LED-tafellampen

 LED-tafellampen

Een van de meest populaire typen moderne verlichtingsapparaten zijn LED-tafellampen met gericht licht, vanwege hun esthetische uiterlijk, laag stroomverbruik en lange levensduur. LED-lampen hebben een goede licht- en kleurweergave, wat belangrijk is bij het verlichten van werkoppervlakken en kan werken in nachtlampmodus en bureaulamp.

Beschouw de belangrijkste soorten LED-lampen, hun verschillen en de belangrijkste punten van de keuze van verlichtingsoplossingen met LED's.

Functies, voors en tegens

De belangstelling voor LED-verlichting gaat samen met de unieke kenmerken die het mogelijk maken om elektriciteit te besparen, wat vooral belangrijk is geworden in de context van een geleidelijke toename van de energiekosten. Als we de efficiëntie en de levensduur van traditionele gloeilampen (LN), economische fluorescentielampen en LED's vergelijken, laten de laatste resultaten zien die de mogelijkheden van analogen vele malen overtreffen.

De aantrekkelijke eigenschappen van LED-verlichting voor de consument zijn:

 • Laag stroomverbruik. De efficiëntie van LED's is 10 keer hoger dan die van gewone LN.
 • De vorming van een uniforme gloed zonder een stroboscopisch effect, irriterend voor de ogen en de afwezigheid van UV-straling die schadelijk is voor perifeer zicht. In dit opzicht zijn de LED's absoluut veilig.
 • Maximaal mogelijke lichtefficiëntie - apparaten met LED's zijn toonaangevend in termen van lichtopbrengst bij bestaande lichtbronnen.
 • Brandveiligheid, omdat ze sterke hitte uitsluiten, wat vaak leidt tot schade aan de cartridges en contacten. Zelfs bij langdurig gebruik blijft de lamp nauwelijks warm.
 • Continuïteit van het werk in omstandigheden van netspanningsdalingen, die alleen wordt weerspiegeld in de intensiteit van de lichtstroom.
 • Duur van de functionele hulpbron. Volgens fabrikanten bedraagt ​​de duur van de werking van LED-lampen gemiddeld 45.000 uur.

LED-apparaten breiden bovendien de mogelijkheden van lichtontwerp uit, vooral bij het creëren van architecturaal licht. Het is de lokale decoratieve verlichting die het mogelijk maakt om accenten te plaatsen, belangrijke details in het interieur benadrukt en de grenzen van functionele gebieden visueel te markeren.

De nadelen zijn onder meer:

 • Hoge kosten. Het kopen van een hoogwaardige LED-lamp kost 350-400 roebel.
 • De noodzaak om een ​​speciaal apparaat te gebruiken om de helderheid van de lamp aan te passen, omdat de gebruikelijke dimmer niet geschikt is.
 • Een aanzienlijk percentage van afkeuringen op de markt voor LED-producten. Daarom is de geclaimde levensduur van de lamp en de werkelijke levensduur mogelijk niet hetzelfde.

LED-verlichting is een effectieve manier om het gezinsbudget op elektriciteitskosten te besparen. Of u ze wilt gebruiken, is aan u. Onze taak is om te helpen bij het navigeren door de keuze van verlichtingsapparaten van dit type, rekening houdend met hun belangrijkste kenmerken en verschillen.

model

Het bereik van LED-lampen onderscheidt zich door een verscheidenheid aan ontwerpen, kleuren en ontwerpen, waardoor u het eenvoudigste model van de lamp voor de kinderkamer kunt kiezen, evenals een exclusieve optie voor de woonkamer of slaapkamer.

Classificatie van desktop LED-apparaten:

 • Interieurmodellen voor het versieren van kamers in verschillende moderne stijlen - hi-tech, fusion, loft, minimalisme.
 • Producten met geavanceerde functionaliteit, ontworpen voor volledige verlichting van werkoppervlakken.
 • Apparaten met nachtlichtfunctie voor kinderen. Eco-vriendelijk plastic wordt gebruikt om ze te maken en ze zijn gemaakt in de vorm van dieren, planten, sprookjesfiguren en speelgoed.

Tafellampen zijn verschillende constructieve oplossingen, en daarom zijn er verschillende soorten lampen.

LED-apparaten met klem

Dergelijke producten worden aan de zijkant op het werkoppervlak bevestigd, waardoor het tafelblad vrij blijft. Ze worden stevig vastgemaakt aan elk horizontaal oppervlak door ze vast te klemmen. Het flexibele ontwerp van de kolom met lampen biedt de mogelijkheid om de positie van de verlichtingsinrichting aan te passen. Deze categorie producten omvat modellen met een wasknijper - minilampen met een houder, uitgerust met een compacte diffuser, hun ontwerp biedt niet langer een meertraps knie.

Met behulp van modellen op de klem kunt u niet alleen lokale verlichting maken, maar ook het plafondlicht, en deze vastmaken aan de uitstekende delen van het meubilair. De herverdeling van de lichtstroom in de juiste richting wordt uitgevoerd door een mechanisme op de houder.

Touch Control-modellen

Aanraakmodellen zijn opgenomen als reactie op het aanraken van een bepaald deel van het lichaam. In apparaten met een dimmer is een speciale dimmer voorzien om de intensiteit van de lichtstroom aan te passen. Aanraaktafelverlichting verschilt een uiterst eenvoudig bedieningsprincipe. Het armatuurhuis is uitgerust met een sensor die een speciaal ontworpen circuit heeft dat op aanraking reageert.

De sensor werkt als een tweepolig apparaat (condensator), waarvan de rol wordt gespeeld door het lichaamsdeel van de lamp. Het aanraken van een persoon veroorzaakt een verhoging van de capaciteit van de condensator, die wordt vastgesteld door de ingebouwde sensor, die het aanpassingsmechanisme signaleert dat verantwoordelijk is voor het in- / uitschakelen van de verlichting. In modellen met een dimmer kan een bewegingssensor worden ingebouwd, waardoor het apparaat kan worden ingeschakeld wanneer de gebruiker het werkoppervlak nadert.Interessante modellen met een klok en een thermometer, die even geschikt zijn voor schoolkinderen en kantoorpersoneel.

Instruments transformatoren

Deze producten worden gekenmerkt door maximale functionaliteit en gemak, dankzij de uitrusting met een flexibel statief dat de mogelijkheid biedt om weg te bewegen, in te zoomen, de richting van de lichtstroom te wijzigen. Modellen met instelbare hoogte zijn onmisbaar voor werk dat de grootst mogelijke concentratie van aandacht en nauwkeurigheid vereist, wat de belasting voor het gezichtsvermogen verhoogt.

Dergelijke lampen hebben een lange poot, uitgerust met meerdere scharnierende scharnieren en een verzwaarde basis voor meer stabiliteit van het apparaat. Er zijn modellen van transformatoren met bevestiging aan de tafel, waar de basis is uitgerust met een klem.

Backlit Lampen

Bijzonder opmerkelijke LED-lamploep met achtergrondverlichting. Het toepassingsgebied van armaturen met een lens is divers - cosmetologie (manicure, pedicure, tatoeage, wimperextensies), medicijnen, sieraden, borduurwerk en handwerk, dat zijn die gebieden waar het werk de uitwerking van kleine onderdelen inhoudt. Een vergrootglas is geïnstalleerd in de rand van de lamp, voor een grotere zichtbaarheid met een uniforme meervoudige vergroting van objecten zonder ze te vervormen.

Deze categorie apparaten wordt weergegeven door desktopmodellen op een klem of stand- en vloerversies van lampen met een statief, standaard, wielen of een platform.

LED-lamp-loepen verschillen in de parameters van het verhogen van de lens van 3 tot 12 dioptrieën en het aantal LED's - 42-108 stuks, wat de kracht van de lichtstroom beïnvloedt. De verdeling van een groot aantal bronnen van lokaal licht over het gehele oppervlak van de lamp draagt ​​bij aan de creatie van een "schaduwloos" effect, waarvan de essentie wordt gereduceerd tot de vorming van een totale lichtstroom uit een veelheid van lokale lichten, die de schaduw verwijdert die wordt geworpen door het object waarop de verlichtingsarmatuur staat.

Multifunctionele modellen

Samen met de gebruikelijke lampen, werkend vanaf de uitlaat 220 - 230 V, worden vouwmodellen met batterijen geproduceerd. Het voordeel van LED-apparaten op batterijen - compact en de mogelijkheid om onderweg te gebruiken. De prijs van de opties voor wegverlichting zal hoger zijn, maar de bruikbaarheid en het gebruiksgemak zijn de moeite waard.

Er zijn draagbare modellen met draadloos opladen en een USB-poort. Dit zijn magische toverstokken voor diegenen die 's nachts moeten werken of gewoon' s avonds willen lezen.Hun grootste voordeel is het vermogen om tegelijkertijd twee apparaten op te laden.

Belangrijkste kenmerken

De keuze voor LED-tafellampen wordt meestal gemaakt vanwege hun functionaliteit. Daarom is het belangrijk om ervoor te zorgen dat het model dat u wilt, over de noodzakelijke kenmerken beschikt om de hoofdtaak effectief uit te voeren, rekening houdend met de specifieke bedrijfsomstandigheden.

macht

Optimale vermogensindicatoren voor desktoplichtbronnen variëren van 60 watt tot 100 watt. Als u van plan bent een groot werkoppervlak te verlichten, is het beter om een ​​100 watt lamp te kiezen. Het door de oogartsen aanbevolen vermogen is beperkt tot 75 W, waarbij rekening wordt gehouden met het vermogen van wit papier om licht te reflecteren, waardoor de helderheid van de lichtstroom toeneemt.

Wanneer de kamers alleen werden verlicht met gloeilampen (LN), werd de helderheid van de gloed geëvalueerd, waarbij het stroomverbruik van elektriciteit centraal stond. Daarom, voor de verlichting van kamers van grote beelden - woonkamers, hallen of eetkamers gebruikt LN 100 watt. Met de komst van LED-apparaten die verschillen in lichtopbrengst, was het niet helemaal correct om zich te laten leiden door dit criterium.

Lampen met LED's verliezen gedeeltelijk stroom door de adapter, dus er kunnen verschillen zijn tussen het energieverbruik en de helderheid van de gloei. De kracht van LED-apparaten en de LN worden vergeleken met behulp van factor 8. Stel dat u een LED-analoog van ten minste 7,5 watt nodig hebt om een ​​kamer met een standaard LN van 60 watt te krijgen. Het 200 watt LN-alternatief is een 30 watt LED-bron.

Kleurtemperatuur

Het bedrijfstemperatuurbereik voor LED-apparaten kan variëren. Bronnen met een warm wit licht enigszins gelige tint - de perfecte oplossing voor appartementen. Een dergelijke verlichting draagt ​​bij aan ontspanning, waardoor de rest zo comfortabel mogelijk is. Neutrale witte lampen worden het best gebruikt om werkoppervlakken te verlichten.

Neutrale kleuren dankzij de functies bieden een duidelijk beeld van alle details en elimineren een sterke belasting van het gezichtsvermogen. Armaturen met een koele witte kleur van een blauwachtige tint, vergelijkbaar met daglicht, zijn geschikt voor kantoren en openbare instellingen.

Lichtopbrengst

Bij het kiezen van LED-producten is het van belang rekening te houden met de verhouding van de parameters van de lichtstroom van apparaten met LED's en LN. Lichtstroom wordt gemeten in lumens.Niet elke fabrikant stoort met de aanduiding van deze eigenschap op de verpakking van de lamp.

In dergelijke gevallen is de stroomverbruiker de enige gids voor de consument. De aanwezigheid van deze parameter vereenvoudigt de selectie van producten. Voor appartementen is de kracht van LED-apparaten tot 10 watt voldoende. De indicator van een lichtstroom van een dergelijke LED van verlichting is vergelijkbaar met het vermogen van LN van 60 Watt.

Basistype

In moderne bronnen van LED-verlichting zijn er sokkels van alle soorten geïnstalleerd. De meest voorkomende soorten dop met een schroefverbinding - E-14 / E-27. Draaikappen GU-10 hebben tweepolige connectoren en zijn daarom geschikt voor cartridges met een overeenkomstige tussenruimte.

Vraag de winkel wat de lampbasis in het geselecteerde product is. Het wordt aanbevolen om LED-lampen te kiezen met dezelfde basis als de rest van de armaturen in het appartement. Wanneer bijvoorbeeld een standaard lamphouder met een schroefdraadverbinding wordt verschaft in een staande lamp en een kroonluchter, wordt een lamp met een identieke houder geselecteerd.

Lichthoek

Als gewone LN in alle richtingen gelijkmatig schijnen, kunnen LED-bronnen de gloed verspreiden onder een andere hoek van 15-180 °. Voor de nieuwste modellen met een glassubstraat is het typisch om een ​​luminescentiehoek van 360 ° te hebben.Het kiezen van een desktop-LED-apparaat op de spreidingshoek, ga uit van zijn doel. De armaturen met smalle bundel creëren accentverlichting voor meubels, accessoires en functionele gebieden van klein formaat. Dergelijke lampen zijn geschikt voor het verlichten van werkoppervlakken.

Voedingskwaliteit

Het is de moeite waard om te weten dat hoogwaardige voedingen vrij groot zijn. Sommige fabrikanten hebben de neiging om kleine, laagvermogen voedingen in de lampen te installeren: dergelijke besparingen zijn van invloed op de kwaliteit en de duur van de werking van LED-producten.

Kleur oplossingen

Wanneer u de kleur van de LED-lamp voor uw werk kiest, vermijd dan schreeuwende kleuren en verkies de rustige kleuren van het neutrale palet - wit, zwart, grijs, bruin. Deze kleuren interfereren niet met de concentratie en hebben een positief effect op het gezichtsvermogen. De lamp voor het schoolkind is gekozen volgens hetzelfde principe, het is beter om te overdreven kleurrijk design, ongewone prints en zure kleuren te weigeren ten gunste van een effen gekleurd plafonds van psychologisch comfortabele tinten groen, blauw, gedempt oranje.

Wat betreft de coloristische beslissing van decoratieve lampen, in dit geval vertrekken ze van het algemene kleurenpalet van het interieur en van de rol die het speelt voor armaturen. Er zijn veel opties. Ze kunnen als accenten werken, de monochrome omgeving verdunnen, een kleurrijk ontwerp behouden en de kleurtemperatuur verhogen in een "cool" monochroom interieur.

Hoe te kiezen?

Naast de genoemde technische kenmerken, moet u bij het kiezen van een LED-apparaat rekening houden met nog een paar punten:

De geometrie en het materiaal van het plafond.

Het plafondlamp kan ondoorzichtig, donker, transparant, gekleurd zijn, waardoor een zacht, rustgevend licht ontstaat of, integendeel, helder, gericht. Het gebruik van gekleurde doorschijnende tinten stelt u in staat om een ​​bepaalde tint een bepaalde verlichting te geven. Plafonds, waar de bovenkant open is, dragen bij tot een visuele toename van de ruimte, waardoor lage plafonds worden "opgetild". Schrijfwerk werkt comfortabel als de lamp een plafond heeft met een open onderkant.

Het materiaal waarvan het plafond is gemaakt, is ook belangrijk. Lampen met een luifel van hoogwaardig kunststof - de beste optie voor de kinderkamer. Het minpunt van metalen tinten is een sterke verwarming.Als u een LED-apparaat in uw persoonlijke kast kiest, kunt u het beste de voorkeur geven aan producten gemaakt van messing, glas, hout, porselein, kristal of tinten hoogwaardig textiel.

De ideale vormen van lampen zijn kegelvormig, trapeziumvormig en bolvormig, die bijdragen aan de vorming van een comfortabele lichtstroom.

functionaliteit

De belangrijkste criteria voor het kiezen van een tafellamp voor werk is veiligheid en maximaal gebruiksgemak. De aanwezigheid van een beweegbaar statief biedt de mogelijkheid om de hoogte van de lamp en de richting van de lichtstroom te veranderen. Door de flexibele houder krijgt het product meer bewegingsvrijheid binnen het werkoppervlak. Als alternatief kunt u een model met een wasknijper overwegen voor een stevige fixatie van het apparaat aan de tafel, die dient als een verzekering tegen onopzettelijke valpartijen.

Vermogensindicatoren

Wanneer u de stroom selecteert, wordt het doel van de lamp in aanmerking genomen. Voor een appartement optimaal gematigd verzadigde, niet gedimde verlichting. Een uitstekende oplossing - LED-lampen met instelbare helderheid, waarmee u de verlichting kunt veranderen, waardoor een comfortabel niveau van licht wordt geboden voor werk of vrije tijd.Touch-modellen met dezelfde dimmer zijn geschikt voor de slaapkamer, woonkamer en kantoor.

Het kopen van een krachtige lamploep voor het huis is gerechtvaardigd als je erg houdt van handwerken en borduren, en veel tijd aan je hobby besteedt.

Idealiter zou de kleurtemperatuur van de tafellamp moeten lijken op die van natuurlijk daglicht, wat een gunstig effect heeft op ons welzijn.

Plaatsingstips

Een bekwame keuze van de vorm, het ontwerp, de kleur en het vermogen van de tafellamp LED-lamp is de helft van de strijd, het is net zo belangrijk om het correct te plaatsen. Bedenk dat alleen onder de conditie van hoogwaardige, goed doordachte verlichting, het werk productief zal zijn en de visie gezond zal zijn.

Dus, wat je moet weten:

 • Comfortabel licht op het werkoppervlak moet zijn: zacht - eenmaal en zonder contrasterende randen - twee.
 • Het is belangrijk dat de gloed gelijkmatig over het gehele werkoppervlak wordt verspreid, wat kan worden bereikt met behulp van de juiste geometrie van het plafond, waardoor licht wordt verspreid over het grootst mogelijke gebied zonder schade aan de ogen.
 • De optimale locatie van de lamp - aan de linkerkant van de gebruiker. Toegestaan ​​als de lamp voor een zittende persoon staat.In beide gevallen zal de schaduw het schrijfwerk niet hinderen.
 • Wanneer het op het werkoppervlak van de monitor wordt geplaatst, is de lichtbron zo geplaatst dat de richting van de lichtstroom op het scherm wordt uitgesloten.
 • Het is beter om het tafelblad te bedekken met een reflecterend oppervlak, zodat de schittering niet van het werk afleidt en de ogen niet irriteert.
 • Als u de bureaulamp van een schoolkind selecteert, geeft u de voorkeur aan tinten die het hele verlichtingselement bedekken: op deze manier kunt u het oogsnijdende effect van "snij" -licht vermijden vanwege de directe lichtstroom.

Bekijk de LED-tafellamp met een dimmer, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer