Hoe hoog moet een stoel zijn?

Het gemak en comfort van een zittende persoon hangt direct af van de grootte van de stoel, dus het is noodzakelijk om goed op de keuze van dit meubel te letten. De belangrijkste criteria zijn de kenmerken van het lichaam van de klant, het doel van de stoel, de kamer of kamer waarvoor het artikel wordt gekocht. Afhankelijk hiervan kunt u de stoelen in verschillende groepen verdelen.

Keukenmodellen

Stoelen voor de keuken kunnen verschillende vormen en kleuren hebben. Ze zijn gemaakt van hout, metaal, plastic en zelfs glas.

Vergeet niet dat keukenartikelen vaak vuil worden, en als u een stoffen bekleding hebt, zal deze na verloop van tijd onbruikbaar worden, dus het is beter om meer praktische opties te overwegen.

De hoogte van de keukenstoelen moet worden gerelateerd aan de hoogte van de tafel.Dit is een belangrijke indicator voor comfort, en hoewel veel verkopers je kunnen verzekeren dat ze allemaal hetzelfde zijn, maar dat is in feite helemaal niet zo.

In overeenstemming met de standaardindicatoren GOST (voor een tafel 72-78 cm) kunnen de grootten variëren:

 • De vereiste hoogte van het object van de basis van de vloer tot de bovenkant van de achterkant is 800-900 mm;
 • Grootte van vloer tot zit is in het bereik van 400 - 450 mm;
 • De hoogte van het deel waarop u leunt, moet minimaal 450 mm zijn;
 • De breedte van de rugleuning en de zitting - van 350 mm, en de diepte - 500-550 mm.

Voor balkentellers zal de hoogte van de stoel anders zijn. Hier moet u ook rekening houden met het niveau van het oppervlak waarover u gaat zitten.

Afhankelijk hiervan varieert de afmeting van tegel tot zitplaats tussen 750 en 850 mm. De breedte van het zitvlak moet beginnen vanaf 460 mm en de diepte vanaf 320 mm. De kantelradius bedraagt ​​bij normale modellen 450 mm en bij lendenen 220 mm.

In staafmodellen is geen extra accessoire de voetsteun voor de voeten voor ondersteuning. Als u een keukenbladhoogte van 90 cm heeft, zal het barmodel voor stoelen 65 cm zijn.

Tegenwoordig kunnen zowel tafels als stoelen op bestelling worden gemaakt. De master houdt rekening met alle individuele kenmerken van het lichaam van de klant: meet de lengte, het gewicht, het onderbeen en het heupgedeelte van het lichaam.

Deze stoelen voelen niet alleen comfortabel aan, maar besparen ook de ruggengraat tegen scoliose.

Banketproducten

Tafels en stoelen van dit type zijn comfortabeler dan gewone keuken. Typisch, restaurants gebruiken semi-stoelen of stoelen met armleuningen. Dit zorgt voor meer gemak en comfort, maar neemt tegelijkertijd minder ruimte in beslag dan wanneer het in fauteuils wordt geplaatst.

Hiermee kunt u ook ruimte in de kamer besparen en meer mensen plaatsen. Er moet echter aan worden herinnerd dat de breedte van een stoel minimaal 500 mm moet zijn, zodat iemand zich comfortabel aan de tafel kan voelen.

Restaurantmodellen kunnen een hellende rug hebben, waardoor u een meer ontspannen houding aanneemt en de communicatie vergemakkelijkt. Ook zijn deze stoelen breder, dieper, hoger dan de standaardopties. Vergeet in dit geval niet het gemak van de obers. Hiervoor mag de hoogte van het object niet groter zijn dan 1000 mm.

Bureaustoelen

Als u een werkstoel kiest, moet u weten dat de gewenste hoogte van de stoel voor eten en werken anders is. De meeste moderne modellen hebben de mogelijkheid om de hoogte en diepte van de stoel, de positie van de rug, aan te passen, maar er zijn modellen op vier poten met een sterk gekantelde rug.Deze positie is voor de meeste mensen niet handig.

Voortdurend aan je bureau zitten, "loungen", is niet comfortabel, en als je rechtop gaat zitten zonder ondersteuning, dan zal je rug tegen het einde van de werkdag veel pijn doen.

SanPiN beveelt de volgende standaard aan bij het kiezen van de juiste stoelen voor ondergeschikten:

 • De breedte en diepte van de zitting moeten beginnen bij 400 mm;
 • De stoel moet een hoogteregeling hebben in het bereik van 400 - 450 mm, de helling wordt in graden gemeten: voorwaarts 15 en achterwaarts 5;
 • De voorkant van de stoel moet worden afgerond;
 • Het is noodzakelijk dat de rug waarden van 300 tot 380 mm had, de hellingshoek was dicht bij de 30 graden;
 • De lengte van de armleuningen wordt aangeraden om minimaal 250-260 mm te kiezen, breedte ongeveer 60 mm;
 • Armleuningen moeten ook in hoogte en breedte worden afgesteld.

Zorg dat u zich zorgen maakt over de afdelingen en kies modellen uit natuurlijke stoffen, zodat uw rug niet zweet tijdens warm weer en met hoofdsteunen, zodat u van tijd tot tijd uw nekspieren kunt ontspannen. Dit alles zal de kwaliteit van het werk van werknemers beïnvloeden.

Opties voor baby

Het kiezen van de juiste stoel voor een kind is vooral belangrijk, omdat je vanaf je kindertijd moet zorgen voor de vorming van een juiste houding.Ook van een te klein meubelstuk bij een kind kan de bloedcirculatie verslechteren, en van een grote, visie.

Net als bij volwassenen is de hoogte van de kinderstoel afhankelijk van de tafel en de lengte van het kind.

 • Bij een groei tot 80 cm heeft het kind een hoogte van 17 cm;
 • 80-90 cm - 20 cm;
 • 90 - 100 cm - 24 cm;
 • 100-115 cm - 28 cm;
 • 110-120 cm - 30-32 cm;
 • 120-130 cm - 32-35 cm;
 • 130-140 cm - 36-38 cm.

Kies een kinderzitje en volg de volgende regels.

 • Probeer het kind op de stoel te plaatsen. Plaats beide voeten plat op de vloer, met de hoek die het scheenbeen en de dij vormt, moet 90 graden zijn. Als je een stompe hoek hebt, moet je een kleiner model kiezen, en als het scherp is, dan een groter model.
 • Het is vereist dat de hoogte vanaf de knieën tot het tafelblad 10-15 cm bedraagt.
 • De diepte van de zitting moet voldoende zijn, zodat de stoel niet knielt onder de knieën van een persoon.
 • Het is noodzakelijk dat de achterkant van de stoel een hoek van 90 graden vormt, stevig is vastgemaakt, zodat het kind erop kan leunen zonder een grote achteroverhelling.

Als u een stoel hebt gekocht waarvan de omvang moet worden verhoogd, kunt u er een houten voet onder zetten, die stevig moet worden bevestigd. Als u het model wilt laten zakken, moet u de basis afsnijden met de decoupeerzaag, als dit het geselecteerde product toestaat.

Momenteel zijn er zogenaamde "groeiende" stoelen waarmee u de hoogte van de stoel ten opzichte van het vloerniveau kunt aanpassen. Dergelijke modellen zijn kostenbesparend, omdat ze u in staat stellen om ze lange tijd te gebruiken.

Zie de volgende video voor informatie over het kiezen van een stoel voor een kind:

Hoe de vereiste maat berekenen?

Als u besluit meubelfabriek te kopen, is het beter om deze dimensies "alleen" te berekenen voordat u naar de winkel gaat. Bepaal eerst welke maat de tafel zal zijn. Als u een nieuwe tafel koopt, moet u beslissen over zijn keuze en vervolgens de rest van het meubilair opnemen. Er is een standaardformule voor de berekening, die hieronder wordt besproken.

Om te beginnen, meet u uw lengte en de groei van de rest van uw gezin. Het is noodzakelijk om de gemiddelde hoogte van uw huishouden te berekenen. Het wordt beschouwd als het rekenkundige gemiddelde van groei. Uw lengte is bijvoorbeeld 178 cm, de gemiddelde hoogte van het gezin is 167 cm. Neem vervolgens de verhouding: 178 * 75 (standaardhoogte) / 167 = 79,9 cm, dit is de ideale hoogte van de keukentafel.

Trek nu van de resulterende figuur af van 40 tot 45 cm (afhankelijk van de hoogte: hoe hoger de persoon, hoe dichter bij 45 cm).In het bovenstaande voorbeeld wordt 79.9-43 = 36.9 cm verkregen, dit is de optimale afstand van de tafel tot de stoel. De lengte van de rug is naar eigen goeddunken gekozen, maar vergeet niet dat de standaardmaat 90 cm is.

Deze formule is geldig bij het kiezen van baritems en op kantoor, maar voor kindermodellen is het beter om te beginnen met standaardformaten of om te kopen door "passen".

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer