Traplichten

 Traplichten

De ladder is niet alleen een functioneel en nuttig ontwerp, maar ook een object met verhoogd risico. Het bewijs hiervan is een groot percentage van de verwondingen aan huis die zijn opgelopen bij de interactie met deze structurele elementen.

Het is niet voldoende om een ​​huis uit te rusten met marsen, je moet de risico's die ontstaan ​​tijdens het gebruik van het huis tot een minimum beperken. Het is belangrijk om in gedachten te houden dat bewegen onder een helling altijd gepaard gaat met enig ongemak en gepaard gaat met een bepaalde fysieke belasting.

Er zijn universele oplossingen ontworpen om de veiligheid en het comfort van de trap te vergroten. Een van deze oplossingen - hun dekking overal. Laten we het hebben over hoe je de verlichting van de trap goed kunt plannen en welke soorten verlichtingstoestellen de succesvolle uitvoering van de taak garanderen.

voordelen

Tegenwoordig krijgt de verlichting van extra zones - gangen, hallen en trappen evenveel belang als de bronnen van kunstlicht in de hoofdruimten.

Toen het gebruikelijk werd om een ​​tweevoudige ruimte te creëren en trappen in de totale woonruimte van huizen en appartementen te omvatten, werden ze niet langer gezien als puur functionele gebieden, maar begonnen ze decoratieve kwaliteiten te gebruiken om de visuele component van woningen aantrekkelijker te maken. Tegelijkertijd lost een goed georganiseerde berichtgeving over marsen specifieke problemen op - functioneel, esthetisch en psychologisch.

De belangrijkste functies van licht:

 • creëert de noodzakelijke mate van verlichting, die bijdraagt ​​tot het gemakkelijke en veilige gebruik van de trap voor het beoogde doel;
 • biedt psychologische bewegingscomfort langs de overspanning, waardoor onze waarneming van een gesloten ruimte, die slechts twee bewegingsrichtingen omvat, wordt verzacht en een richtlijn wordt;
 • fungeert als een decoratief element en draagt ​​bij aan het interieurontwerp;
 • speelt de vormende rol van het organiseren van een nuttig gebied: visueel verbindt het de trap en de rest van de ruimtes visueel met elkaar, of scheidt het van hen.

Verlichting selectieregels

Om de verlichting op de trap te organiseren, moet u rekening houden met een aantal punten.

De locatie van de trap binnen / buiten de woonfaciliteit

Constructies van buitenaf worden verlicht met algemene verlichting, zowel op het hele huishouden als lokaal. Krachtige straatverlichtingsapparaten zijn meestal compacte modellen van schijnwerpers of lantaarns.

Verlichting van het straattype moet aan hogere eisen voldoen: vorstbestendig zijn en bestand zijn tegen temperatuurschommelingen.

Lampen die de trappen verlichten, bevestigd aan de constructie van huizen, onafhankelijke steunen, kabelvoering. Stroom wordt geleverd door grond / ondergrondse kabels.

De aanwezigheid / afwezigheid van ramen, glas-in-lood

Als de kamer natuurlijke lichtinvallen heeft, is overdag de trap goed verlicht en zelfs beter bij zonnig weer. Maar ze houden op volledig te voldoen aan de behoefte aan natuurlijk licht wanneer het bewolkt is of in de schemering. Daarom wordt het gebrek aan licht gecompenseerd door verlichting.

In de meeste gevallen is in de kelders en zolderramen niet voorzien. Bij afwezigheid of gebrek aan natuurlijk licht wordt het probleem opgelost door diffuus licht, wat de klok rond de mars zal markeren.

Type constructie

Het is logisch dat de verlichting van rechtlijnige, boogvormige en kromlijnige hellende structuren op verschillende manieren moet worden gepland. Als het bij het uitrusten met een constructie met een enkel frame kan worden beperkt tot het verlichten van het begin en einde met behulp van automatische armaturen, dan is dit niet genoeg voor een spiraalconstructie.

In dit geval is het het beste om de stappen te markeren om te zorgen voor goed zicht onder je voeten tijdens de afdaling of beklimming.

Lift lengte

Het wordt aanbevolen om lange trappenhuizen uit te rusten met diffuus licht lampen om een ​​verhoogde belasting van de gezichtsorganen tijdens lange overgangen te voorkomen.Korte liften zijn voldoende schijnwerpers, omdat het geen invloed heeft op het comfort en de veiligheid van een persoon die loopt.

De afmetingen, het ontwerp en het aantal verlichtingsinrichtingen worden individueel bepaald, rekening houdend met de specifieke omstandigheden, de stijl van uitvoering van de trap, het functionele doel van de kamers waarin ze zich bevinden.

types

Naast de bronnen van direct en diffuus licht, worden op de trappen en aangrenzende gebieden lampen gebruikt met gereflecteerd licht en een combinatie van verschillende soorten verlichtingstoestellen.

Welke van de bovenstaande opties u ook gebruikt, Het is belangrijk om de volgende vereisten in acht te nemen.:

 • om een ​​uniforme lichtverdeling over de gehele lengte van de trap te bereiken;
 • zorgen voor een goede zichtbaarheid van alle treden, wat mogelijk is met voldoende armatuurkracht;
 • om de juiste richting en intensiteit van de lichtstromen te geven: ze mogen niet verblind worden bij het stijgen of dalen.

Verlichtingsapparaten zijn betrokken bij de organisatie van algemene verlichting, lokaal (punt) om lichtvlekken op de juiste plaatsen en decoratieve verlichting te creëren, met de nadruk op het volume en de diepte van objecten.Bij het kiezen van lampen wordt rekening gehouden met de mate van verlichting van de ruimte, de gerichtheid en helderheid van de totale lichtstroom.

Functies voor plafondverlichting

Om grote, vaak ceremoniële trappen met verschillende overspanningen en aangrenzende platforms te verlichten, is het raadzaam om gebruik te maken van kroonluchters met lange ophangingen.

Door de uniforme verdeling van lichtstralen is de verlichting zacht en irriteert de ogen niet. Gelaagde spiraalmodellen met een overvloed aan glazen bollen, in de vorm van een waterval van kristallen "tranen" of lichtgevende kolommen, geven de marsen een elegante en verfijnde uitstraling. De winnende oplossing is een kroonluchter gedecoreerd met smeedwerk met messing of bronzen framedelen in combinatie met een gietijzeren wand en smeedijzeren balustrades.

Kroonluchters worden vaak gebruikt om een ​​extra licht accent te creëren in het gebied van de trap, met de nadruk op de details van de hellende structuur. Ze helpen in een situatie waarin de mars in het centrale deel van het gebouw is ontworpen, wat niet betekent dat de eerste spanwijdte van de structuur en de muur worden gekoppeld, dus de plafondverlichting is de enige optie.

Kenmerken van wandlampen

De meest gebruikelijke manier om de verlichting van de trap te organiseren, is combinatie van lampen van verschillende typen, namelijk:

 • near-surface modellen wanneer de lampen achter de rug aan de muur zijn bevestigd. Een dergelijke fixatieoptie elimineert de mogelijkheid om de richting van de lichtstralen te veranderen, aangezien de plafondlampen niet roteren. Voordelen: het creëren van een uniforme diffuse verlichting en compacte plaatsing van verlichtingsapparatuur, die het mogelijk maakt om op een vergelijkbare manier te decoreren, zelfs bij zeer brede marsen;
 • schans met beugelbasis, die de mogelijkheid biedt om lampen op verschillende afstanden van de muren te monteren. Deze verlichtingsoptie is universeel, omdat deze op organische wijze elke interieuroplossing aanvult. In sommige modellen van schansen is er een draaimechanisme om de richting van het licht te veranderen;
 • inbouw armaturen, tegelijkertijd is de minimale installatiediepte 4 cm. Het pakket omvat stationaire of verplaatsbare koppen die de verandering van de richting van de lichtstroom mogelijk maken.

Het ontwerp van de meeste modellen van inbouwarmaturen is gericht op het interieurontwerp in moderne stijlen, hi-tech, techno, loft, waar beknopte vormen en sobere uitstraling welkom zijn.Er zijn twee soorten ontwerpen van wandlampen (plafonds, lampenkappen, composities van hangers): gesloten om een ​​uniforme verlichting van de mars te creëren en openen met een duidelijke richting van de lichtstroom omhoog of omlaag, parallel aan de treden. Gedempte verlichting biedt plafondlampen gemaakt van glas, kristal, plastic en lampenkappen van hun dichte textiel, rijstpapier.

Lokale verlichting: LED-verlichting

Versloeg oorspronkelijk de afzonderlijke elementen van de trap - de treden laten LED-verlichting toe. LED-achtergrondverlichting geeft het ontwerp van marches-expressiviteit en fungeert tegelijkertijd als een extra lichtbron. Het verticale oppervlak van de treden is uitgerust met afzonderlijke bovenlichten in het midden- of zijgedeelte. Een interessante optie is wanneer de armaturen binnen de stappen van een brede mars "wegzakken" door lampen in de directe nabijheid van de reling te bouwen.

Argumenten voor het gebruik van LED's:

 • aantrekkelijk uiterlijk;
 • eenvoudige installatie;
 • lange levensduur - gemiddeld 10 jaar;
 • gebruiksgemak - een afstandsbediening is voorzien voor het instellen van de intensiteit van de lichtstroom en kleur;
 • veiligheid - de tape wordt aangedreven door een 12 volt-eenheid;
 • gunstige prijs;
 • laag stroomverbruik en, bijgevolg, de mogelijkheid om te besparen op betaling voor elektriciteit.

Tapes worden ingebracht in speciale profielen die de LED's beschermen tegen contact met water, verschillende soorten vuil en mechanische schade.

Voordelen van automatisch marcheren

Soms vereist het gebruik van trappen niet het gebruik van verlichtingsinrichtingen bij continu gebruik. Stel in dergelijke situaties de automatische achtergrondverlichting in met bewegingssensoren, waarbij alle bouwfasen of één fase aan de in / uitgang zijn uitgerust.

De voordelen van automatische armaturen:

 • elektriciteit besparen;
 • een uitgebreide set van verlichtingsinrichtingen bieden;
 • kijk spectaculair;
 • los het probleem op van het vinden van schakelaars bij het vallen van de avond.

Bewegingssensoren reageren op bewegende objecten die binnen hun dekkingsgebied vallen, een signaal verzenden naar verlichtingssystemen, waardoor ze worden ingeschakeld. Het licht wordt uitgeschakeld in de automatische modus, na een bepaalde tijd sinds het moment van stoppen van de beweging.

In andere machines zijn akoestische sensoren aanwezig die het licht inschakelen in reactie op ruis, die wordt geproduceerd door de stappen van een persoon binnen het bereik van het apparaat.In beide soorten machines zijn er lichtsensoren die verantwoordelijk zijn voor het inschakelen van lampen in gevallen van onvoldoende verlichting van de trap.

Dergelijke apparaten werken niet alleen succesvol samen met klassieke modellen verlichtingsapparaten, maar ook met LED-strips. Indien gewenst worden de automaten zo afgesteld dat de podiumverlichting geleidelijk wordt ingeschakeld, naarmate de gebruiker afdaalt of stijgt.

Achtergrondverlichting opties

Het plannen van verlichting in een cottage of een privéhuis vereist zorgvuldige bestudering van de details. De taak ingewikkeld maken, is de noodzaak om precies de ruimte met twee niveaus te markeren, waar er noodzakelijkerwijs een of meer marsen zijn. Om extra comfort te creëren, worden algemene lichtbronnen gecombineerd met lokale. Dat impliceert de plaatsing van lampen langs de functionele interface van marsen en muren, met behoud van dezelfde toonhoogte voor gedetailleerde belichting van de stappen.

Het installeren van lampen langs de trappen van een privéwoning suggereert verschillende opties voor het plaatsen van lichtbronnen:

 • op de muur langs de structuur boven de gemiddelde menselijke hoogte: dus zullen ze niet blindelings gaan - een keer en het hoofd aanraken - twee;
 • in de muur op kniehoogte;
 • aan de zijkant van de trap naar de tweede verdieping zijn voering schijnwerpers;
 • onder het loopvlak van elke fase LED-banden.

Vaak is extra verlichting nodig voor het begin of einde van de trap of leuningen. Daarom is de ingang / uitgang van de mars voorzien van richtbare verlichtingsarmaturen, en mits deze van grotere lengte is, worden de lichtbronnen overal geplaatst plus plus flexibele fluorescerende koorden om de leuningen te verlichten. Ze worden achter de leuningen langs de railgeleider geplaatst.

Lichtregeling

Vanwege de ontwerpkenmerken van de trappenruimtes is het installeren van conventionele schakelaars niet logisch, omdat ze op de structuren op de ene verdieping staan ​​en op de andere vloer staan. Schakelaars met een schakelfunctie zijn hier relevant. Wanneer de gebruiker opstaat in de mars, schakelt hij het licht in met de juiste knop en wanneer hij klaar is met klimmen, zet hij de lichten uit met een andere knop, die naar dezelfde schakelaar verwijst.

Hoe de automatische verlichting van de trap met bewegingssensoren werkt, zie de volgende videoreview.

Grote plafondlampen installeren - een reden om een ​​dimmer te krijgen - een speciale regelaar van de intensiteit van het verlichtingsniveau van de ruimte, van gedempt licht tot helderst.

Er zijn timers die in staat zijn om met regelmatige tussenpozen zelf het licht uit / aan te zetten. Maar voor particuliere huishoudens zijn deze apparaten niet bijzonder geschikt vanwege het grote oppervlak van dergelijke gebouwen. Nog iets, bewegingssensoren, over hun mogelijkheden, dat weet je al.

Hoe te kiezen?

Om te navigeren in een enorm scala aan verlichtingsapparaten voor het verlichten van trappen, is het belangrijk om een ​​idee te hebben over de belangrijkste soorten lampen en hun prestaties.

 1. Neonlichten gebruikt om een ​​zacht licht te creëren dat geen schaduw werpt. Met dergelijke verlichting kunt u veilig de trap oplopen, zowel overdag als 's nachts. Voors: de duur van de operatie. Nadelen: vanwege de kwetsbaarheid van het verlichtingselement zal extra bescherming van de lamp tegen invloeden van buitenaf nodig zijn.
 2. Halogeenlichtbronnen zorgen voor een goede helderheid en uniforme verdeling van de lichtstroom. Nadelen: sterke hitte, dus het is belangrijk om de interactie van halogeenlampen met het oppervlak van andere objecten te elimineren.Stroomstoten provoceren hun snelle burn-out.
 3. LED-lampen bezetten een leidende positie in de beoordelingsapparaten die de trap verlichten. Ze worden gekenmerkt door minimale hitte en een lange levensduur. De populariteit van LED-armaturen is ook te danken aan de uitgebreide mogelijkheden van meerkleurig ontwerp van structuren van elke hoogte en vorm.

Om de schoonheid van houten structuren te benadrukken, wordt geelachtig licht gebruikt, waarbij hout het plezier zal veraangenamen met aangename natuurlijke tinten.

Metaalproducten worden getransformeerd in helder wit licht, dat, gereflecteerd door een metalen oppervlak, een fraai spel van verblinding creëert.

Mooi interieur

De fotogalerij bevat voorbeelden van de organisatie van trappenhuisverlichting in stadsappartementen en buitenhuizen:

 • verlichting van de trap in het huisje;
 • verlichting trap naar de tweede verdieping;
 • originele podiumverlichting;
 • gecombineerde verlichting.
Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer