Brick-metselmix: selectie en gebruik

 Brick-metselmix: selectie en gebruik

Eigen huis is moeilijk voorstelbaar zonder de aanwezigheid van een traditionele bakstenen oven of een moderne open haard. Deze inherente eigenschappen bieden niet alleen de kamer warmte, maar dienen ook als decoratie voor een trendy interieur. Om een ​​solide monolithische baksteenconstructie te creëren, worden speciale mengsels gebruikt, die vuurbestendigheid, plasticiteit en zeer hoge sterkte hebben.

afspraak

Bij het bouwen van een steenoven of open haard worden speciale formuleringen gebruikt, waaraan speciale eisen worden gesteld. Verwarmingsconstructies worden in "extreme" situaties gebruikt, waarbij de temperatuur verandert in zeer hoge snelheden.De duur van dit effect kan enkele uren zijn, dus het materiaal moet aan dergelijke effecten worden aangepast.

Bij deze bewerking moet het ontwerp bijzondere aandacht besteden aan de samenstelling van het mengsel. Het mag geen giftige componenten bevatten die in het milieu kunnen vrijkomen. Ook belangrijk is de afwezigheid van specifieke geuren. Deze producten moeten voldoen aan de hygiënische normen.

De speciale samenstelling van het mengsel stelt u in staat om de openingen tussen de naden te vullen, wat een betrouwbare barrière is voor het binnendringen van koolmonoxide in de verwarmde ruimte. Door de afwezigheid van scheuren is er geen luchtdispersie en wordt de stuwkracht niet verstoord.

Deze oplossingen worden gebruikt in de volgende werken:

 • het leggen van bakstenen buitenoppervlakken;
 • inrichting van een ovenkamer;
 • het ontwerp van schoorstenen, inclusief het oppervlak dat naar buiten gaat;
 • fundering gieten;
 • coating;
 • het creëren van extra elementen blootgesteld aan hoge temperaturen.

Afhankelijk van het type bestemming en verhoudingen van de compositie.

composities opties

Er zijn gerede reparatie-oplossingendie alle benodigde componenten in de juiste verhouding bevatten. Ook kan de compositie met uw eigen handen worden bereid.

Hieronder staan ​​de soorten oplossingen.

 • Klei zand. De mengsels hebben een gemiddelde hittebestendigheid en een hoge gasdichtheid, ze worden niet buitenshuis gebruikt. Voor hun voorbereiding vereist speciale vaardigheden. Ze worden gebruikt voor het leggen van het warmte-accumulerende deel van de oven en het eerste deel van de schoorsteen.
 • Cement en klei. Oplossingen hebben een hoge sterkte. Gebruikt voor het leggen van het warmte-accumulerende deel van de oven en de basis van de schoorsteen.
 • Cement. De mengsels hebben een hoge sterkte en een lage gasdichtheid. Gebruikt voor het leggen van de fundering.
 • Cement-kalk. Oplossingen hebben een hogere sterkte, maar zijn begiftigd met een lage gasdichtheid. Gebruikt voor het leggen van de fundering van de kachel, open haard, een deel van de schoorsteen, die tegen het plafond rust, de hoofd- en laatste delen van de schoorsteen.
 • Lime-klei. Mengsels hebben sterkte, hebben een gemiddelde gasdichtheid. Ze worden gebruikt voor het leggen van het warmte accumulerende deel van de oven en de basis van de schoorsteen.
 • Chamotte. Oplossingen met een hoge hittebestendigheid en duurzaamheid.Gebruikt voor het leggen van de oven van de kachel of openhaard.
 • Kalk. Hittebestendigheid, brandwerendheid en gasdichtheid zijn onder het gemiddelde. Formuleringen kunnen buiten worden gebruikt. Wordt gebruikt voor het leggen van de fundering van de kachel en de open haard.

Naast de hoofdcomponenten kunnen de samenstellingen weekmakers, zout en andere additieven bevatten die de kwaliteit van het materiaal verhogen, waardoor het meer plastic, duurzaam, hittebestendig, luchtdicht en bestand tegen omgevingen met hoge temperaturen is. Het doel van de samenstelling wordt bepaald door het kwantitatieve gehalte van een of een andere component.

Kant en klare mixen voor baksteenschatten zijn onderverdeeld in reguliere en verbeterde versies. Hun verschil ligt in de bedrijfsomstandigheden van de verwarmingsconstructie. De verbeterde formule bevat extra componenten waarmee u temperatuurveranderingen kunt weerstaan, evenals temperaturen die 1300 graden bereiken.

Hieronder staan ​​de meest voorkomende kant-en-klare formuleringen.

 • "Terracotta". Hittebestendig mengsel heeft milieuvriendelijkheid, kracht en plasticiteit. De structuur bevat componenten zoals kaolienklei, zand, chamotte.De maximale bedrijfstemperatuur van het materiaal is 1300 graden boven nul. Volgens beoordelingen op internet heeft de oplossing hoge sterkte, betrouwbaarheid, plasticiteit, uniformiteit en gebruiksgemak. Er zijn echter meningen dat het mengsel moet worden gezeefd, omdat er in de compositie grote zandkorrels zitten. Er zijn identieke verpakkingen met een samenstelling die enigszins kunnen verschillen, er is bijvoorbeeld meer klei aanwezig. Er wordt ook opgemerkt dat het moeilijk is om met droge stenen te werken en het is beter om het in water te gebruiken.
 • "Pecnik." Hittebestendig mengsel op basis van cement en klei wordt gekenmerkt door vuurvastheid, sterkte en hoge waterhoudeigenschappen. De maximale bedrijfstemperatuur van het materiaal is 1350 graden boven nul. Van de beoordelingen op internet zijn er zowel positieve als negatieve meningen. Van de voordelen zijn hoge sterkte, betrouwbaarheid, hittebestendigheid en gebruiksgemak. Onder de nadelen merken gebruikers een hoog materiaalverbruik, snel bevriezen en hoge kosten.
 • "Emelya". Het mengsel op basis van kaolienklei bevat extra componenten die de sterkte, hechting en taaiheid van het materiaal verhogen. Ook wordt de oplossing gekenmerkt door hittebestendigheid, vochtbestendigheid en de afwezigheid van geur.De toegestane temperatuur van het materiaal is niet meer dan 900 graden boven nul. Onder de positieve beoordelingen, opgemerkt zijn hittebestendigheid, lage geur en gebruiksgemak. Onder de negatieve beoordelingen noteerde de lage sterkte van het materiaal en het gebrek aan vochtbestendigheid.
 • "Vetonit." Het mengsel op basis van klei heeft hittebestendigheid en duurzaamheid. De samenstelling bevat ook cement, zand, extra additieven die de kwaliteit van de oplossing verhogen. Niet van toepassing voor het leggen van keramische stenen. Handhaaft temperatuur tot 1200 graden boven nul. Onder de positieve beoordelingen kan worden opgemerkt goede sterkte, gebruiksgemak en producten van hoge kwaliteit. Onder de negatieve aspecten is er een lichte vloeibaarheid van het materiaal na drogen.
 • "Borovichi." Het kleimengsel bevat kwarts en vormzand. De oplossing heeft plasticiteit en hittebestendigheid. De compositie wordt gebruikt voor het leggen van rode bakstenen. De temperatuur van het materiaal mag de 850 graden niet overschrijden. Gebruikersfeedback suggereert dat de oplossing duurzaamheid, sterkte en hoge kwaliteit heeft.Onder de negatieve aspecten is er een gebrek aan plasticiteit.

Opgemerkt moet worden dat voor het verkrijgen van een hoogwaardige oplossing, het noodzakelijk is om de gebruiksinstructies strikt te volgen. Eventuele afwijkingen kunnen leiden tot ongewenste resultaten in de vorm van heterogeniteit van het mengsel en zijn snelle stolling. Om het mengsel lange tijd zijn sterkte-eigenschappen te laten behouden, moet het worden gebruikt voor het beoogde doel.

Voordat u een compositie gebruikt, moet u daarom een ​​specialist raadplegen.

 • Clay. Het natuurlijke element bevat aluminium, silicium, zand en andere componenten. Het kleurenschema is zeer divers. Het belangrijkste kenmerk van klei is de indicator van het vetgehalte - het bepaalt eigenschappen als sterkte, gasdichtheid en hechting.
 • Cement. Mineraalpoeder wordt gekenmerkt door hoge sterkte-eigenschappen. Het materiaal wordt verkregen uit klinker door het te slijpen. Vervolgens worden er mineralen en gips toegevoegd. Portland cement, dat wordt verkregen door roosteren, wordt vaak gebruikt bij het leggen van kachels - deze methode verbetert de kwaliteit en prestaties.
 • Kalk. Het bouwmateriaal dat wordt verbrand bij hoge temperaturen. Kalk bevat geen chemische additieven, daarom wordt het beschouwd als een milieuvriendelijke stof. Het bestaat uit carbonaten en mineralen. Bij het leggen van kachels of open haarden kalkpasta aanbrengen. Een dichte massa wordt verkregen door kalk in water te legen.
 • Chamotte. Vuurvast materiaal wordt verkregen door diep te vuren. Het bestaat uit componenten als aluminiumklei, zirkonium en granaat.

Het kwantitatieve gehalte van een of een ander bestanddeel verandert de eigenschappen van de oplossing aanzienlijk, waardoor het meer viskeus wordt, bijvoorbeeld met een hoger gehalte aan klei, of sterk met een hoger gehalte aan cement of kalk. Chamotte-materialen verhogen de hittebestendige prestaties van het mengsel aanzienlijk.

voorbereiding

Bereide mengsels moeten met water worden verdund volgens de verhouding die in de gebruiksaanwijzing is aangegeven. Soms worden hiervoor speciale oplossingen gebruikt. Dit is de handigste optie, maar de kosten van dergelijke composities zijn, in tegenstelling tot zelfgemaakte mengsels, veel hoger.

Om te koken heb je een container en een mixer nodig. Bereid eerst de benodigde hoeveelheid vloeistof en voeg vervolgens het mengsel geleidelijk toe. De hoeveelheid water is aangegeven op de verpakking, maar er moet aan worden herinnerd dat wanneer de luchtvochtigheid hoog is, de hoeveelheid water minder moet zijn dan bij warm weer. De vloeibare consistentie wordt grondig gemengd totdat een homogene suspensie wordt gevormd. Vervolgens wordt de oplossing een uur lang toegediend en opnieuw gemengd.

Om de oplossing met uw eigen handen te bereiden, moet u alle benodigde ingrediënten kopen en ze vervolgens in de juiste verhouding mengen. Deze methode is veel goedkoper. De voordelen omvatten het vermogen om milieuvriendelijke producten te gebruiken. Er kunnen echter moeilijkheden optreden bij het zoeken naar de noodzakelijke componenten, evenals bij het bereiden van de gewenste verhouding.

Kiln walling omvat het gebruik van verschillende samenstellingen afhankelijk van het type oppervlak. Bij het vormen van de ondergrond, die ondergronds is, geschikte cementformuleringen. Voor de vorming van de zijwanden van de oven, waar de grootste blootstelling aan hoge temperaturen optreedt, moet u een oplossing van vuurvaste klei gebruiken. Het mengsel moet elke dag worden voorbereid, waarbij de componenten worden gereinigd van stof, vuil en vreemde deeltjes.

Clay gedrenkt van tevoren. Het materiaal wordt maximaal twee dagen in water gehouden, waarbij de stof wordt geroerd. De hoeveelheid water wordt bepaald uit een verhouding van 1: 4, waarbij een deel van het water vier delen klei vult.

Om een ​​cementoplossing te bereiden, zijn cementpoeder, zand en water vereist. De verhouding van poeder en zand wordt gekozen afhankelijk van waar de samenstelling zal worden gebruikt. Het mengsel wordt toegevoegd aan water, grondig geroerd tot het glad is. Gebruik voor het mengen speciaal gereedschap, zoals een troffel of een mixer. In sommige gevallen wordt gemalen steen toegevoegd om de sterkte te vergroten.

Klei zandmengsel wordt bereid door klei met zand te mengen. De verhouding wordt gekozen afhankelijk van het doel, evenals de oorspronkelijke eigenschappen van de klei. Alvorens de componenten te mengen, wordt de klei grondig gereinigd en gezeefd.

Als de klei een gemiddeld vetgehalte heeft, kan de geschatte hoeveelheid 4: 2 - 4 liter pure klei in een vooraf bereide container en vervolgens 2 liter zand worden gegoten. De componenten worden gemengd en vervolgens wordt water in kleine porties toegevoegd, waarbij het mengsel voorzichtig wordt geroerd. Het resultaat zou een homogene pap moeten zijn, de consistentie van zure room.

Voor de bereiding van kalkmengsel zijn kalk, zand en water nodig.De verhouding wordt gekozen afhankelijk van het doel van de oplossing. Voordat het mengsel wordt bereid, wordt de kalk grondig gereinigd en gezeefd. Meng eerst de droge ingrediënten en voeg vervolgens geleidelijk water toe, roer de samenstelling.

Cement-kalkmortel wordt bereid uit cement, kalk, zand en water. De verhouding wordt gekozen afhankelijk van het doel van het mengsel. Droge componenten worden gemengd. Voeg vervolgens geleidelijk water toe en schud voorzichtig de oplossing.

Cement-gipsmortel wordt bereid op basis van kalk, gips, zand en water. Alvorens te werken, wordt de kalk gereinigd en gezeefd. De verhouding van componenten wordt gekozen afhankelijk van het doel van de oplossing. Meng eerst de droge ingrediënten en voeg water toe in kleine porties. De samenstelling wordt grondig gemengd, waardoor deze de gewenste consistentie krijgt.

Lime-clay mortel wordt bereid op basis van kalk, klei, zand en water. Vóór het werk is het noodzakelijk om werkzaamheden uit te voeren voor het zuiveren en zeven van kalk en klei. De verhouding van droge componenten wordt gekozen afhankelijk van het doel van de oplossing. Meng eerst de droge ingrediënten en giet de vloeistof langzaam in kleine porties.In dit geval wordt de puree grondig geroerd, waardoor een homogene massa ontstaat.

Cement-klei-mortel wordt bereid uit cement, klei, zand en water. Voordat met de bereiding van het mengsel wordt begonnen, wordt de klei grondig gereinigd en gezeefd. De geschatte verhouding van droge ingrediënten is 1: 4: 12, waarbij een deel van het cement wordt gemengd met vier delen klei en met twaalf delen zand. Voeg vervolgens langzaam water toe in kleine porties, meng grondig en breng de gewenste consistentie aan.

Om vuurvaste metselmortel met grotere sterkte voor te bereiden, hebt u Portland cement M400, zand, puin en chamotte zand nodig. De geschatte verhouding is 1: 2: 2: 0,3, waarbij een deel van het cement wordt gemengd met twee delen gewoon zand, twee delen puin en 0,3 delen zand van chamotte. Voeg vervolgens water toe, roer langzaam tot een homogene consistentie.

Opgemerkt moet worden dat het proces om het mengsel met uw eigen handen te maken een nogal omslachtige en verantwoordelijke oefening is. Materiaal van slechte kwaliteit of onjuiste verhoudingen kan leiden tot ongewenste gevolgen, extra geld en tijdskosten.Daarom, als er onzekerheid bestaat over een positief resultaat, is het beter om het werk toe te vertrouwen aan professionals of om kant-en-klare composities te gebruiken.

Toepassingstips

Als u met uw eigen handen werkt, moet u alles zorgvuldig voorbereiden. Capaciteiten en mechanische apparaten zijn nodig. De basis moet worden gereinigd van vuil, stof en vreemde deeltjes.

Opgemerkt moet worden dat het mengsel in een zodanige hoeveelheid wordt bereid dat het voldoende is voor een uur werken. Na deze periode begint de compositie uit te harden, waardoor de eigenschappen verloren gaan. Chamotte-oplossingen kunnen gedurende 40 minuten worden gebruikt, en kalkverbindingen - binnen 24 uur.

Het metselwerkmengsel houdt de vloeistof goed vast, dus het is niet nodig om de basis nat te maken voordat u ermee werkt.

Alle werkzaamheden worden aanbevolen bij een temperatuur van 10 tot 35 graden boven nul. De exacte temperatuur staat op de verpakking.

De laag van het aangebrachte mengsel mag niet groter zijn dan 10 mm. Bij het ontwerpen van schoorstenen, met name het deel dat naar buiten gaat, en bij het leggen van de fundering, wordt het niet aanbevolen om een ​​oplossing van pure klei te gebruiken, omdat de substantie snel bezwijkt onder invloed van verdamping.In dit geval een mengsel met toevoeging van kalk en zand.

Bij het toevoegen van klei aan het mengsel moet rekening worden gehouden met de mate van het vetgehalte. Om de kwaliteit te controleren, kunt u proberen een dikke strook nat materiaal te rollen. Dan moet je voorzichtig proberen het uit te rekken. De vorming van rafelige oppervlakken zal de inhoud van een grote hoeveelheid zand aangeven - dergelijk materiaal is beter niet te gebruiken.

Om de kwaliteit van de klei te controleren, kunt u de tool gebruiken om te mengen. Wanneer de substantie aan het oppervlak kleeft, wordt ervan uitgegaan dat de klei vettig is. Als na een tijdje een vloeistof op het oppervlak van de klei verschijnt, bevat de substantie te veel zand.

Een mengsel op basis van klei van slechte kwaliteit kan al snel leiden tot vervorming, vernietiging van het metselwerk en krimpen van het oppervlak.

Men moet niet vergeten dat het mengen van medium-fat klei met cement leidt tot een toename van de sterkte van de gewrichten, en wanneer kalk wordt toegevoegd, hardt het mengsel sneller uit. Voor het verkrijgen van een vuurvaste samenstelling met behulp van gebakken klei.

Na het plaatsen van de kachel of open haarden, kan de vlamkast niet eerder dan na drie dagen worden gestart. Deze tijd is nodig om het mengsel volledig uit te harden.Baksteenmetselwerk kan alleen na een maand gebruik van verwarmingsstructuren worden bekleed en de ovenverwarming moet een uur lang een temperatuur van niet minder dan 300 graden bereiken.

Volg bij het gebruik van de oplossing de gebruiksaanwijzing. Nauwkeurige opvolging van de volgorde van acties zorgt voor een positief resultaat en een hoge kwaliteit van het geëxploiteerde oppervlak.

opslagruimte

Een mix van metselmen klaargemaakt wordt aanbevolen om te worden opgeslagen in een droge ruimte, met een temperatuur van -40 tot +40 graden. Sommige verbindingen zijn echter niet bang voor vocht of strenge vorst - ze kunnen hun eigenschappen behouden onder ongunstige omgevingsomstandigheden. De individuele bewaarcondities staan ​​vermeld op de verpakking.

Afhankelijk van het merk en het doel van de componenten, kan de houdbaarheid van het mengsel variëren van een jaar of meer. Er zijn vuurvaste mengsels, waarvan de houdbaarheid onbeperkt is. Exacte informatie wordt aangegeven in de gebruiksaanwijzing.

De bereide oplossing kan worden bewaard van 40 minuten tot een dag - het hangt allemaal af van het doel, evenals de samenstellende ingrediënten.

Houd er rekening mee dat het gebruik van een verlopen product onaanvaardbaar is.

Zie de volgende video om te leren hoe u een kleimortel voor de oven kunt bereiden.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden.Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer