Grout Litokol: soorten, functies en instructies voor gebruik

Het is moeilijk om de reparatie van een badkamer of keuken te bedenken zonder het gebruik van wand- en vloertegels. De finale overlay-tegel is het gebruik van grout, dat een esthetisch uiterlijk geeft en beschermt tegen voortijdige vertraging van het materiaal vanaf het oppervlak. Een van de leiders in deze markt is de merkproducten van Litokol. Over de functies en voordelen ervan en zal hieronder worden besproken.

Voordelen van merkproducten

Alle producten van het merk Litokol voldoen aan de hoogste eisen voor de productie van bouwmengsels. Het feit is dat het bedrijf werd opgericht in Europa, namelijk in Italië, waar geavanceerde apparatuur voor de productie van droge mengsels wordt gebruikt.Omdat alleen hoogwaardige grondstoffen worden gebruikt bij het maken van alle merkproducten, zorgt dit voor een lange levensduur van alle bouwmengsels.

Litokol-grout heeft een belangrijke eigenschap: veelzijdigheid. Dit betekent dat u de grout voor zowel interne als externe werken kunt gebruiken, en het resultaat zal even goed zijn. Handig genoeg kan dezelfde Litokol-voeg worden gebruikt voor het leggen van verschillende soorten materialen: zowel tegels als porselein.

Onbetrouwbaarheid en weerstand tegen beschadiging en UV-stralen zijn ook de sterke punten van de producten van het merk. Door het gebruik van Litokol-voegmortel, kunt u de volgende reparatie uitstellen, omdat de naden tussen de tegels na een zeer lange tijd de oorspronkelijke kleur behouden.

Technische specificaties

De technische eigenschappen van de Litokol-grout zijn zeer divers. Elke soort vervult zijn functie en heeft bepaalde eigenschappen. Bijvoorbeeld STARLIKE DEFENDER epoxypleister is veilig, bacteriedodend en goedgekeurd voor gebruik in ziekenhuizen, zwembaden of in verschillende magazijnen.Een ander belangrijk voordeel van Litokol epoxypleister is het gebrek aan geur, ideaal voor werkzaamheden in slecht geventileerde ruimtes.

Technische kenmerken van cementspecie worden meestal onderscheiden door hun weerstand tegen mechanische spanning en vervormingseigenschappen. Dergelijke eigenschappen kunnen bogen geven op cementtroffels LITOCHROM 1-6 en LITOCHROM 3-15. Bovendien hebben ze een verhoogde weerstand tegen schuren en vervagen, wat perfect is voor gebruik binnen en buiten.

Wat polyurethaan troffels betreft, deze Litokol-mengsels zijn bij uitstek geschikt voor werkzaamheden in natte ruimtes. Ze hebben een hoog elastisch en waterafstotend element, evenals een hoge weerstand tegen verschillende agressieve chemische omgevingen. De ideale oplossing voor troffelwerkzaamheden op gebieden zoals:

  • "Warme" vloeren;
  • trappen en platforms;
  • gevels van gebouwen;
  • kamers met normale of hoge luchtvochtigheid.

Variaties van de samenstelling en vorm van afgifte

Litokol-troffelmengsels worden in drie hoofdtypen gepresenteerd: cement, epoxy (inclusief twee componenten) en polyurethaan.Elke gebruiker kan een voegmiddel kiezen afhankelijk van de omstandigheden waarin hij afwerkingsmateriaal moet plaatsen.

  • cement Troffelmixen zijn de meest voorkomende vanwege hun veelzijdigheid, omdat ze geschikt zijn voor buitenwerkzaamheden en lage prijzen. Een dergelijke specie is zeer goed te gebruiken voor het verwerken van verschillende voegenbreedten: zowel smal als breed.
  • epoxy Grout is ideaal voor gebruik in de badkamer en bij het afwerken van het zwembad, omdat ze zeer goed bestand zijn tegen vocht. Bovendien wordt de lijn van epoxymengsels gekenmerkt door de grootste kleurvariëteit, waardoor ze bij uitstek geschikt zijn voor bijna elk afwerkingsmateriaal.
  • polyurethaanHet voegen is de trots van het bedrijf. Ze zijn geavanceerd en gemaakt op basis van polyurethaanhars. Dergelijke troffelmengsels zijn ideaal voor buitenwerk, omdat ze bestand zijn tegen hoge fysieke activiteit en bestand zijn tegen vervorming.

In het assortiment van het bedrijf zijn er verschillende decoratieve additieven waarmee u kunt experimenteren met het decor en een unieke mix kunt creëren. Litokol biedt klanten verschillende vormen van productie van mengsels: in plastic emmers en tassen,anders in massa.

kleur

Het kleurbereik van de troffelmengsels is zeer divers, vooral onder het epoxy-type. In totaal zijn er ongeveer 32 kleuren in het assortiment, wat een indrukwekkende indicator is onder concurrenten.

Onder het palet van tweecomponenten epoxymengsels is er zelfs een transparante tint die geschikt is voor het werken met glastegels. Het populairst is de schaduw van wenge, die geschikt is voor het werken met porselein en andere afwerkingsmaterialen die een natuurlijke kleur hebben. Lichtbeige grout is niet minder populair omdat het wordt gebruikt in het werken met veel lichte afwerkingsmaterialen.

berekening

Wat het verbruik van grout betreft, is er op veel sites een rekenmachine waarmee u heel nauwkeurig kunt berekenen hoeveel materiaal voor elk geval nodig is. Voor kopers die de automatische rekenmachines niet vertrouwen, biedt de fabrikant een tabel met verbruiken aan.

Gemiddeld varieert het verbruik van Litokol-troffelmengsels van 0,25 tot 0,5 kg per 1 m2. De uiteindelijke hoeveelheid van het product hangt af van het geselecteerde type voegmiddel, de breedte van de naden, het tegelformaat en het installatiegebied.De fabrikant geeft op de markeringen de breedte van de naden aan voor de behandeling waarvan elke specifieke agent is ontworpen. De cijfers achter de naam van het vulmiddel geven de koper de breedte van de naden aan.

Instructies voor gebruik

Allereerst is het noodzakelijk om een ​​oplossing van het mengsel te bereiden, aangezien de cement- en epoxyspecie in de vorm van poeder wordt geproduceerd. Polyurethaantype vereist geen voorbereiding voor gebruik.

Het is belangrijk op te merken dat bij gebruik van een tweecomponentenmengsel het de moeite waard is om niet met de hand te roeren, maar door middel van een mechanische roerder. In dit geval zal het mengsel veel beter uitkomen.

De volgende stap is de voorbereiding van het oppervlak zelf. Het is noodzakelijk om de oude coating, vuil en verschillende restanten van lijm of cementdekvloer te verwijderen. Negeer deze procedures niet, omdat alleen op een schoon oppervlak de specie de door de fabrikant opgegeven tijd kan dragen.

Het is gemakkelijk om erachter te komen hoe de tussenlaagverbindingen goed worden schoongeveegd. Om dit te doen, is het het beste om een ​​rubberen spatel of pleistertroffel te gebruiken. Je moet ook vanuit de verre hoek van de kamer aan het werk gaan. De naden zijn gevuld met een troffel in een hoek van 45 graden.

Nadat het mengsel op de interstitiële naden is aangebracht, is het de moeite waard om alle vlekken uit de voeg gedurende 45 minuten te verwijderen. Dit moet op tijd gebeuren, totdat het mengsel volledig is bevroren. Een gewone spons of een rubberen spatel die eerder is bevochtigd met water, is hiervoor perfect.

Begin in de meeste gevallen met lopen op het behandelde oppervlak van de tegel, je kunt na 24 uur beginnen. Maar het is de moeite waard om in overweging te nemen dat dit ook de samenstelling van de voeg is, omdat verschillende formuleringen anders uitdrogen. Volledige werking en verharding van het oppervlak met de voorwaarde van blootstelling aan eventuele chemische verbindingen toegestaan ​​gedurende 5-7 dagen. Het is noodzakelijk om de genoemde temperatuursomstandigheden tijdens deze periode te weerstaan, bijvoorbeeld voor een epoxymengsel, deze temperatuur is ongeveer plus 23 graden.

Hoe op te slaan?

De houdbaarheid van Litokol-voeg wordt bepaald door het type mengsel zelf. Typisch, de houdbaarheid van het cementmengsel is 12 maanden, en de houdbaarheidsperiode van epoxy en polyurethaan - 24 maanden. Het mengsel wordt bewaard bij een gemiddelde temperatuur van + 10 ... +30 graden. Maar het kan ook variëren per type mix.

Polyurethaanpleister heeft echter een groot pluspunt, omdat het resterende materiaal na de toepassing kan worden hergebruikt. Het moet worden bewaard bij een temperatuur van + 5 ... +30 graden.Onder dergelijke omstandigheden kan dit mengsel na enkele maanden probleemloos worden hergebruikt.

Klantoverzichten over de kwaliteit

De klantbeoordelingen van Litokol-grout zijn zeer positief. Veel consumenten houden van de rijke kleuren die de fabrikant biedt, waardoor u de kleur van de troffelmix onder elke tegel kunt kiezen. Ik ben ook tevreden met het resultaat, de naden zijn netjes, sterk en alle soorten voegen worden niet geel en worden niet zwart in de loop van de tijd.

Velen raden echter niet aan om epoxygrout te gebruiken voor onafhankelijk werk, omdat het moeilijk is om de tool toe te passen. Niettemin laten veel consumenten feedback geven over het succes van het werken met dit product, zelfs met de eerste ervaring. Gebruikers van deze producten merken ook op dat de Litokol-grout een van de beste is in zijn prijscategorie.

Handige tips

Voordat u aan het werk gaat, is het de moeite waard om ervoor te zorgen dat de kamertemperatuur binnen acceptabele grenzen ligt. Voor sommige epoxymengsels van Litokol is deze snelheid bijvoorbeeld + 16 ... -25 graden. Dit is te wijten aan het feit dat bij lage temperaturen de samenstelling begint te harden, het te viskeus en moeilijk om mee te werken, ongemakkelijk om te werken wordt.

Als er tijdens het werken met het mengsel van de troffel moeilijk te verwijderen vlekken en bloei zijn, dan kunt u een speciale Gel Litostrip gebruiken.

Ook raadt de fabrikant aan om extra gereedschap aan te schaffen voor meer comfortabel werk:

  • gecombineerde cellulosespons, die snel naden vormt;
  • schipper - een speciale emmer uitgerust met draaiende rollen;
  • Rasp met vervangbare cellulose mondstuk, gebruikt voor het reinigen van residuen.

Wanneer er een volledig begrip is van de betegelde voeg van het bedrijf Litokol, moet u ervoor zorgen dat de juiste keuze niet moeilijk is. Om het materiaal van de beste kant te laten zien, volstaat het om de hierboven gegeven aanbevelingen te gebruiken.

Over de eigenschappen van de troffelmix Litokol, zie de volgende video.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer