Wedstrijden op het plafond in de badkamer

 Wedstrijden op het plafond in de badkamer

Met zijn huis wil een persoon alles voorzien: comfort en schoonheid, de functionaliteit van het pand, de bruikbaarheid van meubels en de veiligheid van het leven. Op al deze punten zal de badkamer je aan het denken zetten. Het is de moeite waard om te begrijpen hoe je de badkamer comfortabel maar veilig kunt maken; hoe de douche te gebruiken, niet bang zijn om de plafondlampen te spetteren; Welk soort lampen om het plafond te kiezen.

Speciale functies

Meestal hebben de badkamers geen daglicht. Het is noodzakelijk om alles in het werk te stellen zodat het kunstlicht aangenaam is voor het oog, handig voor volledig gebruik, zodat het aangenaam is om naar de lampen te kijken.Liggend in het warme water, wil ik ontspannen en rusten, en niet naar het armoedige plafond kijken en denken wanneer ik de bedrading sluit.

 • Dit betekent dat veilige omstandigheden creëren voor het gebruik van verlichting in een natte badkamer - de eerste en belangrijkste taak bij het uitvoeren van reparatiewerkzaamheden. Hoogwaardige elektrische lampen zijn noodzakelijkerwijs gemarkeerd met een IP-index die uit twee cijfers bestaat.

Het eerste cijfer bepaalt de mate van bescherming tegen stof, het tweede cijfer tegen vocht. Het tweede cijfer is het belangrijkst. Let op de spanningsmarkering: voor de badkamer is het beter om lampen met een lage spanning te selecteren.

 • Tweede taak - Kies de juiste apparaten. Besteed aandacht niet alleen aan schoonheid, maar ook aan specificaties. Voor kamers met een hoge luchtvochtigheid, gebruik lampen:
 1. de beschermingsgraad is minimaal IP44;
 2. beschermingsklasse tegen elektrische schok - 2;
 3. met laagspanningsapparaten (tot 12 V);
 4. met anti-corrosie coating van metalen elementen.
 • derde - selecteer het type verlichting: plafond of muur, algemeen of lokaal, zakelijk of decoratief.Als de badkamer groot is, gebruikt u mogelijk alle typen.
 • vierde - Kies de juiste armatuur in overeenstemming met de stijl.
 • vijfde - Installeer de lampen op de juiste manier. Als het licht de spiegel niet verlicht, kunt u cosmetische en hygiënische procedures niet zorgvuldig uitvoeren. Wanneer het verlichten van zwak vermogen in de badkamer ongemakkelijk zal zijn. Wanneer u lampen met een blauw spectrum gebruikt, ziet u een weerspiegeling in de spiegel, die u nauwelijks bevalt.

Het is meer bekend met het bereik van plafondlampen. Plafondverlichting in de badkamer kan een enkele lamp (centrale verlichting), verschillende lampen (spots) of een contour (rond de perimeter, met behulp van kleine gloeilampen) zijn.

Soorten plafonds

Om je ideeën voor reparatie in de realiteit te vertalen, bedenk je hoe je het plafond wilt zien. Zodat het mooi, veilig was, was het niet nodig om het in een jaar opnieuw te doen vanwege de gevormde schimmel, corrosie, smelten en vervorming van het materiaal, vegen, vlekken, constant vorming van condensaat, onaangename geur.Bovendien wordt de installatie van een uitgerekt of verlaagd plafond meestal gedaan door ten minste twee personen. Bedenk of ze voldoende ruimte hebben om te werken.

Vergeet de kap niet - deze is nodig in de badkamer.

Denk bij het berekenen van de geschatte kosten na of u een grote reparatie nodig heeft of dat u het plafond zonder plafond kunt bereiken. Moderne renovatie hoeft niet duur te zijn. Je kunt de gebruikelijke witwas doen, vlekken. U kunt over het oppervlak plakken met vinylbehang of bedekken met plastic panelen.

Elk van de methoden heeft zijn voor- en nadelen.

witkalk

Voors: goedkope en snelle verwerking.

Nadelen: breekbaarheid en eenvoud.

kleur

Voors: economische optie, een breed scala aan kleuren, schimmelwerende bescherming.

Nadelen: het plafond moet perfect glad zijn, alleen geschikt voor acrylverf op waterbasis voor de badkamer, eenvoud.

Vinyl behang

Voors: een goedkope optie, behang is niet bang voor water, omdat ze zijn bedekt met synthetische folie. Je kunt de achtergrond meerdere keren herschilderen in de facelift.

Nadelen: het plafond moet glad zijn, vrij van gebreken. Er mogen geen openingen zijn tussen de behangstrips, zodat de mal niet binnendringt.

Spaanplaatpanelen

Voors: duurzaamheid (met de juiste zorg), esthetiek en comfort, een aangename geur van hout.

Nadelen: alleen geschikt voor kamers met een goede uitlaat, bedek waterdichte lak, lastig om in een kleine ruimte te monteren.

PVC-panelen

Voors: goedkoop, geschikt voor langdurig gebruik, kleurvariëteit, onderhoudsvriendelijk, vochtbestendig, gemakkelijk aan te passen aan elk ontwerp, eenvoudig te installeren.

Nadelen: met een zwak extract zal het nat zijn.

Hangend plafond van minerale tegels

Voors: hoge vochtbestendigheid (zorgvuldig kiezen platen met deze eigenschap), na een lekkage, zullen ze niet esthetische uiterlijk verliezen.

Nadelen: het gebrek aan kleurendiversiteit, de complexiteit van de installatie, een vrij dure optie.

Metalen plafonds

Voors: hoge vochtbestendigheid, betrouwbaarheid, duurzaamheid.

Nadelen: gebrek aan kleurdiversiteit, condensatie wordt verzameld en stof hecht zich snel, vereist frequent wassen.

Opgeschorte gipsplaatplafonds

Voordelen: beschikbaarheid van speciale vochtbestendige vellen in de uitverkoop, milieuvriendelijkheid, eenvoudige installatie,de mogelijkheid om prachtige plafonds met meerdere niveaus van natte gipsplaat te maken, eenvoudig onderhoud.

Nadelen: geen dure optie, vereist bepaalde vaardigheden in het werk.

Rackplafonds

Voors: aluminium of stalen lamellen roesten niet, absorberen geen vocht, zijn duurzaam, branden niet, licht, er is een grote kleurvariëteit. Ze zijn glad, golvend of geperforeerd, waarvan je plafonds van verschillende configuraties kunt maken. Dergelijke producten zijn gemakkelijk te wassen, monteren.

Nadelen: verzamel condensaat met onjuiste uitlaat.

Spiegel plafond

Voors: schoonheid, visuele toename van de ruimte, een breed scala aan modellen (kleurfranjes en patronen op het glas), verbeterde verlichting door reflectie, eenvoudige zorg.

Nadelen: materiële fragiliteit, een dure optie.

Glazen plafond

Voors: niet bang voor vocht, bestand tegen hoge temperaturen, milieuvriendelijk (draagt ​​niet bij aan de vorming van schimmels), is niet giftig. Indien nodig kunt u eenvoudig afzonderlijke platen vervangen. Gebrandschilderd glas is erg mooi en biedt volume en uniciteit.

Nadelen: de kwetsbaarheid van het materiaal, glas met glas in lood is moeilijker te vervangen, hoge kosten.

Stretch plafond

Voors: esthetiek, moderniteit, de visuele toename van de ruimte door het reflecterende effect. Bescherming tegen lekkage (het plafond is bestand tegen maximaal 100 liter water per vierkante meter, die kan worden afgevoerd door de hoofdinstallateur), schimmelwerende werking, verzamelt geen condensaat, is bestand tegen temperaturen tot 50 graden, is niet vervormd. Het is gemakkelijk om er voor te zorgen, een dergelijk plafond kan glanzend of mat zijn, in verschillende kleurtinten en met fotoprint. Nadelen: duur, professionele installatie vereist.

Of u nu een bad wilt kiezen met een witgekalkt of spanplafond - u zult de vraag over de installatie van lampen tegemoet treden.

model

De lampen gebruiken lampen met verschillende werkingsprincipes:

Lamp type

De extra's

cons

Gloeilampen

Goedkoop, gemakkelijk te gebruiken

Oververhitting (kan de hoes verbranden), breekbaarheid

halogeen

Duurzamer, goed verlicht, klein van formaat, niet duur

Oververhitting, basale individualiteit, ultraviolette straling

fluorescerende

Lange levensduur, laag stroomverbruik

Hoge kosten, falen door spanningsdalingen, onaangenaam kleurenspectrum (dood licht)

LED-licht

Uitstekend licht, laag stroomverbruik, lange levensduur, niet opwarmen

Duur om te installeren, je hebt een extra transformator nodig

Alle vier soorten lampen kunnen zowel in open (kroonluchters, schijnwerpers) als in gesloten (schijnwerpers, plafondlampen, linten) lampen worden gebruikt.

In een grote en hoge badkamer kunt u benadrukken op de plafondkroonluchter. En het kan een lamp met één of meerdere sporen zijn. Tegelijkertijd kunt u contourverlichting leveren - ledstrip, die romantici zal aanspreken. Het creëert een speciale bui vanwege het kalme gele of witte licht, geeft kracht met zijn vele kleuren.

Als de oppervlakte van uw badkamer ongeveer 3 vierkante meter is. m, installeer er gewoon een plafond gemonteerde of hangende lamp. Deze lamp is aan het plafond bevestigd met deuvels en schroeven. Het armatuur bestaat uit een metalen reflectorschijf, een patroon, de lamp zelf en een diffusor, die het licht uniformer maakt en de lamp beschermt tegen water. Het plafondlampje is goed omdat de verschillende modellen zowel op het plafondoppervlak als op de hangende constructie kunnen worden gemonteerd.

Het negatieve punt is de vervanging van de lamp waarvoor de lens moet worden gedemonteerd.

Een goede optie is vlekkenmet verschillende lampen op één staaf en een draaimechanisme voor elk van hen. Ze kunnen op zo'n manier worden ingezet dat het licht op zowel de spiegel als het bad valt. In dit geval bieden fabrikanten een grote keuze aan materialen voor de stangen, die gemonteerde verlichting zijn. Staven kunnen vernikkeld en verchroomd, koper en koper-brons zijn. Licht dat door metaal wordt gereflecteerd, zal extra verlichting in de badkamer zijn.

Veroveren steeds populairder spotverlichting geschikt voor elke optie. Dergelijke lampen zijn gemonteerd in een verlaagd of verlaagd plafond. Ze kunnen willekeurig worden geplaatst of in de vorm van figuren. Ze kunnen van verschillende grootte zijn en dit maakt je plafond aantrekkelijker. Er kunnen verschillende kleuren zijn, als het nodig is om een ​​bepaald ontwerpidee op te lossen.

Dergelijke producten kunnen ook niet alleen statisch zijn, maar ook met een draaimechanisme. Een deel van de lampen kan naar de gootsteen, het andere deel - op de kaptafel, de derde - naar de jacuzzi worden gestuurd.

LED-strip - dit is een koperen strip, waaraan kleine LED-lampen op een bepaalde afstand van elkaar zijn bevestigd. Als in andere kamers zowel open als gesloten tapes kunnen worden gebruikt, in de badkamer alleen verzegeld, in een siliconenslang.

Met behulp van dergelijke lampen versier je meestal de kamer. Aan het plafond zijn ze gerangschikt in de vorm van rechte of vloeiend gebogen lijnen. De eenvoudigste installatieoptie is om een ​​kant-en-klare set te gebruiken, die een zelfklevende diodetape, een voedingseenheid en een controller bevat.

Tips om te kiezen

De keuze van de verlichting in de badkamer is direct afhankelijk van de grootte.

In gewone appartementen vraagt ​​de badkamer alleen om gebruik in het ontwerp. minimalisme of constructivisme: een minimum aan dingen en kleuren, eenvoud en beknoptheid, rationalisme. Gebruik in dit geval het plafond zonder een poot op het basisplafond of een kroonluchter op een kort been. Gebruik spotverlichting op het valse plafond.

Een dergelijk bad kan echter ook worden "nieuw leven ingeblazen" door multi-gekleurde LED-strips te installeren op een gipsplafond met meerdere niveaus.

badkamer avant-garde stijl sta toe dat je deze trucs gebruikt.

Grotere badkamers zullen interessant zijn om naar te kijken. hi-tech stijl. Glanzend spanplafond, vernikkelde of verchroomde lampen, matte donkere wanden, de nieuwste soorten loodgieterswerk - mooi en trendy.

badkamer Art Deco - Het is een sfeer van luxe en aristocratisme: luxueuze keramische tegels, enorme spoelbakken, hangende kroonluchters en wandlampen aan de muren, een overvloed aan spiegels.

Het maakt niet uit of u niet weet tot welke stijl uw ideeën behoren. Probeer een geschikte kleurencombinatie te vinden, lampen op te pakken - en je doucheruimte zal veranderen van gewoontjes naar dingen die alleen elite-instellingen zich kunnen veroorloven.

Hoe te plaatsen?

Nadat u het plafond en de lampen hebt gedefinieerd, moet u nadenken over hoe u ze moet rangschikken: rond de omtrek, in een cirkel, boogvormig, chaotisch, ovaal, meerlagig, kruisgewijs. En deze keuze hangt af van het aantal lampen, het uitgestraalde lichtspectrum en de grootte van de kamer.

In een kleine ruimte is één lamp voldoende, die tussen de deur en de spiegel wordt geplaatst. Voor grote ruimtes moet u het vereiste aantal lampen bepalen.

Lampvermogennormen per 1 m² M. m:

 • LED - 2,7 W;
 • energiebesparing - 4-6 W;
 • halogeen - 10-20 W;
 • gloeilampen - 25 watt.

Hoe lichter het ontwerp, des te minder stroom nodig is voor verlichting.

Vanwege de hoge luchtvochtigheid zijn er enkele beperkingen bij het installeren van armaturen in de badkamer. Je kunt de lichten verticaal op 2,25 m van de vloer plaatsen, niet dichterbij. Met een standaard plafond van 2,5-2,7 m blijft er 0,25-0,45 cm van het plafond over. Hangende en uitgerekte plafonds, kroonluchters, plafondlampen, spots moeten boven het bad worden geplaatst en douchen niet lager.

Verschillende soorten armaturen vereisen verschillende configuraties: een verlaagd of aan de muur bevestigd plafond met een vochtbestendige behuizing is bevestigd aan het basisplafond; hangende latten en spanplafonds zijn gemaakt van inbouwspots. Op het paneel van PVC of spaanplaat is LED-strip gemonteerd in een siliconenkoffer (rond de omtrek of een gegeven vloeiende lijn).

De afstand van de muur tot de spotlamp moet in de regel minstens 20 cm bedragen, en van het PVC van de naad van het spanplafond tot de inbouwarmatuur - niet minder dan 15 cm. De kroonluchter hangt strikt in het midden van het plafond.

Het is belangrijk om te weten dat één plek ongeveer 2 vierkante meter verlicht. m., en een puntlamp - ongeveer 1,5 vierkante meter. m.Hoe meer lampen, hoe minder kracht van elk van hen. Maar tegelijkertijd moeten ze alle delen van de badkamer gelijkmatig verlichten. Plaats de lampen loodrecht op oppervlakken met een spiegeleffect of schuin om schittering te voorkomen.

Maak lijnen voor verschillende groepen armaturen met verschillende schakelaars. U bereikt dus een helderder licht boven de spiegel of meer ontspannen tijdens het baden.

Lampen kunnen qua kosten variëren, evenals plafonds, het belangrijkste - zorg voor veiligheid. Alleen dan zal de gecreëerde schoonheid waardevol zijn.

Over hoe je de juiste lampen voor de badkamer, hun waterdichte eigenschappen en bevestigingsmethoden kunt kiezen, kun je leren van de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer