Zandgrindmix: kenmerken en reikwijdte

 Zandgrindmix: kenmerken en reikwijdte

Zand-grind mengsel is een van de meest voorkomende anorganische materialen die worden gebruikt in de bouwsector. De samenstelling van het materiaal en de grootte van de fracties van zijn elementen bepalen tot welke soort het geëxtraheerde mengsel behoort, wat de belangrijkste functies zijn, waar het meer geschikt is voor gebruik.

Zand-grind mengsel wordt gebruikt in de bouw voor het opvullen van de onderste lagen van verschillende basesbijvoorbeeld asfalt of ander bestrating en voor de vervaardiging van verschillende mortels, bijvoorbeeld beton met toevoeging van water.

Speciale functies

Dit materiaal is een universeel ingrediënt, dat wil zeggen dat het in verschillende activiteiten kan worden gebruikt.Aangezien de belangrijkste componenten natuurlijke materialen (zand en grind) zijn, wijst dit erop dat het mengsel van zand en grind een milieuvriendelijk product is. Ook CBC kan lange tijd worden bewaard - de houdbaarheid van het materiaal is afwezig.

De belangrijkste voorwaarde voor opslag is om het mengsel op een droge plaats te bewaren.

Als er nog vocht in de CBC komt, voegt het gebruik ervan minder water toe (bijvoorbeeld bij de productie van beton of cement) en als het zand-grindmengsel alleen in droge vorm nodig is, moet het eerst grondig worden gedroogd.

Hoogwaardig zand en grindmengsel vanwege de aanwezigheid van grind in de samenstelling moet goed bestand zijn tegen extreme temperaturen en mag zijn sterkte niet verliezen. Een ander interessant kenmerk van dit materiaal is dat de restanten van het gebruikte mengsel niet recyclebaar zijn, maar verder kunnen worden gebruikt voor het beoogde doel (bijvoorbeeld bij het leggen van het pad naar het huis of bij de vervaardiging van beton).

De natuurlijke zand-grindmix heeft lage kosten.Hoewel verrijkt met PGS heeft een hoge prijs, maar dit wordt gecompenseerd door de duurzaamheid en kwaliteit van gebouwen gemaakt van dergelijk milieuvriendelijk materiaal.

Technische specificaties

Bij de aanschaf van een zand- en grindmengsel moet aandacht worden besteed aan de volgende technische indicatoren:

 • graansamenstelling;
 • de hoeveelheid inhoud in het mengsel van zand en grind;
 • korrelgrootte;
 • onzuiverheidsgehalte;
 • dichtheid;
 • zand en grind kenmerken.

De technische kenmerken van zand- en grindmengsels moeten voldoen aan de normen van de geaccepteerde staat. Algemene informatie over zand- en grindmengsels is te vinden in GOST 23735-79, maar er zijn ook andere reglementaire documenten die de technische kenmerken van zand en grind regelen, bijvoorbeeld GOST 8736-93 en GOST 8267-93.

De minimale grootte van fracties zand in zand en grindmengsel is 0,16 mm en grind is 5 mm. De maximale waarde voor zand volgens de normen is 5 mm en voor grind is deze waarde 70 mm. Het is ook mogelijk om een ​​mengsel te bestellen met een grindmaat van 150 mm, maar niet meer dan deze waarde.

Het gehalte aan grind in een natuurlijk zand-grindmengsel is ongeveer 10-20% - dit is de gemiddelde waarde. Het maximale aantal bereikt 90% en het minimum - 10%. De hoeveelheid verschillende onzuiverheden (deeltjes van slib, algen en andere elementen) in natuurlijke aardgasmengsels mag niet meer dan 5% zijn, en in verrijkte mineralen - niet meer dan 3%.

In het verrijkte zand en grindmengsel is de hoeveelheid grindgehalte gemiddeld 65%, het kleigehalte minimaal - 0,5%.

Door het percentage grindgehalte in de verrijkte zand- en grindmix worden materialen ingedeeld in de volgende types:

 • 15-25%;
 • 35-50%;
 • 50-65%;
 • 65-75%.

Belangrijke kenmerken van het materiaal zijn ook indicatoren voor sterkte en vorstbestendigheid. Gemiddeld moet een ASG bestand zijn tegen 300-400 vries-ontdooicycli. Ook zand en grindsamenstelling kan niet meer dan 10% van zijn massa verliezen. De sterkte van het materiaal beïnvloedt het aantal zwakke elementen in de compositie.

Grind wordt op sterkte verdeeld in categorieën:

 • M400;
 • M600;
 • M800;
 • M1000.

Grind van categorie M400 onderscheidt zich door zwakke sterkte en M1000 - door hoge sterkte. Het gemiddelde niveau van sterkte is aanwezig in grind van de categorieën M600 en M800. Ook moet het aantal zwakke elementen in de grindcategorie M1000 niet meer dan 5% bevatten, en in alle andere - niet meer dan 10%.

De dichtheid van de CBC wordt bepaald om erachter te komen welk onderdeel in de compositie zich in een grotere hoeveelheid bevindt, en om de reikwijdte van het gebruik van het materiaal te bepalen. Gemiddeld moet het soortelijk gewicht van 1 m3 ongeveer 1,65 ton zijn.

Hoe hoger het gehalte aan grind in de zand- en grindsamenstelling, hoe hoger de sterkte van het materiaal.

Van groot belang is niet alleen de grootte van het zand, maar ook de mineralogische samenstelling en de grootte van de module.

De gemiddelde verdichtingscoëfficiënt van ASG is 1,2. Deze parameter kan variëren afhankelijk van de hoeveelheid grindgehalte en de methode van het aanstampen van materiaal.

Niet de laatste rol wordt gespeeld door de Aeff-coëfficiënt. Het wordt geïnterpreteerd als een coëfficiënt van de totale specifieke efficiëntie van de activiteit van natuurlijke radionucliden en is aanwezig in een verrijkte ASG. Deze coëfficiënt betekent de snelheid van radioactiviteit.

Zand-grindmengsels zijn onderverdeeld in drie veiligheidsklassen:

 • minder dan 370 Bq / kg;
 • van 371 Bq / kg tot 740 Bq / kg;
 • van 741 Bq / kg tot 1500 Bq / kg.

Het hangt ook af van de veiligheidsklasse waarvoor dit of dat CBC geschikt is. De eerste klasse wordt gebruikt voor kleine bouwactiviteiten, bijvoorbeeld voor het maken van producten of het bouwen van reparaties. De tweede klasse wordt gebruikt in de bouw van autolakken in steden en dorpen, maar ook voor de bouw van huizen. De derde klasse van veiligheid is betrokken bij de bouw van verschillende sites met een hoge belasting (deze omvatten sport- en kinderspeelplaatsen) en grote snelwegen.

Het verrijkte zand-grind mengsel is praktisch niet onderhevig aan vervorming.

types

Er zijn twee hoofdsoorten zand en grind:

 • natuurlijk (CBC);
 • verrijkt (OPGS).

Het grootste verschil zit hem in het feit dat het verrijkte zand- en grindmengsel niet in de natuur voorkomt - het blijkt na kunstmatige verwerking en het toevoegen van een grote hoeveelheid grind.

Natuurlijk zand en grind wordt gedolven in steengroeven of op de bodem van rivieren en zeeën. Volgens de plaats van herkomst is het verdeeld in drie soorten:

 • berg ravijn;
 • meren en rivieren;
 • zee.

Het verschil tussen dit soort mengsels ligt niet alleen in de plaats van de productie, maar ook in het gebied van verder gebruik, het volume-gehalte van de hoofdelementen, hun grootte en gelijkmatige vorm.

De belangrijkste kenmerken van de natuurlijke zand- en grindmengsels:

 • de vorm van grinddeeltjes - de meest puntige hoeken hebben een ravijnenmengsel en ze zijn afwezig in de marine CBC (glad afgerond oppervlak);
 • Samenstelling - de minimale hoeveelheid klei, stof en andere verontreinigende elementen zit vervat in het mariene mengsel, en in het bergkloof domineren ze in grote hoeveelheden.

Het meer-rivier zand-grind mengsel onderscheidt zich door tussenliggende kenmerken tussen zee en berg-ravijn PGS.Slib of stof kan ook worden gevonden in de samenstelling, maar in kleine hoeveelheden, en de hoeken hebben een enigszins afgeronde vorm.

In de OGGS kunnen grind of zand worden uitgesloten van de compositie en wordt grindpuin toegevoegd. Grindpuin is hetzelfde grind, maar in de verwerkte vorm. Dit materiaal wordt verkregen door meer dan de helft van het oorspronkelijke onderdeel te verpletteren en heeft scherpe hoeken en ruwheid.

Grind van grind verhoogt de hechting van bouwconstructies en is goed geschikt voor de constructie van asfaltbeton.

De samengeperste steensamenstellingen (zand-verpletterde-steenmengsels - Pschs) worden verdeeld volgens de fractie van deeltjes in de volgende types:

 • C12 - tot 10 mm;
 • C2 - tot 20 mm;
 • C4 en C5 - tot 80 mm;
 • C6 - tot 40 mm.

Verbindingen met puin hebben dezelfde kenmerken en kenmerken als samenstellingen met grind. Het meest gebruikt bij de constructie van zand en gemalen steenmengsel met een fractie van 80 mm (C4 en C5), omdat dit type goede sterkte en stabiliteit biedt.

Toepassingsgebied

De meest voorkomende bouwtypen waarin zand- en grindmengsels worden gebruikt, zijn:

 • road;
 • huisvesting;
 • industrie.

Zand-grind mengsels worden veel gebruikt in de bouw voor het opvullen van loopgraven en greppels., egalisatie van het oppervlak, aanleg van wegen en aanleg van de drainagelaag, productie van beton of cement, bij het leggen van communicatie, stortplaatsen voor verschillende locaties. Ook gebruikt in de bouw van de basis van de spoorwegsporen en het modelleren. Dit beschikbare natuurlijke materiaal is ook betrokken bij de constructie van gebouwen met één of meerdere verdiepingen (maximaal vijf verdiepingen), waardoor de fundering gelegd wordt.

De zand-grindmix in de rol van het hoofdelement van de wegverharding zorgt voor de weerstand van de weg naar mechanische impact en voert waterafstotende functies uit.

Bij de vervaardiging van beton (of gewapend beton) om de mogelijkheid van de vorming van lege ruimten in de structuur uit te sluiten, wordt het verrijkt met de CBC gebruikt. De fracties van verschillende groottes vullen de lege ruimtes perfect en bepalen daarmee de betrouwbaarheid en stabiliteit van de constructies. De verrijkte zand-grindmix stelt u in staat om beton van verschillende merken te maken.

Het meest voorkomende type zand en grind is een zand- en grindmix met een grindgehalte van 70%. Dit mengsel is zeer duurzaam en betrouwbaar, het wordt in alle soorten constructies gebruikt.Natuurlijke CBC wordt veel minder vaak gebruikt, omdat, vanwege het gehalte aan klei en onzuiverheden, de sterkte-eigenschappen ervan onderschat zijn, maar het is ideaal voor het opvullen van greppels of putten vanwege het vermogen om vocht te absorberen.

   Meestal worden natuurlijke aardgasmengsels gebruikt voor het regelen van de toegang tot de garage, pijpleidingen en andere communicaties, het opzetten van een drainagelaag, tuinpaden en het regelen van thuistuinen. De verrijkte compositie is betrokken bij de aanleg van autowegen en huizen.

   Hoe maak je een kussen voor de stichting van zand en grind, zie hieronder.

   Comments
    auteur
   Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

   Inkomhal

   Woonkamer

   slaapkamer