Kenmerken van metselmix voor bakstenen

Bij het uitvoeren van bouwwerkzaamheden kan niet doen zonder metselwerk mix. Dit is een speciaal type materiaal dat wordt gebruikt bij het uitvoeren van gevelbekleding, evenals metselstenen. Niet elk type mengsel kan echter geschikt worden genoemd voor bouwwerkzaamheden. Overweeg de kenmerken van dergelijke composities, waarbij u de typen en reikwijdte ervan onderzoekt.

structuur

Dit materiaal is niets meer dan een droog poeder, dat onmiddellijk vóór het leggen of het bekleden van het muuroppervlak wordt geprepareerd. De basissamenstelling bestaat uit een bindmiddel, een vulmiddel en water.

De samenstelling van de metselmengsels omvat de volgende componenten:

 • klei of cement (bindmiddel);
 • zand of geëxpandeerde klei (basissamenstelling);
 • gezuiverd water (oplosmiddel);
 • minerale insluitsels;
 • kleurstof (gebruikt om de kleur aan te passen aan het gestapelde materiaal).

Een karakteristiek kenmerk van het werkmengsel is de beheersing van zuiverheid, kwaliteit, fysisch-chemische eigenschappen, korrelgrootte en grootte van dispergerende deeltjes. Voor de vervaardiging van mengsels met gewassen rivierzand of geplette steenslag. Bovendien kunnen componenten Portlandcement, koudebestendige en vochtbestendige componenten zijn.

Door de additieven worden de samenstellingen gekenmerkt door een hoge adhesie en plasticiteit, evenals door compressiesterkte.

Speciale functies

Willen de aandacht van de koper trekken, verbeteren moderne merken de traditionele samenstelling. Daarom kunt u vandaag in de bouwmarkt kwaliteitssoorten kopen met nauwkeurige recepten. Hierdoor is het mogelijk om de kwaliteit en praktische eigenschappen van de afgewerkte afwerking te verbeteren, waardoor het werk van de meester eenvoudiger wordt. Aanvullende insluitsels zijn afhankelijk van het doel van de oplossing.

Het gebruik van de samenstelling maakt het mogelijk om een ​​stabiel resultaat te bereiken. In de regel zijn dergelijke samenstellingen elastisch, ze dragen bij aan maximale sterkte en verhogen de duurzaamheid van uitgevoerd werk.Deze bouwmaterialen zijn bedoeld voor de bouw van residentiële en niet-residentiële gebouwen, evenals interieurdecoratie. Hun onderscheidende kenmerk is een kleine uitgave. Omdat het in porties is gemaakt, zal vrijwel al het constructiemateriaal worden verbruikt. Met een tekort kunt u snel het ontbrekende deel van de oplossing met dezelfde consistentie maken.

Voor het leggen van stenen gebruikt de basissamenstelling met cement en zand.

Het gebruik van een kant-en-klaar mengsel is handig omdat u niet zelfstandig de benodigde verhoudingen hoeft te selecteren om een ​​kwaliteitsresultaat te bereiken. Soms is een supplement op de compositie kalk. Hiermee kunt u de levensduur van de voltooide oplossing verlengen en de prestaties ervan verbeteren. Tegelijkertijd vermindert het de stabiliteit van de samenstelling tot vocht.

types

Tegenwoordig worden metselverbindingen geproduceerd in de vorm van droge universele mengsels en zeer doelgericht. Bestaande te koop aangeboden rassen zijn onder te verdelen in 4 groepen:

 • kalk;
 • cement;
 • cement-klei;
 • cement kalk.

Elk type heeft zijn eigen verschillen, die worden uitgedrukt in eigenschappen en sterkte.Calcareuze verbindingen worden bijvoorbeeld gekenmerkt door grotere uniformiteit en een fijne fractie. Het te behandelen oppervlak is zelfs gladder als het droog is dan met zand gevulde oplossing. Voor metselwerk zijn gecombineerde variëteiten met Portland-cement meer geschikt, waaronder modifiers om de ductiliteit en thermische geleiding te verbeteren.

De kleur van de mengsels is anders. Dit maakt het gebruik van metselmortel niet alleen voor ruw werk. Als u een materiaal gebruikt met een uniforme structuur en pigment, kunt u verschillende ontwerpideeën implementeren. De toevoeging van de kleurstof maakt het mogelijk esthetische aantrekkingskracht te verlenen aan het behandelde oppervlak.

De basiskleur van de composities voor het schilderen is wit. Daarnaast kunt u een grijs tintmateriaal en kant-en-klare gekleurde mengsels in de uitverkoop vinden. Het palet bevat meestal ten minste 14 verschillende tinten en de grondstoffen zijn verdeeld in winter- en zomercementvariëteiten.

Zomeropties kunnen worden gebruikt in de hitte, het lage cijfer van hotelcomposities stelt u in staat om ze toe te passen bij een temperatuur van 0 - 5 graden onder nul.

Toepassingsgebied

Er is een massa van bouwmaterialen, waarvan het gebruik niet kan doen zonder metselwerk bakstenen mengsel. Composities zijn algemeen en gespecialiseerd. De eerste zijn ontworpen voor de constructie van muren. Deze laatste zijn ontworpen voor de productie van ovens, buizen en zwembaden.

Conventioneel kan het toepassingsgebied als volgt worden gedefinieerd:

 • Cementcomposities met karakteristieke indicatoren van kwaliteit, duurzaamheid en stijfheid worden gebruikt in de particuliere bouw en de bouw van gebouwen met meerdere verdiepingen.
 • Cement-klei tegenhangers met zorgvuldig gemalen klei ingevoerd in de compositie zijn relevant in de particuliere bouw.
 • Cement-kalkconstructiematerialen met hun karakteristieke verbeterde adhesie- en vervormbaarheidsparameters hebben toepassing gevonden bij het leggen van keramische en silicaatstenen.
 • Kalk-gebaseerde rassen met hun inherente broosheid en lage thermische geleidbaarheidseigenschap worden gebruikt bij het rangschikken van kleine gebouwen en het plaatsen van eenvoudige constructies.

Typisch wordt het leggen uitgevoerd bij een temperatuur van + 10 + 25 graden. Het is belangrijk dat tijdens de periode van polymerisatie (drogen) geen nachtvorst was. Het duurt meestal niet meer dan twee dagen.Dit temperatuurregime maakt het gebruik van metselwerksamenstelling voor gevels mogelijk. Het wordt bijvoorbeeld gebruikt bij het leggen van decoratieve gevelstenen.

Deze samenstelling is geschikt voor klinker. Klinkersteen is eenvoudig. Hij zit perfect op de metsel compositie. Dit is een soort van half-baksteen: het ziet eruit als een opluchting, en het maakt de gevel niet zwaarder. Het wordt ook gebruikt voor binnenmuren, wat vooral geschikt is in de creatieve ontwerpstijl.

Soms metselwerkmengsel gebruikt voor voegen. Dit is vooral het geval bij het betegelen van de binnenvlakken. In feite wordt in dit geval de compositie gebruikt in plaats van voegen. Probeer in dit geval het materiaal op te nemen in de toon van de hoofdbekleding. Dit geeft het afgewerkte oppervlak een monolithische uitstraling, het ziet er stijlvol en esthetisch uit.

Merk een belangrijk punt op: niet elk type materiaal is universeel. Bijvoorbeeld, mengsels voor het bouwen van een kachel en schoorsteen zijn anders dan composities voor klinker. Als we een steen onder drie verschillende variëteiten (klinker, geïmporteerd en huishoudelijk) voorwaardelijk verdelen, worden ze allemaal geselecteerd op hun samenstelling.Dit is het gevolg, inclusief de klimatologische achtergrond van ons land, evenals de waterabsorptie van bakstenen en zijn vuurvaste eigenschappen.

Onder andere samenstellingen zijn er opties voor montage en metselwerkmengsels voor het betonneren van de vloer en trappen. Ze impliceren verplichte priming van het voorbereide oppervlak voor een grotere hechting van de baksteen aan de basis. Het is uitermate belangrijk dat het niet onderhevig is aan vervorming. De samenstelling van dergelijke bouwmaterialen omvat samenstellingen voor het plaatsen van kachels en open haarden.

Een kenmerk van dergelijke samenstellingen is een klein vetgehalte. Als de metselmassa wordt vervangen door een vettig mengsel, zal dit na verloop van tijd beginnen te barsten of genoeg slaap krijgen. Bij verhitting zetten deze verbindingen uit. Bovendien worden dergelijke samenstellingen gebruikt bij het repareren van betonnen wanden, het vullen van alle scheuren en probleemgebieden in de vorm van gaten en spaanders met een oplossing.

verbruik

Het verbruik van mortelmengsels per 1 m2, m3 hangt af van het type baksteen dat wordt gebruikt, het gewicht ervan, en het type ondergrond. De dikte van de aangebrachte laag op het oppervlak is ook van belang. Meestal geven de gegevens voor elke specifieke samenstelling van de fabrikant op de verpakking aan. De laagdikte kan bijvoorbeeld variëren van 6 mm tot 4 cm voor verschillende analogen. Gemiddeld een vierkant.Het voltooide gebied neemt ongeveer 20 - 45 kg van de voltooide oplossing in beslag.

Standaardconsumptieconsumptie voor een dikte van 12 mm en het gebruik van enkele steen zijn bijvoorbeeld 30 kg. Als de dikte 13 mm groter is, neemt het volume van het mengsel toe tot 78 kg. Een dubbele baksteen met een kleine dikte kost 18 kg massa. Als de dikte erg groot is, kan meer dan 100 kg van het mengsel worden geconsumeerd.

Bij het gebruik van conventionele stenen met afmetingen van 250x120x65 mm, zal 0,3 m3 mortel verdwijnen. Voor anderhalve (380x120x65 mm) is dit 0,234 m3. Voor dubbele (510х120х65 mm) is 0,24 m3 nodig.

Als we modulaire stenen overwegen, is het verbruik als volgt:

 • in de helft - 0,16 m3;
 • in enkel - 0,2 m3;
 • anderhalf - 0.216 m3;
 • in het dubbele - 0,22 m3.

tips

Mengsels van metselwerk worden gekenmerkt door bepaalde nuances in de toepassing. Om te begrijpen hoe om te gaan met hen, is het de moeite waard om terug te gaan naar de aanbevelingen van specialisten. Denk aan de nuances van het koken, de subtiliteiten van de basis en de regels van keuze.

Hoe te koken?

Kwaliteitswerk is afhankelijk van een zorgvuldige voorbereiding van de metselmix. Het mogen geen knobbeltjes zijn, ongemengde insluitsels. Draag een masker of een gewoon masker voordat u aan het werk gaat. Dit voorkomt het binnendringen van kleine deeltjes van de compositie, die opstaan ​​wanneer ze in de container in slaap vallen.

 • Omdat de levensduur van de oplossing door de aanwezigheid van cement daarin klein is, moet u niet meteen een grote batch voorbereiden. Het zal moeilijk zijn om te roeren, met een homogene massa zonder veel moeite zul je niet slagen.
 • Bereid aanvankelijk alle benodigde gereedschappen voor, een mengvat en een droog, uitgebalanceerd mengsel. Als je alles kookt dat je later nodig hebt, verlies je tijd. Tegelijkertijd zal de oplossing dikker worden.
 • Gebruik voor het roeren van noodzakelijk gefilterd water bij kamertemperatuur. Roestig en heet kunnen de kwaliteitskenmerken van de compositie beïnvloeden.
 • Meng het mengsel en water in een kom. Zorg voor naleving van de verhoudingen die de fabrikant heeft aangegeven. De consistentie mag niet te dun of dik zijn.
 • Roer het mengsel een paar minuten door. Laat het 5 - 7 minuten aan (specificeer individuele informatie op de verpakking van een bepaalde samenstelling). Herhaal het roeren: dit maakt de oplossing uniformer.

Als u van plan bent om de basiskleur van de oplossing te veranderen, doe dit dan vóór het mengen. Meng het pigment eerst met water.Combineer dan met het mengsel. Als u de werkende oplossing correct hebt voorbereid, zal zijn consistentie op dikke zure room lijken. Om de kwaliteit ervan te beoordelen, verkrijgt u wat massa op de troffelmachine. Als de oplossing langzaam verspreidt, is de consistentie correct. Je kunt aan het werk gaan.

Maak uzelf vertrouwd met de veiligheidsvoorschriften vermeld in de gebruiksaanwijzing. Hun observatie is niet alleen noodzakelijk, maar ook noodzakelijk. Alle variaties met de samenstelling veranderen de voorzorgsmaatregelen, verhoudingen en bereidingswijze niet.

Wat te overwegen?

Verwaarloos de aanbevelingen van de fabrikanten niet, met vermelding van het verbruik van de samenstelling per vierkante of kubieke meter. Consumptie moet voldoen aan vastgestelde normen. Overtollig zal het uiterlijk van het werk bederven, het gebrek zal de levensduur van het bekledings- of bouwmateriaal verkorten. Alle kwaliteitskenmerken worden echter tot nul gereduceerd als de basis niet van tevoren is voorbereid.

Als er stof, constructie of ander vuil, oude verf of vetvlekken op het te bouwen oppervlak (bijvoorbeeld een kachel) zijn, moeten deze worden verwijderd. Het is onmogelijk om de cementmassa op een losse basis te leggen, die gerafeld is.Ten eerste zal het het gewicht van de stenen niet ondersteunen. Ten tweede zal het eindresultaat niet duurzaam zijn. Dergelijk metselwerk kan instorten in het eerste jaar na de bouw.

Vergeet niet om het oppervlak te primen. Dit zal de oppervlaktestructuur voorbereiden en uitlijnen, stof en microscheuren binden.

Vooral goede verbindingen met een hoge penetratiekracht. Voor een betere hechting, verwerk het substraat twee keer. Merk in dit geval op dat elke volgende laag primervloeistof pas op het substraat kan worden aangebracht nadat de vorige is gedroogd.

Hoe een compositie te kiezen?

Negeer de gouden regels voor het selecteren van een mengsel niet. Ze zullen helpen bij het verkrijgen van hoogwaardig metselwerkbouwmateriaal.

 • Zoek een erkende winkel met een goede reputatie. Blader over hem en poederformuleringen op bouwfora. Informatie is meer waarheidsgetrouw dan reclame.
 • Start vanaf de afspraak en op de werkplek. Composities voor straat en binnen variëren in hun eigenschappen. Het heeft de voorkeur om producten te kiezen met weerstand tegen temperatuurveranderingen en de negatieve effecten van vocht.
 • Neem een ​​wit droog product.Door de veelzijdigheid kan het, indien nodig, worden gebruikt voor andere werken. De kleurenoptie om ergens anders toe te passen indien nodig, zal niet langer werken.
 • Besteed aandacht aan de vervaldatum. Als er niet meer dan een maand overblijft voor het einde, kies dan een ander mengsel. Ten eerste wordt het zelden direct gebruikt. Ten tweede moet het mengsel vers zijn, in de loop van de tijd gaan de kwaliteitskenmerken achteruit, het wordt in klonten geperst.
 • Als de kleur van de baksteenafwerking ongebruikelijk is, moet je een kleursamenstelling kopen. Dit geldt vooral voor stenen opties en bruin-beige tegels. Overweeg in dit geval één nuance: de kleur van de voegmortel uit het metselwerkmengsel wordt lichter bij het egaliseren.
 • Vraag de verkoper om een ​​certificaat van kwaliteit. Stempels die bekommerd zijn om hun reputatie leveren hun producten altijd met vergelijkbare documentatie. Het spreekt over de kwaliteit en therapietrouw in elke productiefase.
 • Tel het materiaal. Neem het niet dichtbij, maar maak ook geen grote voorraad.

Hoe u een witte metselmix voor bakstenen kunt maken, zie hieronder.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer