Hoe maak je een klapstoel met je eigen handen?

Veel winkels bieden een breed scala aan opklapbare meubels. In de regel is het noodzakelijk om buiten te recreëren, te jagen of te vissen. Hij is compact en past gemakkelijk in de kofferbak van elke auto. Als je een klapstoel van een bepaalde maat of van een specifiek materiaal nodig hebt, maar op de planken is dat niet nodig, dan kun je het met je eigen handen maken. Je hoeft geen timmerman te zijn en een werkplaats te hebben, net genoeg kleine vaardigheden in het omgaan met een schroevendraaier en een ijzerzaag en de juiste tekening.

types

Er zijn twee soorten klapstoelen die onafhankelijk van elkaar kunnen worden gemaakt. De eerste is een stoel zonder rug. Het is het gemakkelijkst te produceren en vereist geen grote materiaalkosten. De tweede - met de achterkant. Hier duurt het creatieproces iets langer, maar de stoel zal comfortabeler en handiger in gebruik zijn.

Deze stoel is zelfs geschikt voor een appartement of een cottage.Als je bovendien fantasie gebruikt, kun je er armsteunen of verschillende steunen voor mokken of een telefoon aan toevoegen. Maar niet alleen de rug kan anders worden gemaakt, ook voor de benen van de stoel zijn er verschillende opties.

De meest voorkomende - kruis, maar naast hen, maak rechte en stevige benen.

Materialen voor de basis, elk kiest op basis van hun voorkeuren.

hout handig voor markering en productie, vereist geen extra gereedschappen voor het werk, het geeft de mogelijkheid om het product te versieren en individualiteit te geven.

Van metaal om de benen gemakkelijker te maken, maar je hebt speciale gereedschappen nodig, zoals een handzaag en een boor, ontworpen voor dit materiaal.

Om het ontwerp te vergemakkelijken, kun je een stoel maken van polypropyleen buizen. Deze optie is licht en duurzaam, maar het is onwaarschijnlijk dat deze een groot gewicht zal dragen.

Stoelen kunnen met verschillende stoelen zijn. Nadat je een boom hebt gekozen voor de productie, is het beter om kleine latjes of staven voor de stoel te kopen, deze kun je op verschillende afstanden van elkaar plaatsen. Ook geschikt verdicht multiplex of spaanplaat. Voor metalen poten is een goede keuze stof, zowel de zittingen als de rugleuningen zijn gemaakt van textiel.

De voorkeur geven aan dichte, waterdichte weefsels; katoen en linnen zijn meer geschikt als de stoel binnenshuis wordt gebruikt.

Belangrijkste kenmerken

Elke klapstoel, zelfgemaakt of gekocht, moet aan de normen voldoen om niet de rest of het beroep van uw favoriete hobby te bederven.

Belangrijkste kwaliteiten:

 • gemak;
 • veiligheid;
 • sterkte;
 • kleine afmetingen;
 • laag gewicht;
 • stabiliteit;
 • eenvoudige technologie van creatie en assemblage.

De keuze van "clamshell" voor veel hangt in de eerste plaats af van het gewicht en de afmetingen, omdat niemand extra gewicht wil dragen of op zoek is naar een speciale plek in het appartement voor opslag. Licht zal de opties zijn met een stoffen zitting van pijpen - plastic of hol aluminium.

Hoe te maken?

Welk bedrijf u ook wilt starten, goede voorbereiding is belangrijk voor een positief resultaat. Bij de vervaardiging van meubels is het beter om niet te improviseren en alles van tevoren voor te bereiden. Bepaal de plaats van het werk, selecteer voor elke fase een afzonderlijke ruimte. Gereedschappen en materialen moeten bij de hand zijn.

materialen

Hout - het meest betaalbare en goedkope materiaal voor de vervaardiging van stoelen.Perfecte houtrassen - eiken, berken, beuken, lariksen. Ze zijn compact, bestand tegen langdurige blootstelling aan water en zon. Pijnplanken zijn niet geschikt vanwege hun zachtheid en lage waterafstotende eigenschappen. De boom mag geen knopen, scheuren, donkere vlekken hebben.

Het zal geschikt zijn en metaal. Duraluminium of stalen buizen zijn iets waaruit het mogelijk is om thuis een stoel te maken. Controleer ze op fiches, deuken en andere vervormingen.

Acceptabel zal sanitairbuizen van polypropyleen of polyvinylchloride kopen. Ze knippen, buigen goed, hebben verschillende accessoires in de vorm van hoeken en pluggen.

Maak naast de kern extra materialen aan die nodig zijn voor het werk, bijvoorbeeld:

 • Middelen voor bevestiging en verbinding: bouten, schroeven, schroeven, schroeven met sluitringen en moeren;
 • Clay;
 • Houten deuvels;
 • Stalen balk;
 • Stof voor zitting en rug;
 • Andere.

U kunt zelf materiaal voor uw werk voorbereiden. Hout wordt behandeld met schuurpapier en bedekt met speciale middelen voor extra bescherming. De randen van de leidingen worden ook schoongemaakt.

Vereiste hulpmiddelen

Elk materiaal en de complexiteit van het maken van een model omvat het gebruik van een specifiek hulpmiddel.

Maar in alle gevallen heb je nodig:

 1. Zagen of decoupeerzaag;
 2. Klem ontworpen om een ​​vloeiende snede of een hoek uit te voeren;
 3. Roulette, bouwhoek, liniaal;
 4. Potlood of marker;
 5. Schroevendraaiers of schroevendraaier;
 6. boor;
 7. Schuurpapier of schuurmachine.

Met behulp van metaal worden gaten gemaakt met speciale boren, misschien hebt u ook een apparaat nodig om leidingen te vervormen. Om met een doek te werken, hebt u een schaar, draden en een naald of een naaimachine nodig.

Tekenen en markeren

Om het proces te versnellen, tekent u een tekening. Gezien de eenvoudige vormen van klapstoel, is het niet moeilijk. U hoeft geen driedimensionale modellen te tekenen, het belangrijkste dat u nodig hebt, is de breedte en lengte van elk onderdeel en hun locatie.

Neem op basis van de tekening de voorbereide materialen en markeer ze met een meetlint, potlood of stift. Het is noodzakelijk om niet alleen de gewenste lengte te meten, maar ook de plaats van de gaten.

Assemblage proces

backless

Elementen van de stoel: 8 staven voor de poten en stoelen, vier latten en twee vleugels.

Leg alle noodzakelijke elementen voor je neer. Neem de blokken voor de benen, installeer de axiale bouten. Laat deze as 2 cm zakken vanaf de brede staven voor de stoel zodat de stoel niet valt. Verbind de stoelrails met bouten, eerst met de benen binnenin en vervolgens met de buitenkant, de reeks kan niet worden verbroken. Deze delen zijn gearticuleerd en maken ze samen vast.Stoelroosters verbinden en bevestigen aan de vrije uiteinden. Schroeven schroeven de schroeven vanaf de onderkant van de poten, hoogte - ongeveer 10 cm vanaf de vloer voor een stoel met een hoogte van 35-40 cm.

Zorg ervoor dat de middelste balken elkaar niet raken, dat het inklapmechanisme werkt. Bevestig het eerste hout aan de dwarsbalk buiten, de tweede binnen.

Met rugleuning

Het proces van het samenstellen van een stoel met een rug bestaat uit het werken in verschillende fasen:

 1. Zitplaats vergadering. Van de balken moet je een basis maken. Het vereiste aantal rails moet in de resulterende rechthoek worden geschroefd. Schroeven wenselijk om een ​​beetje te verdrinken.
 2. De achterkant van de stoel. Van de twee balken en twee latten maakt u het frame terug, de resterende lamellen plaatsen op gelijke afstand in de vrije ruimte. De dwarsbalk wordt net eronder vastgemaakt, we zullen de stoel later vastmaken.
 3. Het beweegbare element in de vorm van dwarsbalken wordt vanaf de onder- en bovenkant aan de achterbenen geschroefd.
 4. De onderste dwarsbalk is met bouten bevestigd aan het hoofdframe en de bovenste dwarsbalk is op dezelfde manier aan de achterkant bevestigd.
 5. Bevestig de stoel aan de dwarsbalk in het midden van de rugleuning.

Als de zitting van de stoel niet is gemaakt van lamellen, maar van stof, wordt in de eerste fase een vooraf genaaide omslag op het frame gespannen in plaats van lamellen.

Metaal of kunststof

De eenvoudigste optie is een ontlasting op 4 steunen. Het productieplan van kunststofbuizen is eenvoudig. De buis wordt in 8 delen gesneden: 4 lang en 4 kort. Verbind de letter "X" lang met bouten.

Nadat deze bouten zijn vervaardigd, is het mogelijk om de stoel zo aan te passen dat deze gemakkelijk kan worden gevouwen. Korte hoeken aan de boven- en onderkant met plastic hoeken aan de poten. Dit is het frame van de stoel. Het enige dat overblijft, is om een ​​geschikt zeildoek van het doektype te nemen en er een zitje uit te naaien.

Om de stoel niet te verspreiden, maak je een strook van dezelfde stof, vouw deze dubbel en naai hem aan de onderste dwarsbalken van de stoel.

Op basis van deze stoel kunt u een optie maken met een bord door een frame van metalen of plastic buizen aan de bovenste dwarsbalk te bevestigen. De achterkant zelf, net als de stoel, is gemaakt van stof.

Metaal kan een stoel op drie poten maken. Hiervoor heeft u 3 buizen van dezelfde lengte en een driehoekig stuk stof of leer nodig. De optimale hoogte van de stoel kan worden gemaakt van buizen van 60 cm lang.

Begin met het werk door gaten te boren op een hoogte van 25 cm op elke buis. Maak vervolgens gaten voor het monteren van het zitmateriaal. Neem nu de twee benen en schroef ze samen,tussen de buizen moet een tweede bout met een lus zitten. Hiermee bevestigt u het derde been.

U hoeft niet te veel vast te draaien zodat de stoel kan worden opgevouwen. Om de zitting aan de randen vast te zetten, moeten gaten worden gemaakt die passen op de diameter van de poten.

Je kunt ze met speciale pluggen repareren, dezelfde moet aan de andere kant van de buis worden geplaatst, zodat vuil en vocht niet naar binnen komen.

Een klapstoel met je eigen handen maken is niet moeilijk, het is genoeg om een ​​goede tekening en hoogwaardige materialen te hebben. De bovenstaande opties zijn het gemakkelijkst te maken. Op basis van deze standaardmodellen kunt u uw eigen modellen ontwikkelen die geschikt zijn voor het interieur van de villa of keuken. Voeg rijke stoffen toe, schilder de materialen in een heldere kleur en zelfs de gebruikelijke vissersstoel zal een helder accent in de kamer zijn.

Zie de volgende video over hoe je een houten klapstoel kunt maken.

Comments
 auteur
Informatie verstrekt voor referentiedoeleinden. Voor constructieproblemen moet u altijd een specialist raadplegen.

Inkomhal

Woonkamer

slaapkamer