Diffusers voor armaturen

 Diffusers voor armaturen

Momenteel is er een grote verscheidenheid aan armaturen met verschillende kenmerken, verschillend in stijl en soorten verlichting. Een vrij belangrijke functie wordt uitgevoerd door diffusoren voor armaturen, die zorgen voor een uniforme verdeling van de lichtbundelstralen.

Speciale functies

Diffusers, of plafond, zijn een optioneel onderdeel van de lamp, ze vervullen een secundaire rol, maar er zijn situaties waarin hun aanwezigheid eenvoudigweg noodzakelijk is. Bijvoorbeeld om te beschermen tegen overmatige verlichting, omdat dit product een soort lichtfilter is of een verandering in het ontwerp van de verlichtingsarmatuur. In deze situaties is het veel rationeler om een ​​ander plafond te installeren dan om een ​​nieuwe lamp te krijgen.

De diffuser als een constructie-element van het verlichtingsapparaat vervult een aantal belangrijke functies:

  1. Distribueert licht van de hoofdbron, waardoor een uniforme verlichting ontstaat.
  2. Beschermt de ogen tegen fel licht.
  3. Voert de functie uit van het beschermen van de lamp tegen allerlei mechanische effecten, maar ook tegen stof, vocht en insecten.
  4. Het is een geweldige aanvulling op het totale interieurontwerp.

Een belangrijk kenmerk van armaturen met diffusoren, geassocieerd met het toepassingsgebied van apparaten, is de verstrooiingshoek, die wordt verstaan ​​als het gebied waar het licht uit de bron stroomt.

LED-armaturen met verschillende verstrooiingshoeken maken het mogelijk om complexe verlichtingsapparaten te creëren die het mogelijk maken om verschillende ontwerpproblemen tegelijkertijd op te lossen.

Productiemateriaal

Gebruik voor de fabricage van diffusors een verscheidenheid aan materialen, die elk de mate van breking en verstrooiing van lichtstraling beïnvloeden. Sommige eigenschappen van het plafond hangen ook af van de kwaliteit van het materiaal - dit is zowel duurzaamheid als weerstand tegen mechanische belasting en betrouwbaarheid en vorstbestendigheid.

Het lampenkapmateriaal kan vlak of acrylglas, thermoplastisch, massief polycarbonaat, lichtverstrooiend plastic, verschillende metalen, enz. Zijn.

Plafondlamp van glas lange tijd worden gebruikt, en het is voor niemand bekend wat de voor- en nadelen van dergelijke producten zijn. Het grootste nadeel van glasschaduwen is hun fragiliteit, maar het mooie uiterlijk van het ontwerp maakt dit materiaal behoorlijk populair.

In sommige gevallen worden producten als diffuser gebruikt. van kristal. Dit is een vrij duur plezier, en niet iedereen kan zich zulke luxe veroorloven.

Thermoplastische diffusors behouden lang hun oorspronkelijke uiterlijk en zorgen voor een constante kleur van het plafond gedurende een lange periode door lichtstabiliserende additieven.

Monolithisch polycarbonaat - het is het meest duurzame materiaal dat een betrouwbare bescherming biedt tegen mechanische belasting, redelijk bestand is tegen hoge temperaturen. Op een enkel vel kunt u een plafond van elke vorm en afmeting maken. Dit is een goedkoop materiaal met hoge transparantie, maar de esthetische kant laat veel te wensen over.

Vooral bij de productie van metalen diffusers aluminium en staalZe fungeren als een reflector en richten ook de lichtstroom.

Polyethyleentereftalaat (PET) vrij populair, hoewel voor sommige eigenschappen inferieur aan polycarbonaat. De temperatuurlimiet bepaalt het gebruik als een plafond voor LED- en fluorescentielampen.

types

Volgens het type constructie zijn de diffusoren verdeeld in gedeeltelijk en volledig gesloten. Volledig omsloten plafond beschermt in grotere mate tegen overmatige verlichting. Ook diffusors kunnen ondoorzichtig of transparant zijn, een glad of gegolfd oppervlak hebben.

Op de markt zijn er een groot aantal soorten plafondlampen met diffuus licht, die zijn verdeeld volgens de textuur van het materiaal, maar in de praktijk zijn de vijf belangrijkste populairder. Ze zijn gemaakt van polystyreen - plexiglas, bestand tegen UV-stralen, behoud van transparantie tijdens de gehele gebruiksperiode en wordt gekenmerkt door een mooie uitstraling.

Er zijn zulke modellen van diffusers.

  • "Prism" heeft een prismatische structuur van het materiaal, vermindert de helderheid en de mate van verspreiding van de lichtstroom. De dikte van het materiaal - 2,5 mm, lichtdoorlatendheid - 85%.Microprisma - plafond gemaakt van duurzaam, duurzaam polystyreen, met een klein geometrisch patroon, dikte 2,0 mm, lichtdoorlatendheid - 83%.
  • "Afgebroken ijs" het lijkt op een "microprisma" diffuser, maar het heeft een andere textuur, waardoor het effect van crushed ice ontstaat. Polystyreendikte - 2,5 mm, lichtdoorlatendheid - 88%.
  • "Honeycomb" Het kreeg zijn naam vanwege de textuur die lijkt op een honingraat, de dikte van het PMMA-materiaal is 3 mm en de lichttransmissie is 85%.
  • "Pin-spot" Het heeft een gestippelde structuur, dikte - 2,5 mm, lichtdoorlatendheid - 89%.
  • "Opal" het onderscheidt zich door een mat oppervlak dat het licht een enigszins gelige tint geeft, het wordt voornamelijk gebruikt voor bepaalde ontwerpdoeleinden, de dikte is 1,5 mm en de lichttransmissie 73%.

Hoe te kiezen?

Bij het kiezen van een diffuser, is het in de eerste plaats noodzakelijk om de vereisten voor een verlichtingsapparaat te bepalen. In elk geval moeten de esthetische gegevens en de veiligheid van de lamp organisch worden gecombineerd. Bijzondere aandacht moet worden besteed aan de mate van lichttransmissie. Afhankelijk van de plaats van gebruik van de armatuur, moet rekening worden gehouden met speciale vereisten voor het plafond: de aanwezigheid van bescherming tegen mechanische effecten en ongunstige omstandigheden, het niveau van brandveiligheid.

Gebruik gloeilampen meer dan het aanbevolen vermogen is ten strengste verboden.

Je kunt erachter komen hoe je een eenvoudige lichtverspreider met je eigen handen kunt maken door de onderstaande video te bekijken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer