak van interieurontwerpers.

Populaire stijlen

modern

Een van de meest interessante stilistische trends, die het concept van visuele ecologie in het interieur weerspiegelen,wanneer natuurlijke contouren en natuurlijke silhouetten actief worden overgedragen op de door de mens gemaakte omgeving.

welkom:

 • asymmetrische vormen van lampen met gladde bochten en lijnen;
 • matte kegelvormige plafondlampen van bolvorm of prismavormig;
 • het oorspronkelijke ontwerp van staande lampen, schansen in de vorm van lampen, vleugels, bloemen, schelpen met gouden of bronzen houders;
 • kleuren: kalm opaal, ingehouden gradaties van groen en beige.

Schreeuwende verguldsel, onderstreepte luxe, lichtzinnige kleuren zijn onaanvaardbaar. Multicolor past bij het ontwerp van glas-in-lood, beroemd om Tiffany-tafellampen, en geeft het interieur een verfijnde en bohemien uitstraling.

Hi-tech en loft

Richtingen, tot het doordachte rationalisme en multifunctionaliteit.

Verlichting kenmerken:

 • modellen met halogeen / LED-lampen op de beugel;
 • lampen met een strikte geometrie van de vormen;
 • vloerlampspots met een overvloed aan verchroomde fittingen;
 • plafondmaterialen - plastic, transparant, mat, gekleurd glas, getextureerd canvas, kristal, metalen gaas, nikkel, staal, verchroomde fittingen;
 • stedelijke kleuren: palet van grijstinten, wit en bruin. Accenten kunnen fel rood, blauw, geel plafond zijn.

In hi-tech mogen staande lampen in futuristisch design of origami-achtige vormen het monochrome ontwerp verlevendigen.

Scandinavisch

Noordelijke stijl staat dicht bij minimalisme en ecodesign. Gecombineerde verlichting: bovenste gemeenschappelijk, zij en lokaal. Deze laatste bieden staande lampen van de meest beknopte vorm, "op plicht" in gestoffeerd meubilair en aan de muur bevestigde modellen voor het verlichten van spiegels en schilderijen.

Plafonds worden gekenmerkt door zowel een ongecompliceerde, alledaagse vorm als door originele uitvoering. Er is geen plaats voor te lichte of donkere tonen, deze stijl zegt "ja" tegen lichtblauwe, roze, groene tinten in combinatie met wit, waardoor de ruimte visueel wordt vergroot en de bestaande verlichting wordt vergroot.

Country muziek

Rustiek decor is zachte diffuse verlichting. Staande lampen in etnische motieven met lange benen, schansen met kleine lampenkappen gemaakt van natuurlijke materialen - vlas, katoen, calico met eenvoudige bloemenafdrukken of geruit zijn geschikt. Rustige, natuurlijke, natuurlijke tinten van een overwegend licht palet domineren.Plafonds gemaakt van plastic, glas en metaal - niet de beste oplossing, maar ook het gebruik van heldere, schreeuwende tonen.

klassiek

Klassiek interieur kan historische trends weerspiegelen in het ontwerp van de Empire-, Baroque-, Rococo- en Antique-stijlen. De verlichting in dit ontwerp is niet alleen verlichting, maar ook kunstvoorwerpen die de toon zetten voor het hele ontwerp.

Kristallen kroonluchter, staande lampen met stoffen tinten, schansen met tinten in de vorm van kaarsen moeten een enkel ensemble zijn. Het kleurenpalet is warme tinten van melkachtig, crème, beige, zand, donkergroen. Materialen - marmer, vergulding, waardevolle houtsoorten, leer, dure stoffen.

zee

Elk detail in het luchtige, gezellige en vrije zee-interieur is doordrenkt van ongewone romantiek. Witte, blauwe en bruine tinten domineren, met de nadruk op de mariene natuur. Een grote hoeveelheid natuurlijk licht vormt een aanvulling op de zij- en bovenlichtbronnen. Staanlampen met keramische of glazen tinten en basissen van gepolijst hout, versierd met schelpen en inzetstukken van een visnet zijn geschikt.

oosten

Oosterse interieurs zijn fantastisch mooi.De hoofdrol daarin wordt niet gespeeld door de hoofdrolspeler, maar door decoratieve en lokale verlichting, die in staat is om een ​​rustige intieme sfeer te creëren.

Gebruikte modellen:

 • massieve vloerlampen;
 • buisvormige vloerlampen met een goede lichtverstrooiingscapaciteit;
 • op verstelbare stands met geblazen, doorschijnende tinten;
 • muurtype in de vorm van een bijenkorf;
 • lage vloerlampen, waarvoor kenmerkende gezwollen lampenkappen van felle kleuren, versierd met houtsnijwerk, kwastjes, franje, borduurwerk.

Puntlampen worden aanbevolen om te wisselen met afgeronde lampen en geometrische ontwerpen op lampenkappen met plant.

retro

Interessante, complexe, uiteenlopende richting, personifiërend in de afgelopen eeuw.

Verlichting kenmerken:

 • antieke uitvoering van staande lampen met kwastjes en franje, lampenkappen met veters;
 • lampen, gedecoreerd met smeden, vintage ceramische schansen, handgemaakte lampen;
 • combinaties van zure tinten rood, paars, warm roze, sappig groen, blauw, oranje met wit en zwart;
 • plafonds van ingewikkelde vormen in de vorm van bloemen of geometrische vormen, fruit, groenten;
 • afdrukken van lampenkappen: bloem, in een kooi, kleine en grote erwten, een strook.

minimalisme

De richting die de afwijzing van al het overtollige bevordert en het behoud van wat echt nodig is.

Vereisten voor lampen:

 • eenvoudige geometrische vorm;
 • laconiek ontwerp;
 • vlak of contrast gekleurd plafond zonder een afbeelding.

Ideale opties - modellen op lange rechte benen of een complexe gebogen vorm in combinatie met de eenvoudigste kap. De voorkeur gaat uit naar modellen van vloertype, maar niet naar muurontwerpen. Staanlampen met een witte kap en een zwart metalen frame zullen het sobere design expressiever maken, en tonen elegantie.

Eco

Ecodesign wordt gekenmerkt door lampen die een intens licht uitstralen met een warm spectrum met een nauwelijks waarneembare geelheid.

Modellen die aandacht verdienen:

 • met gewone gloeilampen;
 • outdoor LED-vloerlampen;
 • met houten versiering of papieren decor;
 • met ongebruikelijke lampenkappen, waar bladeren, bamboe of boomtakken als decoratie worden gebruikt.

Materialen zijn noodzakelijk natuurlijk - katoen, jute, linnen textiel voor lampenkappen, onbewerkt natuurlijk hout, bamboe, steen, glas voor rekken.

Japans

De richting staat bekend als Japans minimalisme en ontkent onnodige details. Dergelijke interieurs onderscheiden zich door verfijning, elegantie en verbazingwekkende harmonie. Verlichting - zacht, onopvallend met een zacht, als stromend licht dat de ruimte vult, maar niet opvalt. De traditionele Japanse kroonluchter wordt aangevuld met staande lampen met lampenkap van prachtige vorm gemaakt van rijstpapier, textiel, hout of modellen in de vorm van gloeiende stokken. Kleuren - wit, melkachtig, donkerbruin voor afwerking.

Steam Punk

In een retro-futuristisch ontwerp moet de verlichting niet helder zijn, maar verspreid, waardoor een sombere atmosfeer ontstaat.

Gebruikt door:

 • wandlamp met tinten en schakeringen in de Victoriaanse stijl;
 • moderne lichtbronnen in de vorm van gasontladingslampen die energie uitstoten in het zichtbare bereik;
 • muur, tafellampen, met de hand gemaakt, de materialen voor de vervaardiging ervan zijn zwarte elektrische draden, patronen, details van verschillende mechanismen.

In de stijl van floristiek

Een buitengewoon mooie richting met macht en hoofd gebruikt het thema van de natuur - planten- en bloemornamenten, fantasievolle vormen van staande lampen en schansen gestileerd als vertegenwoordigers van de wereld van de flora - tulpen, lelies, orchideeën, rozen, lotussen.

De lijsten zijn bedekt met klimop of rijkelijk versierd met kleine bloemen, waardoor de verlichtingsarmaturen een gelijkenis vertonen met levende planten. Materialen - metaal, Murano-glas, kristal, porselein. Het kleurenpalet is zachtmoedig, doffe tinten roze, blauw, goud, lila, wit.

techno

De spectaculaire koele elegantie van techno ontwerp als een filosofie van zinvolle chaos is een grote vraag. De belangrijkste vereisten voor bronnen van kunstlicht - helderheid en intensiteit.

Kenmerken van verlichtingsapparatuur:

 • onderstreepte utilitaire uitvoering;
 • het minimale aantal decoratieve elementen in de vorm van technische details en componenten: computerchips, ringen, lagers;
 • transparant, mat glas of metaal in de vorm van cilinders, bollen, hemisferen;
 • op verstelbare stands met verschillende reflectoren;
 • uitrustingsvlekfuncties om de lichtstraal duidelijk op één punt te richten;
 • kleuren - monochroom, zilver, metallic kleuren.

Engels

Engelse stijl - de belichaming van gezellige elegantie. Lampen moeten voldoen aan de hoofdvereiste - een duurzame prestatie hebben in het kader van de Engelse esthetiek.De massieve kroonluchter wordt aangevuld met elegante schansen met stoffen lampenkappen en staande lampen met tinten saaie metalen, matglas, dichte materialen en een basis van houtsoorten met een prachtige textuur. Warme natuurlijke tinten van terracotta, donkergroen, zwart en wit zijn kenmerkend.

Chinese

De filosofie van Chinees design is gebaseerd op de leer van Feng Shui, dus alles in het ontwerp is onderworpen aan strikte orde en harmonie. In de eerste plaats is de zachte, diffuse lokale verlichting geel, soms licht reflecterend in een onopvallende roodachtige tint.

Welke modellen hebben de voorkeur:

 • staande lampen, wandlampen met een eenvoudige vorm;
 • ontwerpen met lichte papieren tinten in wit of gekleurd;
 • lampen met een houten gebeeldhouwde luifel in de vorm van een zwarte gesmede lantaarn.

Het kleurbereik van verzadigde, diepe tinten rood, blauw, groen, bruin, geel, beige is kenmerkend. Populair zwart en rood duet.

modern

De richting, een mengelmoes van de meest uiteenlopende stromingen uit het naoorlogse tijdperk. De verlichting kan stil zijn en de trends van het minimalisme weerspiegelen, maar het geavanceerde ontwerp van moderne lampen is toegestaan. De ideale oplossing - staande lampen diffuus licht, gelijkmatig verdeeld over functionele segmenten.

De voorkeur gaat uit naar:

 • moderne modellen van eenvoudige vorm;
 • monofone stoffen voor lampenkappen en plafonds;
 • technologische materialen: plastic, glas, gebogen hout;
 • decoratieve staande lampen in de vorm van een enkele sculptuur of een compositie van meerdere.

Varianten van plaatsing in het interieur

Zo zijn staande lampen met succes geïntegreerd in bijna elk ontwerpconcept. Bepaal voor het kopen de installatielocatie van de staande lamp en het doel van het gebruik ervan.

Staanlampen voor het rangschikken van verschillende functionele segmenten:

 1. Op gebieden voor ontspanning: modellen van vloertype met boogvormige standaard en zware voet, zorgen voor de stabiliteit van de hele constructie.
 2. In minibibliotheken: comfortabele outdoor-modellen, uitgerust met een tafel en effectieve staande lampen-spot met een duidelijke focus van de lichtstraal op één plek.
 3. In werkgebieden: multifunctionele modellen met een lampenkap op een verstelbaar statief, waardoor het in- en uitzoomen van het verlichtingselement mogelijk is, waardoor de intensiteit van de verlichting verandert.
 4. In de kinderkamer: stabiele structuren met een statief als basis of massieve staande lampen met een lichte kolom. In dit geval hoeft u zich geen zorgen te maken dat het kind of de huisdieren de vloerlamp omdraaien en zich bezeren.
 5. In woonkamers of slaapkamers, gekruid in de trends van de moderniteit, zou de ideale oplossing zijn lampen met ingewikkeld gebogen poten, wandlampen met mozaïeken en Tiffany glas-in-lood lampenkappen.

Als er lege ruimtes in de kamer naast het meubilair of een open haard zijn, kan de inrichting worden gestroomlijnd met behulp van een symmetrische opstelling van staande lampen. Een ensemble van staande lampen en schansen in een vergelijkbare kleur en stijl beslissing harmoniseert het interieur, waardoor het compleet is.

Hoe u een staande lamp kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer