Stijlvolle staande lampen

De kwaliteit van de organisatie van de lichtruimte in de kamer hangt grotendeels af van de juiste selectie van lampen. De hoofdtaak van de ontwerper is om de kamer tegelijkertijd licht, gezellig en comfortabel te maken. Om zo'n moeilijke taak aan te kunnen, helpen staande lampen - stijlvolle buitenverlichting.

Speciale functies

Het woord "vloerlamp" komt van de Franse torche, die letterlijk vertaald wordt als "fakkel". Het prototype van staande lampen zijn fakkels. Misschien is iedereen bekend met afbeeldingen van de gangen van middeleeuwse kastelen, verlicht door open vuurbronnen die aan de muren zijn bevestigd. Meer oude verwijzingen dompelen ons nog dieper in de geschiedenis - uiteindelijk gebruikten primitieve mensen fakkels. Populaire analogen van staande lampen waren in het oude Griekenland en in het oude Rome.

De archaïsche mode, die in de XVII-XVIII eeuw in Europa ontstond, liet de vragen over de organisatie van de verlichting niet los. Op dat moment verschenen de overeenkomsten van moderne staande lampen. Ze kwamen aan het eind van de 17e eeuw vanuit Pruisen naar Rusland. Sindsdien is de technologie van hun creatie voortdurend geëvolueerd en verbeterd.

In de moderne wereld zijn de belangrijkste kenmerken van staande lampen de volgende: de aanwezigheid van een standaard is in de regel hoog en de inrichting is gearceerd. De aanwezigheid van deze kenmerken maakte het mogelijk om de stijl van staande lampen aan te scherpen en hun belangrijkste voordeel te vergroten - in tegenstelling tot andere soorten lampen en kroonluchters, zijn staande lampen bijna altijd gericht op het creëren van een gevoel van gezelligheid en comfort in de kamer. Sommige modellen bieden echter voldoende verlichting. Het assortiment staande lampen is nu erg groot.

types

Een enkele classificatie van staande lampen, natuurlijk gezien de dynamiek van dit marktsegment, bestaat natuurlijk niet. We noemen een aantal van de meest interessante of gebruikelijke soorten lampen:

 • Klassieke rechte vloerlampen. Meestal erg praktisch. Ze hebben een recht, in sommige gevallen hellend (soms binnen bepaalde grenzen instelbaar) ontwerp, en maken de hele kamer waar ze zich bevinden meer geassembleerd.De belangrijkste nadelen zijn lage variabiliteit met betrekking tot beweging en helling.

Dergelijke lichtbronnen zijn perfect voor ruimtes met een gedetailleerd ontwerp tot in de kleinste details. In de regel zijn er modellen met een schakelaar - ze zijn handig geplaatst in de buurt van het bed in de slaapkamer. Er zijn ook series met afstandsbediening. Vaak worden deze lampen verkocht met een decoratieve standaard of een speciale voet.

 • Flexibele lichten. Variabeler. Hiermee kunt u de helling aanpassen, en dus de invalshoek van licht. Geschikt voor ruimtes met een spectaculair ontwerp, bijvoorbeeld voor elegante, moderne woonkamers, waar veel mensen graag samenkomen. Elk van de gasten krijgt dus de mogelijkheid om de verlichting zelf aan te passen met behulp van flexibele lampen - voor lezen (er zijn modellen met een plank), voor rust, voor communicatie.

Bovendien zijn flexibele lampen meestal beweegbaar. Er zijn kindermodellen - hun belangrijkste voordeel is dat ze zeer betrouwbaar zijn en niet fragiel, en als een resultaat hebben ze een hoge mate van conservering en zijn ze relatief veilig voor kinderen. Een handige plank voor dergelijke lampen kan worden gebruikt om speelgoed op te slaan.

Flexibele lampen zijn ook het onderwerp van ontwerpinnovaties - in dit segment vindt u interessante decoratieve objecten, waaronder bloemmotieven.

 • Lampen schijnwerpers. In de regel zijn dit modellen voor straatverlichting, maar er zijn ook interieuroplossingen die zorgen voor een puntverdeling van licht in de kamer. Geschikt voor de werf, het huisgebied, het landhuis of moderne interieurs met voldoende beeldmateriaal. Kan verschillende visuele effecten creëren.
 • Lampen-standbeelden (sculpturen). Zeer divers. Dit zijn 'fakkeldragerstandbeelden' en composities met talloze lampen gecombineerd tot een conventionele kroonluchter. In de klassieke versie zijn ze behoorlijk zwaar en, in de regel, decoratief - meer geschikt voor museuminterieurs. Past in de rijkelijk ingerichte woonkamers, gestileerde barok of rococo.

Een ander segment van deze beelden zijn moderne of minimalistische objecten. In hen speelt de sleutelrol van kleur- en verlichtingsoplossingen. Vaak te vinden in de binnenplaatsen en in de aangrenzende gebieden, echter ook dienen als een uitstekende decoratie van moderne interieurs. Kan verschillende geometrische vormen hebben.

Een ander soort armaturen, standbeelden - objecten, ingericht in een natuurlijke stijl - dit is een geïmproviseerde vaas en boeketten van bloemen en hele bloemstukken.

We voegen eraan toe dat de "chip" van bijna elke lamp extra opties kan zijn. Te koop zijn vaak gevonden lampen met dimmer - elektronische dimmer, die oorspronkelijk werd gebruikt in theaters. Het apparaat is specifiek relevant voor staande lampen, omdat bij correct gebruik in combinatie met lampen met warme temperaturen, een sfeer van gezelligheid en comfort wordt gecreëerd.

Door de helderheid aan te passen, kunt u verlichtingsapparaten niet alleen de belangrijkste bronnen van verlichting maken, maar ook bronnen voor verlichting of verduistering van afzonderlijke delen van het interieur.

Maten en vorm

Alle modellen kunnen worden verdeeld in recht en gebogen. In het eerste geval wordt het licht op een klassieke manier en gelijkmatiger verdeeld. In het tweede geval is de aanpak van de organisatie van verlichting zo gevarieerd mogelijk.

Gebogen lichten zijn erg divers. De trend is nu de zogenaamde lampvishengels. Uiterlijk doen ze sterk denken aan het gebruikelijke apparaat om te vissen. Dergelijke lichte "hengels" kunnen bijna over elk meubel "hangen", of het nu een bed, een stoel, een fauteuil of een sofa is. Het is zeer praktisch en handig bij het creëren van een specifieke lichte "spot" of accent in het interieur.

Een goed idee voor individualisten of estheten. Bovendien worden de gebogen of boogvormige vormen van dergelijke lampen goed benadrukt en worden de interieurelementen gedomineerd door gladde ronde vormen en warme kleurtemperaturen.

De hoofdmaat van de lampen is de hoogte - al het andere is meestal niet zo belangrijk, als we het natuurlijk niet hebben over lampen, standbeelden of lampen, sculpturen. Hoge en lage modellen zijn te koop. De hoogte van de lampen reikt in sommige gevallen tot 2,5 meter en kan zelfs hoger zijn. Dergelijke staande lampen zijn inherent dicht bij gewone kroonluchters en worden zelden gebruikt in standaard interieurs, omdat ze vaak een grote, omslachtige en vaak daarmee een rechthoekige (echte "problemen" voor kamerinterieurs, vooral in de slaapkamer) basis hebben.

Lage modellen zijn geschikt voor het organiseren van nachtverlichting, individuele plaatsen en recreatiegebieden. Dit is de beste manier om een ​​kamer te plaatsen - een deel ervan om te vormen, bijvoorbeeld in een minibibliotheek, een ander deel in een plaats voor een gesprek, enz.

kleur

De hoofdkleur van de staande lamp is de kleur van de lampenkap. Het moet echter ook overeenkomen met de kleur van de basisstructuur en de kleurtemperatuur van de lamp.

Een rode lampenkap met een "koude" lamp ziet er bijvoorbeeld heel vreemd uit in een klassiek interieur of in een slaapkamer. Aan de andere kant kan het in sommige gevallen geschikt zijn voor moderne interieurs met een hightech-stijl of met neonverlichting.

We vermelden de belangrijkste kleuren van lampenkappen en andere ontwerpelementen die geschikt zijn voor hen:

 • zwart. In bijna elk interieur is er vaak een vleugje kou. Ziet er goed uit met witte basen, vooral in klassieke interieurs, en voegt daaraan de strenge strengheid van de zwart-witte kleur toe. Vergulde basen zijn ook geschikt. Ze zien er goed uit met zachte kleuren lampen, maar passen niet altijd harmonieus in het interieur van slaapkamers, vooral in kleine kamers.
 • wit. Dergelijke staande lampen worden meestal in één kleur bewaard of in grijze tinten gemaakt. Vaak zeggen ze over het belang van de eigenaar voor de moderniteit. Past goed in het "koude" interieur van ruime slaapkamers, woonkamers of zalen. In tegenstelling tot zwarte modellen missen ze een aantal esthetische pathos, waardoor ze visueel lichter worden.
 • Groen, turkoois, wengé. Voeg toe aan de kamer van natuurlijkheid.Kijk in de kamers met een prachtig vrij uitzicht, panoramische ramen. Geef op dat de kleur van "wenge" zo natuurlijk mogelijk is. Hij nam de naam van de Afrikaanse tropische bomen, die uitgroeien tot een hoogte van 20 m. De kleur is zeer "brokkelig" en ontspannend, wat niet erg geschikt is in klassieke interieurs.
 • Rood, geel, oranje. Ze worden gecombineerd met zwarte binnenobjecten, maar ze zien er nog steeds vaak te fel uit. Toon het excentrieke karakter van de eigenaar, geschikt voor de koloniale stijl van het interieur. Het belangrijkste bij het kopen van dergelijke staande lampen is niet het bereiken van een kleuronbalans, anders zal een te groot eclecticisme de licht- en kleurenharmonie van bijna elke kamer vernietigen. Een goede optie ook voor een kinderkamer.
 • bruin. Democratische en tegelijkertijd verzadigde kleuren rijk aan kleuren. Bevordert gestileerde antieke ruimte, een geweldig idee voor historische interieurs. Bovendien is het niet opvallend - dergelijke vloerlampen zullen niet opvallen tegen de achtergrond van een prachtig ingerichte kamer en trekken teveel aandacht naar zichzelf.
 • blauw. Een zeer moeilijke optie voor veel interieurs. Ten eerste wordt blauw vaak en terecht geassocieerd met industriële LED's. Ten tweede is het koud op zich.Wint in de nautische sleutels van het ontwerp of de hightech-stijl. In de aanwezigheid van grote ramen, kun je de kleur van de kleur verslaan met natuurlijke tinten van de hemel.
 • Roze of paars. Geweldig idee voor kinderkamers of een kamer voor een tienermeisje. Van hen komt een heel zacht licht, naast warm.

Vergeet ook niet dat kleuren kunnen worden gecombineerd. Hoewel veel lampenkappen en voetstukken van staande lampen verschillende patronen en composities hebben, wordt het dominante onderdeel in de regel onmiddellijk gelezen en vormt het de lichte ruimte van de kamer.

materialen

Staanlampen zijn gemaakt van verschillende materialen:

 • Vaak gebruikt bij de vervaardiging metaal. Metalen, gesmede, bronzen producten zien er zeer solide uit, voegen stabiliteit toe aan het interieur. Ze zijn echter vaak meer geschikt voor het verlichten van de omgeving. Kijk in het interieur van de woonkamer naar smeedijzeren staande lampen, gestileerd als florale ornamenten of composities.
 • Luxe uitstraling kristal en wat glas vloerlampen. Uiterlijk zijn ze enigszins vergelijkbaar met kroonluchters, hebben vaak een "paraplu" -ontwerp, rijkelijk versierd met decoratieve elementen, zoals hangers.In een minimalistisch ontwerp voegen ze een gevoel toe van sieraden en elegantie, maar het interieur moet hieraan wel voldoen. Glas en kristal laten het licht goed intrekken, wat betekent dat dergelijke producten het ook mogelijk maken om interessante visuele effecten te bereiken. Gebrandschilderd glas vloerlampen, integendeel, zijn meer kamer. Vaak gebruikt als vloer, en als een tafel, en versierd met "warme" ornament.

De trend is nu niet alleen op bloemenafbeeldingen, maar ook op geometrie, mandala's.

 • Vaak ook papier of gevlochten lampenkappen. Hun belangrijkste voordelen zijn lichtheid en veiligheid. Het is raadzaam om dergelijke materialen te gebruiken bij het organiseren van de verlichting van kinder- en huiskamers - ze zullen niet worden gebroken, zullen niet verslechteren en zullen niet vies worden - vooral omdat ze altijd kunnen worden gereinigd of vervangen.
 • Een andere modetrend - staande lampen van natuurlijke materialen. Bijvoorbeeld rotan - gerecyclede calamusstelen - een plant die groeit in Zuidwest-Azië en die lijkt op een palmboom. Dergelijke lampen zijn geschikt voor natuurlijke interieurs, in het bijzonder met het oog op de natuur vanuit een groot panoramisch raam. In dit geval zullen Romeinse bamboe gordijnen de compositie voltooien.Hiermee kunt u zowel natuurlijke als kunstmatige verlichting in de ruimte correct beheren.

ontwerp

Het ontwerp van staande lampen is zeer divers. Als we de kleur en het materiaal weglaten, wat we al hebben genoemd, dan is het onmogelijk om zo'n belangrijk detail over het hoofd te zien als extra decoratieve elementen.

Staanlampen kunnen worden verkocht met hangers of met andere hangers. Niet verloren de populariteit en de "kinderen" -versie van de lampen "met vis." Hangers kunnen ook dienen als decoratie in de vorm van tranen, juwelen, kleine amuletten.

Een belangrijk ontwerppunt is de oppervlaktestructuur. Plafondlampen met luchtbellen en andere vervormingen kunnen de esthetische waarneming van de lichtruimte merkbaar beïnvloeden en de lamp zelf in een nieuw licht weergeven. Deze kleine, op het eerste gezicht, de details zijn vaak bijna fundamenteel in het ontwerp. Dankzij hen weten ze het unieke en unieke karakter van zelfs het meest standaard interieur te bereiken.

stijlen

Staanlampen zijn geschikt voor kamers in verschillende stijlen:

 • In het geval van classics of ontwerp van de ouderwetse overwinning, respectievelijk, modellen gemaakt in de klassieke versie.Het is een belangrijke decoratieve functie, het overschaduwt vaak de rest. Vergeet niet dat de "chip" van veel ouderwetse stijlen floristiek is. Dus, bij het inrichten van het interieur in het formaat van antieke klassiekers, kunnen vloerlampen zelfs worden gestileerd als bloemenvazen ​​in het midden van een kamer of worden gerangschikt in hoekstukken.

In de koloniale stijl kun je interessante combinaties maken met kleuren van lampenkappen - gebruik licht en verzadigd, inclusief rode kleuren en tinten.

Retrostijlen zijn echter niet alleen verschillende archaïsche, barokke of classicistische, maar ook meer moderne klassiekers. Een dergelijke stilering, bijvoorbeeld onder de entourage van de eerste helft van de 20e eeuw, integendeel, maakt de kamer intiemer en voegt er in details harmonie aan toe.

 • Een vergelijkbare aanpak is geschikt voor kamers die zijn ingericht in moderne stijlen, bijvoorbeeld hightech. Maar hier is de fantasie van ontwerpers in het algemeen praktisch onbeperkt. Je kunt veilig experimenteren met lampen, kleurtemperatuur en andere componenten van kunstlicht.

We voegen eraan toe dat vloerlampen vaak alleen extra lichtbronnen zijn,daarom is de "stijl-stijl" benadering niet uitgesloten, wanneer een extra ruimte gecreëerd wordt in de kamer met behulp van een staande lamp, waarbij de aandacht gericht is op individuele items van het interieur. Zo'n gezellige hoek wordt gezien als een soort onafhankelijke wereld. Het is alleen belangrijk dat hij geen dissonantie aangaat met de rest van de kamer.

Tips om te kiezen

Veel kopers willen graag een moderne, mooie en tegelijkertijd stijlvolle en originele verlichtingsarmatuur kopen.

Tegelijkertijd is het belangrijk om rekening te houden met de belangrijkste kenmerken van fabrikanten en het product voor uw interieur te kiezen:

 • Merk op dat trendy en ongebruikelijke producten zelden in de categorie goedkoop vallen. Indien nodig kunt u echter proberen het materiaal op te slaan, met de nadruk op het ontwerp. Elite vloerlampen hebben in de regel geen "zwakke punten", maar ze zijn vaak heel specifiek en alleen geschikt voor specifieke interieurs.
 • Let bij het kopen bovendien op de grootte, mobiliteit en betrouwbaarheid van bevestigingsmiddelen. Dit is belangrijk, vooral als er kinderen in het gezin zijn.

En nog een paar woorden over de kenmerken van fabrikanten:

 • Traditioneel zijn de meest betrouwbare staande lampen Duits.Ze verschillen in zowel de kwaliteit van materialen en assemblage, en nauwgezette studie van onderdelen. Duitsland staat bekend om zijn klassieke stijlproducten en trendy minimalistische ontwikkelingen.
 • Lampen uit Holland combineren met succes moderne en klassieke stijlen - dit zijn zeer elegante verlichtingsapparaten.
 • Poolse staande lampen daarentegen zijn vaak erg praktisch, maar tegelijkertijd zijn ze gemaakt met een uniek gevoel voor stijl.
 • Spaanse producten zijn vaak formalistisch - Spanje is een van de eersten op dit gebied van design. Onder de producten van dit land, kunt u trendy staande lampen, beelden of sculpturen ophalen die dicht bij zowel de klassiekers als de moderne staan.
 • Japanse staande lampen zijn ook erg interessant. Ze zijn moeilijk om niet op te merken in het interieur: ontworpen in oosterse stijl, vaak rechthoekig en versierd, geven een zacht en warm licht, ze zijn perfect voor het creëren van een gevoel van comfort in de woonkamer of slaapkamer.
 • De markt voor Chinese staande lampen is nu ook in ontwikkeling. China's producten zijn goedkoper in prijs dan Europese producten, en tegelijkertijd verliezen ze niet altijd aanzienlijk in kwaliteit. Om u echter niet te vergissen, is het beter Chinese Chinese waren met een merknaam te kopen.
 • De populariteit van consumenten en staande lampen van de Russische productie groeit. Ze zijn technologisch, toegankelijk en praktisch, maar ze voldoen niet altijd aan hoge esthetische normen.

Opties in het interieur

Staanlampen passen met succes in bijna elke kamer. Overweeg enkele van de meest interessante voorbeelden voor ruimtes voor verschillende doeleinden.

 • Duitse of Japanse staande lampen zien er prachtig uit in een kleine slaapkamer. Het is beter om niet te decoratieve items te kopen. De hoofdtaak hier is om comfort te creëren met behulp van zacht warm licht en prachtige ornamenten. De laatste op de lampenkap kan zowel geometrisch als bloemig zijn - dit is een kwestie van smaak.
 • In de kinderkamer moet lampen worden afgehaald van veilige en, bij voorkeur, natuurlijke materialen. Geen kristal, glas en beter minimaal metaal. Lichte rieten of papieren lampenkappen doen het. De decoratieve functie neemt de hangers over in de vorm van vis of ander speelgoed.
 • Voor een grote en rijkelijk ingerichte woonkamer is het beter om een ​​klassieke decoratieve vloerlamp te kopen. Het kan sculpturaal zijn en zelfs vrij hoog, maar wees niet dol op stilering, tenzij je de kamer natuurlijk in een museum wilt veranderen.De moderne klassieker wordt ook gekenmerkt door een "gezond" minimalisme.

Hoe dan ook, de keuze van de vloerlamp voor een bepaalde kamer is een kwestie van smaak. Dit type verlichtingsapparaat is in staat om veel problemen op te lossen: en om comfort in de kamer te creëren en de kwaliteit van verlichting te verbeteren, en vooral, wijs te gebruiken.

Hoe u een staande lamp kiest, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer