Badkamer armaturen

Bij de inrichting van de badkamer en de woonkamer als geheel, besteden maar weinig mensen aandacht aan verlichtingsarmaturen en verlichtingsconcepten. Maar het heeft een sterke invloed op de binnenruimte en de functionaliteit ervan. Verlichting kan het interieur verheffen, er een pitje aan geven, werken met de visuele perceptie van de afmetingen van het meubilair of het vloeroppervlak.

Verlichtingsfuncties

De tijd dat de badkamer alleen voor het beoogde doel werd gebruikt, is verdwenen. Tegenwoordig is het gevuld met een groot aantal extra elementen die de eigenaar ervan nodig heeft: een douche, bad, wastafel, wasmachine, wasdroger, allerlei ruimtes voor het opbergen van persoonlijke spullen en huishoudelijke chemicaliën, spiegels en nog veel meer.

Naast het hoofddoel echterde eigenaar heeft behoefte aan comfort en organisatie van een zone voor ontspanning, waardoor hij zich na een dag hard werken zo veel mogelijk kan ontspannen.

Bij het ontwikkelen van een badkamerverlichtingsplan is het belangrijk om een ​​groot aantal factoren in overweging te nemen: u moet het interieur stijlvol, functioneel en veilig maken.

Het belangrijkste kenmerk van deze kamer is het gebrek aan daglicht, aangezien de indeling van deze zone in grotere mate niet voorziet in raamopeningen, of de eigenaar ze liever wegzet. Ongeacht de aanwezigheid of afwezigheid van een raam, moet de verlichting volgens de aanbevelingen van specialisten echter even helder en niet-irriterend zijn voor de ogen als dicht bij daglicht.

Naast het lichtspectrum, is het belangrijk om rekening te houden met het feit van de technische en operationele veiligheid van elektrische apparaten, evenals met de juiste plaatsing van de armaturen. Om ervoor te zorgen dat het lichtconcept voldoet aan de veiligheidsnormen, is het voldoende om de lampen in verschillende zones te installeren en om het juiste apparaat en de juiste lamp ervoor te kiezen.

Specialisten en ontwerpers hebben een verlichtingssysteem met drie niveaus in de badkamer ontwikkeld.Het principe van de organisatie ervan is vrij eenvoudig: visueel een badkamer Elk badkamerinterieur kan worden onderscheiden door lampen in het meubilair in te bedden, en zelfs de vloerstructuur.

 • top - een kroonluchter in het midden van het canvas, een combinatie van schijnwerpers of verlichtingsobjecten ingebouwd in het spanplafond;
 • gemiddelde (de tweede naam is "werknemer") - is een aan de wand gemonteerd plafondlicht voor spiegels met kasten, evenals lichten voor het toilet, de douche of het bad;
 • lager - decoratieve verlichting.

Verlichting opties

Waar, hoe en hoeveel lampen om het gewenste kleurconcept te bereiken, hangt volledig af van de planning van de badkamer. In het algemeen kunnen lampen volgens verschillende criteria in verschillende groepen worden verdeeld.

Op type en vorm van de structuur:

 • ingebouwd;
 • exterieur.

Op installatiegebied:

 • plafond;
 • muur gemonteerd;
 • staande vloer

Op functionaliteit:

 • decoratieve;
 • werken;
 • verstrooiing;
 • gecombineerd.

Per type opstelling worden verlichtingsinrichtingen ingedeeld in:

 • Bovenverlichting - Plafond- en wandverlichting, die in een wand, plafond of hangend kan worden gemonteerd. In de badkamers van kleine afmetingen zijn één of twee bronnen voldoende, terwijl ze in de algehele kamers meer nodig hebben. In een ruimte met een spanplafond kan de eigenaar niet alleen worden beperkt tot hangende lampen, maar het verlichtingsconcept ook diversifiëren met een puntlicht.
 • Bodemverlichting - buitenverlichting, die als decoratief wordt beschouwd. Dergelijke apparaten geven niet veel licht, maar ze kunnen een unieke sfeer van comfort creëren in de badkamer. Voor deze zone is het beter om duurzame en hermetische structuren te gebruiken die in de vloer zijn ingebouwd.
 • Decoratieve verlichting - decoratie van een badkamer van elk niveau, gebruikt in kleine badkamers of algehele kamers, vooral als ze zijn uitgerust met verlaagde plafonds en architecturale elementen (bijvoorbeeld podia, nissen). Elk stuk badkamerinterieur kan worden onderscheiden door lampen in het meubilair en zelfs de vloerstructuur in te bedden.

Maten en vormen

De geometrie, afmetingen van verlichtingsinrichtingen, evenals hun type constructie, leveren een belangrijke bijdrage aan het concept van verlichtingsruimte.De armaturen in hun modellenreeks onderscheiden zich door de verscheidenheid aan ontwerpen voor het ontwerp en het type installatie.

Ze kunnen worden onderverdeeld in vier hoofdgroepen:

 • aan de muur bevestigd - het ontwerp is bevestigd aan de muur op de beugel of erin ingebed (het plafond van een dergelijke lamp kan elke vorm, maat en ontwerp hebben);
 • vals - de meest voorkomende variëteiten die in de muur kunnen worden gemonteerd, of worden opgehangen (het plafond kan rond, vierkant, gevuld in de vorm van een bloem, een kom) zijn;
 • tafel - een zeldzame ontwerptechniek, vanwege de smalle variatie van de locatie, kan deze alleen op een kast, kast of plank worden geplaatst, die geen speciale functionele belastingen in het interieur draagt;
 • staande vloer - de lamp is ingebed in de vloer, heeft meestal de vorm van een cirkel of een vierkant met een diameter van niet meer dan 5-8 cm.

Badlampen worden door het ontwerp ingedeeld in:

 • kroonluchters - tabletmodellen met een luifel, strak tegen het plafond of varianten op beugels, kettingen;
 • schans - wandlampen;
 • vloerlamp - toestellen voor vloerverlichting;
 • schijnwerpers - verlichtingsinrichtingen ingebouwd in het systeemplafond, inclusief een draaimechanisme voor het aanpassen van de richting van het licht;
 • vlekken - Ophangsystemen met verschillende armaturen op de stang, voorzien van een draaimechanisme.

Kleuren en design

Het ontwerp van het armatuurontwerp wordt gekozen met inachtneming van verschillende regels:

Ten eerste, wat de grootte, vorm, het ontwerp van het plafond en de hangende structuur zal zijn (indien beschikbaar), hangt af van de hoogte van de plafonds en de afmetingen van de kamer. Alles is eenvoudig hier - voor lage plafonds zijn hangende constructies volledig ongeschikt, terwijl spotverlichting een geweldige toevoeging is.

Het ontwerp en het type model is afhankelijk van het ontwerp van de kamer. Meer eenvoudige en beknopte vormen zijn goed voor moderne stijlen, zoals techno of loft, voor klassieke of retro, ingewikkelde, becijferde plafondlampen en beugels, schansen.

De inrichting van de kamer heeft een grote invloed op het ontwerp van de lampen: hoe ingewikkelder het decor, hoe meer gekrulde vormen in het lichtontwerp kunnen worden toegestaan, terwijl het eenvoudige badkamerinterieur beter is uitgerust met beknopte lampen met een minimum aan decoraties.

De meubelmarkt heeft een grote verscheidenheid aan verlichtingsarmaturen voor de badkamer.Hun kleurenpalet is het volledige bereik van het kleurenwiel, dus voordat je het koopt, volstaat het om het bereik en de tint te bepalen. Om dit te doen, is het noodzakelijk om de aanbevelingen van ontwerpers te volgen - om de kleur van de kroonluchter te selecteren, moet u eerst het kleurenschema van het interieur analyseren.

Het principe van oppositie werkt hier: hoe rijker het interieur, hoe eenvoudiger de lamp en andersom.

stijlen

Interieurontwerpen hebben een groot aantal verschillende gebieden, elk met zijn eigen kenmerken, maar tegelijkertijd kunnen ze worden ingedeeld in moderne en klassieke stijlen.

klassiek - Dit zijn elegante vormen, luxe producten gemaakt van brons, schansen en kroonluchters, luxueuze porseleinen of kristallen lampenkappen en beugels, gesmede producten. Voor een kleine badkamer is het moeilijk om een ​​klassieke stijl te kiezen: we moeten niet vergeten dat de klassieker een te algemene groep is. Het bevat aanwijzingen zoals:

 • Empire;
 • Barok;
 • Rococo;
 • vintage;
 • Provence.

Moderne stijlen - precies het tegenovergestelde van de klassiekers:

 • badkamer in moderne stijl een perfecte aanvulling op de modieuze modieuze lampen aan de wand met vloeiende vormen met verschillende tinten in de vorm van ballen, cilinders of kommen.
 • High-tech betekent metaal of chroomproducten met glazen tinten in de vorm van een lange cilinder of een andere cilindrische vorm. Schijnwerpers en vloerverlichting zijn ook ideaal voor deze stijl.
 • Iets tussen klassiek en modern in - landelijke stijl. Het is moeilijk om een ​​badkamer in deze stijlrichting te ontwerpen, omdat de belangrijkste kanonnen ervan het gebruik van natuurlijke materialen zoals hout en textiel zijn. Maar de uitweg is als volgt: versieren van metaal voor natuurlijke materialen of het vasthouden aan kleuren in groen, beige en andere kleuren van de natuur is toegestaan.

Welke lamp is beter?

Voor elke ruimte is de keuze aan verlichtingsopties anders: de keuze is van invloed op het ontwerp van de badkamer en het type locatie van het apparaat. Daarom is het zo eenvoudig om te bepalen welke van de lampen de beste is - het is onmogelijk. U kunt echter bepalen welke kenmerken dit apparaat moet hebben.

De belangrijkste indicatoren voor een goede lamp zijn:

 • ergonomie;
 • rationeel stroomverbruik;
 • het vermogen om statische spanning te leveren in het netwerk;
 • de mogelijkheid om verlichting van hoge kwaliteit te bieden;
 • gemak van zorg en bediening;
 • productie van milieuvriendelijk en betrouwbaar materiaal;
 • Harmonie-combinatie met het ontwerp van de kamer.

Het is niet verrassend dat de verlichting voor verschillende badkamers zijn eigen kenmerken heeft. Gewone vloerlampen, plafondlampen en andere soorten traditionele lampen, die zo vaak in een slaapkamer of woonkamer worden gevonden, zijn volstrekt ongeschikt om in een badkamer te worden geplaatst. En het gaat niet alleen om het ontwerp of type plafond: het gaat erom dat een groot aantal van deze lampen is uitgerust met gloeilampen (LON), die op hun beurt om veiligheidsredenen onaanvaardbaar zijn voor dit gebied.

De beste oplossing voor de badkamer zijn lampen met laagspanningsgasontladingspatronen of LED-lampen. Naast een hoge levensduur zijn het spaarlampen, zorgen voor natuurlijk licht, vertrouwd en aangenaam voor het oog.

Dit betekent niet dat alleen deze twee soorten lampen in de badkamer kunnen worden geplaatst. Naast hen is er nog steeds een groot aantal apparaten, die elk nadelen en voordelen hebben:

 • decoratieve lampen - volgens het werkingsprincipe zijn ze vergelijkbaar met LON, ze hebben een ongewone vorm, die lijkt op een kaars, ze worden gebruikt in klassieke interieurs in de vorm van schansen en wandlampen;
 • geschilderde lampen - een van de soorten decoratie LON, de lamp is in een bepaalde kleur geverfd en biedt zo een gelijkmatige verlichting door het spectrum van de geselecteerde kleur;
 • reflectorlampen - de lamp is gedeeltelijk bedekt met een reflecterende samenstelling, die het licht in het vereiste gebied richt;
 • fluorescentielampen - gloeilampen waarvan het werkingsprincipe aanzienlijk verschilt van LON, een lage verwarmingstemperatuur hebben en tevens diffuse verlichting van het spectrum overdag kunnen verschaffen.

Over het algemeen zijn alle soorten lampen beschikbaar voor installatie in de badkamer. Het hangt allemaal af van de veiligheidsnormen, die worden beïnvloed door de lay-out, de wensen van de eigenaar en zijn voorkeuren.

Hoe te kiezen en waar te plaatsen?

Bij het kiezen van verlichtingselementen voor een badkamer, is het belangrijk om te worden begeleid door deskundig advies en rekening te houden met aspecten als:

 • geselecteerde soort verlichting;
 • veiligheid in gebruik;
 • lampvermogen;
 • kwaliteit van het product;
 • functionaliteit;
 • prestatie ontwerp;
 • ruimte lay-out.

Alleen een goed geplande opstelling van alle verlichtingsarmaturen creëert een hoogwaardig concept om de hele ruimte te verlichten.

Drie-niveau badkamerverlichting is standaard, met het gebruik van extra elementen in aanvulling op het plafondlicht om de gewenste gebieden te markeren.

Het is belangrijk om er rekening mee te houden dat de verlichting uniform is en geen verblinding veroorzaakt op de oppervlakken van spiegels en tegels. Functioneel is de badkamer verdeeld in verschillende zones, die elk wenselijk zijn om een ​​verlichtingsapparaat te bieden, evenals om hun eigen schakelaar te bieden (bijvoorbeeld op de behuizing). Hiermee kunt u de verlichting regelen en alleen de benodigde apparaten gebruiken, zonder tegelijkertijd alles aan energie te besteden.

Een ander belangrijk aspect is de berekening van het stroomverbruik. Er is niets moeilijks - hoe meer lampen, hoe minder hun vermogen zou moeten zijn. Deze indicatoren worden gemeten in lumen, die volgens de norm per vierkante meter ten minste 150 moet zijn. Er moet rekening worden gehouden met: hoe donkerder het interieur, hoe meer licht nodig is en daarom moeten er meer lumen zijn.

Op elk niveau van het lichtconcept hebben zijn eigen normen voor het toegestane vermogen van lampen in de lampen.Dus in de sanitaire zone is de toegestane waarde 12 watt. Onder het plafond in het gebied waar de lamp water krijgt - 24 watt. In de resterende zones wordt de waarde individueel bepaald door de eigenaar.

Er zijn verschillende zones die van licht moeten worden voorzien. Deze vraag is strikt individueel voor elke eigenaar. Maar over het algemeen identificeren experts verschillende hoofdgebieden:

 • zone met gootsteen en spiegel;
 • bad of douche;
 • extra ruimte voor opslag of wassen.

Daarnaast kunt u meubels en sanitair LED-strips uitrusten, waardoor een decoratieve verlichting ontstaat.

Om een ​​lichte zonering te creëren, kunt u het advies van experts gebruiken. Dit zal helpen om zelfs kleine fouten te voorkomen en een bekwaam verlichtingsconcept voor de badkamer te creëren.

Wasplaats

Het regelen van lampen in een zone met spiegeloppervlakken zonder verblinding en schaduwen te creëren is tamelijk moeilijk, maar het is goed mogelijk als:

 • lampen selecteren met het meest natuurlijke lichtspectrum;
 • plaats geen lichtapparaten onder de spiegel;
 • Gebruik neutrale tinten neutrale kleuren met een matte of witte afwerking.

Plaats de lamp niet direct boven de spiegel: deze vervormt de reflectie. Het is rendabeler om de apparaten aan de zijkanten van het spiegeloppervlak te plaatsen, op hetzelfde niveau of hoger. Met deze opstelling van lampen wordt het hele gezicht gelijkmatig verlicht.

Badplaats

De taak van deze lichtzone is om de meest comfortabele en ontspannen sfeer te creëren, dus in tegenstelling tot de zone met een gootsteen, is dergelijke verlichting meer decoratief dan functioneel.

Er zijn veel opties om het lichte concept van deze zone te creëren, van de eenvoudigste (bijvoorbeeld een extra wandlamp) tot de meer complexe (het creëren van bodemverlichting in het bad).

veiligheid

In de badkamer bestaat, net als in geen enkele andere ruimte, het risico van levensbedreigende situaties met sluitingen en branden.

Daarom wordt bij het kiezen van lampen en het installeren van deze lampen allereerst rekening gehouden met operationele factoren en niet stijl of ontwerp.

Om een ​​concept voor veilig licht te creëren, is het belangrijk om de aanbevelingen van specialisten te volgen, ze zelfs als regels in plaats van als tips te nemen:

 • om een ​​verlichtingsplan te ontwikkelen is alleen nodig met elektriciens,die professionals zijn in hun bedrijf;
 • Installatie in de badkamer kan alleen vochtdichte verlichting zijn;
 • metalen elementen van het armatuurontwerp moeten worden gecoat met een corrosiewerend middel;
 • het vermogen van armaturen in contact met water (bijvoorbeeld in een badkuip of douche) mag niet meer zijn dan 12 watt;
 • het wordt niet aanbevolen om apparaten in de badkamer te installeren met open tinten die een gemakkelijke toegang tot de lamp mogelijk maken;
 • er moet voor worden gezorgd dat het directe contact van waterdruppels met wand- en plafondlampen tot een minimum wordt beperkt;
 • het is onwenselijk om apparaten te gebruiken met een lichaam van plastic panelen;
 • kan niet in de badkamer verlengsnoeren worden gebracht indien deze beha met een connector, moet de lamp buiten direct contact met toegang watergebied.

fabrikanten

Slechts een klein aantal kopers laat zich leiden door beoordelingen en vestigt de aandacht op het land van herkomst van het verlichtingsapparaat, en leest nog meer recensies. Natuurlijk zijn er bij het kopen van een lamp belangrijkere factoren die de keuze beïnvloeden, maar desalniettemin is er een zekere waardering van fabrikanten die kwaliteitsproducten produceren.Deze omvatten:

Buitenlandse bedrijven

Geïmporteerde producten staan ​​vooral bekend om hun hoge kwaliteit, variëteit van het assortiment, maar tegelijkertijd zijn hun kosten vrij hoog, vooral als het gaat om designlampen:

 • Marksloyd Massive (België);
 • Taobao (China);
 • Arte Lamp (Italië);
 • Helios (Spanje);
 • Citilux (Denemarken);
 • Eglo (Australië).

Binnenlandse bedrijven

De productie van verlichtingsapparatuur in Rusland heeft nog niet de hoogten en normen bereikt waarvoor buitenlandse fabrikanten zo beroemd zijn, maar elke dag bereiken Russische merken steeds sneller het wereldniveau en moderniseren en verbeteren ze productietechnologieën. De beste zijn:

 • Led ster;
 • "Lichttechnologieën";
 • Atoomlicht;
 • "Ledel2;
 • "Feron";
 • "Quantum-electro".

Mooie lampen in het interieur

 • De ruime badkamer is ingericht in rustgevende koffietinten en uitgerust met Italiaanse Scavolini-lampen.
 • Het originele concept met meerdere niveaus van badkamerverlichting in beige tinten creëert een uitgesproken badzone.
 • Het originele ontwerp van de cascade metalen kroonluchter creëert een magische sfeer in de badkamer.
 • Een van de meest populaire oplossingen voor het decoreren van het plafond met schijnwerpers is de "sterrenhemel", die is gecreëerd dankzij speciale lampen die het licht verspreiden.
 • Binnenverlichting voor douche.
 • Een voorbeeld van het verlichten van badkamers in een klassieke stijl.
 • Een badkamer in landelijke stijl kan niet worden uitgerust met een volwaardige verlichting met drie niveaus voor de kosten van deze stilistische richting.
 • Een van de meest optimale arrangementen van lampen in de spiegelzone van de badkamer.
 • Decoratieve verlichtingskast voor de badkamer.
 • Het oorspronkelijke ontwerp van de badkamer.

Zie de volgende video voor meer informatie over de juiste lampenkeuze in de badkamer.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer